Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajerkoniak, Advocat, likier jajeczny - jak zrobić?

No właśnie. Czy ktoś ma jakiś przepis?

Zgłoś 13.12.12 [18:59] Julia

Odpowiedzi

Zgłoś 17.12.02 [09:04] czar

A i owszem:
6 żółtek
1 i 1/5 szklanki mleka przegotowanego
1 szklanka cukru
1 szklanka spirytusu

Jajka z cukrem utrzeć, dodawać ostudzone mleko i spirytus.

Zgłoś 21.12.02 [10:45] AAAAA

ten przpis z kawa Inka jest na likiej kawowoczkoladowy bez jajeczny, ajerlikier jest z jajkami a w tym nie ma jajek ;p

Zgłoś 09.02.03 [12:25] ada

Puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/4 litra rumu

mleko gotujemy w zamkniętej puszce wgarnku z wodą około 2,5 godziny
w trakcie gotowania z mleka utworzy się karmel.
Po wystudzeniu otwieramy puszkę przekładamy zawartośc do naczynia, w którym zalewamy ją rumem i wszystko miksujemy.
Jest bardzo smaczne,
Proszę o recenzje.

Zgłoś 15.05.04 [15:00] Ola

Miała kiedyś przepis na ajerkoniak z masłem, może ktos ma takowy?
Wiem, brzmi strasznie, ale była pycha! usmiech.gif
Carpe diem!

Zgłoś 02.12.04 [00:54] Ola

Ponawiam pytanie, przybyło nowych osób, może ktoś słyszał o przepisie na ajerkoniak z masłem?
Carpe diem!

Zgłoś 02.12.04 [08:54] ifka

O ajerkoniaku z masłem nie słyszałam ale mam przepis na ajerkoniak bez masła:

Składniki:

1 litr czystej wódki
20 jajek
1 kg cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 puszka skondensownego, słodzonego mleka.

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek.
Cukier waniliowy zmielić, puder przesiać przez sitko.
Żółta ukręcić z cukrami na gładką masę.
Wlać mleko i - po kropli - wódkę.
Całość wymieszać robotem na najwyższych obrotach.
Przelać albo do butelek albo - ten sposób ja preferuję - do jednego naczynia żeby się "przegryzło".
Potem umilać sobie długie, jesienno - zimowe wieczory tym wybornym napitkiem.

Można też - zamiast mleka białego użyć czekoladowego lub kakaowego a w trakcie ucierania żółtek z cukrami dodać 3-4 łyżki ciemnego (jest takie specjalne w sklepach ) kakao. Wtedy mamy ajerkoniak czekoladowy.

Jeszcze w kwestii mielenia cukru. Jeśli od początku ajerkoniak robimy za pomocą robota (miksera), mielenie cukru nie jest konieczne.

Pozdrawiam.

Zgłoś 02.02.05 [22:41] radvan

Dla Oli:

Ajerkoniak pyszny (i z masłem)
6 żółtek
1 kostka świeżego masła
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
cukier waniliowy

* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę

Zgłoś 05.02.05 [00:00] Ola

Dzięki serdeczne! smiech.gif
Carpe diem!

Zgłoś 17.08.05 [00:39] Anika

hym... no własnie ja co do tego przepisu ajerkoniak to inaczej tzw likier jajeczny wiec jak go mozna robic bez jajek.....??? no po prostu sie nie da ael coz nie wszyscy o tym musza wiedziec wiec wybaczamusmiech.gif ale ja musze zrobic ajerkoniak ale najpierw trzeba wybra jakis przepis a ja nie wiem jaki.... i tak mam nadzieje ze mi wyjdzie i bedzie smaczny bo tu chodzi o prezent na urodziny kolezanki ale jak poznam jeszcze jakis inny przepis ktorego tutaj nie ma to na pewno go dodam

Zgłoś 14.05.06 [22:33] kijanka23

oto przepis na advocata:
10 dużych lub 16 średnich żółtek jaj
litr wódki lub najtańsze brandy
250gram cukru lub syropu cukrowego-szklanka
2 fiolki aromatu waniliowego lub 2 paczki cukru waniliowego

żółtka, cukier lub aromat miksować nA wysokich obrotach w mikserze lub przy użyciu robota(rozpuścić ciut wodą)
na wolnych obrotach wlewamy powoli alkohol najlepiej 50/50 wódka i brandy
po wymieszaniu(zmiksowaniu) przelać do ciemnych najlepiej zielonych lub brązowych butelek

ot cała filozofiaoczko.gif

Zgłoś 16.05.06 [20:10] binka

Najlepszy ajerkoniak to:
6 żółtek
cukier waniliowy
2 szkl. cukru
1 puszka mleka zagęszczonego
1 szkl. mleka
1/4 litra spirytusu

Żółtka należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami dodawać mleko zagęszczone i zwykłe. Gdy będzie dobrze ubite małymi porcjami dodawać spirytus.

Zgłoś 13.01.07 [07:30] wit



Składniki:

2 szklanki cukru

1 kostka masła

4 żółtka

1/2 litra czystej wódki
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę.

Potem bardzo powoli wlewać wódkę ciągle mieszając.

Zgłoś 18.03.07 [15:01] kolo

Ja w sprawie tego mądrali co wyzywa innych od głupich,
bo właśnie każdy głupi wie ze butelka ( potocznie flaszka )
to pół litra, a jeżeli chodzi o inną pojemność to wtedy określamy
np. ćwiartka albo zero-siedem
Był kiedyś taki stary dowcip jak pani pytała w na matematyce ile to jest
ćwiartka i ćwiartka a Jasiu krzyczy że "Pół LITRA"
TAKI MAłY A WIE!!!

Zgłoś 07.05.07 [21:57] robal

Ja mam takie małe pytanie jak długo mozna przechowywać ajerkoniak ktory sami sporządzimy ?
Podejżewam ze długo poniewsz jest tam alkochol ale chciałem się upewnić ??

Zgłoś 05.03.08 [00:11] Arturro

Rozne so przepisy na ajerkoniak ale najlepszy jest poprostu taki ktory smakuje jak ten z Polmosu z kurczaczkiem na etykiecie oto przepis:
Ilosc okolo 0.5-0.6 litra.

7-8 zoltek ,
laska wanili lub (olejek waniliowy),
cukier puder (3/4 szklanki) ,
puszka mleka skondensowanego nieslodzonego ,
Spirytus 96% - okolo 60% zawartosci szklanki ,
Koniecznie whisky lub koniak-obojetnie jaki ale koniecznie.. nadaje ten niepowtearzalny polmosowski smak.

-Zoltka oddzielic od bialek i wymieszac na jednolita mase z cukrem i mlekiem skondensowanym i waniliom
-Powoli dodawac spirytus mieszajac intensywnie
-dodac mniej niz polowe szklanki koniaku lub whiski.
-Mieszac, mieszac az wszystko sie stanie jedna warstwo bez grodek cukru. Przelac do butli
Koniecznie odczekac minimum 1 dzien.
Bedziecie zaskoczeni jak polmos zrobil renome na tym.

Zgłoś 20.05.08 [15:02] Juby P

Dziekuje za wszystkie przepisyjezyk.gifjezyk.gif Zapowiada sie niezle pice hehesmiech.gifsmiech.gif

Zgłoś 05.02.09 [15:06] stachubuli

a znam też przepis na ajerkoniak:
-15 jajek (10 żółtek i 5 całych jajek)
-1l mleka
-4 szklanki cukru
-2 duże cukry waniliowe
-0,5l spirytusu
mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i ostudzić, jajka dobrze ubić i połączyć z mlekiem, następnie bardzo powoli dodawać spirytusu mieszając to wszystko najlepiej mikserem, rozlać w butelki i dobrze schłodzić w zamrażalniku, taki najlepiej się pije i smakuje według mnie i moich znajomych

Zgłoś 07.03.09 [12:14] Babicz

Hm
0,5l mleka zageszczonego
1 cukeir waniliowy
200 gram cukru
6 żołtek
250ml wodki tudziez 125 spirytusu

zoltka cukie i cukier wanilinowy podgrzewac, enrgicznie mieszajac przez 15 minut, tylko trzeba naprawde energicznie mieszac ! po 7 wlac mleko zageszczone i wodke, tudzież spirytus.

Mnie wychodzi baardzo dobry, tylko reka boli niemilosiernie od mieszania ^^

Zgłoś 07.03.09 [16:05] poliszynel

hłe hłe, przyszła i na mnie ochota na likierek, ale zrobiłem jak zwykle trochę po swojemu; 6 żółtek, szklanka cukru, 1,5 szkl. mleka - i do tego momentu jest wszystko ok. Dołożyłem cukier waniliowy - jak go wsypałem (było już za późno) okazało się, że jest to cukier "cynamonowy" szkoda jaj, więc jadę dalej, 3 łyżki kakao, 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe - wyszło ok 1 litra mikstury raczej żadkawej, wię okrasiłem ją jeszcze ćwiartką kostki masła. Zmiksowałem (długo to masełko się rozpuszcza) no i na koniec oczywiście dolałem "ducha" - na razie 250ml - niech się trochę przeżre, posmakuję i przekażę co popełniłem - jak przeżyję usmiech.gif

Zgłoś 15.07.09 [11:12] Usmiechnieta

a może ktoś ma maszyne do robienia ajerkoniak? Kiedyś na żaglach piłam właśnie zrobiony w maszynie, cudowny byl, gesty jak ptasie mleczko.
Jak ktoś ma to niech się pochwali gdzie kupił te cacko.

Zgłoś 20.12.10 [23:53] katarinia

Ajerkoniak pyszny - przepis Cioci Anieli

6 żółtek
1 kostka świeżego masła
2 szklanki cukru pudru
1 butelka wódki
cukier waniliowy

* żółtka ukręcić z cukrem na puch
* dodawać po jednej łyżce masła
* po otrzymaniu jednolitej masy dodawać powoli wódkę

Zgłoś 03.01.11 [19:49] Bycho

A butelki że by w całość to dobrze ogarnąć znalazłem na fajnej i chyba jedynej stronie gdzie mają tyle wzorów, opakowaniaszklane.waw.pl, polecam.

Zgłoś 14.01.11 [21:44] jasieczek

ja mam taki sprawdzony przepis - 5 żółtek utrzeć z 30 dag cukru i 1/2 paczki cukru wanilinowego, ciągle ucierając dodać 1 szklankę mleka, następnie 1/4 litra spirytusu - nadal ucierając do uzyskania jednolitej konsystencji Na zdrowie

Zgłoś 25.05.11 [11:10] Bo

Ajerkoniak z masłem
6żółtek
1szkl.cukru to zmiksować na puszysta masę,
dodać 1 kostkę masła-bardzo miękkie musi być i stopniowo miksować dodać cukier waniliowy i na koniec pomalutku wlewać 12litra wódki,lub 1 szkl spirytusu.

Zgłoś 16.12.11 [13:27] hans

prawdziwy ajerkoniak i nie znam nikogo kto po skosztowaniu będzie grymasił to jest na spirytusie a nie na wódce, wódkę to się pije z kielicha a ajerkoniak ma być mocny a nie te lury z sklepu po 15-30 % ja zawsze robię z litra spirytusu i na to przychodzi 24 żółtka, 4 szklanki cukru, 4 puszki mleka kondensowanego niesłodzonego ,i dwie tytki cukru waniliowego,wiadomo wszystkie składniki (za wyjątkiem spirytusu )mieszamy ze sobą na jednolitą masę im dokładniej tym lepiej aby nam cukier nie zgrzytał,i na końcu dodajemy po troszeczku spirytus nieustannie mieszając i uwaga !!! oby nie za szybko bo może się nam "zciąć" jest to ajerkoniak bardzo mocno alkoholowy gdzieś w granicach 50-60 %.
Ps.najlepiej zrobić ten ajerkoniak miesiąc wcześniej wtedy ma czas się przegryźć, po miesiącu jest tak gęsty że ledwie z butelki chce wypłynąćusmiech.gif
dwa tygodnie temu kończyłem ostatnią butelczynę z przyjaciółmi, miałem zakidrany zapas z tamtego roku więc "piliśmy" go łyżeczkami bo mu się zgęstniało trochujezyk.gif nie zwlekajcie z spożyciem bo po jakimś czasie może się okazać iż jedynym sposobem na wydobycie go z butelki będzie strzaskanie jej, bądź róbcie go w słoikachjezyk.gifusmiech.gif

Zgłoś 13.02.12 [13:37] uzalezniony

1/2 l spirytusu
1/3 l mleka
5 żółtek
25 dkg cukru
cukier waniliowy
(opcjonalne 5dkg kakao)

utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym (i kakao) na jednolitą masę, rozprowadzić przegotowanym i ostudzonym mlekiem, pomału dodać spirytus mieszając.
najlepiej robić z podwójnej ilości smiech.gif

przepis z: Jan Gajkos "Nalewki" 1958r, str 31

Zgłoś 25.03.12 [13:46] lawenda

Super, dziękuję! Własnie przymierzam się, żeby pierwszy raz (najtrudniej) zrobić advokata na Wielkanoc. Spróbuję narazie bez masła, bo to chyba wyższa szkoła jazdy. Wszystkie przepisy wydają się dobre, a tchnie z nich jeszcze taki optymizm, wesołość, że czuję się jak po kieliszku dobrago likieru jajecznego. o to chodzi!
Mój pseudonim to sposób na mole! Wycinam z ogródka lawendowe bukiety i utykam je w szafie. Ładnie pachnie i moli ani śladu. Pozdrawiam wszystkich!

Zgłoś 14.08.12 [19:05] kedarkedar

Ja znam najlepszy przepis na ajerkoniak.
Uwaga jest on drogi.

1L Whisky -każda odmiana będzie dobra

25 jajek

1L mleka pelnotlustego

100ml smietanki kremowki

polkostki masla prawdziwego extra

polkilograma cukru trzcinowego(w zaleznosci ) mocne 0.5kg,lagodne 1kg

Odradzam kupowanie aromatow,i cukru waniliowego poniewaz dają one aromat a psuja smak.

Doradzam kupić naturalny aromat winili lub samemu uzyc laski wanili i zrobic z niej aromat.Przepis na to mozna znalezc w internecie.

*Mleko zagotowac.

*Do zagotowanego mleka dodac cukier trzcinowy i masło.Zetrzeć na jednolitą masę.

*Do gotowej masy dodac:20 zóltek i 5 bialek,smietanke kremowke,aromat

*Calosc zmiksowac dodajac stopniowo whisky na gesta jednolita masę.

*Przelac do butelek i podawac schlodzone.

*Smacznego.

Z racji,że jestem kucharzem uprzedzam,że lepszego trunku nie kupicie w żadnym sklepie. ;O

Zgłoś 14.08.12 [19:54] reni

czy musze gotować mleko skondensowane czy nie

Zgłoś 13.12.12 [18:59] gość

Mój przepis jest taki ;
15 żółtek
1 litr mleka
1 kg cukru
2 cukry waniliowe
1/2 litra spirytusu
1 szklanka smietany kremówki 30%
Mleko ugotowac z 70 dag cukru i ostudzic . Żółtka utrzec z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym wlewac ostudzone mleko cały czas ucierając, potem ubita śmietankę, na koncu wlac spirytus. Adwokat jak jest w lodówce to nie można go wylac z butelki, jest taki gęsty. Własnie dzisiaj go zrobiłam.Polecam. Wypróbowałam różne przepisy ale ten jest najlepszy. Życzę smacznego!