Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Armagnac

Czym sa wlasciwie armagniaki? Gdzie sie je produkuje i jak bardzo w smaku przypominaja koniaki?

Zgłoś 05.03.08 [20:58] Kucharek6

Odpowiedzi

Zgłoś 14.11.02 [07:19] m-a

armaniak jest produkowany w płd części Gaskonii,niektóre np z regionu Cabazon nieustępują jakością koniakom , a smak jest oceną bardzo sugestywną i osobistą ,po prostu trzeba spróbować.
pozdrawiam

Zgłoś 16.11.02 [09:54] kot-horacjusz

Armagnac jest winiakiem francuskim wyprodukowanym w wytyczonym od 1909r regionie znajdującym się w departamencie Gers (na południe od Bordeaux). Za najlepszy uchodzi Armagnac z zachodniej części regionu o klimacie oceanicznym (Bas Armagnac).
Wino używane do jego produkcji musi być białe i pochodzić z określonych odmian winogron np. Saint-Emillon, Jurancon, Fillo Blanch i in. Otrzymywanie wódki w tym rejonie jest znane od wieków i choć jest analogiczne do produkcji koniaku, są pewne różnice dotyczące sposobu destylacji m. in.: Przefermentowany zacier jest destylowany w rejonie Cognac z większą lub mniejszą zawartością drożdży, zaś w rejonie Armagnac po oddzieleniu zacieru od osadu drożdżowego. Gotowy Arnagnac może leżakować w dębowych beczkach kilkadziesiąt lat (do 50). Stary Armagnac jest uważany przez znawców za wódkę o znakomitej jakości, natomiast Gaskończycy są dumni z tego wyrobu i uważają go za napój przewyższający jakością wszystkie inne alkohole, w tym również koniakiusmiech.gif
Na zakonczenie jeszcze ciekawostka:
Rejon Armagnac leży w Gaskonii skąd pochodzi d`Artagnan, bohater powieści "Trzej Muszkieterowie" Dumasa i w związku z tym niektóre wyroby są związane z jego imieniem np. Reserve d`Artagnan.

pozdrawiam

Zgłoś 17.11.02 [19:31] ewa

KOCIE Horacjuszu - przez Ciebie nabrałam ochoty do spróbowania, zwłaszcza to leżakowanie....w dębowych beczkach i czas....
...ale chyba trzeba 50 lat, żeby uzbierac na w miarę dobry....coś czuję, że to jest przyjazny dla nas trunek
pozdr
dzięki za wykładzik usmiech.gif może kiedyś ta wiedza przyda się nie tylko teoretycznie

Zgłoś 16.11.04 [20:43] Lucas

Ewo!
Polecam Ci serdecznie armagnac marki Saint Vivant. Jest dość drogi (ok 170 zł za butelkę), ale uwierz mi jest wart swej ceny. Gratuluje gustu i pozdrawiam.

Zgłoś 31.01.05 [00:00] Artysta

Armagnac ma ostrzejszy smak od koniaku i tyle.

Zgłoś 15.01.08 [23:16] Stanley

Zgłoś 20.02.08 [09:18] Niestety Polak

Aby otrzymać legalną własną Grappę, Śliwowicę, Rakiję Brendy czy inny szlachetny destylat trzeba by łamać w Polsce prawo. Jednak wystarczy wyjechać parę km za granicę i robimy to legalnie.

http://www.gorzelnia-stonawa.pl/PL.html

Mamy poważny dylemat. Czemu politycy są normalni przed wyborami a gdy zostają wybrani zachowują się jak co najmniej pensjonariusze Tworek???

Zgłoś 05.03.08 [17:08] Lukasz

> Mamy poważny dylemat. Czemu politycy są normalni przed wyborami a gdy > zostają wybrani zachowują się jak co najmniej pensjonariusze Tworek???
To zapewne pytanie retoryczne ,ale odpowiem :

zapewne od nadmiaru kasy i łapówek odbija im palma usmiech.gif .