BAKŁAŻAN

Zgłoś 19.06.04 [11:33] emgie

ja czesto robię tak jak w tym przepisie:
kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1629

i też kocham ruskie! smiech.gif

Zgłoś 19.06.04 [12:31] pijana powietrzem

No ale link nie działa, nawet po wpisaniu smutas.gif

Podaj jeszcze raz smiech.gif

Ach te pierogi ruskie oczko.gif
Kocham pierogi ruskie

Zgłoś 19.06.04 [12:33] pijana powietrzem

Sie pospieszyłam, działa link smiech.gif
Kocham pierogi ruskie

Zgłoś 19.06.04 [13:26] emgie

jakiś czas temu załozyłam tutaj na forum fanklub ruskich pierogów. jest nas spora grupka usmiech.gif najlepsze danie na świecie usmiech.gif
a mam nadzieję, że przepis na bakłazana Ci sie spodoba.

Zgłoś 21.06.04 [10:33] hania-kasia

Ja kroję bakłażana na pół wzdłuż, przyprawiam solą, pieprzem, skrapiam oliwą, podpiekam nieco w piekarniku (ok. 20 minut), przesmażam na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone, świeże pomidory pokrojone w kosteczkę lub krojone pomidory z puszki, przyprawiam solą, pieprzem, oregano lub świeżą natką pietruszki, nakładam masę miesną na bakłażany, posypuję tartym żółtym serem i zapiekam w piekarniku aż bakłażany będą miękkie. Podobne danie można przyrządzić z cukinii.

Zgłoś 21.06.04 [16:37] pijana powietrzem

A ja zrobiłam bakłażana, tak:

^pieczarki
^wydrążony bakłażan
^cebulka
^pomidor

Cebulke i pieczarki pokroic w koskę podsamzyc na oliwie lub masle, dodac posiekany miąższ bakłażana. Smazyc ok. 5 min, dodac obrane ze skórki pomidory i pieczarki, dusic pod przykryciem 5 min. Przyprowaić do smaku. Masą nadziewać połowki bakłazana, wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać ok. 1/2 h, można posypac serem.

Mniam!
Kocham pierogi ruskie

Zgłoś 22.06.04 [12:33] Blue7

moja mama robi czasem ragu warzywne, czyli dusi sie kawalki baklazana z pomidorami, papryka, marchewka, czosnkiem....na oleju.
Poszukam przepisu.
Robimy tez z cukinia, dodaje sie jeszcze o ile pamietam fasolke szparagowa i ziemniaki.
Ja akurat nie przepadam za baklazanem, ale wersja z cukinia badz patisonem bardzo mi smakuje.

Zgłoś 22.06.04 [12:55] Kasica

Można też zrobić tak:
- bakłazan
- cukinia
- papryka (kilka kolorów)
- papryczka chilli
- kiełbaska
wszystko w garnku dusić dodac pomidory w puszce i trochę koncentratu,
doprawić według uznania.
My to nazywamy w domu bigosem z cukini

Zgłoś 28.06.04 [13:08] Cortazar

We wloszech zapieka sie go rowniez z Parmezanem lub robi po ugotowniu bez skorki paste, polecam!

Zgłoś 28.06.04 [14:28] maga

Cortazar.... co za nick! usmiech.gif Uwiellllbiam książki Cortazara...