Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bardzo proszę o radę!!!!!!!!!!!!!!!!

Kupiłam niedawno 3 duże opakowania Chałwy Królewskiej z bakaliami (bardzo lubię chałwę, no ale poszło tylko 1 opakowanie) a dwa mi zostały, bo jednak nie smakuje mi zbytnio chałwa z bakaliami, wczoraj zobaczyłam że za dwa dni kończy się termin ważności i zastanawiam się co można zrobić z chałwą (niewiem rozpuścić dodać coś do niej) żeby stworzyć pyszny deserek dla dzieci 9które za samą chałwą nie przepadają ale być może na jakiś deser się skuszą) bardzo proszę o pomoć. szkoda mi wywalić ją bo to jednak kosztowało. dziękuję z góry za radę

Zgłoś 16.05.05 [13:25] Danusia

Odpowiedzi

Zgłoś 07.05.05 [15:27] Qasua

Droga Danusiu! po pierwsze to będzie chyba twoja nauczka (żeby nie kupować więcej niż ma się ochotę) usmiech.gif , ja kiedyś zrobiłam tak : rozpuściłam chałwę w rondelku, zrobiłam budyń i nakładałam do miseczki na przemian trochę chałwy i budyniu. to jest bardzo słodkie więc dzieci może się skuszą. niewiem nic innego nie umiem wymyśleć. pozdrawiam

Zgłoś 08.05.05 [15:10] danusia

no i nikt mi nie pomoże????

Zgłoś 08.05.05 [15:35] madzina

A może zamroż ,na jakiś czas .Potem będzie jak znalazł.

Zgłoś 09.05.05 [17:48] jakozak

Faktycznie - spróbuj zamrozić. A poza tym nie przesadzaj z tą datą ważności. Czy Ty myślisz, że po dacie ważności każda rzecz Cię otruje? Tam jeszcze jest współczynnik strachu. To nie ryba, nie mięso. Może trochę poleżeć w lodówce.

Zgłoś 12.05.05 [15:33] Danusia

bardzo dziękuje za rady, ale poszukałam w internecie pyszny przepis na tort chałwowy. był po protu pychotka! no i po kłopocie usmiech.gif a tak przy okazji uwielbiam chałwę, ale to nie znaczy że jestem gruba. niesety muszę cię zmartwić przy wzroście 168 waże niecałe 50 kg. i mogę się nią najadać do woli bo nic mi nie zaszkodzi. moja podstawa to ruch i jesz co chcesz!!!

Zgłoś 14.05.05 [18:42] sonja

Danusiu to może wrzuć tu ten przepis na tort chałwowy???

Zgłoś 14.05.05 [21:55] Danusia

bardzo proszę tort czekoladowo - chałwowy (ze strony gotowanie.x3m)
15 porcji:
ciasto:
- 30 dag mąki tortowej
- 30 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do formy
nadzienie:
- 30 dag czekolady
- 4 jaja
- 20 dag masła
- 15 dag cukru kryształu
- kieliszek rumu
- pół szklanki śmietanki
- łyżka cukru pudru
- 15 dag waniliowej chałwy
- 3/4 szklanki naparu herbaty
do dekoracji:
- 10 dag bezów
- czekoladowe ozdoby

Wykonanie:
Masło na ciasto utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, a następnie wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i pianą ubitą z białek. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Czekoladę przez chwilę pogotuj ze śmietanką i ucieraj ją, aż krem wystygnie. Jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Masło na krem rozetrzyj, dodając cukier puder, krem czekoladowy i jajeczny, po kawałku chałwy i rum. Ciasto przekrój w poprzek na 4 części, nasącz herbatą i Przełóż kremem. Wierzch i boki posyp pokruszonymi bezami i udekoruj galanterią cukierniczą.

Zgłoś 16.05.05 [13:25] pyzia

zabierz do pracy, pokrój na małe kawałki i poczęstuj do kawy koleznki. Od takich małych kawałków napewno nie przytyją. osobiście nie radzę wpychać ich dzieciakom.