Szukam przepisu sprawdzonego na zrobienie w domu bialego sera, jezeli ktos taki ma to prosze.
-
Wściekła suka
14.07.2013 reisen
-
Ciasto Jogurtowe
12.07.2013 Wiktoria Gabara
-
Letnia sałatka z rukoli i pora
12.07.2013 Gastrosfera
-
Łosoś w papilotach
04.07.2013 Tobi
-
Zupa ze świeżych szparagów z krajanką
03.07.2013 gastrosfera
-
Roladki drobiowe ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką
01.07.2013 szczypta-smaku
Zgłoś 06.11.06 [19:50] twarog
Domowy wyrob twarogu
Produkt wyjsciowy: mleko swieze, nie pasteryzowane lub jesli pasteryzowane albo dobra gesta maslanka + ewentualnie dodatek smietany. Mleko, ktore sie kwasi, w zaleznosci od % tluszczu da inny smakowo twarog. Pelnotluste mleko da twarog deserowy i jesli doda sie troche smietany w ostatnim stadium, to jeszcze lepsze. Mleko chude da twarog bardziej kwasny w smaku, b. dobry do pierogow. Tak samo z maslanka, ale to ma byc dobra, gesta maslanka, nie jak sama woda.
Ogolna zasada: mleko ma sie ukwasic, a jesli pasteryzowane, to trzeba dodac 2-3 lyzki smietany, zeby rozwinela sie kultura kwaszaca mleko. Jesli uzywa sie dobrej maslanki, to nic nie trzeba, tylko postawic na 2-3 dni w pokojowej temp. nie otwierajac kartonow, zeby sie bardziej kultura rozwinela. Dalej.
Biorac galon (m.w. 4 litry) mleka (pasteryzowanego) - trzeba dodac do opakowania 2-3 lyzki smietany, nie zamykac pokrywka, zeby gazy wyszly, tylko owiazac gaza najlepiej. Maslanka w kartonach nie potrzebuje zadnych zabiegow, tylko otworzyc przed ogrzewaniem. Wziac garnek, najlepiej o grubym dnie i wylozyc go dodatkowo gruba warstwa np. gazety i na tej warstwie ustawic kartony z maslanka albo galon mleka w plastikowym opakowaniu bez zakretki. Chodzi o to, aby nie bylo bezposredniej stycznosci z ogrzewaniem, bo odgrzewanie sera musi sie odbyc b. powoli, inaczej twarog wyjdzie twardy i do kitu. Nastawia sie ogrzewanie na najmniejsza mozliwie moc i od czasu do czasu sprawdza sie. To moze potrwac 3-4 godz. Chodzi o to, zeby nie dopuscic do zagotowania wody, tylko zeby oddzielil sie sernik od serwatki w czasie ogrzewania. Na gorze zawsze bedzie taka zoltawa "woda" a na spodzie sernik. Jesli widac wyrazny podzial to juz dosc. Nastepnie wyklada sie geste sitko najlepiej rzadkim plocienkiem bawelnianym, bo gaza, nawet kilka razy zlozona przepusci sporo czastek twarogu, ustawionym na jakims garnku i powoli wylewac zawartosc pojemnikow. Trzeba odczekac, zeby sie odlala serwatka, zanim sie doleje reszte. Serwatka nada sie do napojow, zup albo do karmienia zwierzat, zawiera duzo wartosciowych skladnikow (wapno), a wylanie jej bedzie marnotrawstwem. Teraz (po odlaniu serwatki) mozna dodac opakowanie smietany i wymieszac dobrze, aby otrzymac dobry twarog do sernika czy innych deserow, albo bez tego miec chudy. Plocienko zwiazuje sie ponad twarogiem i zostawia do odciekniecia. Najlepiej ulozyc to na ukosnie ustawionej desce w zlewaku i obciazyc ciezarem, zeby nadmiar plynu odciekl. Ja biore duza butle wypelniona woda, to najlatwiej. Zostawic to na kilkanascie godzin, lepiej do nastepnego dnia i juz sie ma wyborowy twarog wlasnej roboty. Z galonu mleka albo 5 opakowac maslanki otrzymuje sie ponad 1 kg. wybornego twarogu. Kto by mial dodatkowe pytania, to prosze podac email, chetnie odpisze, albo tu na Oliwce.
Zgłoś 06.11.06 [21:22] Ola
Drugi sposób to litr zsiadłego juz mleka zalewa sie litrem świeżego wrzącego mleka., studzi, odcedza.
Problem w dostaniu odpowiedniego mleka.
A tak szczerze, to w sklepach mamy taki wybór twarogów, że mozna cos wybrac dla siebie. A z dostępnych nam mlek trudno o dobry twaróg.
Zgłoś 06.11.06 [21:29] farmerka63
Ale nie dopuścić do przegrzania, bo ser będzie przeparzony. Ja na koniec tego procesu mogę dotknąć garnek dłonią - jest zdecydowanie ciepły, ale nie gorący! Twaróg wykładam na cedzak przy pomocy plastikowego sita - porcja za porcją, aż napełnię cały cedzak. Pozostawiam przez noc do swobodnego odcieknięcia - bez dodatkowego dociskania talerzykiem i kamieniami
Rano twaróg wykładam na talerz. Jest miękki, lśniący po przekrojeniu, wilgotny, lekko kwaśny.
Zgłoś 06.11.06 [22:14] farmerka63
Z tym pasteryzowanym mlekiem to rzeczywiście robi się problem...
Mam niewielkie stadko krów, certyfikat gospodarstwa ekologicznego, robię twarogi i sery żółte. Oczywiście z mleka świeżego i żywego. Niestety, aby być w zgodzie z przepisami, wolno mi to wszystko sprzedawać jedynie wprost z gospodarstwa. Gdybym chciała podpisać umowę z jakimkolwiek sklepem , musze mleko poddać pasteryzacji...
Pozdrawiam .
Dawno, dawno temu nosiłam się z zamiarem wyemigrowania do pieknej Nowej Zelandii... Marzyła nam się hodowla owiec na zielonych łąkach...
Zgłoś 07.11.06 [13:47] Renka
Zgłoś 08.04.07 [20:36] scarlett
Zgłoś 28.03.08 [00:48] BETI_SU
mnie - mysle - przydalyscie sie swietnie...- ..a to tylko Ausrtria....!
dzieki za wypowiedzi... !!!!
jeszcze ze 3x przestudiuje....i w koncu uda mi sie ten ser...?!!
Zgłoś 22.06.08 [08:28] koala68
dziekuje
Dariusz
Zgłoś 18.12.08 [14:02] mo
Zgłoś 01.12.10 [11:47] maa
Zgłoś 01.12.10 [20:28] odpowiadam
Zgłoś 01.12.10 [20:33] dopowiedz
Zgłoś 03.12.10 [09:56] rob
Zgłoś 04.12.10 [01:51] odpowiedz
Zgłoś 04.12.10 [13:39] rob
Akurat zsiadłe mleko tu, gdzie jestem, jest dostępne, więc dzisiaj spróbuję produkcji. Dzięki.
Zgłoś 04.12.10 [19:08] odpowiedz
Serwatke swoja droga mozna uzyc do zup lub do napojow zwlaszcza w lecie. Przepisy sa w kuchniach regionalnych, a kto choduje swinki, to dla nich tez jest b. zdrowa.
Zgłoś 21.10.11 [09:08] Dudu
Pozdrawiam
Zgłoś 16.12.11 [12:21] rafal
Zgłoś 16.12.11 [12:27] rafal
.
Zgłoś 08.01.12 [00:07] Wojciech1971
Więc kupujemy od przewoźników z Polski /polecam z Krasnegostawu serek pychotka/
Wojciech Paryż
Zgłoś 03.03.12 [08:15] junior
Zgłoś 06.03.12 [02:50] ocopytasz
Zgłoś 25.08.12 [20:53] pauka
dwa litry mleka od krówki odstawiamy na dwa dni, aż się ssiądzie. Bieżemy kolejne dwa litry mleka świeżego i przegotowujemy. Wlewamy do dużej miski nasze dwu dniowe mleko i zalewamy świeżym przegotowanym mlekiem. Odstawiamy na 30 min. Przelewamy całość na sitko lub durszlak albo na słynną pieluszkę tetrową. I gotowe czekamy aż się odcedzi. Nasi znajomi dbający o linie zamiast zalewać świeżym gorącym mlekiem zalewają gorącą wodą
Pozdrawiam Pauka
Zgłoś 26.08.12 [20:43] niedobry
Zgłoś 12.10.12 [01:32] stchemik
skrzep należy OGRZEWAĆ powoli i nie przekraczać tmp. 50*C
Można obecnie kupić suche kultury bakterii mlekowych.
Zgłoś 07.01.13 [20:54] gość
Zgłoś 06.07.13 [10:28] MagdaH
Zgłoś 03.09.13 [14:12] gość
domowy biały ser przepis
Zgłoś 10.11.13 [23:18] daro
Zgłoś 23.05.15 [07:44] gość