Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bialy ser- jak zrobic

Szukam przepisu sprawdzonego na zrobienie w domu bialego sera, jezeli ktos taki ma to prosze.

Zgłoś 10.11.13 [23:18] Renka

Odpowiedzi

Zgłoś 06.11.06 [19:50] twarog

Podaje moj wielokrotenie wyprobowany sposob. B. prosty i latwy. Zawodu nie bedzie.
Domowy wyrob twarogu

Produkt wyjsciowy: mleko swieze, nie pasteryzowane lub jesli pasteryzowane albo dobra gesta maslanka + ewentualnie dodatek smietany. Mleko, ktore sie kwasi, w zaleznosci od % tluszczu da inny smakowo twarog. Pelnotluste mleko da twarog deserowy i jesli doda sie troche smietany w ostatnim stadium, to jeszcze lepsze. Mleko chude da twarog bardziej kwasny w smaku, b. dobry do pierogow. Tak samo z maslanka, ale to ma byc dobra, gesta maslanka, nie jak sama woda.

Ogolna zasada: mleko ma sie ukwasic, a jesli pasteryzowane, to trzeba dodac 2-3 lyzki smietany, zeby rozwinela sie kultura kwaszaca mleko. Jesli uzywa sie dobrej maslanki, to nic nie trzeba, tylko postawic na 2-3 dni w pokojowej temp. nie otwierajac kartonow, zeby sie bardziej kultura rozwinela. Dalej.

Biorac galon (m.w. 4 litry) mleka (pasteryzowanego) - trzeba dodac do opakowania 2-3 lyzki smietany, nie zamykac pokrywka, zeby gazy wyszly, tylko owiazac gaza najlepiej. Maslanka w kartonach nie potrzebuje zadnych zabiegow, tylko otworzyc przed ogrzewaniem. Wziac garnek, najlepiej o grubym dnie i wylozyc go dodatkowo gruba warstwa np. gazety i na tej warstwie ustawic kartony z maslanka albo galon mleka w plastikowym opakowaniu bez zakretki. Chodzi o to, aby nie bylo bezposredniej stycznosci z ogrzewaniem, bo odgrzewanie sera musi sie odbyc b. powoli, inaczej twarog wyjdzie twardy i do kitu. Nastawia sie ogrzewanie na najmniejsza mozliwie moc i od czasu do czasu sprawdza sie. To moze potrwac 3-4 godz. Chodzi o to, zeby nie dopuscic do zagotowania wody, tylko zeby oddzielil sie sernik od serwatki w czasie ogrzewania. Na gorze zawsze bedzie taka zoltawa "woda" a na spodzie sernik. Jesli widac wyrazny podzial to juz dosc. Nastepnie wyklada sie geste sitko najlepiej rzadkim plocienkiem bawelnianym, bo gaza, nawet kilka razy zlozona przepusci sporo czastek twarogu, ustawionym na jakims garnku i powoli wylewac zawartosc pojemnikow. Trzeba odczekac, zeby sie odlala serwatka, zanim sie doleje reszte. Serwatka nada sie do napojow, zup albo do karmienia zwierzat, zawiera duzo wartosciowych skladnikow (wapno), a wylanie jej bedzie marnotrawstwem. Teraz (po odlaniu serwatki) mozna dodac opakowanie smietany i wymieszac dobrze, aby otrzymac dobry twarog do sernika czy innych deserow, albo bez tego miec chudy. Plocienko zwiazuje sie ponad twarogiem i zostawia do odciekniecia. Najlepiej ulozyc to na ukosnie ustawionej desce w zlewaku i obciazyc ciezarem, zeby nadmiar plynu odciekl. Ja biore duza butle wypelniona woda, to najlatwiej. Zostawic to na kilkanascie godzin, lepiej do nastepnego dnia i juz sie ma wyborowy twarog wlasnej roboty. Z galonu mleka albo 5 opakowac maslanki otrzymuje sie ponad 1 kg. wybornego twarogu. Kto by mial dodatkowe pytania, to prosze podac email, chetnie odpisze, albo tu na Oliwce.

Zgłoś 06.11.06 [21:22] Ola

A prościej - kupujesz mleko, ale nie pasteryzowane, nie UHT, przelewasz do słoika lub emaliowanego naczynia, stawiasz w niezbyt chłodnym miejscu na dobę lub dwie, do zsiądnięcia się. Następnie stawia się na mały gaz i wolno podgrzewa, tak jak pisał przedmówca, ale u mnie to trwa 15 minut, nie 4 godziny. Studzi się, przecedza.
Drugi sposób to litr zsiadłego juz mleka zalewa sie litrem świeżego wrzącego mleka., studzi, odcedza.
Problem w dostaniu odpowiedniego mleka.
A tak szczerze, to w sklepach mamy taki wybór twarogów, że mozna cos wybrac dla siebie. A z dostępnych nam mlek trudno o dobry twaróg.
Carpe diem!

Zgłoś 06.11.06 [21:29] farmerka63

Dla wielbicieli wsi polecam wyprawę zamiasto w poszukiwaniu dobrego mleka prosto od krowy. Takie mleko pięknie się zsiada - kroić mozna nożem. Dobry twaróg na gazie nie wyjdzie, bo tu jest zbyt szybki wzrost temperatury. Polecam kuchnie elektryczne i z płytami ceramicznymi. Gar nalezy postawić na największym palniku i na najmniejszej mocy palnika. Ogrzewać pomału i mieszac delikatnie.
Ale nie dopuścić do przegrzania, bo ser będzie przeparzony. Ja na koniec tego procesu mogę dotknąć garnek dłonią - jest zdecydowanie ciepły, ale nie gorący! Twaróg wykładam na cedzak przy pomocy plastikowego sita - porcja za porcją, aż napełnię cały cedzak. Pozostawiam przez noc do swobodnego odcieknięcia - bez dodatkowego dociskania talerzykiem i kamieniami oczko.gif
Rano twaróg wykładam na talerz. Jest miękki, lśniący po przekrojeniu, wilgotny, lekko kwaśny.

Zgłoś 06.11.06 [22:14] farmerka63

Ale Cię przepraszam, ale z postu Renki w najmniejszym stopniu nie wynikał jej adres oczko.gif

Z tym pasteryzowanym mlekiem to rzeczywiście robi się problem...
Mam niewielkie stadko krów, certyfikat gospodarstwa ekologicznego, robię twarogi i sery żółte. Oczywiście z mleka świeżego i żywego. Niestety, aby być w zgodzie z przepisami, wolno mi to wszystko sprzedawać jedynie wprost z gospodarstwa. Gdybym chciała podpisać umowę z jakimkolwiek sklepem , musze mleko poddać pasteryzacji...smutas.gif Tylko, że wtedy moje sery nie byłyby już tak dobre.
Pozdrawiam .
Dawno, dawno temu nosiłam się z zamiarem wyemigrowania do pieknej Nowej Zelandii... Marzyła nam się hodowla owiec na zielonych łąkach...

Zgłoś 07.11.06 [13:47] Renka

Widze ze powstala duza dyskusja na temt twarogu za przepisy dziekuje, ktorys wyprobuje, mieszkam w Polsce dokladnie na ziemi lubuskiej w Nowej soli owszem w sklepach jest duzy wybor serow ale trudno jest dostac naprawde dobry przewaznie sa one kwasne a moj syn bardzo lubi bialy serek z kiszonym ogorkiem wiec stad moja prosba o przepis na ser. Pozdrawiam.

Zgłoś 08.04.07 [20:36] scarlett

Nie ma to jak internet.Dzieki za przepis na twarog.Dwa dni temu sama robilam, tak z glowy i tez wyszedl.Dodalam na 3 litry mleka - 2 lyzki kefiru. Renka - to my prawie sasiadki!!! Ja z Zielonej Gory, ale od cwierc wieku za granica.Przesylam pozdrowienia.

Zgłoś 28.03.08 [00:48] BETI_SU

nic nie szkodzi ... "nowej" ....a nie Nowej Zelandi...
mnie - mysle - przydalyscie sie swietnie...- ..a to tylko Ausrtria....!
dzieki za wypowiedzi... !!!!
jeszcze ze 3x przestudiuje....i w koncu uda mi sie ten ser...?!!

Zgłoś 22.06.08 [08:28] koala68

Czesc mieszkam w Australii i brakuje nam bialego sera ,takiego jak byl w POLSCE jak go dobrze zrobic ,mam znajomego co ma farme i moge wziac mleko co dalej
dziekuje
Dariusz

Zgłoś 18.12.08 [14:02] mo

mieszkamy w australii a tu jest jedynie mleko pasteryzowane, czy ono sie tez nadaje i czy mam do niego dodawac smietany???

Zgłoś 01.12.10 [11:47] maa

ja też robie ser i jestem z wolsztyna.narazie mi sie kwasi w garnku oczko.gif

Zgłoś 01.12.10 [20:28] odpowiadam

Do mo - z mleka pasteryzowanego wyjdzie, jesli nie jest zbyt mocno pasteryzowane. Pasteryzacja polega na podgrzaniu mleka od 70 C wzwyz w celu zabicia bakterii. Rozne mleczarnie stosuja inna temperature, wiec mleko pasteryzowane do 85 C sie skwasi, powyzej juz nie, bo naturalne bakterie powodujace kwaszenie sa wtedy tez zabite. Moja rada - probowac mleko z roznych kompanii, postawic jedna szklanke mleka i zobaczyc, czy sie ukwasi. Jesli nie, to probowac nastepna, az sie znajdzie takie, ktore sie skwasi i takie kupowac w tym celu. Bakterie kwaszace mleko gina w wysokiej temperaturze, ale nie wszystkie, im wieksza temp. tym wiecej ich ginie. Chodzi o to, aby znalezc mleko mniej pasteryzowane, inaczej sie nie skwasi. Jesli ma sie dostep do swiezego mleka ze wsi, to najlepiej takie kupowac, wtedy jest 100% pewnosci. Powodzenia.

Zgłoś 01.12.10 [20:33] dopowiedz

jesli mleko sie nie kwasi, to nie dodawac smietany, bo tez jest pasteryzowana, jesli znajdziesz takie mleko, ktore sie skwasi (patrz wyzej), to dopiero po zrobieniu twarogu mozesz dodac smietane/dobrze wymieszac, aby twarog byl luksusowy i nie bardzo kwasny, bez smietany bedzie kwasniejszy, idealny do pierogow. To i post powyzej z mojego wieloletniego doswiadczenia. Milo bedzie dostac jakas odpowiedz.

Zgłoś 03.12.10 [09:56] rob

Czyli zsiadłe mleko wystarczy tylko podgrzać, żeby się ścięło, czy lepiej dolać świeżego?

Zgłoś 04.12.10 [01:51] odpowiedz

Twarog robi sie z siadlego mleka, nigdy ze swiezego, wiec dolewanie go nie ma sensu. Musi byc zsiadle, mozna robic z dobrej, gestej maslanki, mozna dodac dobrej, kwasnej, gestej smietany, ale to juz po odgrzaniu kwasnego mleka i po odcedzeniu serwatki. Mleko mozna zakwaszac kefirem, jogurtem, smietana, ale musi sie ukwasic, z mleka swiezego twarogu nie zrobisz, bo gdyby tak bylo, to niebyloby problemu, ale poczytaj sobie dokladnie te posty powyzej, to masz odpowiedz i dokladne wytlumaczenie - rob. Ludzie pytaja o porady, a potem nie czytaja ich, co widac po takich pytaniach.

Zgłoś 04.12.10 [13:39] rob

No tak właśnie myślałem, tylko mnie zmylił wpis Oli: "Drugi sposób to litr zsiadłego juz mleka zalewa sie litrem świeżego wrzącego mleka., studzi, odcedza." Tak, że czytam, czytam. oczko.gif
Akurat zsiadłe mleko tu, gdzie jestem, jest dostępne, więc dzisiaj spróbuję produkcji. Dzięki.

Zgłoś 04.12.10 [19:08] odpowiedz

A, to ja Ci to wyjasnie. Taki sposob zalewania wrzacym mlekiem ukwaszonego mleka ma na celu podgrzanie go tak, zeby sernik sie oddzielil od serwatki bardzo szybko, zamiast powolnego podgrzewania, ale stanowczo tego nie polecam. Kwasne mleko, czy maslanka jesli podgrzewana za szybko i w zawysokiej temperaturze da twardy twarog i chyba strate tego goracego mleka, bo sie ono nie zamieni w twarog, bedzie wiecej serwatki. Bardzo powolne podgrzewanie na najmniejszym mozliwie ogniu dopiero da pozadany efekt, no i wlasnie nie wolno dopuscic do wrzenia, bo wtedy tez twarog bedzie twardy.
Serwatke swoja droga mozna uzyc do zup lub do napojow zwlaszcza w lecie. Przepisy sa w kuchniach regionalnych, a kto choduje swinki, to dla nich tez jest b. zdrowa.

Zgłoś 21.10.11 [09:08] Dudu

Mleko upasteryzowane doskonale kwasi sie paroma kostkami zoltego sera, jednak nalezy ukwasic najpierw mala ilosc w szklance i nastepnie takie sciete mleko dodac do wiekszej ilosci mleka juz w garnku. Dalsze postepowanie j.w. czyli powolne ogrzewanie.
Pozdrawiam

Zgłoś 16.12.11 [12:21] rafal

do farmerki 63 jak robisz zolty ser

Zgłoś 16.12.11 [12:27] rafal

Mieszkam w norwegii od miesiaca w zadnym sklepie nie ma masla,twarogu nigdy nie bylo prosze o dobre przepisy na twarog i maslo
.

Zgłoś 08.01.12 [00:07] Wojciech1971

Problem z kupnem białego sera jest też we Francji gdyż w sklepach występuję tylko ze śmietaną!
Więc kupujemy od przewoźników z Polski /polecam z Krasnegostawu serek pychotka/

Wojciech Paryż

Zgłoś 03.03.12 [08:15] junior

Mam pytanie . Mam prawdziwe wiejskie mleko w którym oddzieliła się śmietana . Czy przed podgrzaniem mleka powinnienem ją zebrać ?

Zgłoś 06.03.12 [02:50] ocopytasz

Pytanie do juniora, o co wlasciwie pytasz? Podgrzewasz mleko do czego, mozna zagotowac ale o co Ci chodzi? Jesli o domowy twarog, to najpierw to mleko musi sie ukwasisc, smietane mozna zebrac wczesniej lub nie, bo jak sie zbierze cala smietane, to ukiszone mleko bedzie chude a co za tym idzie twarog. Jak sie nastawia mleko na kwasno, to sie nie zbiera smietany, tak samo do ukiszenia, ale jak ktos chce bardziej chude, to zbiera smietane, z tym, ze ten twarog bedzie mniej smaczny i bardziej kwasny. Do twarogu robionego w domu po zebraniu smietany - twarog bedzie kwasniejszy i mniej smaczny, zawsze mozna dodac potem zebrana smietane, albo nie zbierac i kwasic razem, do wyboru. Uwazam, ze ze smietana lepiej, rob jak chcesz, ale mozesz wyprobowac, co Ci odpowiada, zadnej szkody nie bedzie, zapewniam.

Zgłoś 25.08.12 [20:53] pauka

Właśnie wróciłam z wakacji na wsi i co drugi dzień robiłam twaróg sposobem gospodyni, u której mieszkaliśmy. Oto przepis bardzo prosty:
dwa litry mleka od krówki odstawiamy na dwa dni, aż się ssiądzie. Bieżemy kolejne dwa litry mleka świeżego i przegotowujemy. Wlewamy do dużej miski nasze dwu dniowe mleko i zalewamy świeżym przegotowanym mlekiem. Odstawiamy na 30 min. Przelewamy całość na sitko lub durszlak albo na słynną pieluszkę tetrową. I gotowe czekamy aż się odcedzi. Nasi znajomi dbający o linie zamiast zalewać świeżym gorącym mlekiem zalewają gorącą wodą
Pozdrawiam Pauka

Zgłoś 26.08.12 [20:43] niedobry

Szybki sposob, ale smak nie bedzie taki, jaki byc powinien, do tego szybkie zalewanie goracym mlekiem czy woda daje twardy twarog i malo smaczny. Twarog powinien byc kwaskowaty lub kwasny, ale miekki, ten sposob tego nie spowoduje.

Zgłoś 12.10.12 [01:32] stchemik

KOCHANI NIE ZAKWASZAJCIE KEFIREM ,ANI JOGURTEM to do bani nie ten rodzaj bakterii !!! muszą być to bakterie KWASU MLEKOWEGO [nie grzybki drożdżaki ] TO CO WYPRAWIACIE 'PARZĄC 'SKRZEP TO TAK PRODUKUJE SIĘ KAZEINĘ NA TWORZYWA SZTUCZNE I KLEJE !!!
skrzep należy OGRZEWAĆ powoli i nie przekraczać tmp. 50*C
Można obecnie kupić suche kultury bakterii mlekowych.

Zgłoś 07.01.13 [20:54] gość

chemik ma 100%racji. kupcie paleczki kwasu mlekowego a wowczas uzyskacie mleko zsiadle!

Zgłoś 06.07.13 [10:28] MagdaH

A czy takie mleko z budki gdzie samemu się mleko leje jest dobre na twarożek.

Zgłoś 03.09.13 [14:12] gość

http://youtu.be/gdHHUiFiU34
domowy biały ser przepis

Zgłoś 10.11.13 [23:18] daro

Kilka lat eksperymentów i oto jestusmiech.gif Mleko od krowy, (niby hodowcy zakontraktowani nie mogą sprzedawać, ale z cysterny kilka litrów to nie problemusmiech.gif . Zsiadłe mleko, temperatura podgrzania 32 stopnie, sitko lub rożek. Biały ser o konsystencji mozarelli gotowy. I taka uwaga: im wyższa temperatura tym ser bardziej suchy.