Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Co można zrobić pysznego z cukini?

Dostałam cukinie co można z niej zrobić przepysznego?

Zgłoś 12.10.17 [10:56] Mona

Odpowiedzi

Zgłoś 18.09.04 [21:41] koza

Podduś cebulę. dodaj pokrojoną paprykę podduś trochę idodaj pokrojoną cukinię (ze skórką) jak cukinia zacznie mięknąć dodaj pokrojone pomidory (bez skórki). Można dodać kiełbasę pokrojoną w kostką. Można dodać inne warzywa

Zgłoś 19.09.04 [14:43] emgie

np. leczo; nadziać miesem mielonym z warzywami, posypac serem i zapiec; można zrobić zupę

Zgłoś 19.09.04 [18:42] prababcia Ania

np. placki - robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, uciera się na tarce(na srednich otworkach), dodaje się mąkę, jaja całe, dużo zielonej natki pietruszki i smaży na gorącym olejuusmiech.gif Oczywiście przyprawy również się dodaje wg własnych upodobań smakowych usmiech.gif

szczupak

Zgłoś 19.09.04 [20:20] Andyk

Najpierw ukłony dla prababci Ani po dlugiej nieobecności. kwiatek.gifusmiech.gif !

Teraz do pyszności z cukinii. Ja robię \"frytki\" z cukinii. Kroję w grube słupki wielkości właśnie frytek ziemniaczanych. Wrzucam do dosyć gęstej mieszaniny jajka, mąki, mleka, soli i mieszam tak, aby były trochę oblepione ciastem, a następnie wybieram po jednym paluchami (sic !) lub widelcem i wrzucam na głęboki olej. Smażę króciutko aż będą złociste. Świetne zmiast ziemniaków np. do mięska na obiad. usmiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 20.09.04 [08:44] prababcia Ania

Andyk pozdrawiam serdecznie usmiech.gif
Zagladam tu rzadziej bo wędkujemy z mężem zapamiętale na rzekach i jeziorachusmiech.gif
A poza tym plony z działki przetwarzam na zapasy zimoweusmiech.gif Oj dużo z tym roboty !!
Zaczarowane w słoikach smaki, kolory i zapachy lata usmiech.gif
kwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gif
szczupak

Zgłoś 20.09.04 [15:46] anna30

kroję w plastry grubości 0,5-0,75cm solę po obu stronach i zostawiam na jakiś czas aż zmiękną , obtaczam w mące i kładę na gorący tłuszczyk , smażymy z obydwu stron tak aby były rumiane usmiech.gif nastepnie można odsączyć na bibułce z oliwki i spożyć z dodatkiem surówki na ostro np z buraczków i cebulki... mnie smakują ... mężowi mniej ...mówi że mdłe

Zgłoś 26.09.04 [15:48] diana42

Ja nieobraną cukinię kroję w ok.1cm.plastry i z jednej strony posypuję jarzynką i pieprzem ziołowym,a z drugiej solą i czarnym pieprzem.Jak plastry zaczynają wypuszczać sok obtaczam z obu stron w mące.Smażę na rumiano z obu stron w gorącym oleju.Dzięki temu cukinia nie jest mdła.

Zgłoś 27.09.04 [12:01] Agata S

Prababciu Aniu czy na te placki to cukinia ma być obrana?

Zgłoś 28.09.04 [15:14] Pavlo

ja czesto na grilla (lub na patelni) kroje cukinie na pol centrymetrowe plastry i smaruje miekkim maslem wymieszanym ze zmiazdzonym czosnkiem, sola, pieprzem i posiekana natka pietruszki

Zgłoś 09.10.04 [08:06] prababcia Ania

Agato, jeżeli cukinia jest taka, że paznokciem możesz przeciać skorkę, to należy ją razem ze skórą utrzeć na tarce. Starsze cukinie należy obrać ze skóry. Przepraszam, że dopiero teraz Ci odpowiadam, ale nie zaglądałam tutaj smutas.gif

Pozdrawiam kwiatek.gif
szczupak

Zgłoś 11.10.04 [11:18] iki

prababcia Ania juz podala przepis na pyszne placki z cukinji, ja robie podobnie, tylko po tym jak zetrze cukinie, dodam soli, przyprawy( moze byc vegeta) daje to na druszlak, zeby oddzielic sok.Wtedy dodaje jajko, odrobina kaszy mannej, ciut maki i zmlete mieso z cebulka. Dobrze wymieszac i formowac nieduze placki.
probowalam takze, zamiast miesa dodawac platki soji, wtedy nie trzeba odcedzac sok, ale wyrobione ciasto musi stac z pol godzinyzeby soja nabrala smaku.

Zgłoś 29.06.05 [07:52] uwielbiam cukinie

dajcie więcej przepisów usmiech.gif

Zgłoś 29.06.05 [08:16] aniag

U mnie podobny przepis. Cukienie kroję w 1 cm plasterki. Postypuję solą (wegetą) i pieorzem. Odstawiam ,aby cukinia puściła sok. Następnie obtaczam w mące i smażę na gorącym oleju. Na wierzch każdego plasterka usmażonego plasterka wyciskam ząbek czosnku. Zadna imprezka grillowa nie obejdzie się bez tej cukinii.

Druga wersja, to cukinia przygotowana jak wyżej. Do tego ciasto - mąka pszenna, ziemiaczana ,sól, jajko i piwo jasne. robimy ciasto (dość gęste) i maczamy krązki . Smażyć na gorącym i głębokim oleju.

Zgłoś 29.06.05 [08:25] tritiriti

a to piwo to do czego? a próbowaliście cukinie smażoną w bułce tartej? pycha

Zgłoś 29.06.05 [10:31] johanna

Ja krótko smażę młodą cukinię pokrojoną w grube ćwierćplasterki na oliwie, potem robię z tego sałatkę z dodatkiem pomidorów, sałaty, oliwek czarnych, czosnku i koniecznie octu jabłkowego lub winnego. Można dodać troche sera feta. Do tego wykorzystuję oliwę ze smażenia plus sól, pieprz, ew. jakieś zioła, np. bazylia, tymianek. Sądzę, że można by dodac również natkę pietruszki. W całej sałatce najpiękniej smakuje właśnie to połączenie smaku lekko podsmażonej cukini z octem.

Poza tym można zrobić risotto:
zetrzec 1,5 lub 2 sztuki cukinii na grubej tarce, (cały czas mówię o tej młodej, odkąd jej spróbowałam, porzuciłam jedzenie tej bardziej dojrzałej), podsmażyć ją z 1 średnią cebulką na masle, potem dodać szklankę ryżu, podsmażyć jak najdłużej się da, bo cukinia łatwo przywiera do dna. Potem zalać bulionem (lub wodą ale dodać kostkę rosołową). Co do ilości płynu, to najlepiej dolewać stopniowo w miarę jak ryż mięknie. Dobrze mieć do dyspozycji litr płynu, ktory w czasie gotowania w zalezności od ilości ryżu mozna uzupełnic wodą i solą albo vegetą. Potem doprawiamy pieprzem, solą do smaku, na koniec mozna dodać jeszcze odrobinę masła, dzięki temu robi się takie aksamitne w smaku. Parmezan też wskazany, ale w razie czego może być niedużo żółtego sera o łagodnym smaku. Dzięki skórce cukinii ma ono łagodny zielony kolor.
Risotto ma być gęste, z odrobiną sosu, a sam ryż najlepszy jest typu Arborio, włoski, o okrągłych ziarenkach. Sprawdziłam, że jest lepszy gorzej tylko z jego ceną, udało mi się kupić w makro 3 op. po 0,5kg za ok. 11zł, ale widziałam takie pojedyncze 0,5kg op. w auchan aż za 12zł...

Zgłoś 29.06.05 [20:20] konczita

ja najbardziej lubie cukinie w najprostszej postaci, poniewaz i tak ma b. delikatny smak, wiec przetwarzanie jej na rozne sposoby troche cukiniowy smak zabija na korzysc innych smakow.

tak wiec kroje ja na plastry lub paski w ksztalcie frytek, posypuje sola i pieprzem i wrzucam na dobrze rozgrzana oliwe. smaze tak dlugo (lub ktrotko), az plastry beda mocno przyrumienione, a miazsz nie bedzie juz chrupki, tylko taki kremowy usmiech.gif njalepiej wychodzi z zeliwnej patelni, bo przypieka sie niczym na grillu, ale trzeba bardzo pilnowac.

Zgłoś 02.08.06 [14:13] Alicja

Kroję młodą cukinię na plastry nie za grube.Posypuję z obu stron mieszanką kucharka,pieprzu i czosnku granulowanego. Następnie obtaczam w mące, jajku i bułce. Smażę na oleju na złoty kolor. Jest bardzo dobre, nawet odpowiada mojemu mężowi, który lubi ostre potrawy.

Zgłoś 04.08.06 [18:54] milak

Cukinia i kabaczek bardzo dobre sa z grila. Młodą cukinię kroimy na plasterki bez obierania ze skorki posypujemy wegetą i potewamy odrobiną oleju lub smarujemy masłem przed posypaniem wegetą. Smażymy na grilu do tąd aż będzie szklista (mięka).
Można ją wykorzystać jako dodatek do pizzy (przygotowuję go podobnie jak koza). najbardziej smakują mi pestki nawet te surowe pycha mniam, mniam. Pozdrawiam i SMACZNEGO!!!

Zgłoś 04.08.06 [19:36] ewam

kiedys jadlam konfitury z cukini(tak z cukini) mam przepis jesli kogos zainteresuje to podam,ale ja nigdy go nie robilam ,a w smaku byl y niezle.

Zgłoś 05.08.06 [17:16] Fela

Ewam, bardzo proszę o przepis na konfiturę z cukini. Kiedyś jadłam, bardzo mi smakowało, ale przepisu nie wzięłam. Z góry dziękuję.kwiatek.gif

Zgłoś 05.08.06 [17:23] Ananasy z cukini

2 i 1/2 kg obranej cukini, 80 dag cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 cukier waniliowy
Cukinię pokroić w kostkę, posypać cukrem i kwaskiem, wymieszać i postawić w chłodnym miejscu na całą noc. Na drugi dzień przełożyć do garnka i gotować do 20 min. - czas gotowania zależy od twardości cukini ( nie rozgotować). Ugotowaną cukinię włożyć do słoików i pasteryzować. Takie cukinie smakują jak ananas i nadają się do różnych ciast i deserów!

Zgłoś 05.08.06 [18:01] ela

Polecam cukinie pokrojoną w cienkie plastry obsmazoną z obu stron.Na to kładziemy plaster sera feta i plaster pomidora ,sparzonego i obranego ze skóry.Zawijamy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.Pycha.

Zgłoś 05.08.06 [18:16] ewam

ela napisalas ,,zawijamy,,ale w co? jesli moglabys dokladniej bo zainteresowal mnie twoj przepis .z gory dziekuje.
podaje tez przepis na :

konfitury z cukini.
----------------------
-5kg obranej cukini(7 malych)
-2kg cukru
-1lyzka kwasku cytrynowego
-Cukinie pokrojona w kostke zasypac cukrem i zostawic na noc.Nastepnie dodac kwasek cytrynowy i dosyc dlugo smazyc z przerwami okolo 2 dni.
Ja dodalabym jeszcze cukier waniliowy mogloby nabrac smaczku,podkreslam to jest przepis nie sprawdzony przezemnieaczkolwiek jadlam wlasnie ten przysmak i bardzo mi smakowal.usmiech.gif

Zgłoś 14.09.06 [19:39] gigi_26

Spróbujcie to, jest to rewelacyjna potrawa jugosławiańska którą od lat jemy w domu i uuu... POLECAM, należy tylko ściśle zastosować się do przepisu, aha: SZYBKA, ŁATWA, TANIA i PYSZNA:

Varivo (jarska potrawa jugosłowiańska)

Składniki: 1 kg cukini, 40 dag pomidorów, mały pęczek natki pietruszki, kilka ząbków czosnku, pieprz, sól, 1/3 szkl. oliwy

Wykonanie: cukinie obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić
w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić w drobne cząstki, Pietruszkę natkę posiekać, czosnek obrać i zmiażdżyć lub drobniutko pokroić. Do rondla kłaść warstwę cukini, posolić + pomidory + natka + czosnek. Oliwę wymieszać z pieprzem i Soła i połać zapiekankę. Przykryć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 15 min. W trakcie duszenia poruszać garnkiem. Podawać z pieczywem z masłem.

Zgłoś 12.07.12 [22:21] smakosz

Ja podsmażam ząbek czosnku na oliwie dodaję dwie małe cukinie pokrojone wraz ze skórką na cienkie plasterki posypuję solą i pieprzem, smażę ok.10min. Tak zrobioną cukinię ciepłą lub zimną kładę na grzance, posypuję fetą. Pyszotka.

Zgłoś 23.07.12 [22:15] BAJKA

Ja mam zupełnie inny przepis na sałatkę na zimno.Smażę cienkie plasterki cukini na niedużej ilości oleju i solę.Jeśli zmięknie wykładam ją na duży półmisek cienką warstwą.Następnie na tym samym oleju duszę krążki cebuli.Po wystygnięciu cukini,kroję na nią pomidory w cienkie półplasterki a następnie nakładam warstwę zimnej podduszonej cebuli.Całość solę i lekko pieprzę,a następnie układam warstwę z jajek ugotowanych na twardo.Na tę ostatnią warstwe daję sos zrobiony z 2 łyżek majonezu ,łyżeczki musztardy i startego jajka ugotowanego na twardo(jajko można zgnieść widelcem).Jeśli sos będzie gęsty mona dodać łyżkę gotowanej wody.Polewam sałatkę sosem,całość posypuję dużą ilością natki pietruszki i szczypiorku .
PALCE LIZAĆ

Zgłoś 03.08.12 [14:43] cleo80

Polecam:
Spagetti Bolonese z cukinią (cukinię dusi się na oddzielnej patelni razem z pomidorami i ziołami prowensalskimi, na oddzielnej patelni podduszamy cebulę i czosnek i dodajemy mięso mielone - mięso trochę osolone, popieprzone - dodajemy carry i paprykę sypką. Potem łączymy wszystko razem i dodajemy sosy ze słoika do spagetti i słodko kwaśny - polecam te z biedronki - no i tak mamy spagetii) lub

Lasagne z cukini - robi się tak jak lasagne tylko zamiast makaronu układamy cukinię pokrojoną w plastry (należy ją osypać solą i zostawić na 15 min, a potem opłukać z tej soli).

Smacznego usmiech.gif

Zgłoś 30.08.12 [02:37] Buba

wlasnie dostalam sporo cukini i nie wiedzialam co z nia zrobic wiec weszlam na ta strone iimponujace ile falnych pomyslow znalazlam.Ze 25 lat temu od pewnej australijki dostalam super przepis,kiedy blam ostatnio w Polsce zrobilam to danie rdzinie zajadali sie mozna jesc na zimno i na goraco ja wole na goraco z salata na obiad,5calych jaj roztrzepac mikserem dodac 375gram cukini utarte na grubych oczkach,1cup(250 ml)maki 1 plaska lyzeczke proszku do pieczenia,1cup sera zoltego utartego,1cebula pokrojona w kostke,250gram bekonu pokrojony w mala kostke.Ciasto wlac do formy i piec w tem.180 ok 45 minut .ja pieke na oko na ladny zlotty kolor,mozna tz ciasto wlac do muffinowych foremek i tedy pieczemy krocej .pozdrawiam

Zgłoś 14.09.12 [17:13] Goga

Ja wczoraj robiłam pizze wg Pascala(kuchnia lidla), robi tam fajny sos z cukini do pizzy, oryginalny pomysł.

Zgłoś 25.09.12 [11:18] QzCBtREbKqOyCZVR

Tosia / Zdjęcia jak zwykle świetne. No cf3ż nie tylko Ty masz pelbormy z realizacją swoich planf3w. Ja zaczynałam sądzić, że ze mną coś nie tak. Ty masz malutkie dziecko, a ja zakochanego psa w domu, ktf3ry daje się we znaki. Jego miłość trwa już tydzień, a my nie wyspani, bo uczucie tęsknoty za suczką, nasila się u niego o 3 nad ranem.Powodzenia.usmiech.gif