Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Co można zrobić z orzechów włoskich?

...obrodziły w tym roku i szukam pomysłów jak je zagospodarować...

Zgłoś 12.11.03 [22:14] elcia

Odpowiedzi

Zgłoś 25.10.03 [18:22] LATRAVIATTA

Znalazłam przepis na:

Kruche orzechowe ciasteczka

Składniki:
25 dag masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
połówki orzechów włoskich

Przepis:

Masło utrzeć na śmietankę, ciągle ucierając stopniowo dodawać przesiany cukier puder, aż masa nabierze konsystencji gęstej śmietany. Mąkę i sól przesiać dwa razy. Mieszająć masę maślaną powoli dodawać mąkę. Po wsypaniu całej mąki zagnieść wolne ciasto. (Gdyby było za miękkie, dodać jeszcze 1-2 łyżek mąki). Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść w odstępach na blachę do pieczenia. Każdą kulkę rozpłaszczyć widelcem, pośdodku ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Lekko przycisnąć. Piec w nagrzanym do temperatury 170 stopni C. przez 20-30 min. Nie dopuścić do zrumienienia. Ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze, gdy3/4 szklanki mąki zastąpimy 3/4 szklanki zmielonych orzechów.

Zgłoś 26.10.03 [00:47] viola-68

Ja proponuję nalewke orzechową: Na dno 1 litrowego słoja "Twist-off" nalać spirytusu o mocy 70ř - na wysokość ok. 4 cm (mierząc od dna). Napełnić przycięty w kwadrat kawałek gazy posiekanymi w kostke orzechami. Gazę z owocami wkładamy do słoja tak, aby nie dotykała spirytusu, musi wisieć w 2 centymetrowej odległości od jego powierzchni. Słój zakręcamy wieczkiem, które przytrzymuje brzegi gazy. Naczynie pozostawić w spokoju na nie dłużej niż 3 tygodnie. Potem gazę z owocami usuwamy, a do słoja wlewamy tyle wódki (najlepiej "Żytniej"), ile było poprzednio spirytusu. Otrzymamy pyszna nalewkę o mocy 70ř.
Jeżeli ktoś woli słabsze trunki, może wódkę zmieszać z woda w proporcji pół na pół. Wskazany (choć niekonieczny) jest dodatek łyżki stołowej miodu, który należy dokładnie wymieszać z nalewka.
Uwaga - nigdy nie dodawać cukru.
Nalewkę można pić po 3 tygodniach.
Powodzenia!!!

Zgłoś 26.10.03 [12:56] elcia

LATRAVIATTA i viola-68 dziękuję Wam za pomysły! Oba są zachęcające do wypróbowania!!
może ktoś jeszcze...?

Zgłoś 26.10.03 [20:46] Andy

Myślę, że niezły bylby również "Tort orzechowy"

Oto on:

8 jaj;
25 dkg. cukru pudru;
25 dkg. orzechów wloskich;
1 cytryna, lub kwasek;
3 lyżki tartej bułki;

Tortownice wysmarować masłem lub margaryną, wysypać tartą bułką.
Orzechy zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i dodać sok
z cytryny lub kwasek. Ubić pianę.Wymieszać ze zmielonymi orzechami, pianą z białek i tarta bułką. Wszystko wyłożyć do tortownicy i piec
w średnio gorącym piekarniku około 40 min.
Kiedy ostygnie, przekroić na dwie lub trzy części (zależnie od wysokości), przełożyc kremem zrobionym z masła, jajek i cukru lub masą czekoladową i gotowe.
Można też dać jedną warstwę kremu, a drugą ananasa w plastrach lub przełożyć czymś wg własnego pomysłu. Jeżeli tortownica jest większa to należy wziąść podwójne ilości składników.

Myślę, że się uda i będzie makować. Pa, pa usmiech.gif

Zgłoś 03.11.03 [21:30] elcia

Andy, zrobiłam Twój torcik dla gości ubiegłej soboty! Byli zachwyceni...
Dziękuję! usmiech.gif

Zgłoś 04.11.03 [07:44] Andy

Milo mi, cieszę się, że goście byli zadowoleni. Polecam się na przyszłość.
usmiech.gifusmiech.gif

Zgłoś 05.11.03 [14:31] marta

orzechy włoskie lekko podprażone w piekarniku w połówkach, zanurzone w czekoladzie mlecznej, po zastygnięciu- niebo w gębie. jako słodka przekąska na słotę jesienna.

Zgłoś 05.11.03 [21:06] elcia

... hmmm, Marto, brzmi pysznie...
a jednocześnie już czuję, jak mi sadełko na boczkach przyrasta... usmiech.gifusmiech.gif
...ale, na słotę, jesienną pluchę, zimową zawieruchę...czemu nie?!
Dzięki!!

Zgłoś 10.11.03 [14:04] rodzynek

ciasto z jablkami o orzechami ( tzw. placek amerykanski)
pamietam ze byl pycha
jak chcecie to moge poszukac przepis

Zgłoś 12.11.03 [22:14] elcia

Rodzynku, dzięki za odzew! Przepis na placek amerykański, zwany przez innych wiewiórą już znam( i wykorzystuję usmiech.gif )! Masz rację, jest bardzo dobry... Pa, pa!