Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

co wiecie o avokado??

czy ktos moze mi napisac wszystko o avokado ale nie chodzi mi o konkretne przepisy tylko jak je obrac?czy mozna je zjesc na surowo i do czego najlepiej pasuje

Zgłoś 06.03.14 [17:30] zlosnica125

Odpowiedzi

Zgłoś 08.01.05 [10:46] agaaa

Avokado je sie tylko na surowo (a przynajmniej ja sie nie spotkalam z przepisem z gotowanym/smazonym avokado;d), nie obiera, tylko przekrawa na pol, wyjmuje pestke i wyjada lyzeczka ze skorki usmiech.gif i najlepiej do niego pasuje sos winegret ;>

Zgłoś 08.01.05 [10:47] kota

Awokado można obierać i jeść na surowo, ma bardzo ciekawy smak. NIE JEST SŁODKIE. Nadaje się do sałatek, można z niego robić bardzo fajne pasty do czipsów. Uwaga: jest wysoko kaloryczne.

Zgłoś 08.01.05 [13:42] KASICA

Avokado przygotowujemy do zjedzenia w taki sposob, ze przekrajamy (to naprawde trudno nazwac) je przez srodek, dookola pestki. Nastepnie lapiemy dolna czesc lewa reka, a gorna - prawa i przekrecamy je w przeciwnych kierunkach, tak jakbysmy odkrecali sloik. Wowczas jedna polowa zostaje nam bez pestki a z drugiej polowy musimy te pestke delikatnie wyciagnac, podhaczyc nozem lub jesli avokado jest dojrzale uda sie ja wyciagnac palcami.
Kiedy avokado jest dojrzale nie powinno byc problemow ze zdjeciem skorki, nalezy miazsz po prostu delikatnie wypchnac ze skorki. Jesli nie, to ja po prostu palcami obieram te polowki.

Avokado jest przepyszne! Jak robie jakies salatki z nim w roli glownej, to nie moge sie oprzec, zeby nie skubnac cos nie cos w trakcie robienia...!
Rewelacyjnie nadaje sie do przygotowania sosow do salatek - avokado, smietana, sok z cytryny, sol, pieprz, ewentualnie jakies ziolka - mikser i rewelacja!

Moj ulubiony przepis na salatke z avokado zamiescilam w serwisie pt. WEDZONY LOSOS NA ZIEMNIACZKACH I SOSIE Z AVOKADO.
Nie bede opisywac smaku bo trzeba po prostu sprobowac...

Pozdrawiam wszystkich, ktorzy tak samo jak ja uwielbiaja avokado!

Zgłoś 10.01.05 [16:51] hopper

Avokado musi byc dojzale ciemna skora ale jedrne.
Mozna jesc surowe ze szczypta soli albo w letnich salatkach.
Avokado rowniez nadaje sie na zupe.
Avokado jest aphrodizjak food poprawia dobre samopoczucie

Zgłoś 10.01.05 [17:31] Blue7

Nie cierpię avokado, z pieprzem, z cytryną, w salatce czy na inny sposob, przyprawia mnie o mdłości.
Ale moja rodzina jada ten owoc więc wiem,ze jeśli przygotujemy salatkę z avokado i np. czekamy jeszcze na gości, to zeby avokado nie sciemnialo, trzeba do salatki wrzucic pestkę na ten czas. Tak samo jeśli zostaje nam nie zjedzona polówka awokado to zostawmy w niej na czas przechowania pestkę. Składniki pestki posiadają właśnie takie właściwości.

Zgłoś 15.02.05 [15:17] johanna

Pascal Brodnicki w swoim programie kroił awokado dokładnie tak jak opisała Kasica a pestkę wyjmował najpierw wbijając w nią duży nóż, potem przy lekkim poruszaniu nożem pestka sama oddzielała się od miąższu. Mówił też że ciemnieniu zapobiegnie obfite skropienie świeżym sokiem z cytryny juz zrobionej pasty z awokado. Dokładał też do niej pestkę a potem owijał naczynie folią spożywczą przyciskając ja do powierzchni pasty by powietrze do niej nie dochodziło.
Awokado można też kroić na kanapki, obok szynki, sałaty i pomidora.
Osobiście kupuję awokado miękkie, sprawdzam to lekko naciskając palcem, wtedy jest pewnośc, że jest naprawdę dojrzałe, nauczyła mnie tego kuzynka, która była w Meksyku. Twarde awokado trzeba potrzymać dwa-trzy dni, najlepiej zawinięte w gazetę.

Zgłoś 15.02.05 [17:39] emigrantka

to nie prawda że avokado je się tylko na surowo! można z niego zrobić zupe , smażone w piwie, a nawet lody(mam przepisy dla zainterwsowanych) . Liście z drzew avokado, pestka itd . były (są nadal) stosowane w medycynie \"domowej\" na wszelkie dolegliwiści bóle zęba, reumatyczne ,miesiączkowe itd. kaszel i wiele innych.Robi sie też olej i wiele kremów do cery suchej.
a

Zgłoś 15.02.05 [20:22] emigrantka

SMAŻONE
200ml piwa
nie pełna szk. mąki
1 1/2 łyzeczki papryki w proszku
2 ząbki czosnku zgniecione
2 avokado
sól
olej do glębokiego smażenia
wszystkie składniki mieszamy( bez avokado) . odkładamy na 2 godz. nie koniecznie do lodówki
avokado kroimy na 6 części ( tak jak pomarańcze)moczymy w cieście,
smażymy na mocno gorącym oleju ok 3 min( złocisty kolor)
podajemy ciepłe z ostrymi sosami, sałatkami np.z salsą
a

Zgłoś 15.02.05 [20:45] emigrantka

GORĄCY KREM Z BEKONEM
4 łyżki masła
4 łyżki mąki kukurydzianej albo zwykłej
1 1/2 lit. mocnego wywaru - rosołu
pieprz
2 avokado dobrze dojrzale przetarte na puree
65 ml owocowego białego wina
125-250 ml slodkiej smietany
boczk do posypania( przesmazony ,chrupiący
na goracym maśle podsmażyć mąke na złoty kolor, dodawac wywar mięszając aby nie powstały grudki, dodać sol i pie. odstawić z ognia
dodać avokado, śmietanę , i wino całość podgrzać ale nie dopuścic do zagotowania
podawac w miseczce posypane bekonem
p.s
podawać z bułeczką czosnkową albo cebulową

a

Zgłoś 15.02.05 [20:48] emigrantka

za parę godzin podam jeszcze jeną zupkę , lody z avokado to chyba nikogo nie interes. ???
a

Zgłoś 16.02.05 [16:06] 555

dziekuje za dotychczasowe przepisy.. usmiech.gif
lody tez bardzo prosze.. usmiech.gif
jako ciekawostke..

Zgłoś 16.02.05 [16:23] emigrantka

LODY
250 ML ŚMIETANY SŁODKIEJ
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU
375 ML MLEKA
3 DOJRZAŁE AVOCADO
MASZYNKA DO LODÓW
Z AVOKADO ,MLEKA ZROBIĆ PUREE ,DODAC CUKIER,ŚMIETANĘ I SOK Z CYTRYNY UBIJAĆ NA KREMOWĄ MASĘ - PRZENIEŚĆ WSZYSTKO DO MASZYNY DO LODÓW .
JEŚLI NIE MAMY TAKIEJ MASZYNKI MROZIMY POWSTAŁĄ MASE I PO PARU GODZINACH PODAJEMY JAKO MROŻONY DESER.
a

Zgłoś 16.02.05 [21:25] Czarny i Aga

wlasnie jemy nasze pierwsze avokado w życiu. stwierdziliśmy, że smakuje jak papier nasiąknięty deszczówką. Pestka jest kosmiczna a reszta już nie - nic ciekawego. Polecamy mango - pycha usmiech.gif Smakuje jak soczysta marchewka z cukrem i z jabłuszkiem i wogóle jest git. Pozdrowionka

Zgłoś 17.02.05 [18:10] h2o

emigrantko
czy ty robiłaś kiedyś tą zupe? Bardzo mnie korci żeby ją zrobić ale się wacham.Z przepisu widzę że wyjdzie jej dość dużo prawda?

Zgłoś 17.02.05 [20:58] emigrantka

h2o
robiłam i to nie raz ,porcji wychodzi 6-8 . mama jeszcze jeden przepis na zupe ale go nigdy nie robiłam więc nie pisałam. te które podałam są sprawdzone , nawet lody jadłam z tego przepisu pozd.
a

Zgłoś 18.02.05 [13:22] Monyanek


Avokado je sie surowe, pewnie mozna tez pieczone na przyklad ale nie znam przepisu. Wystarczy najpierw nozem nadciac dookola tak jak to sie robi z pomarancza i oderwac jedna polowe, a z drugiej lyzka wyciagnac pestke. Potem delikatnie obrac uwazajac bo avocado jest bardzo miekkie i delikatne. Swietnie komponuje sie z salatkami. Polecam.
Moja ulubiona salatka to oliwa z duza iloscia czosnku, do tego salata lodowa najlepiej, badz zwykla, kukurydza, pomidory, papryka i ugotowany makaron muszelki. Smak fantastyczny!

Zgłoś 18.02.05 [15:41] POLA

awokado jest dobre w sałatce z kiwi ananasem i pomarańczą pychota, albo jogurt i wiórki kokosowe

Zgłoś 22.04.05 [15:34] Ladybird

Uwielbiam avocado!!! Najlepsze jest surowe obrane ze skorki, musi troszke polezec zeby skorka dala sie zdjac bez problemu. Salata lodowa, kawalki avokado i sos pesto!Najlepsza salatka pod sloncem!!!
Smacznego!usmiech.gif

Zgłoś 26.04.05 [00:16] bibi-lola

Awokado jest strasznie kaloryczne! I jesli chodzi o mnie to ma mdly smak! Nie przepadam,no ale to tylko kwestia gustu i smaku!

Zgłoś 10.06.05 [21:58] zuzia_23


szczerze wam powiem ze do niedawna nieznalam avokado , teraz niemoge przejsc w supermarkecie by niekupic tego owocu i go niezjesc natychmiast. oczywiscie wybieram juz miekkie owoce pycha to moj ulubiony owoc moglabym zyc żywiąc sie tylko avokado. a jako ciekawostke dodam ze rzeczywiscie od tego czasu gdy go spożywam moge smialo stwierdzic , ze stalam sie bardziej kochliwa. Goraco polecam .Pozdrawiam

Zgłoś 10.06.05 [22:43] gruszka

a grubsza nie ?

Zgłoś 11.06.05 [10:49] zuzia_23


grubsza nie, niemam problemow z figurą. moge jesc ile chce i co chce haha usmiech.gif

Zgłoś 11.06.05 [13:50] zuzia_23

Może i tak ale akurat avokado niemam zamiaru sobie odmawiac bo lubie i juz a niema wiecej kalorii niz puszka piwa Do czasu jest niestety wszystko ale narazie nieprzejmuje sie tym jezyk.gif

Zgłoś 05.10.05 [13:54] Mima

Awokado zawiera wiele mineralow i witamin, glownie E. Wspaniale wplywa na skore. Polecam "awokado milka shake"- zmiksowany owoc z mlekiem i miodem-pycha!

Zgłoś 05.10.05 [13:54] Mima

Awokado zawiera wiele mineralow i witamin, glownie E. Wspaniale wplywa na skore. Polecam "awokado milk shake"- zmiksowany owoc z mlekiem i miodem-pycha!

Zgłoś 29.03.06 [14:10] Jagoda

PASTA Z AWOKADO
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
sól, ostra papryka, cytryna
Awokado obrac z łupiny i oddzielic od pestki. Wlożyć do miseczki i dokładnie rozgnieść widelem. Dodać do tego drobniutko posiekane ząbki czosnku, lekko posolić, przyprawić ostrą papryką i na koniec wcisnąć kilka kropli cytryny. Otrzymana pasta ma ładny pistacjowy kolor. Można jej używać do grilowanego czy smażonego mięsa, warzyw, praktycznie do wszystkiego.Mozna smarowac nią, zamiast masłem chleb.

Zgłoś 02.06.06 [21:40] annam

najbardziej lubię przekrojone, wydrążone połowki pokropić sokiem z cytryny lub limonki i posypać lekko solą czasem też kładę łyżkę majonezu w zagłębienie -palce lizać! smiech.gif

Zgłoś 28.09.06 [19:48] Dzolana

Zaluje ze dopiero po sprobowaniu weszlam na ta strone. Tak strasznie sie napalilam i kupilam dzisiaj pierwsze swoje avokado...zawiodlam sie...
Ale teraz wiem juz dlaczego wybralam chyba najbardziej nie dojzale jakie lezalo w sklepie. Ale mysle ze sie jeszcze dogadamy dam mu szanse zeby dojzalo do konsumpcjii hehe. Mam nadzieje ze tak samo jak niektorym posmakuje mi i bedzie sie milo kojrzyc. Mango i melonem dalam sie zauroczyc no i granatem tez. Lubie probowac nowych rzeczy czlowiek nie jest wtedy taki "ograniczony". Pozdrawiam wszystkich usmiech.gif

Zgłoś 02.10.06 [23:28] zuzia_24


no coz.... minąl juz prawie rok od mojej ostatniej wypowiedzi na tym forum i musze wam powiedziec ze nadal uwielbiam awokado i skozystalam z waszych przepisow naprawde pycha . mam nadzieje ze wiecej osob bedzie sie tu wpisywac pozdrawiam wszytkich serdecznie

Zgłoś 04.10.06 [12:57] famore

jakie wartosci odzywcze posiada avokado .czy to prawda ze zbija cholesterol?jest bardzo kaloryczne?ja uwielbiam usmiech.gif