czy ktos moze mi napisac wszystko o avokado ale nie chodzi mi o konkretne przepisy tylko jak je obrac?czy mozna je zjesc na surowo i do czego najlepiej pasuje
-
Wściekła suka
14.07.2013 reisen
-
Ciasto Jogurtowe
12.07.2013 Wiktoria Gabara
-
Letnia sałatka z rukoli i pora
12.07.2013 Gastrosfera
-
Łosoś w papilotach
04.07.2013 Tobi
-
Zupa ze świeżych szparagów z krajanką
03.07.2013 gastrosfera
-
Roladki drobiowe ze szpinakiem i szynką szwarcwaldzką
01.07.2013 szczypta-smaku
Zgłoś 08.01.05 [10:46] agaaa
Zgłoś 08.01.05 [10:47] kota
Zgłoś 08.01.05 [13:42] KASICA
Kiedy avokado jest dojrzale nie powinno byc problemow ze zdjeciem skorki, nalezy miazsz po prostu delikatnie wypchnac ze skorki. Jesli nie, to ja po prostu palcami obieram te polowki.
Avokado jest przepyszne! Jak robie jakies salatki z nim w roli glownej, to nie moge sie oprzec, zeby nie skubnac cos nie cos w trakcie robienia...!
Rewelacyjnie nadaje sie do przygotowania sosow do salatek - avokado, smietana, sok z cytryny, sol, pieprz, ewentualnie jakies ziolka - mikser i rewelacja!
Moj ulubiony przepis na salatke z avokado zamiescilam w serwisie pt. WEDZONY LOSOS NA ZIEMNIACZKACH I SOSIE Z AVOKADO.
Nie bede opisywac smaku bo trzeba po prostu sprobowac...
Pozdrawiam wszystkich, ktorzy tak samo jak ja uwielbiaja avokado!
Zgłoś 10.01.05 [16:51] hopper
Mozna jesc surowe ze szczypta soli albo w letnich salatkach.
Avokado rowniez nadaje sie na zupe.
Avokado jest aphrodizjak food poprawia dobre samopoczucie
Zgłoś 10.01.05 [17:31] Blue7
Ale moja rodzina jada ten owoc więc wiem,ze jeśli przygotujemy salatkę z avokado i np. czekamy jeszcze na gości, to zeby avokado nie sciemnialo, trzeba do salatki wrzucic pestkę na ten czas. Tak samo jeśli zostaje nam nie zjedzona polówka awokado to zostawmy w niej na czas przechowania pestkę. Składniki pestki posiadają właśnie takie właściwości.
Zgłoś 15.02.05 [15:17] johanna
Awokado można też kroić na kanapki, obok szynki, sałaty i pomidora.
Osobiście kupuję awokado miękkie, sprawdzam to lekko naciskając palcem, wtedy jest pewnośc, że jest naprawdę dojrzałe, nauczyła mnie tego kuzynka, która była w Meksyku. Twarde awokado trzeba potrzymać dwa-trzy dni, najlepiej zawinięte w gazetę.
Zgłoś 15.02.05 [17:39] emigrantka
Zgłoś 15.02.05 [20:22] emigrantka
200ml piwa
nie pełna szk. mąki
1 1/2 łyzeczki papryki w proszku
2 ząbki czosnku zgniecione
2 avokado
sól
olej do glębokiego smażenia
wszystkie składniki mieszamy( bez avokado) . odkładamy na 2 godz. nie koniecznie do lodówki
avokado kroimy na 6 części ( tak jak pomarańcze)moczymy w cieście,
smażymy na mocno gorącym oleju ok 3 min( złocisty kolor)
podajemy ciepłe z ostrymi sosami, sałatkami np.z salsą
Zgłoś 15.02.05 [20:45] emigrantka
4 łyżki masła
4 łyżki mąki kukurydzianej albo zwykłej
1 1/2 lit. mocnego wywaru - rosołu
pieprz
2 avokado dobrze dojrzale przetarte na puree
65 ml owocowego białego wina
125-250 ml slodkiej smietany
boczk do posypania( przesmazony ,chrupiący
na goracym maśle podsmażyć mąke na złoty kolor, dodawac wywar mięszając aby nie powstały grudki, dodać sol i pie. odstawić z ognia
dodać avokado, śmietanę , i wino całość podgrzać ale nie dopuścic do zagotowania
podawac w miseczce posypane bekonem
p.s
podawać z bułeczką czosnkową albo cebulową
Zgłoś 16.02.05 [16:06] 555
lody tez bardzo prosze..
jako ciekawostke..
Zgłoś 16.02.05 [16:23] emigrantka
250 ML ŚMIETANY SŁODKIEJ
1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU
375 ML MLEKA
3 DOJRZAŁE AVOCADO
MASZYNKA DO LODÓW
Z AVOKADO ,MLEKA ZROBIĆ PUREE ,DODAC CUKIER,ŚMIETANĘ I SOK Z CYTRYNY UBIJAĆ NA KREMOWĄ MASĘ - PRZENIEŚĆ WSZYSTKO DO MASZYNY DO LODÓW .
JEŚLI NIE MAMY TAKIEJ MASZYNKI MROZIMY POWSTAŁĄ MASE I PO PARU GODZINACH PODAJEMY JAKO MROŻONY DESER.
Zgłoś 16.02.05 [21:25] Czarny i Aga
Zgłoś 17.02.05 [18:10] h2o
czy ty robiłaś kiedyś tą zupe? Bardzo mnie korci żeby ją zrobić ale się wacham.Z przepisu widzę że wyjdzie jej dość dużo prawda?
Zgłoś 17.02.05 [20:58] emigrantka
robiłam i to nie raz ,porcji wychodzi 6-8 . mama jeszcze jeden przepis na zupe ale go nigdy nie robiłam więc nie pisałam. te które podałam są sprawdzone , nawet lody jadłam z tego przepisu pozd.
Zgłoś 18.02.05 [13:22] Monyanek
Avokado je sie surowe, pewnie mozna tez pieczone na przyklad ale nie znam przepisu. Wystarczy najpierw nozem nadciac dookola tak jak to sie robi z pomarancza i oderwac jedna polowe, a z drugiej lyzka wyciagnac pestke. Potem delikatnie obrac uwazajac bo avocado jest bardzo miekkie i delikatne. Swietnie komponuje sie z salatkami. Polecam.
Moja ulubiona salatka to oliwa z duza iloscia czosnku, do tego salata lodowa najlepiej, badz zwykla, kukurydza, pomidory, papryka i ugotowany makaron muszelki. Smak fantastyczny!
Zgłoś 18.02.05 [15:41] POLA
Zgłoś 22.04.05 [15:34] Ladybird
Smacznego!
Zgłoś 26.04.05 [00:16] bibi-lola
Zgłoś 10.06.05 [21:58] zuzia_23
szczerze wam powiem ze do niedawna nieznalam avokado , teraz niemoge przejsc w supermarkecie by niekupic tego owocu i go niezjesc natychmiast. oczywiscie wybieram juz miekkie owoce pycha to moj ulubiony owoc moglabym zyc żywiąc sie tylko avokado. a jako ciekawostke dodam ze rzeczywiscie od tego czasu gdy go spożywam moge smialo stwierdzic , ze stalam sie bardziej kochliwa. Goraco polecam .Pozdrawiam
Zgłoś 10.06.05 [22:43] gruszka
Zgłoś 11.06.05 [10:49] zuzia_23
grubsza nie, niemam problemow z figurą. moge jesc ile chce i co chce haha
Zgłoś 11.06.05 [13:50] zuzia_23
Zgłoś 05.10.05 [13:54] Mima
Zgłoś 05.10.05 [13:54] Mima
Zgłoś 29.03.06 [14:10] Jagoda
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
sól, ostra papryka, cytryna
Awokado obrac z łupiny i oddzielic od pestki. Wlożyć do miseczki i dokładnie rozgnieść widelem. Dodać do tego drobniutko posiekane ząbki czosnku, lekko posolić, przyprawić ostrą papryką i na koniec wcisnąć kilka kropli cytryny. Otrzymana pasta ma ładny pistacjowy kolor. Można jej używać do grilowanego czy smażonego mięsa, warzyw, praktycznie do wszystkiego.Mozna smarowac nią, zamiast masłem chleb.
Zgłoś 02.06.06 [21:40] annam
Zgłoś 28.09.06 [19:48] Dzolana
Ale teraz wiem juz dlaczego wybralam chyba najbardziej nie dojzale jakie lezalo w sklepie. Ale mysle ze sie jeszcze dogadamy dam mu szanse zeby dojzalo do konsumpcjii hehe. Mam nadzieje ze tak samo jak niektorym posmakuje mi i bedzie sie milo kojrzyc. Mango i melonem dalam sie zauroczyc no i granatem tez. Lubie probowac nowych rzeczy czlowiek nie jest wtedy taki "ograniczony". Pozdrawiam wszystkich
Zgłoś 02.10.06 [23:28] zuzia_24
no coz.... minąl juz prawie rok od mojej ostatniej wypowiedzi na tym forum i musze wam powiedziec ze nadal uwielbiam awokado i skozystalam z waszych przepisow naprawde pycha . mam nadzieje ze wiecej osob bedzie sie tu wpisywac pozdrawiam wszytkich serdecznie
Zgłoś 04.10.06 [12:57] famore
Zgłoś 09.11.06 [12:22] iskierka