Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Co z samych bialek PILNE!!

prosze pomozcie co mozna zrobic z samych bialek
oprocz oczywiscie kokosanek..
ale fajnie by bylo jakby to b7lo cos na slodko
pozdrawiam

Zgłoś 12.04.05 [14:24] Lonely

Odpowiedzi

Zgłoś 17.02.05 [13:04] madlen

możesz zrobić keks: białka ubić (z 5 jajek) dodać 0,5 szklanki cukru, następnie 0,5 szklanki mąki na przemian z przestudzonym masłem lub margaryną w ilości 0,5 szklanki stale ubijając. Następnie dodać bakalie4., delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temp. ok.200 st. C około 40 min. Ostudzić w piekarniku. Posypać cukrem pudrem

Zgłoś 17.02.05 [16:26] wierna

kup dwie galaretki rozprowadż w połowi wody .jak przestygnie to ubij białka i dodaj do galaretki.odstaw do lodówki na dwie godziny .

Zgłoś 17.02.05 [16:29] ciotka

Placek makowy

Składniki:
Odmierzone szklanką białka - tyle, ile białek objętościowo tyle szklanek:
- mąki,
- cukru pudru,
- maku,
- na 1 szklankę białek 1 kostka masła i 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
- rodzynki,
- posiekane orzechy włoskie.
- 2 starte na dużych oczkach tarki jabłka

Jak przyrządzić?
Masło roztopić w garnuszku i podstudzić, odmierzyć białka szklanką i wlać do dużego naczynia (miska, garnek). Do drugiego naczynia wsypać wszystkie pozostałe składniki suche, w tym suchy mak, wymieszać.
Ubić pianę z białek na sztywno, wsypać suche produkty, delikatnie wymieszać, dodać roztopione masło, wymieszać.
Piec około 30 - 40 minut.

Uwagi:
Z 1,5 szklanki białek wychodzi już duża tortownica.
Można dodać inne bakalie, polać polewą czekoladową

Zgłoś 17.02.05 [19:24] jolka

Bezy. 4 białka, 1 szklanka cukru. Cukier waniliowy. Piec w 100 st.C dłużej niż półtorej godziny. Muszą być twarde i same odchodzić od blachy.
Inny przepis.:Można do piany dodawać cukier, kakao, cukier waniliowy i żelatynę i robić pianki. Można dodawać inne smaki wg fantazji. Tyle, że nie pamiętam, ile żelatyny... Może ktoś podpowie?

Zgłoś 19.02.05 [20:10] Ola

Co do placka makowego z białek, to mi jednak te jabłka tarte przeszkadzają, to jest ciasto na \"suche\" produkty jednak. Ewentualnie bakalie, a jabłka mi psuja smak smutas.gif
Carpe diem!

Zgłoś 12.04.05 [14:24] fizjo2

ja mam całkiem prosty przepis na ciasto z samych białek. jest naprawde REWELACYJNE, a biorac pod uwage ze zbliza sie lato-idealne ze wzgledu na swoja lekkoscusmiech.gif
6 białek (czyli ok 1 szklanki)
1 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
Te składniki ubić, dodać 2 OPAKOWANIA KWAŚNEJ ŚMIETANY (zawartość tłuszczu w śmietanie nie ma znaczenia) i 7 ŁYŻECZEK ZELATYNY namoczonej w 1/2 szkl. mleka lub wody (no i rozpuszczonej oczywiście) usmiech.gif
całość przełożyć do tortownicy lub na blaszke. Można poukładać owoce z kompotu lub sazonowe, zalać galaretką. Na spód można też ułożyć biszkopty (ale to już propozycje). Moge tylko polecić i zachęcić do wypróbowania!!!
PS.ja dodaje do masy jeszcze troszke soku z cytryny i odrobine startej na tarce skórki cytrynowej-wtedy ciasto jest bardziej aromatyczneusmiech.gif