Co z samych bialek PILNE!!
oprocz oczywiscie kokosanek..
ale fajnie by bylo jakby to b7lo cos na slodko
pozdrawiam
Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl
Zgłoś 12.04.05 [14:24] Lonely
14.07.2013 reisen
12.07.2013 Wiktoria Gabara
12.07.2013 Gastrosfera
04.07.2013 Tobi
03.07.2013 gastrosfera
01.07.2013 szczypta-smaku
O firmie Reklama w o2.pl i Tlen.pl Kontakt Polityka prywatności
© 1999-2018 Grupa Wirtualna Polska Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptacje regulaminu.
Zgłoś 17.02.05 [13:04] madlen
Zgłoś 17.02.05 [16:26] wierna
Zgłoś 17.02.05 [16:29] ciotka
Składniki:
Odmierzone szklanką białka - tyle, ile białek objętościowo tyle szklanek:
- mąki,
- cukru pudru,
- maku,
- na 1 szklankę białek 1 kostka masła i 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
- rodzynki,
- posiekane orzechy włoskie.
- 2 starte na dużych oczkach tarki jabłka
Jak przyrządzić?
Masło roztopić w garnuszku i podstudzić, odmierzyć białka szklanką i wlać do dużego naczynia (miska, garnek). Do drugiego naczynia wsypać wszystkie pozostałe składniki suche, w tym suchy mak, wymieszać.
Ubić pianę z białek na sztywno, wsypać suche produkty, delikatnie wymieszać, dodać roztopione masło, wymieszać.
Piec około 30 - 40 minut.
Uwagi:
Z 1,5 szklanki białek wychodzi już duża tortownica.
Można dodać inne bakalie, polać polewą czekoladową
Zgłoś 17.02.05 [19:24] jolka
Inny przepis.:Można do piany dodawać cukier, kakao, cukier waniliowy i żelatynę i robić pianki. Można dodawać inne smaki wg fantazji. Tyle, że nie pamiętam, ile żelatyny... Może ktoś podpowie?
Zgłoś 19.02.05 [20:10] Ola
Zgłoś 12.04.05 [14:24] fizjo2
6 białek (czyli ok 1 szklanki)
1 szkl cukru
1 cukier wanilinowy
Te składniki ubić, dodać 2 OPAKOWANIA KWAŚNEJ ŚMIETANY (zawartość tłuszczu w śmietanie nie ma znaczenia) i 7 ŁYŻECZEK ZELATYNY namoczonej w 1/2 szkl. mleka lub wody (no i rozpuszczonej oczywiście)
całość przełożyć do tortownicy lub na blaszke. Można poukładać owoce z kompotu lub sazonowe, zalać galaretką. Na spód można też ułożyć biszkopty (ale to już propozycje). Moge tylko polecić i zachęcić do wypróbowania!!!
PS.ja dodaje do masy jeszcze troszke soku z cytryny i odrobine startej na tarce skórki cytrynowej-wtedy ciasto jest bardziej aromatyczne