Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Co zrobić gdy biały barszcz jest za mało kwaśny? Pomocy!!!

Próbuję coś gotować , niekiedy wychodzi to nieźle , niekiedy skutek jest opłakany( tak jak z tym barszczem)!
Pamiętam jaki barszcz robiła moja babcia i nie pozwala mi się to cieszyć efektem moich starań (??).
Szczerze mówiąc moje starania oparte są ( w tym przypadku) na zupie w proszku(!) - babcia się pewnie w grobie pzewraca- i problem polega na tym , że zupa jest za mało kwaskowa ( konsystencja, wygląd , zapach jest ok) . Co z tym fantem zrobić ? Czy jest jakiś sposób , żeby taką torebkową zupę "dokwasić"? Pomóżcie, proszę!!!!!

Zgłoś 18.12.04 [01:29] dak

Odpowiedzi

Zgłoś 14.12.04 [09:25] Iwan

Można dostać w sklepach żurek w butelce lub sok z kiszonej kapusty. Wystarczy trochę dolać (do białego barszczu to raczej polecam sok z kiszonej kapusty ale żurek łatwiej dostać, a smak jest trochę podobny).
Pozdrawiam.

Zgłoś 14.12.04 [13:03] Agata S

Bardzo pomaga dodanie kwaśnej śmietany (posolonej i zahartowanej, żeby się nie zwarzyła). Od niedawna dostrzegam zalety kwasku cytrynowego w proszku, szczypta zasadniczo zmienia smak zup

Zgłoś 18.12.04 [01:29] mandarynka

Są osoby, które dodają 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny bądż kwasku cytrynowego lub inne sprawdzone rzeczy. Ja stosuję różnie co mam pod ręką. Choc specjaliści bardziej zalecają sok z cytryny niż ocet, gdyż ocet podobno niszczy składniki. A resztę doprawić w odpowiednich ilościach śmietaną.
,,Najgorszym sposobem uczenia się, jest uczenie się na własnych błędach, lepszym na cudzych, a najlepszym na własnych i cudzych osiągnięciach".