Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

do znawców tematu

co to jest polewka i czym różni się od zupy - różne teorie snułem ale upadły - może ktoś wie??

Zgłoś 09.06.17 [23:24] norbert101

Odpowiedzi

Zgłoś 06.07.08 [01:22] ara

to kwaśne mleko rzucone na gotująca wode,posolone troche. można potem zagęścić mąka i śmietaną

Zgłoś 11.05.09 [00:29] marysza

Polewka to zupa z krwi kaczej lub gęsiej.

Zgłoś 25.06.09 [14:42] Barbi

Strzeż się czarnej polewki!!!!!!!!!!!!
Jak ją dostaniesz bedąc u rodziny swojej wybranki to oznaczać bedzie że mają ciebie w D...

Zgłoś 10.04.11 [11:43] mniammniami

polewka to dawne określenie zupy, tzw. cienkiej zupki, coś jak rosół, czyli mało w środku. Np. grochówka nie będzie polewką, bo ma w sobie sporą zawartość warzyw, których się nie wyławia i one nadają "sens" zupie.

Czarna polewka to czernina, którą gotuje się na rosole, "ara" także ma rację, choć jej zupa nie ma nic wspólnego z rosołem.

Zgłoś 27.11.14 [10:37] e-urzedowe

Nigdy nie widziałam czarnej polewki i chyba nie mam ochoty,.

Zgłoś 09.06.17 [23:24] Yeschef

Łącząc te wątki, trudno powiedzieć cxym polewka różni się od zupy, ponieważ w gruncie rzeczy jest to zupa, tyle, że robiona nie na bulionie a na maślance. Z kolei czarna polewka to potrawa bardziej znana z literatury niż polskich restauracji.