Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

DROŻDŻÓWKA-DOBRY I SPRAWDZONY PRZEPIS....PILNE....

W SUMIE TEMAT MÓWI ZA SIEBIE- POSZUKUJE PILNIE PRZEPISU NA PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI.....CZEKAM NA INFO

Zgłoś 19.06.14 [19:53] kobieta26

Odpowiedzi

Zgłoś 22.07.05 [13:58] pycha

a oto mój przepis prosty i sprawdzony niejednokrotnie :

DROŻDŻÓWKA
3 szkl mąki pszennej
50 g drożdży
2 jajka
2 żółtka
3/4 szk cukru
100 g masła
1 szkl mleka
1/2 opakowania cukru waniliowego
KRUSZONKA - wszystkiego (masła, mąki, cukru ) po równo

Przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szkl ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z pozostałym cukrem, nastepnie dodać do rozczynu. Wsypać mąkę wlać resztę mleka i rozpuszczony, ostudzony tłuszcz.
Dodać cukier wanil ( można tez dodać olejek) Wyrabiać aż masa stanie się gładka i sprężysta.
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i schłodzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułka blaszkę. Na wierzchu posypac kruszonką, piec 30 min w 180 stopniach.
SMACZNEGO !
naprawde polecam ten przepis

Zgłoś 22.07.05 [15:03] HELENKA

Nie wiem co sie dzieje , adres nie wchodzi.Ale znajdziesz ten przepis na głównej stronie Oliwki pod ciastami.
Choć srebro na głowie i już nie to zdrowie, to w sercu ciągle maj.

Zgłoś 22.07.05 [16:54] kobieta26

dzięki helenkakwiatek.gif

Zgłoś 22.07.05 [17:26] KIKi

HELENKA-jezeli znasz na pamiec ten przepis to podaj bo jestem baaardzo ciekawa za ciastami nie przepadam ale drożdzowka to wyjatek uwielbiam ma strona ktora podalas nie dzialasmutas.gif pozdrawiam

Zgłoś 22.07.05 [18:19] Joanna

I ja dołączam się do pochwał na temat drożdżówki z lodówki prababci Ani - robiłam kilkakrotnie z wyśmienitym efektem !

Zgłoś 23.07.05 [08:40] kobieta26

spisałam przepis z waszego forum..emigrantka..w sumie wczoraj juz jakiąs drożdżówke robiłam ale nastepnym razzem nie omieszkam z tego przepisu skorzystać..i na pewno dam znać....z góry dziękuję za zainteresowanie...serduszko.gifserduszko.gifserduszko.gif

Zgłoś 23.07.05 [21:29] kwiatek

Witam mam pytanie do Joanny która piekła już tą drożdżówke z lodówki, czy trzymałąś się ściśle tego przepisu??? Margarynę rozpuszczałąś w gorącym mleku i potem dodawałąś drożdże???A ocet dodany do tego nic zetnie??? Robiłaś kruszonke do tego ciasta?Jeśli tak to możesz podać przepis? i wogóle napisz czy to jest przepis gwarantowany na stałe??? Pozdrawiam

Zgłoś 23.07.05 [21:39] Joanna

Dokładnie przestrzegałam zaleceń przepisu i za każdym razem wychodziło. Kruszonkę robię na oko i trudno mi podać proporcje....

Zgłoś 23.07.05 [21:52] kwiatek

ok, z kruszonką pokombinuje, wszystkiego wezme tyle samo tzn. tłuszczu, cukru i mąki, a co z tą margaryną i octem?bo nic nie wspomniałaś

Zgłoś 23.07.05 [22:26] Joanna

Zamiast octu dawałam spirytus, bo po prostu octem akurat nie dysponowałam. A margarynę rozpuszczałam w mleku, tak jak w przepisie .

Zgłoś 25.07.05 [10:17] pyzia

aby kroszonka była dobra należy w jednakowych proporcjach dodać np:
15 dkg masła
15 dkg cukru
15 dkg mąki

Zgłoś 27.07.05 [13:52] kobieta26

jeszcze jedno a drożdżówka z białym serem->twarogiem składniki na ciasto drożdżowe te same ale ten "farsz" ,,,,może ktoś zna i da znać co i jak zrobic zeby była rewelka..kwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gif

Zgłoś 28.07.05 [17:12] kobieta26

odświeżam temat..czekam na info.......halo kobitki dajcie znaćusmiech.gif ?)usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif

Zgłoś 28.07.05 [21:13] Ina

Otóż spróbowałam raz zrobić drożdżówkę z lodówki i zapewnia,że mleko warzy się natychmiast po dodaniu octu natomiast samo ciasto ma taką konsystencję,że łatwiej je wlać do formy niż włożyć;chyba za dużo mleka.Ogólnie kluchowate.

Zgłoś 28.07.05 [21:39] śka

Mogę podać przepis na ciastka drożdżowe z owocami; 0,5kg mąki,25dag masła,4 żółtka,1 całe jajo /posiekać nożem na desce/ 5dag drożdży wymieszać z 0,25 l śmietany,wszystko razem połączyć i rozwałkować.Wykrawać czworokąty,nakładać owoce,zawinąć i piec ciastka .Po upieczeniu polukrować.

Zgłoś 30.07.05 [13:57] kwiatek

Co do drożdżówki z lodówki i to bardzo polecam, to ocywiste że dodanie octu do mleka oraz margaryny i drożdży następuje ścięcie się produktów, 2 szkl. mleka na 1 kg mąki i porządne wyrobienie wcale nie oznacza że ciasto można wlać na blaszke i że wychodzi kluchowate.Absolutnie nie mi wychodzi puszek drożdżowy i jak palcem zgniote to zaraz po ciacho wraca do swojej pierwotnej formy.

Zgłoś 30.07.05 [14:18] zuuuza

Do Ska
Czy ciasto musi odleżeć, żeby wyrosnąć, czy można od razu formować ciasteczka ??? nic nie piszesz o tym Pozdrawiam

Zgłoś 30.07.05 [14:27] Jaga


Ina
Chyba jestes pierwszą osobą ktorej to ciasto nie wyszło.
Nie musisz polecać,czy nie-my i tak to robimy.

"Starość posiada te same apetyty co młodość,tylko nie te same zęby"

Zgłoś 30.07.05 [21:42] HELENKA

Do Iny!!!Trzymaj się ściśle przepisu , a nie ma takiej siły żeby nie wyszło.A tak na marginesie;przepis jest tak prosty jak konstrukcja cepa.Gdybyś się trochę wysiliła to napewno byś zauważyła.
Choć srebro na głowie i już nie to zdrowie, to w sercu ciągle maj.

Zgłoś 31.07.05 [06:53] Joanna

Od \"zawsze\" lubię ( i umiem) piec ciasta , ale długo opierałam się przed wykonywaniem drożdżowego ( oprócz spodów do pizzy...), bo ta sztuka wydawała mi się wyższą szkołą cukierniczej jazdy. Kiedy patrzyłam na mamę, poświęcającą na przygotowanie wyśmienitych zresztą, najlepszych na świecie pączków, pół dnia i wyczyniającą przy nich niemal magiczne sztuki, z założenia uznawałam, żę przy moim braku cierpliwości, sztuka pracowitego \" czarowania \" ciasta drożdżowego pozostanie mi na zawsze obca. Przełom nastąpił, gdy znalazłam przepis Makłowicza na orzechową poticę ( rodzaj strucli ), której opis brzmiał tak smakowicie, że przełamałam (z powodzeniem) moje wieloletnie uprzedzenia, a totalny sukces, czyli pozbycie się kompleksów przy wykonywaniu tego ciasta ( przy niewielkim nakładzie pracy, co dla mnie ważne ) osiągnęłam stosując przepis prababci Ani na drożdżówkę z lodówki.... usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif Dziękuję prababciu Aniu !!!!! kwiatek.gif

Zgłoś 04.08.05 [15:28] toffi

22.07. 13.58 PYCHA
upiekłam dzisiaj drożdżówkę z tego przepisu i muszę powiedzieć, że naprawdę jest pycha.Dziękuję za przepis.

Zgłoś 08.08.05 [11:00] Jolka

Pycha
próbowałamzrobić drożdzówkę wg Twego przepisu, ale ciasto wyszło bardzo rzadkie, musiałam dodać duuuuuużo jeszcze mąki. Czy ono miało być takie rzadkie, aby je wlać na blaszkę. Po dodaniu mąki wyszło bardzo dobre

Zgłoś 08.08.05 [12:29] HELENKA

Miła Ino!!Naprawdę nie musisz silić się na złośliwości,Cytat o cepie miał przybliżyć tylko prostotę przepisu .A skoro jesteśmy przy temacie wyrabiania ciasta,to prawda,trzeba włożyc trochę wysiłku i popracować nad nim,nie koniecznie cepem,bo nie do tego on służył.Każda gospodyni wie, że kiedy ciasto jest zbyt lużne trzeba dodać trochę mąki,Ale gdybyś dokładniej przeczytała przepis,nie miała byś dzisiaj takiego problemu.Więcej poczucia humoru miła Ino.Życzę dobrych i udanych wypieków.Pozdrawiam.
Choć srebro na głowie i już nie to zdrowie, to w sercu ciągle maj.

Zgłoś 08.08.05 [13:35] Dorin

Z lodówki i już smiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gif , Ino, no i co że się warzy? Wychodzi i już

Zgłoś 16.08.05 [23:24] Ina

Przepraszam,ale pozostanę przy swojej opinii na temat drożdżówki,będącej kwestią sporu.Oczywiście zgadzam się,że ciasto drożdżowe dobrze rośnie w lodówce ale proporcje mi nie odpowiadają.Na zgodę podam swój przepis: Drożdżówka luksusowa; 50dag mąki szklanka śmietanki 30%,2lyżki mleka,10dag drożdży;15 dag cukru,15 dag masła,10 żółtek,rodzynki,migdały wanilia. Mąkę przesiać i ogrzać. Zciepłego mleka drożdzy,łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn. Zagotować śmietankę .Gorącą zalać trzecią część mąki i starannie rozetrzeć,by nie było grudek.Zółtka utrzeć z cukrem, szczyptą soli i wanilią /na puch/. Do mąki połączonej ze śmietanką dodać resztę mąki i zaczyn,wymieszać a gdy podrośnie dodać żółtka z cukrem,i wyrobić bardzo dokładnie,dodając pod koniec stopione masło /sklarowane/ . Dodać bakalie, pozostawić do wyrośnięcia. Nakładać do odpowiednio przygotowanych foremek do połowy wysokości .Po ponownym wyrośnięciu upiec. Z białek można upiec blaty bezowe na tort lub biszkopt np. makowy. Pozdrawiam bez obrazy.

Zgłoś 26.08.09 [16:40] angie

właśnie widzę jak znika drożdżówka wg twojego PYCHA przepisu. aż miło patrzeć! Jest idealna, nie za słodka, wyrośnięta i idealnie mieści się w prodiżu o średnicy 27 cm.

Zgłoś 30.09.09 [20:53] marta22a

Podaje sprawdzony wielokrotnie przepis na drozdzowke co sie sama robi, przepis znaleziony na necie, proponuje sprobowac kazdemu kto jej jeszcze nie robil bo zawsze wychodzi
Do wiekszej miski dodajemy kolejno :
5jaj
10 dag drozdzy-rozkruszyc
1,5 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek maki

Nic nie robiac odtawiamy to na okolo 3 godziny. Po tym czasie wymieszac dokladnie lyzka i wylozyc na duza blache (wysmarowana tluszczem). Piec okolo 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Polecam z ciastem wymieszac rodzynki, mozna tez dowolne owoce, twarog, mak itd. Koniecznie sprobujcie!

Zgłoś 02.11.10 [09:30] nati90

drożdzuwki są bardzo dobre bo je lubie a like puchota

Zgłoś 02.11.10 [09:31] nati90

miam miam dozdzuwki są dobre

Zgłoś 13.11.10 [20:03] karolcia 25

Hejka wlsanie zrobilam usmiech.gif jestesm ciekawa czy mi wyszla pozdrawiam usmiech.gif