Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

fasolka szparagowa w słoiku

Jak to zrobić ?

Zgłoś 22.08.09 [18:10] gochaMsz

Odpowiedzi

Zgłoś 19.08.04 [09:36] bromba

Marynowana fasolka szparagowa

Fasolke obrac z wlokien i przyciac troszke krocej, niz wysokosc sloikow, w ktore bedzie (pionowo) pakowana. Wrzucic na kilka sekund do wrzatku, abu sparzyc, odcedzic. Na dno kazdego sloika wlozyc obrany zabek czosnku i galazke kopru. Wstawic fasole do sloikow, ciasno.
Zagotowac garnek octu z woda w proporcji 5 czesci octu, 1 czesc wody, na kazda szklanke octu dodac 1 lyzeczke cukru i 1/2 lyzeczki soli. Zalac sloiki wrzacym octem prawie po brzegi. Zakrecic, odstawic do gory nogami do wystygniecia.
Zabiera dwa tygodnie, zanim fasolka calkiem przejdzie octem, tak, ze trzeba byc cierpliwym.
........................................................ ................................................
Fasolka szparagowa pasteryzowana I

fasolka szparagowa
woda z sola i cukrem (na 1 litr wody czubata łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki cukru)
kwasek cytrynowy

Sparzoną w dużej ilości wody (na 1 litr wody czubata łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki cukru) fasolkę nakładaj ciasno i pionowo w słoiki i zalej wywarem, w którym gotowałaś ją.
Na wierzch wsyp kilka ziaren kwasku cytrynowego i zakręćusmiech.gif
Gotowanie:
w 1 dniu 1 godzinę
w 2 dniu 45 min
........................................................ ..............................................

Fasolka szparagowa pasteryzowana II

zielona fasolka szparagowa,
sol

Fasolkę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki ok. 3 cm. Gotować 20 minut w osolonej wodzie i umieścić w słoikach, razem z wodą. Gotować 1 h. Następnego dnia gotować 40 minut. Ostatniego dnia gotować 30 minut.

usmiech.gif

Zgłoś 19.08.04 [10:33] Andyk

bromba, napisz coś bliżej o smaku fasolki marynowanej ewentualnie z czym się podaje. Zaciekawilo mnie to. usmiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 19.08.04 [12:04] bromba

Fasolka marynowana jest kwaskowa, słonawa, nie wiem do czego można porównac ten smak, trzeba spróbować, powinna wyjść jędrna, chrupka, a mozna jej użyć na różne sposoby - do sałatki, można także poddusić z pomidorami, czosnkiem, nawet tym z jakim się marynowała, albo też jako przekąskę z jakimś fajnym dipem.

Zgłoś 19.08.04 [18:48] Andyk

Dzięki. Myślę, ze spróbuję. usmiech.gif

Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 22.08.09 [18:10] adka

mam pyytanie Czy na pewno 5 szklanek octu a 1 wody, czy nie odwrotne proporcje?