Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

garnki i przybory

Proponuje taki temat, w którym będzie można ocenić naczynia i przybory używane w kuchni. Zarówno te polecane i te które trzeba omijać. Myślę, że w zalewie ogólnie dostępnej tandety taki ranking będzie przydatny. Wpisujmy też przybliżoną cenę produktu.
O żeliwnych naczyniach już pisałem, więc przypomnę, że patelnia z pokrywą kosztuje ok. 120 PLN.
Z przyborów polecam wyroby czeskiej Tescomy , różne nożyki , wykrawaczki do zdobienia kosztują ok. 18 – 20 PLN. Używam ich i polecam.
Natomiast nie polecam wyciskarki do czosnku ikea, ich żywotność wynosi ok. 1 msc.

jeść aby żyć czy żyć aby jeść ?

Zgłoś 29.01.11 [15:47] szyman

Odpowiedzi

Zgłoś 01.04.04 [13:15] katia

no właśnie: gdzie można dostać fajne przybory do wycinania i zdobienia potraw? Jakieś hipermarkety?
Z przyborów najgorsze są otwieracze do puszek: Fackelmann metalowy (ok 10zl) wytrzymuje trzy puszki i do śmieci...Wyciskacze do czosnku najtrwalsze są z rosyjskich straganów, niestety wyglądadają przerażająco oczko.gif

Zgłoś 01.04.04 [13:59] IW

Co do otwieraczy do konserw - zgoda, są do bani. Kto zna jakiś dobry i powie, gdzie go można kupić? Natomiast używam wyciskarki do czosnku z IKEA już 3 latka i jest w bardzo dobrym stanie!!! Może trafił Ci się jakiś bubel? Moja jest OK.
A gdzie kupujesz te przyrządy Tescomy?

Zgłoś 01.04.04 [14:53] madlen

do jenny - za kogo sie uwazasz, że ludzi obrażasz. Cyba sama jesteś bardzo gruba. Życzę aby wysiadł Ci komputer.

Zgłoś 01.04.04 [16:22] dickw

ostatnio nabylem (na allegro) przybornik kuchenny ze stali firmy Solingen Maibach (49 zl) i jestem zadowolony. Komplecik zawieral otwieracz do konserw, dziadka do orzechów, wyciskacz do czosnku, korkociąg (wszystko w drewnianym stojaku).

Zgłoś 01.04.04 [17:41] szyman

przyrządy Tescomy można kupić w niektórych marketach( selgros, carefore) .W Warszawie jest duży wybór w sklepach na Swiętokrzyskiej vis a vis pałacu.
jeść aby żyć czy żyć aby jeść ?

Zgłoś 01.04.04 [20:54] Ajwi

Tescoma u nas, czyli w Poznaniu, do kupienia w Tesco, Piotrze i Pawle. Ale dobry jest Fackelmann szczegolnie korkociagi, ktore notorycznie niszcze a Fackelmannowski jeszcze sie ostal.
Pidan kohtamisesta.

Zgłoś 02.04.04 [09:02] Monia

A czy zna ktoś garnki i dodatki Berghoffa?
Jestem na etapie wyposażania się, zastanawiam się nad tymi grankami, ale nie wiem czy cena jest warta jakości???

Zgłoś 02.04.04 [09:03] Monia

Sorry, odwrotnie - czy jakość jet warta tej ceny usmiech.gif Pomiszało mi się troszkę! oczko.gif

Zgłoś 02.04.04 [12:35] CHUDA

A co sądzicie o naczyniach próżniowych?

Zgłoś 02.04.04 [13:03] dickw

naczynia prozniowe (np. zepter'owskie VacSy) chetnie bym kupil, ale na razie z pewnych wzgledow bedzie to nierealne usmiech.gif Moich kilku znajomych posiada takowe i wg mnie to super sprawa. Na razie "posilkuje" sie namiastkami typu Tupperware...

Zgłoś 02.04.04 [13:32] mikuszek

do dickw: przeszukalam spis tematow i w zasadzie widze, ze jestez jednym z nielicznych uzytkownikow tego typu naczyn występującym w dyskusji. Czy mozna usmiechnąc sie o jakis przepis?
Jestem szczesliwa posiadaczka - nazw nie pamietam: takiegobialego, z granatowa przykrywka w ksztalcie prostokata z zaokrąglonymi bokami (kuchmistrz, czy cos w tym stylu) oraz przezroczystej, jasnoniebieskiej miski z sitkie - tam gdzie mozna ugotowac barszcz lub zakisic ogorki)

Zgłoś 02.04.04 [14:45] dickw

mialem kiedys kilka przepisow, ale wyslalem je komus z Oliwki... Niestety nie mam kuchmistrza ani tego drugiego naczynia (microplus?), o ktorym wspominasz... Posiadam jedynie naczynie Liliana (ex- Biala gora usmiech.gif ), durszlaczek, pojemnik do przygotowania ciasta, stolnice, rozne pojemniki... Moze moj kolega bedzie jeszcze mial jakies przepisy, ale nie obiecuje...
Mam taki przepis:

PIERSI KURCZAKA Z RÓŻOWYM SOSEM MAJONEZOWYM
2 lyzki jarzynki do mies, 2 kostki rosolu krolewskiego, 4 piersi kurczka, 4 lyzki oleju, 1/3 szkl. bialego wina
sos: 5 lyzek majonezu dekoracyjnego Winiary, 2 ogorki konserwowe, 3 lyzki ketchupu

Mieso natrzec jarzynka, skropic olejem i winem, ulozyc w misce Nowa faa na 1 godz. Zagotowac 2 l wody z 2 kostakmi rosolowymi. Piersi kurczaka ulozyc w Kucmistrzu i zalac rosolem. Trzymac pod przykryciem 40 min.
Ogorki pokroic w kosteczke lub zetrezc na tarce, wymieszac z majonezem i ketchupem. Mieso wyjac z Kuchmistrza i pokroic w cienkie plastry. Polac sosem.

Zgłoś 02.04.04 [14:48] wiewióra

A ja mam z Tupperware taką michę do wyrabiania ciasta drożdżowego, tylko mi ten przepis na ciasto gdzieś wcięło. Pewnie można skorzystać z pierwszego lepszego, ale ten tupperwarowski przepis był giga-prosty... Może ktoś ma?

Zgłoś 02.04.04 [14:57] Monia

Mam te naczynia próżniowe Zeptera i powiem wam że ..... użyłam ich może 3 razy.
Jakoś nie czuję potrzeby, nie wiem nawet co mogłabym tam trzymać kilka tygodni ....
Ok,ok, można mąkę i inne proszkowate, ale .... po porstu się nie przekonałam do nich ;(

Zgłoś 02.04.04 [19:13] katia

miski do barszczu i ciasta mogą być. Silikonowe formy do ciasta są całkiem fajne. Niestety reklamowane na pokazach sposoby na trzymanie pokrojonej cebuli obok cytryn się nie sprawdzają. Trzymałam cebulę (samą) w naczyniu do warzyw przez dwie czy trzy godziny i naczynie naddawało się do wyrzucenia. Nie pomogło mycie, parzenie, ocet, zapach cebuli nie do zdarcia...

Zgłoś 10.02.05 [10:59] agne

Czy ktos jednak moze napisac opinie o garnkach Berghoff, Maibach lub Ikea 365+. Kasy mam malo ale jakosc cenie, nie chce kupowac badziewia. Pozdrówka dla wszystkich.

Zgłoś 11.02.05 [11:36] jacko

WIEWÓRA! Mam przepis na ciasto drożdzowe /przepis z książki,która
otrzymała moja żona przy zakupie miski i reszty tego fajansu/
Przepisuję go dokładnie ;

Potrzebne pojemniki Tupperware ; D 10 Shaker
B 11 Duża miska do ciasta
D 09 Łyżka do ciasta

SKŁADNIKI ;
500 g mąki
1/2 kostki tłuszczu płynnego /masło lub margaryna/
3 łyżki cukru /można dodac cukier waniliowy/
30 g drożdzy
250 ml mleka
3 jajka

W D10 Shakerze przygotowujemy zaczyn z mleka i droądzy. Uzupełniamy resztą mleka i mieszamy.Kolejno ; mąkę, cukier, jaja, tłuszcz wkładamy do miski B11, na koniec wlewamy drożdze z mlekiem.
Miskę zamykamy i potrzasamy ją ruchami poziomymi. Miski nie otwieramy! Gdy ciasto wyrośnie, miska sama się otworzy, wydając przy tym charakterystyczny dźwięk.
SMACZNEGO !

Zgłoś 11.02.05 [13:45] cyberbob

Ludziska !!!! Będę kupowac gary zastanawiam sie jakie moze doradzicie jakie są najlpesze na płytę gazową Tefal Optima, Berghoff czy moze Tescoma !!!
help help usmiech.gif

Zgłoś 13.02.05 [10:26] vernalis

Witam!! Posiadam i używam non stop zestawu VACSY już od ponad roku- w widoczny sposób spadły mi wydatki na zakup jedzonka z czego nie jest zadowolony nasz pies- jemu trafialy się liczne kawalki wędlin i tym podobne; z otwieraczy do puszek mam elektryczny firmy Kenwood- kupilam go za ok 80 zł z dwa lata temu- sprawdza się bez zarzutu(otwiera srednio jedna puszkę dziennie; no moze przesadziłam- co dwa dni), wyciskacz do czosnku kupiony na rynku od Rosjan- ten jest najbardziej żywotny usmiech.gif , chociaż jego "disaine"nie jest zbyt orginalny.szybkowar- kozystam juz chyba od 15-u lat, na poczatku był tez taki od Rosjan, ostatnio "szarpnęlismy" się na nowy: Tefal Classic- 2 kg ziemniaczków gotuje w 6 min- mistrzostwo swiata usmiech.gif ; o mięskach i zupce nie wspomnę usmiech.gifusmiech.gif . miałam garnki ze stali nie rdzewnej- nawet cały komplet, ale jakies niefirmowe- gotowało sie w nich w sumie bez zarzutu- ale szybko stygły, a patelnia nadawala sie jedynie do przygotowania leczo i jarzynki do ryby po grecku.Od ubiegłego lata zaczełam na allegro kupowac i kompletować garnki Zeptera. mam juz garnki:1,5l,3,5l,5,5l, patelnie+ durszlak. coś moze jeszcze z nich dokupie- ale ten zestaw spełnia już swoje zadanie. Jesteśmy zadowoleni zwłaszcza z garnkow- z patelnia nam jeszcze "nie wychodzi" oczko.gif . Po za tym mam jeszcze dwie patelnie tefala- średnią i dużą, i jakiś wok( nie wiem jakiej firmy ale jest ok-nie zamierzam go wymieniać) Ostatnio kupiłam sobie (za 90 zł) na stronie zeptera z okazji światecznej promocji; zestaw 5 nozy.Bomba! Mój maż przekonywał się do nich troszkę- bo wszystkie zębiaste, ale teraz nie używa juz żadnych innych. Wyglada na to że się chwalę oczko.gif - ale to w sumie dorobek naszego 11 letniego wspólnego zycia, w czasie którego przetestowaliśmy wiele róznych różności,az doszliśmy do takiego stanu posiadania. teraz mocną zastanawiam się nad silikonowymi formami do pieczenia (piekarnik i mikrofalówka), bo chwilami gubie się w tych metalowych i ze szkła żaroodpornego , których troszkę się nazbierało. W sumie chodzi o to,żeby sobie ułatwiać pracę w kuchni, a nie utrudniać, no nie usmiech.gif

Zgłoś 13.02.05 [10:29] vernalis

Zestaw Vacsy też kupiłam na stroniewww.zepter.pl z okazji świat , wówczas maja suuuper obnizki na podstawowe komplety, który mozna sobie rozbudowac pozniej wg uznania.

Zgłoś 25.02.05 [08:20] krysia

witam,
mam garnki zeptera i jestem zadowolona

Zgłoś 25.02.05 [18:24] hania

Ja mam silikonowe formy do pieczenia i moge powiedziec, ze to rewelacja.

Zgłoś 25.02.05 [21:04] emigrantka

silkonowe formy to naprawde rewelacja
a

Zgłoś 25.02.05 [23:55] Ola

A mnie własnie stuka 18 lat uzywania garnków ze stali firmy 555, mam 4 z grubym i 4 z cienkim dnem. Z wierzchu gdzieniegdzie przyciemnione, ale to pewnei z lenistwa i niedomycia, mozna podszlifować.
A z przyrządówd to oprócz robotu z tarka do jarzyn to bym nie dała sobie wydrzeć elektrycznej maszynki do krojenia chleba iwędlin. mam naszą Zelmera i używam 16 lat!!!! Tarczę raz zmineialam, mialam w zapasie. Teraz widze, ze troszke plastikowe części się zjechały, trudniej ustawić grubość, ale nadal jest super!
Carpe diem!

Zgłoś 25.02.05 [23:59] izaak

Witam tych którzy nie śpią!
Przeczytałam Wasze posty na temat naczyń i przyborów i chciałam dodać coś od siebie. Jeśli zależy Wam na jakości a nie na cenie, to polecam przybory szwajcarskiej firmy ZYLISS - do kupienia w sklepach z gadżetami z wyższej półki ale również bywały w DUCE. Dlaczego tak polecam - swój pierwszy owieracz do konserw (taki zwykły plastikowy z pokrętełkiem) i praskę do czosnku kupiłam coś koło 10 lat temu i wstyd się przyznać używam do dnia dzisiejszego i sądząc z ich stanu będę używać jeszcze długo. I jeszcze coś w wyrobach tej firmy! KORKOCIĄGI. Może te troszke tańsze nie wyglądają solidnie - ot, kilka połączonych kawałków plastiku w dobrym gatunku i metalowy korkociąg w środku plus oczywiście "skrzydełka" do kręcenia. Ale mają kilka cech dla których nie zamieniłabym mojego korkociągu na inny - pasuje do każdej butelki, nawet do tych ze śmiesznym szklanym kołnierzykiem, i jest chyba specjalnie wymyślony dla kobiet. Zakładasz go na szyjkę butelki, powoli zaczynasz kręcić skrzydełkami i ani się nie obejrzysz a już słuchać charakterystyczny miły dla ucha odgłos odkorkowania butelki. Bez żadnego wysiłku! Poezja !!! A co do ceny - nie orientuję się zbytnio ile teraz kosztują ale myślę że 50 PLN i więcej - te więcej to zestawy z pierścieniem na butelkę i nożykiem do odcinania kapturka z butelki - oczywiście wszystko w eleganckim opakowaniu - idealny prezent.
Ale ponieważ nie ma rzecz idealnych - nie polecam tarek do warzyw tej firmy - niewypał. Tu palmę pierwszeństwa (przynajmniej w moim rankigu) dzierży firma Börner - sprzedawali swoje tarki i inne wynalazki na stoiskach w marketach. A propos może ktoś wie gdzie można kupić ich wyroby w Warszawie - właśnie złamała mi się obieraczka do warzyw (to była ta zapasowa)- żadna inna mi nie podchodzi -rozpacz.
Przepraszam za taki długi tekst - ale dobrze mi się pisało ... pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 28.02.05 [12:13] Elli

Opisujecie tu przeróżny sprzęt kuchenny, o którym narazie z przyczyn finansowych mogę sobie pomarzyć. Muszę się zadowolić tym co posiadam, takie zwyczajne gary i inne drobiazgi, które mi służą od lat.
Mam pytanie, czy macie w swoich kuchniach jakieś sprzęty, których używacie, a które mają swoje latka.

Ja mam garnuszek aluminiowy 1 litrowy ( z Olkusza), który moja babcia kupiła w 1932 roku, już 5 pokolenie gotuje w nim przeważnie kaszkę manną lub inaczej grysik.
Mam jeszcze wałek do ciasta ( ma 50 lat ), zrobiony z jednego kawałka drewna, który przeżył kilka innych, które w międzyczasie miałam.
No i jeszcze moździerz ponad 100 letni ( mojej prababci ) , którym rozcieram jakieś przyprawy lub tłukę orzechy.

Mam sentyment do tych rzeczy i zawsze pilnuję ich podczas kolejnej przeprowadzki, traktuję je jako moje talizmany , to tyle kwiatek.gif

Zgłoś 28.02.05 [14:07] ddd

Witam wszystkich
poszukuję jakiegoś super wyciskacza do czosnku może mi ktos coś poleci, a co do garnków polecam Zepttera a zwłaszcza pokrywa szybkowarowa jest super gorąco polecam a co do patelni to polski tefal jest super
pozdrawiam Darek

Zgłoś 28.02.05 [15:02] Ella

A ja mam pytanie.Ostatnio reklamuja na kilku stacjach telewizyjnych wlasciwie ten sam produkt,ale pod innymi nazwami(w mango jest to Wonder Max)to robot slkadajacy sie z miksera,sokowirowki,z jakis pojemnikow z wieczkami,z kubkow.Reklama tego jest zachecajaca,ale jak to naprawde dziala?Czy jest tak dobre jak zachwalaja,czy tez to kolejny bubel?Jesli ktos posiada taki robot lub cos na ten temat slyszal to moze cos napisze?
Pozdrawiam
,,Przyjemnosc jedzenia jest jedyna rozkosza,ktorej zaznajemy kilka razy dziennie i w kazdym wieku"

Zgłoś 19.03.05 [13:00] handzia

Podobnie jak Ola kupiłam 18 lat temu garnki 555. Rewelacja. Straciłam jeden, kedy rano (ok. 6.00) właczyłam wywar na zupę i zapomniałam wyłączyć. Przyszłam wieczorem (ok. 20.00) i zastałam zwęgloną kość w garnku, który po umyciu rozwarstwił się, tzn. jego dno rozpadło się na 4 warstwy. Pozostałe służą mi nadal. Wygądają jak nowe. Świetnie się w nich gotuje wszystko.

Zgłoś 19.03.05 [17:07] joanna

Ella-produkt przereklamowany,odradzam.