Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

GRAPPA CO Z TYM ROBIĆ?

RATUNKU! AJUTO , HILFE CZY JAK TAM. W PRZYPŁYWIE SZALEŃSTWA NABYŁAM GRAPPĘ I NIE WIEM CO Z NIĄ ROBIĆ , BO TO OKROPNE PASSSSSSKUDZTWO .CZY DAJE SIE TO JAKOŚ USMACZNIĆ, MOŻE ZNACIE SPOSOBY PODAWANIA JEJ?PROSZĘ O POMOC!

Zgłoś 09.11.17 [23:39] MARYNATKA

Odpowiedzi

Zgłoś 24.11.02 [12:20] AGA

GRAPPON (półwytrawny short drink)

40ml grappa
20ml peach brandy
20 ml soku cytrynowego
kawałek skórki cytrynowej

składniki wymięszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka.Aromatyzować skórką z cytryny i wrzucić ją do napoju.

(kieliszek koktajlowy)

Zgłoś 24.11.02 [12:24] AGA

GARAPPATTO (słodko-gorzki)

30ml grappa
10ml amaretto
wisienka koktajlowa lub nie, jak wolisz

obydwa składniki wymieszac w szlanicy barmańskiej(dużej szklance) z kostkami lodu, przelac do kieliszka przystroić wisienką lub nie.

Zgłoś 24.11.02 [12:29] AGA

KONICZYNKA (półwytrawny short drink)

30ml grappa
10ml syropu truskaw.
20ml soku cytrynowego
białko z jednego jajka
ćwiartka cytryny

Składniki energicznie wymięszać shakerze z kostkami lodu i przelac do szklanki(pasuje mała szklaneczka typu tumbler).dodać kilka kostek lodu i ćwiartkę cytryny.

Zgłoś 24.11.02 [15:47] MARYNATKA

Dzięki Aga !!! Wypiję Twoje zdrowie dziś wieczorem .Na początek tym z amaretto . A spróbuję na 100%wszystkie ,bo mi się podobają.Jeśli będzie okazja , z przyjemnością zrewanżuję się.

Zgłoś 24.11.02 [18:16] Andromeda

AIR MAIL II - Półwytrawny short drink podawany jako aperitif

40 ml wytrawnego wermutu
20 ml grappa
2 D angostury

Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do kieliszka

Zgłoś 24.11.02 [18:16] Andromeda

GRAPEMINT - Aromatyczny short drink podawany po posiłku

40 ml grappa
20 ml syropu miętowego
Dekoracja: wisienka koktajlowa

Obydwa składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do kieliszka, a wisinkę zawiesić na jego krawędzi.

Zgłoś 25.11.02 [20:21] yesfan

Grappa może być również wykorzystana do flambirowania. Jest znakomita, chcesz mieć schab o lekko winogronowym smaku? Na smażące się kawałki schabu wlej kielich grappy i podpal!!!

Zgłoś 27.11.02 [11:38] AGA

MARYNATKO w necie jest bardzo duzo stron poswięconych "drinkowaniu"pogrzeb trochę a od barku nie odejdziesz.
__________________________
pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 30.11.02 [20:33] Piti

Moim zdaniem ma rdpan1 zero pojecia na temat grapy.
Jak sie jest bardzo zmeczony to mozna wypic filizanke wloskiego
esspreso z kieliszkiem grapy (naturalnie nalezy wlac grape do esspreso). Stawia w momencie na nogi!

Zgłoś 03.12.02 [19:49] Marynatka

Dzięki wszystkim za pomoc .Niezrozumiałej wypowiedzi komentować nie będę.To chyba jakiś przypadkowy degustator potraw , których ludzie nie jadają. Moja rada biedaku -nie wolno spożywać rzeczy , które szkodzą.Bo potem taki nędzny efekt !!!Jeteś tym co jesz. A innych pozdrawiam !

Zgłoś 04.12.02 [15:06] GWEEN

Grappa świetnie też smakuje z sokiem z białych winogron + cytrynka. Proporcje dowolne.

Zgłoś 30.12.04 [18:55] xfenix

najlepiej latem po obiedzie ,hamak , mała szklaneczka grappy z kostką
lodu sączyć pomału i nic więcej. pychotka.

Zgłoś 30.01.05 [23:57] Artysta

Wypić na kruszonym lodzie. Lód robi się zawijając kostki w czystą ścierkę i uderzając o podłogę ale bez przesady, żeby uzyskać kawałeczki lodu a nie śnieg. Szerokie szkło 100-150ml, wsypać lód i zalać grappą - da sie wypić, zwłaszcza w ciepłe dni usmiech.gif

Zgłoś 04.02.05 [23:26] fritz_pl

Ja tam wziąłem i zmieszałem ze Smirnoffem to w wakacje. Proporcja 1 do 1. Jaki efekt? Po 5 szklankach chyba było fajnie, usnałęm podobnie jak reszta osób z pokoju w 30 min.

Zgłoś 04.03.05 [18:35] grześ

poczęstuj tm gości których chcesz się pozbyć efekt gwarantowany

Zgłoś 06.03.05 [15:58] Francesca

Spożyj w inhalacjiusmiech.gif

Zgłoś 12.11.05 [18:33] Aasia

Już się boję. Dostałam grappę od znajomych, stoi przede mną i nie wiem czy warto ją otwierać.

Zgłoś 13.11.05 [13:51] jurek52


Witaj Asiu!

Zaproś mnie bo we dwójkę lepiej smakuje.

pozdrawiam

jurek

Zgłoś 13.11.05 [15:35] Stoodent

Marynatko ty masz, ups sorki, miałaś problem z Grappa
A ja mam problem i to wielki z Beherówką
Tego nie da się ni jak wypić...... ;-(((((

Zgłoś 13.11.05 [21:50] nawiedzona

kochana najpierw wypij litre czystej a po tym wszystko lepiej wchodzi

Zgłoś 17.11.05 [13:29] luma

uwielbiam Beherowkę i pijam ją z kielisza szczególnie dobra wgórach na śniegu, a poza tym można zmieszać z sokiem jabłkowym i wtedy przypomina żubrówkę
pozdrawiam

Zgłoś 17.11.05 [15:26] waleria

Bardzo lubię Beherowkę - super jest z sokiem grejfrutowym i kostką lodu usmiech.gif

Zgłoś 25.11.05 [20:43] nawiedzona

Beherówka lepsza od grappy- można pić z pominięciem czystej

Zgłoś 05.12.05 [22:20] okovit

Najlepiej toto poddać rektyfikacji.
Bo pić w ej formie się nijak nie da.
A swoją drogą to jak Włosi mogą a popsuć tak dobry półprodukt jak winogrona toż to trzeba dożo antytalentu!!!

Zgłoś 15.12.05 [11:13] emaus

Przyznaję ze nie każdemu grappa smakuje ale nie ma powodu zeby się jej pozbywać jest swietna do przyżądzania margharity - koniecznie kieliszek z ocukrzonym brzegiem.
Poza tym jest jest fenomenalna jako dodatek do marynowania mięs jeśli dodasz alkohol do jakiejkolwiek marynaty to mieso staje się bardziej kruche a esencja marynaty szybciej przenika do wnętrza mięsa. Specyficzny smak tego trunku świetnie się komponuje z mięsem polecam gorąco

Zgłoś 12.01.06 [22:10] monaq

Ja piłam grappę z dużą ilością lodu i pepsi (może być coca-cola), smak tych napojów jest w stanie stępić nawet smak grappy.

Zgłoś 20.01.06 [12:54] cludi

Martynka!!!
Grappe spozywa sie po jedzeniu, na lepsze trawienie!
Ja tam ja lubie bez zadnych "udziwnien"

Zgłoś 09.02.06 [15:38] pacik


grappa to super wódka włoska bardzo dobra jak nie chcesz to przyślij do mnie

Zgłoś 15.02.06 [20:34] jaaga

Aż szkoda, że jak miałam grappę to nie weszłam na to forum. Fajne drinki z niej można zrobić. Nic to, koleżanka wraca z Włoch w kwietniu może znowu przywiezie...?

Zgłoś 29.03.06 [09:55] destylator

do okovita: Włosi nic nie popsuli. Grappa jest efektem destylacji popłuczyn z wytłoków pozostałych po fermentacji winogron w miazdze i wyciśnięciu moszczu na wino, czyli bardzo uboga krewna koniaku, czy brendy. Tak po gospodarsku, żeby się nic nie zmarnowało.
Robią to wszyscy producenci wina, nazywają różnie, włoska nazwa dość się rozpowszechniła.

de gustibus... Ktoś to lubi, ktoś nie... To jak ze wspomnianą Becherovką, oliwkami, śledziami, koniakiem, whisky, wytrawnym winem i tysiącem innych dobrych rzeczy, których jednakowoż niektórzy nie lubią.
Dopóki nie spróbujesz, nie będziesz wiedzieć. Więc trzeba żyć i próbować! usmiech.gif