Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

GRAPPA CO Z TYM ROBIĆ?

RATUNKU! AJUTO , HILFE CZY JAK TAM. W PRZYPŁYWIE SZALEŃSTWA NABYŁAM GRAPPĘ I NIE WIEM CO Z NIĄ ROBIĆ , BO TO OKROPNE PASSSSSSKUDZTWO .CZY DAJE SIE TO JAKOŚ USMACZNIĆ, MOŻE ZNACIE SPOSOBY PODAWANIA JEJ?PROSZĘ O POMOC!

16.01.18 [18:49] MARYNATKA

Odpowiedzi

Zgłoś 07.05.06 [00:24] O

No czym???

Zgłoś 05.08.06 [22:35] Enigma

Kieliszek po obiedzie w dobrym towarzystwie przy dżwiękach włoskiej muzyki to jest to!

Zgłoś 09.08.06 [01:53] antman

Ufff... własnie wróciłem z Włoch, gdzie wypijałem szalone ilości Grappy...
Nienawidze wódki, bo mi nie smakuje... ale Grappa jest przepyszna...
Na początku jest bardzo ostra, ale już po 2-3 łyczku nabiera wspaniałego smaku...
Tylko teraz mam pytanie - czy ktoś wie, gdzie można dostać Grappe w Polsce?

Zgłoś 22.08.06 [22:23] lysykoles

Tą grappe najlepiej wylać do zlewu bo próbowałem wszystkich tych sposobów co tu podają i chyba wole wypić BALSAM SZOSTAKOWSKIEGO niż to świństwo. Ludzie którzy pili ten balsam wiedzą o czym pisze. Nie ma jak smirnof z nektarem bananowym POLECAM 50 smirnofa 100 nektaru bananowego.

Zgłoś 25.08.06 [15:55] ag

grappa chardonnay jest to grappa z wytloczyn winogron, ktore uzywa sie do produkcji tegoz wina. podobnie jest z grappa sangiovese i innymi majacymi w nazwie typ winogron. prawdopodobnie mialas/es na mysli grappa tradizionale, wymieniajac ten drugi typ. tradzionale po wlosku znaczy tradycyjna, wiec wyprodukowana wedlug wiekowego sposobu. sa rozne typy grappa, najlepsze sa te tak zwane grappa morbida, z winogron moscato. wiec jak kupujecie to patrzcie czy jest secca (brr, gorsze od beherovki) czy jest morbida. moja ulubiona to moscato, pachnie winogronami i czyms slodkim, w smaku tez niezla. nie pije sie grappy schlodoznej, co najwyzej jako skladnik drinknow, wtedy dodaje sie lodu.
a co do tego czy dobre czy nie: mocne, i nie kazdy jest w stanie pic jak nie azdy moze wypic setke bez mrugniecia okiemusmiech.gif
kwestia jakosci, jak zawsze jesli chodzi o alkohol. sa tez grappy invecchiate, tak zwane lezakowane, ale tych chyba wam nikt nie przywiezie butleka kosztuje od 20 euro w goreusmiech.gif
najtansza grappa zas w discauntach juz za 3 , i tym racza sie nasi ziomkowiesmutas.gif

Zgłoś 26.08.06 [17:28] mariczka

GRAPPA
grappa smaukuje wprawdzie jak bimber, którego nie znoszę, ale schłodzona z sokiem winogronowym i kawałkami świeżego winogronka no i oczywiście skruszonym lodem smakuje wspaniale!!!
BECHEROVKA
Jeśli chodzi o ten trunek, to bez dodatków jest nie do wypicia, ale z redbullem jest mniam mniam...!

Zgłoś 23.12.06 [11:01] matacz

beherowka dobra jest czysta ale tylko wtedy jak zmarzniecie w zime na dworze!! potrafi rozgrzać! a co do drinków to nie próbowałem mieszać jezyk.gif

a co do grappy to w tym roku bede miał na święta, więc wypróbuje podane sposoby oczko.gif

Zgłoś 26.02.07 [12:01] gregorio

Witam. moim zdaniem nie wolno tak odrazu krytykowac czegos. Grappa jest o niebo lepsza od polskich wodek np. wyborowej, pozostaje jeszcze kwestia jaka grappe kupilas, bo we wloszech jest ich bardzo duzo. We wloszech grappe najczesciej pije sie dolewajac ja do espresso. Polecam grappe z gruszka w srodku. Co do smaku grappy, to nie mozna popsuc czegos co powstaje w wyniku naturalnej fermentacji (bez dodatku drozdzy) winogron, taki ma poprostu smak.

Zgłoś 08.05.07 [09:11] ew-ka

jest wiele odmian Grappy....ostatnio degustuje Grappe Primavera ....musi być schłodzona ...do kieliszka wkladam cząstke gruszki na patyczku( może być wykalaczka).....reszta pokorojonej gruszki na talerzku .....zakąska -pierwsza klasa usmiech.gif

Zgłoś 19.02.08 [19:02] Ktos tu porównał grappę

do bimbru. Słusznie!!! Armaniak, rum, koniak i inne tego typu trunki to prawie bimber. Ktoś kto nie pił dobrej jakości bimbru nie jest w stanie docenić polskich producentów. Jedynie legalizacja produkcji (jak w Czechach) (Stonawa) pozwoliła by docenić nasze rodzime osiągnięcia i tradycyjne receptury. oczko.gif

Zgłoś 20.07.08 [23:15] KELNER

do "ag", grappa moscato jest grappą likierowaną, czyli z odrobiną np. miodu. CZEMU WAM NIE SMAKUJE GRAPPA? GRAPPA TO NIE WÓDKA, TO DESTYLAT Z ODTŁOCZYN WINOGRON, PODAWANY JEST PO POSIŁKU BY ZREDUKOWAĆ KWASY ŻOŁĄDKOWE, POPRAWIĆ TRAWIENIE. TE "GORSZE" GRAPPY PODAJE SIĘ SCHŁODZONE, A TE Z WYŻSZEJ PÓŁKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, ABY WYŁONIĆ Z NIEJ PEŁEN AROMAT. NIE PIJE SIĘ JEJ "NA RAZ" TYLKO DELIKATNIE KOSZTUJE, LEKKO ZAMACZAJĄC W NIEJ WARGI.

A JEŻELI JUŻ KTOŚ CHCE JĄ WYLAĆ, TO PROPONUJE DOLAĆ DO NIEJ SPRITE'A, WRZUCIC TRZY KOSTKI LODU I DWA PLASTRY LIMONKI!

GRAPPA POLLI - ARCYDZIEŁO, A W RESTAURACJI W KTÓREJ PRACUJE, KOSZTUJE 100ZŁ ZA 40ML

Zgłoś 22.10.08 [22:48] Danny

Przecież to jest to samo co raki(ja).
Po posiłku pół kieliszka mogło jeszcze być, ale do samodzielnego picia nie nadaje się. Trzeba mieć dużo samozaparcia, a drinki z tym ustępują mocno tym na bazie wódki czy ginu.

Zgłoś 23.01.09 [17:04] ja tzn ona

Wylać nie psuć żołądka

Zgłoś 09.04.10 [23:22] grruuby

Witam, moja narzeczona przywiozła Grappe ze świąt, i też zastanawiałem się z czym to pić, bo nigdy wcześniej nie miałem okazji prubować tego alkoholu.

Sprubowałem z sokiem grejfrutowym ale totalna porażka.

Ale w lodówce była resztka coca-coli i myślę co mi zależy.

I SZOK, grappa z colą smakuje jak Whisky naprawdę polecam sprubować. Dzięki temu odkryciu butelka się nie zmarnuje.

Pozdrawiam!!!

Zgłoś 11.04.10 [15:20] jak nie da si wypic samej

to to nie jest grappa.
Wylać do kibla i koniec.

Zgłoś 11.04.10 [19:10] dlaczego zaraz do kibla

przecież to nie żółtanol.

Zgłoś 25.09.10 [23:18] Nikodem

Szukalem informacji jak pic Grappe, ale ludzie podaja roznorakie sposoby i wkoncu wymyslilem cos innego... do kieliszka z Grappa dodalem soku (zageszczonego) z malin, cos na wzor "Wscieklego Psa" - REWELACJA! Nie czuc smaku bimbru tylko rozgrzewajaca, slodka wodeczka. POLECAM

Zgłoś 16.02.14 [21:17] gość

Właśnie przywiozłam Grappę z Włoch, otworzyłam, spróbowałam no i klops... Po przeczytaniu i wypróbowaniu niektórych tutaj zaprezentowanych drineczków proponuję następującą kompozycję:
lód
Grappa
sok z cytryny (duża na 4 drinki)
2 plasterki limonki
sok z winogron
odrobina soku z malin
słomka
Piękny, kolorowy, polecam!

Zgłoś 24.10.14 [22:40] gość LUCYNA

Drink Agi z Amaretto wypróbowany, super polecamusmiech.gif

Zgłoś 04.11.14 [16:40] gość

Oprócz wódki włoskiej polecam także wypróbować tamtejszego wina,akurat na WinoToskanii.pl znajdziecie szeroki wybór,naprawdę polecam.

Zgłoś 04.11.14 [16:40] bigdan11

fajne drinki, ale preferuję NALEWKI
z grappy proponuję
LIKIER CYTRYNOWY
6 cytryn wyszorować i sparzyć wrzątkiem, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do słoja przesypując 0,25 kg cukrem trzcinowym, dodać 1/2 przekrojonej wzdłuż laski wanilii i 1 gwiazdkę anyżu oraz 5 zmiażdżonych w moździerzu ziaren kardamonu i startą skórkę z połowy pomarańczy. Zalać to o,5 lL grappy, słój zamknąć szczelnie i odstawić w ciepłe , jasne miejsce na 4-5 tygodni co kilka dni lekko potrząsając. następnie: Nalew przelać przez gęste sito i przefiltrować (wata lub filtr bibułkowy do kawy). Do nalewu dodać sok z 1 limonki i 1/2 szklanki płynnego miodu zmieszanego ze 100 ml 70% spirytusu. dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 7 dni. przefiltrować i rozlać do butelek szczelnie zamykanych. odstawić do piwnicy minimum na 2 tygodnie. Z czasem nabiera "dobroci"

Zgłoś 14.11.15 [20:49] gość

Grappe można kupić w sieci sklepów ALMA.

Zgłoś 18.10.17 [16:17] lidka34

Lubię grappę, ale dla niektórych moich znajomych jest ona za mocna w smaku. Mi ona smakuje, super rozgrzewa w chłodniejsze dni. Moja ulubiona to Villa de Varda z włoskiego Tretino. Grappę można też dodawać do sałatki owocowej, która dzięki temu nabiera wyrafinowanego smaku.

Zgłoś 09.11.17 [23:39] Cychnerska

Grappa to trunek dla koneserów. Jeśli ktoś jeździł zimą na narty w Dolomity cz do Austrii, to miał szansę spróbować. W Polsce grappa jest mało znana. Można trafić na degustacje grappy z Villa de Varda np. w restauracji Casa Italia w Warszawie. Grappa Villa de Varda podawana jest jako aperitif, przerywnik pomiędzy daniami z ryb i mięsa, jako dodatek do kawy i składnik koktajli, do sączenia na koniec obiadu lub w dowolnym momencie dnia, Można ją łączyć z gorzką czekoladą, serem, suszonymi owocami i miodem. Można też dodawać do sałatki owocowej, deserów, lodów oraz do mięs.

Zgłoś 16.01.18 [18:49] ulacol

hej