Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Humus

Jadłam kiedyś takie bardzo smaczne "maziajstwo" przywiezione z Libanu albo okolic oczko.gif i nazywa się to o ile dobrze pamiętam humus. Zna ktoś może coś takiego i ma przepis? Da się to przyrządzić w domu? Aha i je się to ze specjalnym pieczywem, takim bardzo cienkim, i czy to pieczywo da się jakoś samodzielnie zrobić (a przynajmniej coś podobnego)lub ewentualnie gdzieś kupić ? Z odpowiedzi z góry dziękuję usmiech.gif

Zgłoś 01.03.12 [21:23] gość

Odpowiedzi

Zgłoś 09.03.04 [17:24] atka

ten chlebuś nazywa się pita, oto przepis - autor Dynka
Składniki:
- 150 g drożdży,
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 0,5 małej łyżeczki cukru,
- 2-3 szkl. mąki pszennej,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?
Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn i pozostałą wodę, wymieszać łyżką, dodać olej, mieszać do połączenia się składników, w razie potrzeby dolać wody. ciasto powinno być wolne, jak na pierogi, lecz dające się wygniatać. Wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, wyrabiać rękami przez 8-10min, posypując stolnicę mąką. Ciasto powinno być lśniące, z małymi pęcherzykami.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarować tłuszczem, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiłoswą objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wygniatać ok 2 min.
Podzielić ciasto na kawałki wielkości małego ziemniaka, rozwałkować na placki grubości ok 1cm. Placki ułożyć na czystej ściereczce posypanej mąką, przykryć drugą, pozostawić na 30min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C, po 20 min wstawić do niego posmarowane olejem płytkie blaszki do pieczenia ciastek (uważać by olej nie przypalił się) po 5 min wyjąć.
Na blaszki kłaść placki w ostępach 2cm, lekko posmarować je zwilżonym pędzelkiem, wstawić do piekarnika, piec 6-10 min.(placki zwilża się wodą, aby nie zrumieniły się).
Po upieczeniu zawinąć w folię aluminową lub w paier pergaminowy. Chlebki powinny być białe i miękkie.

Potrzebne przybory:
Stolnica, blaszki do pieczenia.

Jak podawać?
Do girosa, kebabu, jako dodatek tzatziki.

Czas przygotowania:
Długi czas wyrastanie ciasta łącznie ok 2 godzin.

Chumus natomiast to rodzaj dipa, o ile o to chodzi. Może być róznoraki, z mielonym mięsem jagnięcim, czerwoną fasolą, ziarnami sezamu itp.
Ważne aby był w nim czosnek i cebula, sok z cytryny, mogą być pomidory lub koncentrat. Pewnie ile krajów na Bliskim Wschodzie tyle pomysłów. Oryginalnego przepisu niestety nie znam, ale od czego Twoja pomysłowość usmiech.gif Do odważnych świat należy usmiech.gif

Zgłoś 09.03.04 [22:46] muquero

Hummus klasyczny to przede wszystkim pasta z gotowanej ciecierzycy i tahini (a to z kolei coś, co można by określić jako 'masło sezamowe' - do dostania w zdrowej żywności). Warto to doprawić kminem (nie kminkiem, a kminem) i świeżą kolendrą.

Zgłoś 09.03.04 [23:36] szyman

muquero możesz trochę rozszerzyć ten temat. co to jest tahini ? z czym się jada hummus ?
jeść aby żyć czy żyć aby jeść ?

Zgłoś 10.03.04 [08:00] Andyk

Szyman, Tahini to pyszna pasta sezamowa, ktorą można śmialo nazwać masłem sezamowym, jak to napisał (-a ?) usmiech.gif muquero. Dodaje się to do potraw azjatyckich chyba na równi z olejem sezamowym.
Co do humusu nic mi nie wiadomo usmiech.gif .
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 10.03.04 [11:58] Klara

Ja robie humus tak: puszka ciciecieżycy, sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki oleju sezamowego, do smaku sól i słodka papryka w proszku. Ciecieżycy nie odsączam dokładnie, trochę sosiku powinno zostać. Wszystko miksuję i wstawiam do lodówki. Powinno się schłodzić i zgęstnieć.

Zgłoś 10.03.04 [16:20] gość

Dzięki za przepisy usmiech.gif zaraz sobie wydrukuję i wkrótce będę próbować. Ja jadłam kila wersji humusu, miały różne kolorki ale wszystkie sądząc po smaku były całkowicie bezmięsne i nie wiedziałam, że z mięsa też to się przyrządza. Sądząc po składzie jadłam chyba coś podobnego co podaje Klara, ale czy w tym były również bobki baranie.....hm......wolę nie myśleć oczko.gif

Zgłoś 10.03.04 [16:22] gość

Aha i zapomniałam powiedzieć: SUPERANCKIE to forum macie usmiech.gif

Zgłoś 11.03.04 [13:03] gość

Przepis Klary okazał się strzałem w dziesiatkę! Humus okazał się dokładnie taki sam jak ten, który jadłam. Pyszności, polecam.

Zgłoś 11.03.04 [16:41] atka

Też byłam zdziwiona mięsną wersją tego przysmaku, ale taką jadłam w jednej z naszych ojczystych knajpek mających w jadłospisie dania innych narodów usmiech.gif
Klaro - dla Ciebie medal usmiech.gif
a KLARZE - smacznego.

Zgłoś 13.03.04 [14:20] Foka

Odrobinę inny wariant przepisu Klary

1/2 kg ciecieżycy z puszki /lub swieżej wczesniej ugotowanej/
3 łyżki ziaren sezamu
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
150 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz swieżo zmielony

Groch, sezam i czosnek miksujemy, dodajemy sok z cytryny, miksujemy dodając powoli oliwę z oliwek i pozostałe przyprawy do uzyskania jednolitej masy.

Podajemy z chlebkiem pita,przybrane cząstkami cytryny

Zgłoś 11.12.07 [12:37] arab

humus jest pyszny!

Zgłoś 11.12.07 [21:02] mojarada

Dla Was, szyman i Andyk linki na temat hummusu i tahini. Sa one powszechnie do nabycia w dzialach z orientalna zywnoscia albo w zdrowych sklepach i raczej polecam kupic te gotowe w puszkach, niz bawic sie samemu. Sa zrobione profesjonalnie, bez chemii i we wlasciwym smaku. Prawie wszystkie produkty wschodnich krajow sa bez konserwantow, a osiagnac wlasciwego smaku nie da sie laikom. Tak samo, jak Azjaci nie zrobia odpowiednio naszych pierogow albo bigosu. Trzeba znac kuchnie i klimat.
Takze rozne gatunki bobu, fasoli lub ciecierzycy czy baklazanu (pasta babaganoush) w puszkach sa pyszne i bez chemii i do natychmiastowego uzycia. Dodaje sie wg. wskazowek na puszce - troche dobrej oliwy i cytryny (albo nic) i gotowe na zimno lub cieplo z pieczywem. Pite tez mozna kupic gotowa i mozna podgrzac w piekarniku lub micro. Jest to naturalne pieczywo bez konserwantow, ale niekoniecznie latwe do wykonania, choc niby proste.
Produkty Bliskiego, Srodkowego czy Dalekiego Wschodu, a takze balkanskich sasiadow sa rozprowadzane przez firme Indoeuropean albo bezposrednio przez pojedyncze wytwornie o wieloletnim stazu i ustalona marka i naprawde godne zaufania, ale tylko oryginalne, nie podrobki. Prawie wszystkie lub wszystkie nie maja chemii czy konserwantow i sa gotowe do natychmiastowego spozycia - ufam im zupelnie przez degustacje i ustalona marke od dziesiatkow lat na swiecie. Poczytajcie sklad na puszce to zobaczycie, nie ma chemii i to jest absolutna prawda. Z tego wylaczam produkty chinskie, tym nie ufam i nie doradzam. Pozdrawiam.

http://www.google.com/search?hl=en&q=hummus+p rzepis+i+zastosowanie&btnG=Search&lr=lang_en%7Clang_pl
http://www.google.com/search?hl=en&q=tahini+p rzepis+i+zastosowanie&btnG=Search&lr=lang_en%7Clang_pl

Zgłoś 15.04.08 [18:06] DomeL

Witajcie macie racje co do Humousa jest to naprawde smaczna pasta do chlebka pita i jak myślę jadłem kilka rodzajów tego mazidła (oryginalnych) jak mniemam bo jako osoba która kiedyś pracowała jako Catering dla ELAL czyli Israel Airlines miałem mozliwość jedzenia nie tylko mazidła robionego przemysłowo w jednej z fabryk w Izraelu ale także świeżo kręcony dla tzw Frst Class i Business Class na samolocie!
Więc POLECAM wszystkim gorąco te mazidło jest naprawde pyszne i występuje w naprawde wielu rodzajach.

Zgłoś 15.08.08 [01:27] szymon

W książce pt. "Dania wegetariańskie" przeczytać można taki oto przepis na "klasyczny hummus":
surową cieciorkę trzeba namoczyć przez 12 godzin, a potem gotować przez ok. 1 godz. Szybciej trwa przygotowanie ziaren z puszki. Aby przygotować klasyczny hummus, należy zmiksować dokładnie 250 g cieciorki z 1 ząbkiem czosnku, sokiem z 1 cytryny, 1 łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, 2 łyżkami tahini i solą. W razie potrzeby dodać trochę wody.

Ja miałem okazję spróbowac humus w tej wersji na jednym ze stoisk na targu we Wiedniu (chociaż wydaje mi się że nie było w nim kminu rzymskiego). Jest tam wiele stoisk ze wschodnimi oraz greckimi przysmakami. Widziałem tam także sporo innych rodzajów humusu, których dokładnie nie pamiętam (może ktoś wie jakie jeszcza są znane odminy ??). Ale sam próbowałem także tą pastę o smaku curry, choć raczej głównie kolorem przypominała ona tą przyprawę.

Zgłoś 15.08.09 [18:59] patkah

Ja również uwielbiam tą pastę. Super się nadaje na przyjęcia z pokrojonymi obok w słupki warzywkami (taki szwedzki stół) Polecam - Klara dała super przepis - ja dodam że jak się chce lekko czerwony kolor warto dodać paprykę w proszku i jest ine wersja.
Pozdrawiam

Zgłoś 04.01.11 [21:58] Rafii

Oczywiście, że można samemu zrobić humus, na youtubie można znaleźć filmiki, nie jest to skomplikowane, trzeba jednak zakupić tahini bo taką pastę trudniej jest jednak zrobić.

Zgłoś 26.07.11 [11:27] iboga

tahini do zrobienia jest całkiem proste,
5-10 łyżek ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, tak by się przyrumieniły, należy uważać by sie nie przypaliły bo będą niezjadliwe.
Ziarno uprażone ostudzone miksujemy blenderem dodajemy 2-4 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek, miksujemy na gładką masę.
ot co! żadna filozofia usmiech.gif

Zgłoś 17.11.11 [05:16] z okolic

"z libanu albo okolic"a co to za okolice?

Zgłoś 17.11.11 [23:20] awidziales

kiedy mape? Kup sobie i popatrz tam, gdzie lezy Liban, to zobaczysz i okolice, czyli sasiednie kraje.

Zgłoś 26.11.11 [11:16] Moshe

Nigdzie nie znajdziecie takiego humusu ja na Tachana Merkazit w Tel Aviv
Ale warto krecić samemu ,może sie uda??

Zgłoś 01.03.12 [21:23] finisher

Mialem przyjemnosc pracowac w UK pol roku w knajpie, ktorej wlascicielami byli Iranczycy. Kuchnia byla raczej przygotowywana pod Anglikow, ale jak zamykalismy knajpe i wlasciciel przygotowywal tradycyjne potrawy dla z ich rodzinnych stron i czestowal personel to az mi slinka ciekla. Byl wsrod nich i poruszony w temacie HUMMUS. Jedno co moge powiedziec to to ze sklad i proporcje nie roznia sie od tego co opisuje sie tutaj na forum. Owszem, mozna kupic gotowca, ale polecam sprobowac pobawic sie w kuchni i zrobic taki hummus samemu. Smacznego!