Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Indeks glikemiczny

Czy ktoś mógłby dokładnie wyłożyć zasady zdrowego żywienia związane z \'indeksem glikemicznym\' oraz poinstruować mnie, gdzie w Internecie można go znaleźć?
Slow food is real food.

Zgłoś 20.02.12 [12:04] Pomocnik kucharza

Odpowiedzi

Zgłoś 30.10.02 [12:49] ANECZKA

proponuję przeczytać książkę Michael Montignac "jeść aby schudnąć".
Autor jest twórcą teorii dotyczącej indeksu glikemicznego potraw. Świetna i przede wszystki skuteczna dieta. Gorąco polecam również "szybko i szczupło" Ria Tummers gdzie można znaleźć przepisy kulinarne diety Montignaca.
pozdrawiam i życzę przyjemnej lektury.

Zgłoś 02.11.02 [11:55] Kucharka

Sluze uprzejmieusmiech.gif

INDEKS PODNOSZENIA POZIOMU CUKRU WE KRWI.

Jak obliczmy indeks glikemiczny (IG ):

IG = poziom glukozy po teście żywnościowym / poziom glukozy po spożyciu danego produktu × 100

ryż dmuchany - 133
ciastka ryżowe - 133
dmuchana pszenica - 133
maltoza - 110
śniadanie zbożowe - 100
glukoza - 100
biały chleb - 100
chleb pełno - pszenny - 100
marchewka - 98
zimniak (brązowy ) - 92
błyskawiczne płatki owsiane - 80-90
otręby - 80-90
ziemniaki purre - 80
miód - 87
ryż - 82
banan - 82
ziemniak (biały ) - 81
kukurydza - 62
fasola szparagowa - 71
rodzynki - 64
spaghetti - 60
makaron - 64
fasola (pinto)- 60
fasola(garbanzo) -61
buraki - 64
groszek mrożony - 51
muesli - 66

Zgłoś 02.11.02 [11:58] Kucharka

C.d
kasza gryczna 51
chipsy ziemniaczane - 51
jabłko - 39
pomarańcza - 40
ziemniak słodki - 50
biala fasola - 40
groszek suszony - 49
winogrona - 45
żyto(pełne ziarno) - 42
ciastko (z białka) - 46
płatki owsiane zwykłe - 49
sok pomarańczowy - 46
groch włoski - 36
gruszki - 34
mleko(odtłuszczone) - 32
mleko(pełne) - 34
jogurt - 36
ryba - 38
soczewica - 29
fruktoza - 20
śliwki - 25
brzoskwinie - 29
grejfrut - 26
czereśnie - 23
soja - 15
orzeszki ziemne - 13

Zgłoś 10.12.02 [02:03] Renia

Serdeczne pozdrowienia z USA!

Mam wielka prosbe o podanie przelicznikow wagowych, np ile cos wazy na lyzeczki, szklanki. Bardzo potrzebne i ulatwia zycie. Kiedys cos takiego mialam, zaginelo i teraz klopot.
Prosze o pomoc. Dziekuje.

Renia

Zgłoś 03.10.03 [10:18] Deli

Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny nie są podawane dla produktów mięsnych ponieważ te nie mają węglowodanów. A to właśnie węglowodany zawarte w pożywieniu powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Im ten wzrost większy tym indeks glikemiczny większy.
Informacje na temat zdrowego żywienia (także indeksu glikemicznego) w bardzo przystępny sposób podaje serwiswww.twojadieta.pl

Zgłoś 28.10.03 [13:12] kuchnia

chce sie dowiedziec co z czym laczyc,bo naprzyklad moja kolezanka zwrocia mi uwage,np po obiedzie podawalam wszystkim domownikom sok z roznych owocow lub warzyw.poinformowala mnie na daremno moja praca poniewaz organizm i tak nie pobieze tych witamin

Zgłoś 27.07.05 [14:06] DeVeel

Hej. Chciałbym się dowiedzieć :1-czy nie ma przeciwskazań w tej diecie dla ludzi uprawiających zawodowo sport co za tym idzie poddanych bardzo dużym obciążeniom? 2-jaki IG ma kufel 0,5l piwa jasnego pełnego? Ponieważ po treningu bardzo lubie jedno takie piwko sobie wypić.Pozdrawiam

Zgłoś 12.08.05 [16:38] szatynka

błąd moid... miód poprawnie

Zgłoś 17.08.05 [19:58] nEL

No tak czyli to co można spożywac o niskim IG to w ogóle nie wiem same owoce jakies soki...:/ albo ryż ma tak duzo a ja słyszalam ze on wspomaga odchudzanie czy tam przemiane materii

Zgłoś 17.08.05 [20:00] nEL

albo ze orzechy tuczą a patrząc wg tego indeksu to własnie nie? ja juz nic nie rozumiem:|

Zgłoś 29.01.06 [19:11] Puszysta

no mam te ksiazke "Jesc, aby schudnac" ale jakos ciezko mi troche zrozumiec jej tresc...

czyzby chodzilo o to iz jak niski poziom GI to wtedy szybciej sie chudnie? I tyle wtey tyle trzeba robic? czy jak?

Zgłoś 29.01.06 [19:45] Puszysta

i wtedy tylko wystarczy jesc tak?

Na zasadach GI to Dieta Montignac jest zbudowana:

1. Nigdy nie łącz produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku

2. Unikaj jedzenia produktów węglowdanowo-tłuszczowych / pełne mleko, czekolada, awokado,
wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki

3. Wyeliminuj z diety cukier / sacharozę

4. Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie

5. Wyeliminuj z diety ziemniaki pod każda postacią

6. Wyeliminuj biały ryż

7. Makaron tylko al. Dente lub razowy

8. Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką

9. Zrezygnuj z alkoholu

10. Unikaj mocnej kawy i herbaty

11. Jedz co najmniej 3x dziennie, nie omijaj posiłków

12. Ogranicz spożywanie "złych" tłuszczów /nasyconych/, na korzyść "dobrych" /nienasyconych/

13. W czasie posiłku nie pij wody, nie pij tez bezpośrednio przed posiłkiem

14. Nie spiesz się,przeżuwaj dokładnie każdy kęs

15. Przygotowuj soki owocowe w domu,bezpośrednio przed spożyciem

16. Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane

17. Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj 3 godziny, zanim zjesz coś zawierającego
tłuszcze

18. Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj 4 godziny,
zanim zjesz coś zawierającego węglowodany

19. Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp.

20. Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów

Zgłoś 22.05.06 [21:46] Kasiia

To bardzo dobra dieta. To, że powoduje odchudzanie to "skutek uboczny". Dr Artkur Agatston (kardiolog) wymyślił tą dietę dla swoich pacjętów. Chciał aby dobrze i zdrowo się odżywiali. Odchudzanie to przypadkowy efekt jedzenia zgodnie z tabela IG. W związtku z tym, że diete "South Beach" (bo tak nazywa się dieta oparta na tabeli IG) jest zdrowa. A jeśli chodzi o to, dlaczego mamy jeść produkty o nieskim IG, to wyjasniam: artukułe spożywcze o wysokim IG zawierają dużą ilość tłuszczów ... wraz z ich wielką ilością, częśc z nich jest nieprzysfajalna dla organizmu i odkłada się w ostaci tłuszu. Artykuły o niskim IG to produktóry, które zawierają dozwoloną ilość tluszczy (czyli taką, którą nasz organizm spożytkuje i nie odłoży jako tkankę tłuszczową). Najlepiej jeść potrawy o IG do 50 dzięki temu poziom insuliny (kóra zwiększa apetyt) nie będzie wzrastał usmiech.gif

Zgłoś 30.05.06 [14:07] piaget

kasiiaa coś Ci się pomyliło...
IG to nie tłuszcz ale cukier w produktach, czyli "miernik" jakie stężenie cukru jest we krwi po danym produkcie - im IG większe, tym szybszy wyrzut insuliny, a potem szybki jej spadek i uczucie głodu (np. słodycze). Im niższy IG produktu, tym wolniejsze uwalnianie insuliny, wolniejszy jej spadek i uczucie głodu później - czyli w efekcie mniej jemy i chudniemy. a cukier niestety, nie tłuszcz, odkłąda się w naszych tkankach jako warstwa tłuszczyku

Zgłoś 20.06.06 [10:50] Katarinka

bardzo mi sie podoba ten temat usmiech.gif od pewnego czasu zaczelam spozywac tylk produkty tylko o niskim indeksie glikemicznym!! mam tylko jedno pytanie, bo nie potrafie znalesc dokladnego indeksu glikemicznego mlka krowiego 1,5%tł oraz 0,5%.. może tu dostane taka odp?? bardzo by mi na tym zalezało smiech.gif z gory bardzo dziekuje smiech.gif pozdrawiam

Zgłoś 30.06.06 [21:01] Puszysta

To ja już w ogóle nie rozumiem.... czyli im mniejsze IG tym lepiej? i tym szybciej chudniemy czy jak?!

Zgłoś 03.07.06 [14:33] olga

Ja właśnie dzisiaj zaczęłam dietę SB (South Beach), ale według niej można jeść produkty do 60 i 75 (na innej stronie internetowej).

Zgłoś 08.12.06 [11:00] wyz


Zgłoś 09.12.06 [23:43] bmi


Zgłoś 13.04.07 [23:15] Ewwwwwwa

Węglowodany
Najprostsze węglowodany to cukry: glukoza, fruktoza (cukier owocowy), i galaktoza (cukier mlekowy)- określa się je mianem monosacharydów. Dwa tego rodzaju pierścienie połączone razem tworzą disacharyd tj. Maltoza (glukoza + glukoza) powstająca w kiełkujących ziarnach zbóż. Trzcina cukrowa i buraki cukrowe wytwarzają inny disacharyd zwany sacharozą (glukoza + fruktoza). Laktoza, główny cukier mleka jest tez disacharydem (glukoza + galaktoza). Wszystkie cukry nie poddające sie trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego nazywane węglowodanami opornymi. Jest to np. Celuloza. Wszystkie te substancje nazywa się włóknami lub błonnikiem, oraz odgrywają bardzo ważną rolę żywieniową , choć nie mają wartości odżywczych. Często rośliny przetwarzają cukry w skrobie czyli dużo większa cząsteczkę węglowodanową. Ona jak nie powoduje ruchu wody przez błony komórkowe a powoduje gromadzenie zapasów(!). Skrobia jest gromadzona w korzeniach (pataty), podziemne łodygi (ziemniaki), owoce (dynie) oraz nasiona ( rośliny strączkowe i zboża). Skrobia roślinna dzieli się na amyloze i amylopektyne. Amylopektyna jest łatwiejsza do trawienia. Jest w białym ryżu, kleistym po ugotowaniu na parze, oraz w ryżu bosmati, który ma bardziej suche ziarna.
Węglowodany – cukry i skrobie-są wykorzystywane przez organizm głównie do przetwarzania na energię niezbędną do życia. Węglowodany w organizmie łatwo się spalają i nie zanieczyszczają go produktami tej reakcji. Różne produkty będące źródłami węglowodanów są z różna szybkością trawione i przekształcane w glukozę( odzwierciedla to indeks glikemiczny), co zmusza trzustkę do wytwarzania odpowiednich ilości insuliny, w zależności od poziomu glukozy we krwi.
50-60% wartości energetycznej pochodzić może z węglowodanów. 125-150 gr węglowodanów dziennie na każde 1000kcal wartości energetycznej pożywienia. Przy czym zapotrzebowanie energetyczne średnio aktywnej fizycznie kobiety w wieku 18-55 lat wynosi 1800 kcal na dzień z czego 900-1080kcal powinno pochodzić z węglowodanów (czyli ok 225-270gr). Mężczyzna o podobnej aktywności fizycznej oraz w tym samym przedziale wiekowym potrzebuje ok 2300 kcal dziennie z czego 1150 do 1380 kcal powinny dostarczyć węglowodany czyli ok 288 do 345 gr na dzień. Pamietając o spożywaniu węglowodanów o niskim (do 60) GI.
@ Większość węglowodanów zjadanych powinno być z produktów nie w najwyższym stopniu oczyszczanych, mniej przetwarzanych, mających niski indeks glikemiczny. @ Powinno się jeść pełne ziarna zbóż, fasole, warzywa i owoce (tj truskawki-ale nie kupowane ponieważ one są na pestycydach, jabłka, czereśnie, wiśnie, ale nie owoce tropikalne tj: mango papaja ananas). @ Jeśli wprowadza się produkty o wysokim GI, ich ilości powinny być umiarkowane, a jednocześnie równoważone – w tym samym posiłku-produkty o niskim GI. @ Trzeba zadbać o jednoczesną obecność produktów zawierających błonnik oraz kwaśnych. @ Trzeba ograniczyć spożycie żywności i napojów słodzonych wysokofruktozowym syropem kukurydzianym. Nie należy używać czystej, granulowanej fruktozy jako zamiennika cukru stołowego. @ Należy eliminować z pożywienia pełnopszennego pieczywa jasnego, zastępując je zwartym chlebem wypiekanym z gruboziarnistej mąki. @ Spożywać twardsze wymagające krótkiego gotowania makarony, wprowadzić je do posiłków zamiast produktów wymagających dłuższego gotowania. @ spożywać tylko małe ziemniaki o zwartej woskowej teksturze, zamiast ziemniaków dużych i mączystych. @ spożywać więcej ryżu w rodzaju indyjskiego basmati, zachowującego sypkość po ugotowaniu a mniej ryżu rozklejającego się po ugotowaniu. @ Spożywać więcej nasion strączkowych bo jest to żywność o wysokiej wartości odżywczej, dostarczająca węglowodanów o niskim GI.

Zgłoś 13.04.07 [23:16] Ewwwwwwa

Zgłoś 13.04.07 [23:17] Ewwwwwwa

Czekolada: organizm reaguje na czekolade tak samo jak na oliwe z oliwek (!) -masło kakaowe nie wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu za to ma korzystny wpływ na profl lipidów osocza krwi. Należy kupować tylko czekolade ciemną, tylko wysokiej jakości. Czekolada mleczna zawiera tłuszcz mleka, który wpływa na niekorzystne przemieszczanie cholesterolu, w tańszych produktach, mleko kakaowe bywa zastępowane nieodpowiednimi tłuszczami, tj olej palmowy z tłuszcami nasyconymi, a nawet oleje częściowo uwodorornione. Należy czytać etykiety (!!!!!)
1:4:1 co oznacza 5% energii z kwasów tłuszczowych nasyconych, 20% z jednonasyconych i 5% z wielonasyconych.
TŁUSZCZE I OLEJE zawierające głównie nasycone kwasy tłuszczowe: # tłuszcze zwierzęce # masło # olej kokosowy # olej z nasion plamy # olej palmowy.
OLEJE zawierające głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe: # olej z awokado # olej rzepakowy # oliwa z oliwek # olej arachidowy.
OLEJE zawierające głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe: # olej kukurydziany # olej z nasion bawełny, # olej rybny # olej lniany # olej winogronowy #olej krokoszowy # olej sezamowy # olej sojowy # olej słonecznikowy # olej z orzecha włoskiego.
Tłuszcz kurcząt ma skład lepiej służący zdrowiu niż tłuszcze dużych zwierząt rzeźnych, ponieważ zawiera tylko 30% nasyconych kwasów tłuszczowych. Żółtko jaja gromadzi cały tłuszcz (i cholesterol)
@ Najlepiej zredukować spożycie tłuszczu nasyconego tj pełnego mleka, masła, śmietany, jogurtu, sera z pełnego mleka. @ Jeśli lubi się mleko należy wybrać mleko niskotłuszczowe i i odciągane czy sery tylko z mleka częściowo odtłuszczonego. @ Unikać wielonienasyconych olejów roślinnych: olej krokoszowy, słonecznikowy , sezamowy, kukurydziany, sojowy bawełniany. @ należy wyeliminować margaryne oraz utwardzone tłuszcze roślinne. @ nie należy stosować żadnych produktów zawierających częściowo uwodorornione oleje @ główny tłuszcz to oliwa z oliwek a z pierwszego tłoczenia @ oleje kupować w jak najmniejszych butelkach lub puszkach, a po otwarciu opakowań zużywać jak najszybciej. Oleje należy chronić przed światłem i ciepłem @oleje z dyni, lniany, konopny sa bogate w kwas omega-, stosować do dressingów i zimnych dań. Najlepiej spożywać pestki tych nasion: surowe lub prażone pestki dyni, lub świeżą mączkę z nasion lnu @ nigdy nie należy podgrzewać oleju az do momentu, gdy zacznie się palić, nigdy tez nie wolno wdychać dymu ze spalonego tłuszczu, gdyż jest silnie toksyczny @ nie powinno się jadać w restauracjach potraw smażonych w głębokim tłuszczu @ jeżeli przyrządza się potrawy smażone w głębokim tłuszczu w domu po smażeniu należy natychmiast wylać olej, gdyż nie nadaje się on do powtórnego użycia @ można dostarczyć tłuszczów z orzechów (ale nie ziemnych) Orzechy włoskie są szczególnie cenne ponieważ są bogatym źródłem kwasów omega-3. Orzechy powinne być przechowywane w lodówce@ jeżeli używamy majonezów i dressingów sałatkowych, należy poszukiwać ich najlepszych gatunków z udziałem oliwy z oliwek, oleju sojowego, rzepakowego @ należy spożywać soje i produkty sojowe-bo mają kwasy omega-3

Rodzaj tłuszczu stosowanego w pożywieniu może mieć większe znaczenie niż całkowita jego ilość w pożywieniu. Tłuszcze nasycone mogą nie służyć zdrowiu, ale to również może dotyczyć innych tłuszczów.
Najczęściej mamy niedobór kwasów tłuszczowych omega-3, a kwasu linolowego należącego do rodziny omega-6 mamy wystarczające ilości. Ponieważ występuje on nie tylko w nasionach i orzechach ale również w tłoczonych z nasion olejach a także odkłada się w tłuszczu zwierząt. Natomiast kwas linolenowy występuje tylko w kilku nasionach i orzechach (lnu, konopi, dyni i w orzechach włoskich) oraz niewielu olejach (olej rzepakowy i sojowy- osoby spożywające te oleje mogą liczyć na korzyści zdrowotne). Najwięcej kwasów omega-3 ma portulaka.
ŹRÓDŁA nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3: # olej rybny # olej lniany # nasiona lnu # nasiona konopi # śledź # makrela # portulaka # łosoś # sardynki # olej sojowy # nasiona soi # olej z orzechów włoskich # orzech włoskie.
ŹRÓDŁA nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-6: # olej kukurydziany # olej z nasion bawełny # olej z nasion winogron # mięso # olej arachidowy # drób # olej krokoszowy # olej sezamowy # olej sojowy # olej słonecznikowy.
Najczęściej stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynosi 20:1. Należy obniżyć poziom spożycia kwasów omega-6 a zwiększyć spożycie kwasów omega -3. Dobry stosunek powinien wynosić 2-4:1 omega-6 do omega-3.

Zgłoś 13.04.07 [23:19] Ewwwwwwa

Witaminy: Rozpuszczalne w wodzie-kompleks grupy B oraz witamina C,
Rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K.
Najlepiej przyjmować 100 miligramów witaminy C dwa razy dziennie, Kwas foliowy występuje w zielonych warzywach, nasionach strączkowych i soku pomarańczowym. Witamina K (odpowiada za krzepnięcie krwi) występuje w brokułachoraz zielone warzywa liściaste. Witamina A występuje w: oleju z wątroby ryb, wątroba, żółtka jaja, masło, śmietana. A beta karoten czyli prowitamina A znajduje się w żóltych i pomarańczowych owocach i warzywach liściastych. W odróżnieniu od witaminy A, która kumuluje się w tkankach, a jej zbyt wysokie dawki sa tosyczne, beta-karoten jest rozpuszczalny w wodzie i nie powoduje zatruć. Witamina E ma korzystny wpływ terapełtyczny a stosowany miejscowo na zaschnięte rany zmniejsza blizny, podana doustnie działa łagodząco przed męstruacja i po niej, działa jako rozcieńczalnik krwi, zmiejsza ryzyko wystapienia zawału serca. Nigdy nie należy pobierać suplementów żelaza. Żelazo występuje w suchych nasionach roślin strączkowych, niektórych suszonych owocach ( śliwki, rodzynki, figi), melasie, zielonych warzywach oraz kakao. Żelazo można również uzyskać przez gotowanie posiłków w nie przykrywanych żelaznych garnkach. Pozywienie bogate w białko (szczególnie zwierzęce o zwartej budowie) przyczynia się do utraty wapnia wraz z moczem. Otręby pszenne, surowy szpinak, bogate we fruktoze napoje owocowe, sól, kofeina, alkohol i tytoń mogą zakłócać wchłanianie wapnia. Sardynki spożywane wraz z ośćmi jest dobrym źródłem wapnia. Bogate w wapń są warzywa tj kapusta, kalarepa, brokuły oraz ziarno sezamowe. Dzienne spożycie wapnia powinno wynosić od 1200 do 1500 miligramów, można przyjmować suplement tego pierwiastka, bo wapń z suplementów nie jest szkodliwy dla zdrowia.

Błonnik: nie poddaje się procesowi trawienia, nierozpuszczalny obejmuje celulozę i lignine, występuje w ziarnie zbóż i gromadzi się w otębach pszennych, a ponadto hemicelulozę słabo rozpuszczalną w wodzie i wchodzi w skład pełnego ziarna zbóż, orzechów, nasion jadalnych, owoców i warzyw. Gumy i pektyny to dwa rodzaje błonnika rozpuszczalne w wodzie. Gumy występują w ziarnach zbóż i innych nasionach jadalnych, np. Owsa i sezamu a również w warzywach i nasionach drzew. Pektyny występują natomiast w owocach, warzywach i nasionach jadalnych. Błonnik rozpuszczalny wiąże kwasy żólciowe i cholesterol w przewodzie pokarmowym. W związku z tym zwiększona ilość błonnika rozpuszczalnego w pożywieniu przczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu w osoczu krwi. Maliny należą do najbogatszych źródeł błonnika, kt kryje się w licznych nasionach ( pół kubka zawiera 40 gr błonnika czyli zapotrzebowanie dzienne). Pół kubka gotowanych nasion roślin strączkowych dostarcza ok 4 gramów błonnika. Najlepiej jeść otęby zbożowe, albo po prostu więcej pełnego ziarna zbóż. Nie zalecane jest jedzenie otrębów pszennych jeżeli nie będą popijane obszernie wodą. Najlepiej jest jeść dużo owoców i warzyw, pełnego ziarna zbóż, nasion oraz orzechów.

Woda: powinno się pić od 6-8 szklanek czystej wody dziennie.
Alkohol: najlepsze czerwone wino, ze wzgledu na utleniające działanie barwnika winogron.

Fitozwiązki: Najsilniejszym przeciwutleniaczem jest EGCG występujący w zielonej herbacie i w mniejszych ilościach w jabłkach. Działaja przeciwko wielu rodzają nowotworów. Wystarczy wypijać około 4 filiżanek zielonej herbaty dziennie, aby przyjąć wraz z nią optymalną dawkę EGCG.
Polifenolem przeciwutleniającym obecnym w wielu roślinach stanowią czerwone i purpurowe pigmenty. Nadają one barwy jagodom, wisniom, czerwonym winogron (oraz sokom i winom z tych owoców), śliwkom, granatom, czerwonej kapuście. To te właśnie pigmenty oraz ich przeciwutleniające działania, a nie zawartość alkoholu, sprawiają, że czerwone wino chroni układ sercowo-naczyniowy. Ochronę tą można uzyskac również pijąc sok z czerwonych winogron oraz spożywając dużo czerwonych i purpurowych owoców. Zawarte w nich pigmenty chronią serce, płuca i naczynia krwionośne przed zmianami degeneracyjnymi.
Karotenoidy decyduja o barwie marchwii, dyni, patatów, pomidorów, melona, brzoskwiń, mango oraz innych żółtych i pomarańczowych owoców i warzyw.
W jeżynach i jagodach występuje kwas elagowy w skórce owoców cytrusowych – d-limonen, w brokułach – sulfofen, w kapustach warzywnych – izotiocyjaniany, a wszystkie te związki mają działanie przeciwnowotworowe. W czosnku występuje allicyna, która obniza cisnienie krwi i działa jako naturalny antybiotyk. Imbir zawiera związek przeciwdziałający stanom zapalnym.
Organizm nie przyswaja barwnika karotenoidowego z surowych pomidorów a wyłącznie z gotowanych i tylko wówczas gdy w przewodzie pokarmowym obecny jest tłuszcz ułatwiający absorcję. Podobnie się ma z karotenoidami marchwii, które stają się dla organizmu bardziej dostępne po ugotowaniu marchwii.
Selery wytwarzają psoraleny, związki uczulające skórę na promienie ultrafioletowe.

Marchew jest ważnym źródłem ochronnych związków fitochemicznych, zwłaszcza barwników karotenoidowych o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.

Indeks glikemiczny: glukoza ma 100. wszystkie inne węglowodany mają indeks mniejszy niż 100 (oprócz maltozy kt ma 105) Produkty kt mają indeks mniejszy od 55 mają niski indeks, wartości powyżej maja wysoki indeks. A wartości po środku maja średni indeks. Produkty o wysokim indeksie powodują wysoki poziom odpowiedzi insulinowej organizmu. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym dostarczają organizmowi energii prawie natychmiast po spożyciu i w sposób gwałtowny; konsekwencja spożycia tego rodzaju produktów może być szybkie wyczerpanie dostawy energetycznej (glukozy) i równie szybki nawrót uczucia głodu. np. W przeciwieństwie do chleba , makaron jest produktem o niskim GI (indeks glikemiczny) a wartość ta może być jeszcze obniżona przez krótkie gotowanie makaronu.
Włókno pełnego ziarna pszenicznego to błonnik nierozpuszczalny. Bez względu na fakt, czy ziarno pszeniczne jest całe czy tez zgniatane, jakość zawartego w nim błonnika stwarza fizyczna barierę utrudniającą przebieg procesu trawienia. Jeżeli jednak to samo pełne ziarno zostanie drobno zmielone, przeszkoda w trawieniu produktu przestaje istnieć. Dlatego właśnie pieczywo z pełnego ziarna pszennego ma prawie taki sam GI jak pieczywo jasne z mąki pszennej wysoko oczyszczonej. Bardziej korzystne jest używanie do wypieku mąki z pełnego przemiału pszenicy niż mąki pszennej wysoko oczyszczonej, ponieważ pierwsza z wymienionych zawiera więcej witamin i składników mineralnych a zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik zwiększa masę treści pokarmowej wypełniającej jelita. Jednak skrobia obu rodzajów mąki jest taka sama, jeżeli chodzi o podatność na działanie enzymów trawiennych i wywołuje podobny efekt w postaci wzrostu glukozy we krwi. Najlepszym sposobem jest przyprawianie produktów skrobiowych kwasami, tj: ocet, sok cytrynowy oraz kwaśne owoce, ponieważ podwyższenie kwasowości soku żołądkowego prowadzi również do przyspieszenia procesu trawienia oraz opróżniania żołądka.

Diety: Początkowy spadek masy ciała podczas stosowania diety pozbawionej węglowodanów lub niskowęglowodanowej- zazwyczaj od 3-4kg wiąże się z utrata wody z organizmu, która natychmiast jest przez ustrój odzyskiwana, gdy do posiłków ponownie włączone zostaną skrobia i cukier. Spadek masy ciała będzie miał miejsce u ludzi pozostających na jakiejkolwiek monotonnej diecie, co wynika z faktu, iż ograniczony wybór prowadzi do znudzenia i zmniejsza motywację do konsumpcji. Jeśli np. Dieta polegałaby na spożywaniu jedynie sernika. Po jakimś czasie sama myśl żeby zjeść sernik była by dla większości osób tak mało pociągająca, że musiałoby to prowadzić do spadku lub rezygnacji z jego konsumpcji a co za tym idzie spadku masy ciała. Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu nudzą sie szybciej niż produkty wysokowęglowodanowe.
Diety nisko węglowodanowe mogą prowadzić do krótkotrwałego spadku masy ciała, to jednak nie są najlepszą możliwą strategią odchudzania ani nie zapewniają otrzymania optymalnego stanu zdrowia.

Aspiryna rozrzedza krew dlatego jest zalecane branie jej codziennie w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału serca. Niskie dawki dzienne aspiryny zmniejszają także ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i raka przełyku.

Sztuczne środki słodzące mogą być stosowane przez diabetyków, brak jednak dowodów na to, że pomagają w redukcji nadwagi. Należy wystrzegać się przekąsek niskotłuszczowych oraz słodyczy, ponieważ obfitują w składniki będące wysokooczyszczonymi formami węglowodanów.

Jeść dobrze nie oznacza spożywać wszystko, co się lubi. Jednak okazjonalne pobłażanie własnemu łakomstwu nie jest absolutną klęską. O wiele lepiej jest zjeść zbyt wiele dobrego pożywienia, niż zbyt wie mało wartościowego.
Jak kupować: @Zazwyczaj lepiej zrezygnować z produktu, którego lista składników jest zbyt długa, napisana zbyt małą czcionką. @Natychmiast trzeba odrzucić produkt kt ma w swoim składzie “częściowo uwodornione” tłuszcze. @Staraj się kupować żywność wytworzoną z takich samych składników, jakich użyjesz do spożądzenia podobnych produktów w domu. @ unikać kupowania produktów zawierających syntetyczne barwniki, syntetyczne środki słodzące, azotyny lub azotany, siarczki, bromian potasu oraz bromowane oleje roślinne.

Glutaminian sodu wzmacniający smak jest bardzo niekorzystny!! Żółcień nr 6 (żółcień pomarańczowa powoduje reakcje alergicz

Zgłoś 13.04.07 [23:21] Ewwwwwwa

A wartości po środku maja średni indeks. Produkty o wysokim indeksie powodują wysoki poziom odpowiedzi insulinowej organizmu. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym dostarczają organizmowi energii prawie natychmiast po spożyciu i w sposób gwałtowny; konsekwencja spożycia tego rodzaju produktów może być szybkie wyczerpanie dostawy energetycznej (glukozy) i równie szybki nawrót uczucia głodu. np. W przeciwieństwie do chleba , makaron jest produktem o niskim GI (indeks glikemiczny) a wartość ta może być jeszcze obniżona przez krótkie gotowanie makaronu.
Włókno pełnego ziarna pszenicznego to błonnik nierozpuszczalny. Bez względu na fakt, czy ziarno pszeniczne jest całe czy tez zgniatane, jakość zawartego w nim błonnika stwarza fizyczna barierę utrudniającą przebieg procesu trawienia. Jeżeli jednak to samo pełne ziarno zostanie drobno zmielone, przeszkoda w trawieniu produktu przestaje istnieć. Dlatego właśnie pieczywo z pełnego ziarna pszennego ma prawie taki sam GI jak pieczywo jasne z mąki pszennej wysoko oczyszczonej. Bardziej korzystne jest używanie do wypieku mąki z pełnego przemiału pszenicy niż mąki pszennej wysoko oczyszczonej, ponieważ pierwsza z wymienionych zawiera więcej witamin i składników mineralnych a zawarty w nich nierozpuszczalny błonnik zwiększa masę treści pokarmowej wypełniającej jelita. Jednak skrobia obu rodzajów mąki jest taka sama, jeżeli chodzi o podatność na działanie enzymów trawiennych i wywołuje podobny efekt w postaci wzrostu glukozy we krwi. Najlepszym sposobem jest przyprawianie produktów skrobiowych kwasami, tj: ocet, sok cytrynowy oraz kwaśne owoce, ponieważ podwyższenie kwasowości soku żołądkowego prowadzi również do przyspieszenia procesu trawienia oraz opróżniania żołądka.

Diety: Początkowy spadek masy ciała podczas stosowania diety pozbawionej węglowodanów lub niskowęglowodanowej- zazwyczaj od 3-4kg wiąże się z utrata wody z organizmu, która natychmiast jest przez ustrój odzyskiwana, gdy do posiłków ponownie włączone zostaną skrobia i cukier. Spadek masy ciała będzie miał miejsce u ludzi pozostających na jakiejkolwiek monotonnej diecie, co wynika z faktu, iż ograniczony wybór prowadzi do znudzenia i zmniejsza motywację do konsumpcji. Jeśli np. Dieta polegałaby na spożywaniu jedynie sernika. Po jakimś czasie sama myśl żeby zjeść sernik była by dla większości osób tak mało pociągająca, że musiałoby to prowadzić do spadku lub rezygnacji z jego konsumpcji a co za tym idzie spadku masy ciała. Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu nudzą sie szybciej niż produkty wysokowęglowodanowe.
Diety nisko węglowodanowe mogą prowadzić do krótkotrwałego spadku masy ciała, to jednak nie są najlepszą możliwą strategią odchudzania ani nie zapewniają otrzymania optymalnego stanu zdrowia.

Aspiryna rozrzedza krew dlatego jest zalecane branie jej codziennie w celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia zawału serca. Niskie dawki dzienne aspiryny zmniejszają także ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i raka przełyku.

Sztuczne środki słodzące mogą być stosowane przez diabetyków, brak jednak dowodów na to, że pomagają w redukcji nadwagi. Należy wystrzegać się przekąsek niskotłuszczowych oraz słodyczy, ponieważ obfitują w składniki będące wysokooczyszczonymi formami węglowodanów.

Jeść dobrze nie oznacza spożywać wszystko, co się lubi. Jednak okazjonalne pobłażanie własnemu łakomstwu nie jest absolutną klęską. O wiele lepiej jest zjeść zbyt wiele dobrego pożywienia, niż zbyt wie mało wartościowego.
Jak kupować: @Zazwyczaj lepiej zrezygnować z produktu, którego lista składników jest zbyt długa, napisana zbyt małą czcionką. @Natychmiast trzeba odrzucić produkt kt ma w swoim składzie “częściowo uwodornione” tłuszcze. @Staraj się kupować żywność wytworzoną z takich samych składników, jakich użyjesz do spożądzenia podobnych produktów w domu. @ unikać kupowania produktów zawierających syntetyczne barwniki, syntetyczne środki słodzące, azotyny lub azotany, siarczki, bromian potasu oraz bromowane oleje roślinne.

Glutaminian sodu wzmacniający smak jest bardzo niekorzystny!! Żółcień nr 6 (żółcień pomarańczowa powoduje reakcje alergiczne, pokrzywke, zapalenie śluzówki nosa, przekrwienie nosa, może byc kancerogenny. Stosowany często w produktach takich jak: parówki, cukierki, żelatyny, wypieki. Błękit nr 1 (błękit błyszczący) stosowany w deserach, wyrobach cukierniczych, cukierków, napojach. Nie był odpowiednio przebadany ale jest podejrzewany o działanie kancerogenne. Błękit nr 2 (indygo-karmin/indygotyna) powoduje reakcje alergiczne, a znajduje się w napojach bezalkoholowych, cukierków, wypieków.

Zgłoś 16.12.08 [21:44] Mikołaj Karsky W-wa

Przedstawianie wartości liczbowych tzw. INDEKS GLIKEMICZNY w stosunku do ok. 30% produktów to zwyczajna nieprawda, lub raczej prostackie i bezczelne oszustwo wobec łaknących prawdziwej wiedzy otyłych Polaków!.
Ten oszukańczy proceder jest KPINĄ z inteligencji współczesnego człowieka !!.
Propagatorzy tzw. IG najzwyczajniej przyczyniają się do wzrostu zachorowań na CUKRZYCĘ TYPU 2, również szerzenia się PLAGI OTYŁOŚCI, a nie wykonywali najprostszych nawet badań medycznych (elementarne analizy laboratoryjne) i rozpowszechniają pseudo reguły, które nijak nie odnoszą się do rzeczywistości wykreowanej na naszej planecie przez miliony lat; procesem o nazwie życie organizmów żywych. Dopiero zaznajomienie się z tabelami produktów sklasyfikowanych w oparciu o wartości liczbowe jako tzw. Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu, stanowi spójne kompendium wiedzy dającej finale rozwiązania w zakresie zwalczania obu chorób.
Indeks Żywieniowy, tj. IŻ produktu omówiony jest na stronie internetowej, ADRES:

Każdy człowiek, który pragnie pozbyć się NADWAGI i OTYŁOŚCI również poprawić swój stan zdrowia w CUKRZYCY (cukrzycę typu 2 można WYLECZYĆ !!), powinien zapoznać się z wartościami tabel tzw. Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu. To wystarczy, aby w sposób widoczny i skuteczny poprawić własny stan zdrowia !. Spożywanie Chleba typu KR-IRL stabilizuje poziom cukru na ok. 4-5 godzin !!.
NIE możemy być GŁODNI !!. Jeśli nie potrafimy opanować głodu to żadna DIETA nie ma SENSU !!.
Ta wiedza to puenta pozytywnego i energetycznego życia, którego jakość należy NIEZWŁOCZNIE poprawić.
Spróbujmy tak jeść, a optyka postrzegania rzeczywistości będzie dla nas nowym wartościowym doznaniem.
M. K. Warszawa

Zgłoś 24.01.09 [15:05] Iga Sheyr Poznań

Przy zwalczaniu otyłości ważna jest wiedza, klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, WYSOKICH węglowodanów, NISKICH węglowodanów tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się
z tabelami pożywienia wg tzw.
INDEKS ŻYWIENIOWY. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, ROZWIĄZANIE trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny co ważne, też Ci to potwierdzi.
P. S. INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ, to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, a; IG, to marketing i biznes.
I. S. Poznań

Zgłoś 21.06.09 [14:09] beti85

kucharka - nie wiem ska wzięłaś sobie to liczenie indeksem glikemicznym bo twoje produkty w ogóle się nie zgadzaja

marchewka - 98 ??

Zgłoś 26.06.09 [19:27] Geko

Ewwaaaa, jesteś pewna tej "galaktozy" usmiech.gif ? Nie chodzi przypadkiem o "LAKTOZĘ"?

Zgłoś 26.04.10 [11:34] DiAD

MOTTO: PIWO, to oczywistość !!
__PODPOWIEDŹ:

PIWO.1.
WIKIPEDIA:
Piwo; najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

IRL KRAKÓW.
Wymieniony wyżej napój ZAWSZE wzbudza kontrowersje, lecz u Nich liczą się wyłącznie badania.
Zawartość tłuszczu w tym napoju to 0%, czyli od tłuszczu nie utyjemy, bo go nie ma. Węglowodany są, ale jest ich bardzo mało i są to tzw. __NISKIE węglowodany, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: piwo jasne do 8% wzrostu.
Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
Problem może wystąpić dopiero w przypadku kumulacji toksyn, tj. gdy wypijamy więcej niż 2,5 litra takiego napoju dziennie. W przeciwnym razie przy mniejszym spożyciu nasze laboratorium (wątroba) radzi sobie neutralizując tę małą ilość toksyn SKUTECZNIE.
Wobec tego napój ten nie może być ZALECANY, nie musi być ZAKAZANY i dlatego też klasyfikuje się go jako DOZWOLONY. Ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

PUENTA: PIWO, to napój po którym się nie tyje, to OCZYWISTE !!

Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o piwie i nie tylko o piwie, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Zobacz też: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
Daria WARD, Berlin

Zgłoś 14.05.10 [14:03] DiAD

INDEKS GLIKEMICZNY.
Temat: INDEKS GLIKEMICZNY. To BŁĘDY merytoryczne i NIEprawdy BIOLOGICZNE.
MM.4.
MOTTO: Pseudo metoda, oparta na masie pomyłek oraz biologicznym KŁAMSTWIE !!

Polacy chcą być szczupli i zdrowi dlatego mówią: DOŚĆ szerzenia nieprawd i KŁAMSTW ze strony piewców Tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO.

Dwa niezależne ośrodki diabetologiczne oraz UOKiK przeprowadzą badania mające na celu pełną identyfikację tabel oraz teorii o tzw. INDEKSIE GLKEMICZNYM, którego wskaźniki cyfrowe mające pokazywać odpowiedni wzrost poziomu cukru po spożyciu zawierają ogromnie dużo błędów merytorycznych przyczyniając się od 15 lat do wzrastania fali otyłości i cukrzycy typu 2, u POLAKÓW.

Po tych badaniach identyfikujących prawdziwe OZNACZENIE pokazujące wzrost poziomu cukru po spożyciu produktów, sprawa zostanie przekazana na powrót do PROKURATURY, a następnie skierowana do SĄDU.
Po drobiazgowej i pełnej ocenie SĄDU nastąpi odpowiednia FALA wniosków odszkodowawczych ze strony POLAKÓW otyłych i chorych na cukrzycę typu 2, a powodem takiego Ich stanu zdrowia było i jest nadal dostosowanie jadłospisu do zaleceń tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO, pełnego błędów merytorycznych
i NIEPRAWD biologicznych.

Wg tego IG to po czekoladzie 70% się CHUDNIE, a tłuszcz z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA wg tej bzdurnej i nieprawdziwej teorii. Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli
w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy).
Np. maltoza (piwo) wg IG to IG =110, a naprawdę wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 gram piwa nie przekroczy 8% wzrostu tj. wzrost jest b. niski. RYŻ biały, wg IG to IG =70, a poziom wzrostu po spożyciu ryżu gotowanego nie przekroczy 20%, czyli też jest niski.
Chleb ryżowy, czekolada 70% cacao, ciemny chleb, śliwki suszone, arbuz, płatki zbożowe, kukurydza, ZIEMNIAKI, kasze, buraki, frytki, marchewka gotowana, bób gotowany i wiele innych wskaźników IG, do wymienionych tu produktów to zwyczajna: BIOLOGICZNA N I E P R A W D A.

Np. FRYTKI; zawierają tłuszcz, ale węglowodany wyłącznie z ziemniaka, których to węglowodanów
w ziemniaku jest ok. 18%, i są to węglowodany (skrobia) które podnoszą poziom cukru po spożyciu nie wyżej niż 20% wzrostu. Skąd więc wysoki IG pokazujący JAKOBY wysoki wzrost poziomu cukru po spożyciu.

Odpowiedź jest oczywista: MARKETING i TOTALNA BZDURA. Takich przykładów jest B. DUŻO.

Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i NIE jest to TRUDNE !!

Tzw. Indeks glikemiczny, którym to Polacy są okłamywani, przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę;
cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została przedstawiona w książce,
pt. _______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.

Dlatego też piewcy tzw. IG czując się zdemaskowanymi propagatorami KŁAMSTW swoje frustracje próbują
niwelować oszczerstwami w kierunku naukowców z IRL KRAKÓW, pogarszając swoją sytuację procesową.
Jest Ich zaskakująco mało, co potwierdza POLICJA sprawdzając stale IP komputerów.

Notariusz kompletuje też materiały pokazujące próby dyskredytacji i oskarżania właścicielki instytutu
i pracowników naukowych o wszelkie zupełnie nieistotne sprawy, regularne i negatywne wpisy
w internecie, które mają na celu osłabić przekaz ze strony IRL KRAKÓW, również zniechęcić do zakupu książki, pogorszyć wizerunek naukowy, a jest już w sprzedaży uzupełnione 2-gie DRUGIE wydanie.
(IP komputerów i dane Tych niegodziwych spamerów, oszczerców są znane i potwierdzają to co już od dawna ustaliła POLICJA, a jest jasne i przygotowywane dla SĄDU).

Zasady, teorie dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel dotyczących tzw. INDEKSU GLIKEMICZNEGO, nijak się mają do rzeczywistości wykreowanej przez przyrodę na naszej planecie, procesem o nazwie: życie organizmów żywych na ZIEMI.

Należy PIĘTNOWAĆ nieuczciwość, celowe i stałe podawanie NIEPRWD czyli prostackie OSZUSTWO !!
Winno się też przedstawić Ich publicznie i imiennie; co nastąpi już niebawem przy aprobacie SĄDU.
Musimy mieć świadomość Kto do nas pisze; to ANONIMOWI oszczercy kryjący się za swoją PODŁOŚCIĄ.

Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Każdy zatem, tak jak nasza wspaniała artystka Pani Urszula DUDZIAK w telewizji tvn poinformowała, powinien się zaznajomić z tabelami tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu; oraz upiec sobie CHLEB typu KR-IRL, o którym Ona mówiła: OBYWATEL ŚWIATA, co oczywiste przecież.

Zobacz też, prawdy biologiczne; IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
Angelika CRES, Geneve