Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jak jest roznica...

miedzy kabaczkiem a cukinia no ze kolorem to widzac a dalej???

Zgłoś 06.09.03 [21:49] arszulka

Odpowiedzi

Zgłoś 06.09.03 [11:11] emma


Zasadniczo kształtem również.

p.s.
Tak off topic do Ciebie,
tak w nawiązaniu do mojego tematu o tym ,że czegoś tu nie rozumiem,
arszulko, jak teraz wejść na to forum, o którym myślę???

Zgłoś 06.09.03 [21:46] arszulka

>emma

w spis tematów stad,lub strona główna i z niej,ja do konca nie wiem o co tobie chodzi jedynie sie dimyslam,pozdrawiam dzieki

Zgłoś 06.09.03 [21:49] arszulka

dzieki sama sobie odpowiem znalazłam cosik takiego
Kabaczek, Patisson, Cukinia - co jest co?

Na liście dyskusyjnej pl.rec.kulchnia rozgorzała dyskusja - jak odróżnić te trzy warzywa, a właściwie cztery, gdyż pojawił się również bakłażan? Po dłuższej wymianie zdań padła wyczerpująca odpowiedź, którą za zgodą autora prezentujemy poniżej. A może ktoś dysponuje zdjęciami opisanych tu warzyw i mógłby je udostępnić?

Ponieważ z zamiłowania jestem botanikiem, działkowcem i kucharzem, rzecz całą postaram się wyjaśnić dokładnie. Otóż zarówno kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka .
Kabaczek nie ma nic wspólnego z oberżyną (bakłażanem), który należy do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, czy papryka. Kabaczek od cukini najłatwiej odróżnić na grządce, na straganie już trudniej, ponieważ wyhodowano wiele ich odmian. Barwa nie jest tu decydująca; kabaczek może mieć barwę od kremowej poprzez żółtą do ciemno-zielonej, cukinia przeważnie jest zielona, czasem w jasne cętki. Kabaczki zbieram wyrośnięte do ok 40 cm i przeważnie przyrządzam faszerowane, cukinie zaś powinny być nie dłuższe niż 20 cm, wówczas są najsmaczniejsze (na surowo).
Patisson rzeczywiście przypomina UFO usmiech.gif . Małe patissony do 6 cm średnicy traktuje jak ogórki: kwaszę, marynuję, lub spożywam na surowo. Większe dodaję do potraw typu leczo, lub przyrządzam jak placki ziemniaczane.

Sławomir J. Marusiński