Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jak sie robi lody?

Witam kiedys moja mama robila pyszne lody ale zgubila przepis i teraz nie wiemy czy stosowalo sie zoltka czy cale jaja i jakie byly proporcje skladnikow :/ jesli ktos wie to prosze o pomoc

Zgłoś 16.07.08 [21:32] Baks_

Odpowiedzi

Zgłoś 01.06.05 [20:11] Joanna

Chętnie ci podam kilka przepisów na lody tylko powiedz, jakie konkretne odmiany tych zimnych deserów cię interesują - granity, sorbety, zwykłe lody mleczne czy parfait -wykwintne lody śmietankowe ?

Zgłoś 02.06.05 [07:41] abc

Joanna jak byś mogła to zamieść te przepisy tutaj. Mnie one też interesują oczko.gif Pozdrawiam

Zgłoś 02.06.05 [09:17] Joanna

LODY ŚMIETANKOWE

250 ml śmietanki 36 %
500.ml mleka
150 - 200 ml cukru
8 żółtek
Żółtka z cukrem ubić na parze ( bardzo ważne ! ) na pulchną masę. Zagotowac mleko, wlewać STOPNIOWO do żółtek, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i ucierać dalej, aż masa zupełnie ostygnie. Ubić śmietankę i połączyć z ostudzoną masą. Jeśli dysponujemy maszynką do lodów, trzeba masę do niej przełożyc i dalej mrozić zgodnie z instrukcją. Jeśli nie mamy maszynki, można mrozić w zamrażalniku w metalowych lub plastikowych pojemnikach wypełnionych do 2/3 wysokości, mieszając od czasu do czasu, aby nie dopuścić do powstania zwartej, twardej masy. Gotowe zamrożone lody należy przed podaniem wyjąć z zamrażalnika i pozostawić przez 10 - 15 minut w temperaturze pokojowej. Lody zawierające tylko gotowane składniki można przechowywać w zamrażalniku do 2 tygodni, z surowymi owocami - do 1 tygodnia. Roztopionych lodów nie wolno ponownie zamrażać.
Jeśli chcemy uzyskać lody waniliowe - do mleka trzeba dodać 1/2 laski wanilii i gotować przez 10 minut, kawowe - do gotującego się mleka dodajemy 3 łyżki rozpuszczalnej kawy. W przypadku lodów czekoladowych - w ciepłym mleku rozpuszczamy 100 g gorzkiej czekolady ( do masy dodajemy wtedy tylko 100 g cukru ).
Lody orzechowe - gotujemy mleko ze 100 g zmielonych orzechów, odcedzamy i mocno wyciskamy, a do gotowej ubitej i wystudzonej masy dodajemy 100 g drobno posiekanych orzechów.
Do lodów malaga - dodajemy 100 g rodzynków namoczonych w winie malaga. Do lodów bakaliowych - bakalie namoczone w rumie ( 100g posiekanych bakalii, 50 g rumu ).

Przepis podałam na podstawie tomu Lody i sorbety Encyklopedii Sztuki Kulinarnej ( przepisy D. M. Łebkowskich).

Zgłoś 02.06.05 [09:38] Joanna

PARFAIT

Jest to wykwintna odmiana lodów, zawierająca więcej bitej śmietany i żółtek ubitych z cukrem. Dzięki większej zawartości tłuszczu masa na parfait nie twardnieje tak bardzo jak na lody i nie wymaga ucierania podczas zamrażania. Parfait można przyrządzać z żółtek albo nawet samych białek ubitych na sztywną pianę.
MASA NA PARFAIT Z ŻÓŁTEK
200 g cukru
80 ml wody
8 żółtek
300 ml śmietanki 36 %
W małym rondelku ugotować na małym ogniu syropz wody i cukru. Gdy na powierzchni płynu ukażą się bąbelki, zdjąć syrop z ognia. Ucierać żółtka, wlewając cienkim strumykiem syrop. Masę ucierać tak długo, aż zgęstnieje i zupełnie ostygnie. Ubić śmietankę i połączyć z masą. Do masy można dodać likier, kawę, startą czekoladę, marcepan lub owoce. Mrozić około 6 godzin.
MASA NA PARFAIT Z BIAŁEK
200 g cukru
80 ml wody
4 białka
200 ml śmietanki 36 %
przygorować syrop z cukry i wody ( jak powyżej ).Ubić białka. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewać syrop. Ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje i zupełnie ostygnie. Ubić śmietankę i połączyć z masą. Można dodać takie same dodatki jak do masy z żółtek. Mrozić około 6 godzin.
Źródło przepisu - jak wyżej ( Encyklopedia Sztuki Kulinarnej D.M. Łebkowskich )

Zgłoś 02.06.05 [10:08] Joanna

SORBETY
Sorbety to odmiany lodów składających sie z zamrożonego soku owocowego, wina lub przecieru owocowego z dodatkiem syropu, likieru, rumu i składników aromatycznych, z dodatkiem ubitego białka.
Ze względu na rozpoczynający się sezon truskawkowy, podam przepis na SORBET TRUSKAWKOWY:
500 g truskawek
200 g cukru
300 ml soku pomarańczowego
1 cytryna
25 ml wiśniówki
truskawki do przybrania
Umyte i osączone truskawki rozgnieść, posypać cukrem i odstawić na godzinę. Potem przetrzeć oprzez sito, dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny i wiśniówkę. Wymieszać i wlać do formy. Wstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Potem wyjąć i po 10 minutach pokruszyć nożem lub szpikulcem, a następnie utreć w malakserze lub zmiksować (np blenderem ).Ponownie włożyć do formy i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
Do masy sorbetowej można dodać ubite białko - uzyska się większą gładkość masy. Można też do przetartych surowych owoców dodać syrop ugotowany z wody i cukru i dalej postępować jak w przepisie.
źródło przepisu - jak wyżej

Zgłoś 02.06.05 [12:09] Joanna

GRANITA
Najmniej kaloryczna odmiana zimnych deserów, składająca sie z dość dużych kryształków zamrożonego soku owocowego o małej zawartości cukru, popularna w południowej Europie.Oprócz owocowej ( cytrynowej, pomarańczowej, arbuzowej, grapefruitowej), można robić np. GRANITĘ KAWOWĄ:
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
70 g cukru
750 ml wody
Zagotować wodę z cukrem, gotować na małym ogniu przez 5 minut, dodać kawę, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Przelać do pojemnika i ostudzić. Przykryć pojemnik pokrywką i mrozić w zamrażalniku przez 5 godzin, w międzyczasie kilkakrotnie mieszać. Na 10 minut przed podaniem wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej, by nieco zmiękła. Skrobać łyżką powierzchnię zamrożonej granity i przekładać uzyskaną masę o konsystencji śniegu do ochłodzonych miseczek czy kielichów. Przybrać listkami swieżej mięty czy melisy.
źródło przepisu - jak wyżej

Zgłoś 06.06.05 [11:19] Joanna

LODY WEGAŃSKIE
1 kg bananów obrać . Każdego pokroić na kilka mniejszych kawałków, włożyć do zamrażarki na 12 godzin. Następnego dnia dodać 0,25 - 0,5 kg mrożonych truskawek i wszystko przepuścić przez maszynkę . Smacznego !

Zgłoś 21.06.05 [18:55] Spawn

JEZY JOANNA dzięki ci za te przepisy,

LODY ŚWIETNE NAPRAWDE POLECAM ,, WSZYSTKIE"

Zgłoś 22.06.05 [09:09] Joanna

SORBET CZEKOLADOWY (tym razem z kuchni francuskiej )
150 g gorzkiej czekolady
120 g pełnej czekolady
1 szklanka cukru- pudru
2 szklanki wody
Do wykonania tego pysznego deseru potrzebny jest malakser. Czekoladę połamać, wrzucić do pojemnika malaksera i za pomocą koncówki z metalowym nożem rozdrabniać przez 20 - 30 sekund na bardzo drobne kawałeczki.
W rondelku zagotować wodę z cukrem, mieszająć, aż sie cukier rozpuści. Gotować mieszając 2 minuty, zdjąć z ognia. W trakcie rozdrabniania czekolady, wlać gorący syrop. Ucierać przez 1-2 minuty, aż z czekolady powstanie gładka masa. Zeskrobać ze ścianek osiadającą masę, rozetrzeć. Masę czekoladową przetrzeć przez sitko do salaterki, pozostawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić, kilkakrotnie mieszająć. Zamrozić w maszynce do lodów lub po prostu w zamrażarce, do momentu, aż stwardnieje na brzegach. Wówczas ponownie ją utrzeć w malakserze i ponownie zamrozić. Wyjąć z lodówki na 5 - 10 minut przed podaniem, aby sorbet nieco zmiękł.

Zgłoś 05.07.05 [10:36] Emilka

Lody kawowe/karmelowe
Autor: Emilka Data publikacji: 2005-06-22 15:46:46

Porcje: 3 Koszt: 12 zł Trudność: prosty Czas: 300 min. Kaloryczność: dużo

Składniki:
1/2l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, wanilia, 15 dag cukru, 2-3 dag kawy

Jak przyrządzić?
Jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody) / do lodów karmelowych zamiast kawy dodać 4-5 łyżek mocnego karmelu (karmel z 2 - 3 dkg cukru zarumienić na ciemnozłoty kolor, zagotować z 3-4 łyżkami wody). Wlać lody do formy i zamrozić (około 5 godzin.

Jak podawać?
Z bitą śmietaną.

Zgłoś 14.07.05 [22:13] Joanna

odświeżam temat - zwłaszcza, że pora ku temu jak najbardziej stosowna....

Zgłoś 26.07.05 [21:27] Dragomira

Temat świetny, zwłaszcza, że lubię robić lody, a specjalnie sorbety. Jeden post jednak jest dość "niesmaczny" i nasuwa mi się pytanie: Czy na tym forum są jacyś admini czy moderatorzy?

Zgłoś 27.07.05 [09:17] BAŚKA Z ŁODZI

ROBIŁĄM lody w/g podanego tu przepisu i troche go zmodifikowałam. A mianowicie robię z 4 żółtek,niepełnej szklanki cukru pudru,szklanki mleka,1 małej śmietanki 36%-ok 200gr.A wiec jajka wyjmuje wcześniej z lodówki aby miały temerature pokojową.Potem żółtka ubijam z cukrem pudrem ale nie na parze,tylko tak normalnie w jakimś naczyniu.Gotuje mleko i gdy jest gorące powoli dodaje ubite żółtka z cukrem,i ciagle mieszam na małym ogniu ale tak aby się nie zagotowało.Potem gdy zgęstnieje mi trochę to dziele mniej więcej na dwie ew.trzy porcje.Ubijam śmietankę i dodaje.tak na oko równo do dwóch wystudzonych ćzęsci.Jeszcze nie mieszam .Do jednej dodaje troche es.śmietankowej a do drugiej kakao i orzechy rozdrobnione i wtedy dopiero dobrze każda częśc mieszam powoli i delikatnie.Potem wkładam do dwóch pojemników i na godzine do zamrażarki.Po godzinie wyciągam i ubijam mikserem .Znowu wkładam na godzinę i po tym czasie wyciągam i znowu ubijam.Wkładam na ok 2 godziny i gdy jest twarde to można jeśc.Smacznego.Zaznaczam że do żółtek z cukrem przed ubijaniem dodaje szczyptę soli dla podniesienia smaku.

Zgłoś 18.07.06 [16:18] pita

GRANITA
Najmniej kaloryczna odmiana zimnych deserów, składająca sie z dość dużych kryształków zamrożonego soku owocowego o małej zawartości cukru, popularna w południowej Europie.Oprócz owocowej ( cytrynowej, pomarańczowej, arbuzowej, grapefruitowej), można robić np. GRANITĘ KAWOWĄ:
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
70 g cukru
750 ml wody
Zagotować wodę z cukrem, gotować na małym ogniu przez 5 minut, dodać kawę, zamieszać i jeszcze raz zagotować. Przelać do pojemnika i ostudzić. Przykryć pojemnik pokrywką i mrozić w zamrażalniku przez 5 godzin, w międzyczasie kilkakrotnie mieszać. Na 10 minut przed podaniem wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej, by nieco zmiękła. Skrobać łyżką powierzchnię zamrożonej granity i przekładać uzyskaną masę o konsystencji śniegu do ochłodzonych miseczek czy kielichów. Przybrać listkami swieżej mięty czy melisy.
źródło przepisu - jak wyżej

Zgłoś 17.02.07 [16:48] annka1388

a czy do robienia lodow potrzebne jest jakies specjalne pojemniki lub cos podobnego... ? prosze o szybka odpowiedz! oczko.gif

Zgłoś 17.02.07 [17:08] rada

Maszynka do lodow / np. Philips albo inna /

Zgłoś 13.05.07 [16:31] optymistka

mam taka stara maszynke do lodów ale niewiemjak z nie korzystać

Zgłoś 13.05.07 [17:12] rada

Wrzucasz do srodka mieszanke na lody / musisz poszukac przepisow w necie /, wlaczasz i po 25-30 minutach lody gotowe. No zalezy jaka masz maszynke.

Zgłoś 02.08.07 [11:12] affka

Witam. Ostatnio znalazłam przepis na lody herbaciane. Postanowiłam je zrobić i moja rodzina wręcz sie nimi zachwycała usmiech.gif Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska"

Liczba porcji / 1l
Czas przygotowania / 40 minut
Stopień trudności / średniotrudne
Kaloryczność / wysokokaloryczne
Koszt / średniodrogie

Składniki: 1/2 szkalnki cukru * 2 łyżki cukru pudru do białek * 2 pałaskie łyżeczki dobrej gatunkowo, aromatycznej, suchej herbaty (ja polecam herbatę firmy Dilmah, najbardziej sie do tego nadaje) * 2 szklanki pełnego mleka * Szklanka (250 ml) śmietany kremowej * mała laska wanilii * 4 jajka * tarta czekolada

Wanilię przekroić na pół, usunąć pestki i podzielić na cząstki. Dodac do mleka, zagotować i wrzącym wywarem zalać listki herbaty. Naczynie przykryć, odstawić na 10 minut do zaparzenia, przecedzić przez gęste sito.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty, gęsty kogel-mogel, połączyc z przechłodzoną, mleczna herbatą, lejąc bardzo powoli i cały czas ubijając. Naczynie (najlepiej dość duże, ponieważ masa zwiększy kilkakrotnie objętość) wstawić na garnek z gorącą wodą i nadal ubijać, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do wiekszego naczynia i odstawic w chłodne miejsce. Śmietanę ubić na puch, oddzielnie ubić białka z cukrem pudrem (ważne, żeby cukier dodać już po ubiciu). Do masy mleczno-jajecznej dodać ubitą smietanę i białka, składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać (najlepiej drewniana łyżką). Przełożyć do formy i wstawic do zamrażalnika, badź przelac masę do maszynki do robienia lodów. Przygotowane porcje oprószamy utartą czekoladą.
Smacznego usmiech.gif

Zgłoś 02.08.07 [11:26] affka

Przepis na sorbet gruszkowy:

Składniki: 1,5 kg bardzo dojrzałych gruszek, szklanka wody, 1/4 szklanki cukru, trzy łyżki soku z cytryny.

Gruszki obrać, usunac gniazda nasienne i pokroić w drobne cząstki. Wodę z cukrem zagotować. do gotujacego sie syropu dodać pokrojone gruszki i gotować około 10 minut (gruszki muszą wypuściś sok i przejść smakiem syropu). owoce z syropem zmiksować, dodać cytrynę (można wiecej, zależy od smaku). Dolać wody do smaku. przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika (lub do maszynki do lodów). W trakcie mrożenia zamieszać kilka razy mikserem nastawionym na najwyższe obroty.
Smacznego oczko.gif

Zgłoś 03.08.07 [02:42] jedna

uwaga affka - najwiecej smaku jest wlasnie w pestkach wanilii i te powinny byc dodawane do lodow, a nie usuwane. Beda w lodach male czarne kropeczki, ale nikomu to nie powinno przeszkadzac, kiedy lody robione w domu i wiadomo, co to jest.

Zgłoś 09.08.07 [18:12] affka

Dziękuję za radę Jedna. Jakkolwiek to nie mój przepis tylko z książki, to każda uwaga sie przyda xD

Zgłoś 09.08.07 [22:37] jedna

Affka, nie usuwaj NIGDY pestek wanilii, w nich caly smak. Lapka.

Zgłoś 01.01.08 [19:53] edka 08

Ludzie po co tracić czas na robienie lodów jak i tak sie je potem zje.Jak mozna kupic mleko i mikserem miksować,ja tak zawsze robie i sa poprostu pszepyszne. pozdrawiam was wszystkich. I śle całusy

Zgłoś 01.01.08 [20:05] IPI

Mleko zmiksowane daje lody????????

Zgłoś 05.04.08 [18:10] mella

a ja mam inne!!!!! bierzesz kubeczek albo szklanke
wlewasz mieszanke
wkładasz łyżeczke
wkłądasz do zamrażarki
po kilku godzinach jesz wlasnej roboty lody

smacznego

Zgłoś 04.05.08 [14:32] pimpek

a jak robi się sorbet jabłkowy?

Zgłoś 16.07.08 [21:32] baska

a ma ktoś może instrukcje obsługi do maszynaki do lodów z philipsa? bardzo bym prosila usmiech.gif