Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

jak usunąć ości????

witam wszystkich, mam bardzo poważny problem ze śledziem..... mam świeżego śledzika i chce zrobic go w soli...no i robie.
Biore te filety, posypuję obfice prawdziwą solą morską, odstawiam w chłodne miejsce na min. tydzień, następnie wyjmuję ..... i okazuje się,że śledzik jest pyszny ale niestety ości nie skruszały tak jak powinny i są twarde, co psuje cały efekt.
Czy ktoś może wie co zrobić aby tych ości nie było czuć?

Zgłoś 07.02.06 [14:02] Barbarossa

Odpowiedzi

Zgłoś 01.02.06 [20:18] LIn

śledz to nic Duzo ości jest u ryb morskich i słodkich !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 01.02.06 [20:19] mjhkhv

Dużo ości mają ryby słodkie io słone np ;;lin ,. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Zgłoś 01.02.06 [20:49] Barbarossa

pomocy!!!!

Zgłoś 02.02.06 [09:04] gajka

100%pewności o ile mięso jest na roladę lub kotlety z ryby , sprawione oskrobane ryby zalewamy ukropem,poparzyć muszą się chwilę o ile są to większe ryby,rozkrajam wzdłuż kręgosłupa potem z łatwością odchodzą ości o ile jest to mięso leszcza mielę jeszcze dla pewności 3 razy .Natomiast aby małe ryby nie wyschły w zamrażarce ,układam je w tackach steropianowych ,zalewam zimną wodą i tak są zamrażane ,warunek muszą byś całkowicie zakryte wodą są potem jędrne Jest to sposób mego taty wędkarza,mama zawsze ma problem jak zagospodarować dużą ich ilość

Zgłoś 02.02.06 [09:09] gajka

mama jeszcze marynuje w occie smarzone ryby ,które można wekować w słoikach w zalewie octowej lub pomidowowej

Zgłoś 03.02.06 [17:51] xfenix


niestety rybę trzeba tak filetować, aby a kręgosłupem usunąć ości piersiowe. tak samo robimy ze np. śedziami. z dużych ryb ości niestety mozolnie usuwamy specjalną pęsetą lub szczypcami do ości. dawniej
w każdym szanującum się domu , na wyposażeniu kuchni zawsze były
tzw. szczyce łososiowe, czyli szczypce do usuwania ości z ryb. pzdr

Zgłoś 05.02.06 [15:55] hilal

Gajka moglabys podac przepis na smazone ryby w zalewie octowej i pomidorowej? bylabym bardzo wdzieczna usmiech.gif

Zgłoś 07.02.06 [11:29] gajka

przepis jest moje babci która robi pastę pomidorową na zimę;3,5kg pomidorów,zemleć,gotować,odparować dopołowy,2,5kg papryki,czerwonej słodkiej,pokrokonej w kostkędodać do pasty gotować jeszcze 10-15 min.Dodać 5 dużych łyżek cukru 2duże łyżki soli tą pastę wekuje w słoikach około15 min .Tę pastę używa mama sukcesywnie do ryby ,którą smarzy obtaczaną w mące kukurydzianej na oleju pastę rozprowadza wodą 1:1 i zalewą poukładane w słoiku kawałki ryby i wekuje 20min

Zgłoś 07.02.06 [11:41] gajka

na zalewę octową jest to typowy przepis jak naogórki konserwowe tylko dodaje sie warzywa:marchew, pietruszkę, seler i pokrojoną w piórka cebulę kolędrę ,pieprz czarny,i liść laurowy gotuje się to 15 min ,studzi,zalewa się poukłdane kawałki ryby uprzednio usmarzonej i wekuje 20 min

Zgłoś 07.02.06 [13:29] hilal

Dziekuje za przepisy usmiech.gif Na pewno wykorzystam.

Zgłoś 07.02.06 [14:02] gajka

paprykarz:1kg ryby może być morszczyk lub mintaj,1/2 kg cebuli w talarki,1duży keczyp pikantny Pudliszek,ryż-2torebki ugotować ,przecier pomidorowy Valfrutty duży ,1szkl.oliwy lub oleju,1/2szkl wody sól pieprz papryka ostra lub chilii do smaku i1dużą łyżkę czubatą papryki słodkiej w .proszku.Wlać do garnka wodę olej pokrojoną cebulę oraz płaty ryby,gotowac na wolnym ogniu-odparować.Gdy ryba się rozgotuje dodać przecier pomidorowy keczzup i rozgotowany ryż.Gotuje się jeszcze 10min nakoniec dodać sól,paprykę ostrą i słodką chiliii pieprz -wszystko do smaku .Można to zawekować jeszcze w słoikach-20min