Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

jak zamrozic fasolke szparagowa?

Prosze, powiedzcie mi jak najlepiej zamrozic fasolke szparagowa?
Dzieki za odpowiedzi

Zgłoś 03.07.17 [08:42] EwaZmijewska

Odpowiedzi

Zgłoś 17.10.06 [11:25] justamin

FASOLKA, KALAFIORY MROŻONE.

Do zamrażania nadają się kalafiory o zwartych,białych różach. Usunąć z nich liście i pokroić wzdłuż na słupki o długości ok.5 cm.
W celu łatwiejszego usunięcia szkodników, pokrojone kalafiory opłukać starannie w lekko posolonej wodzie, a następnie blanszować we wrzącej wodzie 3 – 5 min. Aby zapobiec ich różowieniu, do wody, w której się blanszuje, dodać trochę kwasku cytrynowego. Obgotowane przenieś na sito, schłodzić zimną wodą i osaczyć. Następnie włożyć do torebek foliowych, zawinąć lub przewiązać sznurkiem.
Przechowywać w zamrażarce wyjmując ilości potrzebne do jednorazowego użytku.
Ta samo robię z fasolką, po obraniu, opłukaniu, do blanszowania daję ilość do jednorazowego użytku.Woda lekko posolona i dodaję trochę kwasku cytrynowego. Po zamrożeniu krótko gotować bez przykrycia naczynia (w zależności od gatunku fasoli 5 -10 min).
Zapraszam na forum " Z działki na stół i do spiżarni"

Zgłoś 17.02.14 [21:01] Rudex

No właśnie odsączyć. Ja tego nie robiłam i po wyjęciu z zamrażarki nie nadawała się do jedzenia.

Zgłoś 02.07.17 [10:39] gość

Serio? Sama ostatnio nie odsączyłam i również mi nie wyszła

Zgłoś 03.07.17 [08:42] gwinda

Czy tylko mi się wydawało logiczne tozę fasolkę szparagową się odsącza? Prakycznize kazde warzywo jakie chcesz zamrozić powinnaś odsączyć. Po co masz niby zamrażać z lodem....
Kilka porad jest jeszcze tutaj:
https://www.przepisy.pl/blog/jak-zamrozic-fas olke-szparagowa
Jest tutaj opisane krok po kroku jak zabrać się za mrożenie.