Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jak zrobić czystą wódke ze spirytusu

Mam spirytus 95% no i chciałam z tego zrobić wódke 40% , jak zrobić by się udało bo w życiu nie robiłam tego. Jakie proporcje wody, no i czy ma być ciepła, czy zimna czy jak inaczej i jak się to robi by wyszło to co wyjść powinno. Dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam Ania

Zgłoś 17.08.14 [18:40] kkazha

Odpowiedzi

Zgłoś 21.12.04 [13:38] 123

Na 1/2 l spirytusu dodawałam 1/2 l i około 200 ml wody niegazowanej zimnej. Mówili znawcy, że wódka byla dobra. Ale może jeszcze poczekaj aż ktoś wypowie sie na ten temat.
Pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 21.12.04 [14:37] z miodem

pół na pół z wodą + płynny miód z 1/4 szklanki,
kurde dobre

Zgłoś 21.12.04 [14:46] mikuszek

z miodem - rzeczywiscie dobre, ale musi postac przynajmniej 24 godziny by sie przegryzlo.

Zgłoś 21.12.04 [15:28] Gabi

Z pol litra spirytusu musi wyjsc 1 litr i 250 dobrej wodki.
Mysle ze wiesz jak to zrobic, wlej do duzego garnka spirytus i dolewaj wody zimnej przegotowanej w ilosci 0.5 litra i pozniej jeszcze cwiertke wszystko wymieszaj i wyjdzie ci litr i cwiartka.Nie ma innej mozliwosci.latwo zapamietac.Pozdrawiam

Zgłoś 21.12.04 [18:31] kkazha

Ale czy nie trzeba zagotować wody a potem dolewać spirytusu czy poprostu zimna przegotowana mieszać ze spirytusem i to wszystko? czy jakoś specjalistycznie się to robi.
Tzn że woda ze spirytusem się bez problemu polączy? bez żadnych sztuczek?
Jestem naprawdę ciemna w tym temacie bo robię to pierwszy raz, kiedyś moja mama coś gotowała robiąc wóde i nie wiem czy na ciepło nie łączyła - żałuję, że nie mogę zapytać mamy bo niestety już dawno jej nie ma, teraz kiedy sama potrzebuję muszę sobie radzić sama. Więc im więcej prawd na ten temat tym napewno lepiej, bo czegoś się dowiem.
Czekam na dalesze wypowiedzi za które bardzo dziękuję.
kkazha

Zgłoś 30.12.04 [15:41] wagi

po co się meczyć rozmieszaj pół nas pół , dodaj kwasek cytrynowy, wstrząsnij odstaw do lodówki. podwwaj zimne z kostkami sprityu na łyżeczkach

Zgłoś 02.01.05 [21:20] Zuzka

no cóz, czyst wódke jest latwo zrobis, ale ja polecam "porterowke" spiryt rozrabiasz pol na pol z woda, dodajesz do tego pol litra piwa Porter, cukier waniliowy(normalna paczke), 2 lyzki miodu i okolo lyzki soku z cytryny! calosc w sumie ma kolo 50%, ale jest warte grzechu... aha, chcialabym uprzedzic! jesli dodajesz miod do alkoholu to uwaga, bo po miodzie trzyma jak "chinski termos"...:> pozdrowionka i Na zdrowie...usmiech.gif

Zgłoś 07.01.05 [04:21] Wrocławiak

ja polecam porterówke, ale mam inny sposób:

składniki:
-1 l spirytusu czystego
-4 piwa porter 0,5
-4 torbeki cukru waniliowego
-2 nie pełene szklanki cukru kryształ

przyrządzanie:
- piwo do garnka + cukier kryształ i cukry waniliowe, nastawic na nieduży ogien, podgrzać aż cukier sie rozpuści, nie gotowac,
zlać do 5 l butelki po niegazowanej wodzie i odstawić do ostygnięcia, jak
ostygnie+ spiryt i wymieszcać, rozlać do butelek, super się pije, smakuje bardzo kobietą i wogóle kozak wódeczka, i zapewniam że ko[pie w głowe z partyzanta, nie wiadomo kiedy usmiech.gif gorąco pozdrawiam

wychodzi 6 butelek

Zgłoś 07.01.05 [04:22] Wrocławiak

i jak się podgrzewa to mieszać !!!

Zgłoś 09.04.05 [17:09] v.s.o.p.

To proste trzeba policzyć proporcje :
powiedzmy że mamy 5 L spirytusu 95%
mnożymy 5x95=475
potem dzielimy 475 na 40 (bo chcemy mieć wódkę 40 proc) =11,875
i wychodzi nam prawie 12 litrów przewidywanej wódki
pięć litrów już mamy (spirytus) więc od 11,875 odejmujemy 5 i wychodzi nam = 6,875 (tyle ile powinniśmy dolac wody do spirytusu)
żeby nam nie zszarzało najlepiej lać wodę destylowaną albo przegotowaną zimną. Goraca podniesie temperaturę i trochę alko wyparuje bez sensu.

Zgłoś 02.05.05 [19:01] bencu

Wczoraj pilem spirytus rozrobiony pol na pol zoladkowa gorzka istne cudo zalezy co kto lubi ale b dobre

Zgłoś 18.05.05 [02:51] Romi

Tak czytam te Wasze przepisy , że jak nigdy postanowiłem coś napisać na forum,,,,,,,, tak mi ślinka zaczęła ciec że jutro cosik zacznę robić z spirytusikiem który zakupiłem na pępkowe(ok. połowy czerwca) więc czasu mam raczej dość-tak wynika z przepisów.
Fajnie że udało mi się znaleźć tą stronkę.
Dziękuje i pozdrwiam wszystkich

Zgłoś 18.05.05 [11:18] zxc

Oczywiście, że można jest najlepsza bo nietrzeba czekać ,aż się przegryzie. A wracając do tematu , trunek który chcesz wyprodukować to popularny,, tata z mamą".Polecam przepis mojego dziadka:
-dwie czubate łyżki cukru
-opakowani cukru waniliowego
Cukier wymieszać,przepalić(podgrzać w metalowym naczyniu,aż zacznie się rozpuszczać i osiągnie pożądany kolor).Dodać 0,5l przegotowanej gorącej wody, dokładnie wymieszać.Po ostygnięciu rozrobić ze spirytusem. Po kilku godzinach otrzymamy wspaniałą ,klarowną nalewkę.Najlepsza jest schłodzona i gdy ma 45-50%mocy.Zyczę smacznego.

'

Zgłoś 23.05.05 [18:53] Anioł

Jest taki ''przepis" na lepszą wodę do spirytu (bez przegotowania). Bierzemy wody do wiaderka, do pustej butelki (szklanej) wlewamy troche spirytu i rozlewamy tą drobinę po ściankach butelki, nadmiar wylewamy, kierujemy szyjkę w stronę lustra wody, podpalamy przy szyjce zapalniczką spiryt i w momencie powiedzmy zassania płomienia (lekki wybuch) wkładamy butelkę do wody, następuje zassanie, szybko wyciągamy butelkę żeby nie cofneło wody spowrotem do wiadra. Woda w tym momenci wygląda ja mleko, po odstaniu jest gotowa do mieszania ze spirytusem.
Zasadniczo nie wiem jaka reakcja tam zachodzi, ale gwarantuje że mieszanka wychodzi wiele lepsza niż z wody przegotowanej, sosób zdradził mi wiekowy chemik który ne zagłębiał się w wytłumaczenie mi co tam zachodzi, tylko powiedział spróbuj a zobaczysz. Plusy tego są jeszcze takie że nie mysimy gotować, studzić...jednym słowem pieprzyć się z tym, bo efekt jest praktycznie natychmiastowy.
Polecam, nie wystraszyć się przy zapłonie, potrenować trzeba, nie bać się, operacja ta nawet na swój sposób ekscytująca.

Zgłoś 23.05.05 [19:06] Anioł

A właściwie to szukam przepisu na miodonke beskidzką, tam dodaje sie jakieś zioła w odpowiednich prorcjach (oprócz miodu oczywiście), wiem jeszcze tyle że przegryza sie trzy miesiące (jestem cierpliwy, byle efekt był zadawalający), nie moge tego nigdzie znaleść a miałem kiedyś książkę (powojenną) w której to było ale pożyczyłem ją jednemu deklowi i tyle ją widziałem, mam nadzieje że ktoś coś o tym wie bo górale nie chcą gadać

Zgłoś 03.07.05 [10:37] Mgacek


Żeby zrobić czystą wódkę ze spirytusu, należy dodać do niego wody. Może być zwykła, przegotowana albo destylowana. Polecam tę drugą, wódka jest lepsza. W tym procesie następuje zmniejszenie objętości - kontrakcja. Do 1 litra spirytusy trzeba dodać 1445 ml wody i wyjdzie nam 2375 ml wódki o mocy 40 volt, żeby wyszła gorzałka o mocy 45 volt trzeba dodać 1176 ml wody otrzymamy 2111 ml wódki. Musi ona postać koło tygodnia. Smacznego!!!

Zgłoś 03.08.05 [17:00] kajan

Robiłem to tak:
1 litr spirytusu
1 litr wody mienralnej ale czystej bez minerałów są takie po prostu
żródlana może być gazowana nie przeszkadza
250 ml sprayta albo szwepsa najlepiej z Bułgarii gruszkowy
ni to wszystko może postać do przegryzienia

Zgłoś 30.08.05 [19:32] Kacberg

HM......Bardzo ciekawa stronka ...wiele sie można dowiedzieć.Szególnie kiedy dopiero zaczyna sie pić mocniejsze trunki...piszci przepisy postaram sie przez swoje zycie spróbować każdego!!!pozdro

Zgłoś 06.11.05 [16:13] rufikkk

ja polecam do 0,5l spirytusu dolać 0,5l wody i 0,25l zaprawy cytrynowej (taka do herbatki)

zmrozić i pić

smacznego usmiech.gif

Zgłoś 12.11.05 [12:33] El wiktorro


a wie ktos moze jak zrobic dobrą cytrynówke??

Zgłoś 30.11.05 [20:20] manja

Cytrynówka mojej teściowej

1,5 l wody mineralnej
1 l soku z cytryn (ok 20 cytryn)
0,75 l wódki
miód (do smaku, trzeba próbować)

Po wymieszaniu płynów i dosłodzeniu do smaku należałoby trunek odstawić na akiś czas w celu przegryzienia się składników. Ale i bez tego da się pić oczko.gif

Zgłoś 25.12.05 [22:59] pierwszekrokiwnalewkach

Pomocy: jak obliczyć moc nalewki (owoce pigwowca zalałem 1,5 ltr wódki 40% i 1,5 ltr spirytusu 95%). A tak przy okazji: stoi już 1 miesiąc i jest kwaśna z lekkim aromatem pigwowca, ale jeszcze przebija smak chyba spirtu. Kolejne pytanie: będzie tego produktu więcej niż 3 ltr czy mniej (tj. czy owoce puszczają sok czy też trochę nasiąkają alkoholem)?

Zgłoś 29.12.05 [00:26] Szczepi

Ja wam powiem co trzeba zrobić :
1/2 l spirytusu (95%),
1/2 l wody,
2 lyz. cukru,
1 lyzeczka cukru waniliowego

Cukier bardzo silnie zrumienic na karmel.
Wode zagotowac, rozpuscic w niej karmel i cukier waniliowy, dodac szczypte soli, ostudzic, zmieszac ze spirytusem.
Pozostawic conajmniej na 3 dni do przetrawienia skladnikow i uzuskania wlasciwego smaku.

Tak samo w innych proporcjach

Zgłoś 18.01.06 [19:48] Kociak

Witam.Mam pytanie.Chce zrobić wódkę ze spirytusu-czystą.Jak zrobić zeby nie bylo czuć spirytusu(ale w dalszym ciągu była czysta wodka)?Jak zrobić żeby nie była mętna tzn zeby wygladala jak ze sklepu.Może ktoś wie?pozdrawiam

Zgłoś 06.03.06 [14:15] Pablo

Ja mam inny jeszcze sposób na spirytus oststnio byłem u kumpla na imprezie i miał extra wódeczkę zrobioną a więc przepis jest prosty

- 1 litr spirytusu
- 1 litr i szklana soku jabłkowego

Wszystko razem wymieszać rozlac do butelek i zostawić żeby się przegryzło. Mówię wam pięknie wchodzi a na drugi dzień zero bólu głowy i kaca normalnie cudousmiech.gif

Zgłoś 08.04.06 [11:34] cytrynowka mojego taty

Cytrynówka (proste i dobre usmiech.gif ) :
1. Do butelki spirytusu wrzucić kilka cienko (ważne!!! - samo żółte, bez białego miąższu) obranych skorek z cytryny. Wystarczy w tym celu obrać pół cytryny, oczywiście wcześniej starannie (!!!) Umytej. Aby skorki były cienkie, potrzebny bardzo ostry nóż lub nawet żyletka.
2. Jak ktoś lubi delikatny posmak kawowy, do tejże butelki można dorzucić jedno ziarnko kawy - oczywiście niezmielonej jeszcze usmiech.gif ja osobiście za ta wersja nie przepadam.
3. Po kilku dniach zlać spirytus do innego naczynia i dolać odpowiednia ilość (ok 0.6-0.7l, w zależności od pożądanej mocy) wody zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej.
4. Znów jak ktoś lubi, można dodać nieco (łyżkę lub max. dwie) miodu, ale kilka godzin wcześniej, aby zdążył się dobrze rozpuścić i przegryźć.

Zgłoś 06.08.06 [12:05] Wojtuś

[06.08] 6:05
Ja robiłem wódke ze spirytusu w inny sposób, tylko trzeba zachować pewną ostrożność. Otwierasz butelkę spirytusu, nie ma do rzeczy czy kupisz dużą czy małą. Spirytus przelewasz do jakiegoś naczynia i odstawiasz na boku. Do większego naczynia nalewasz zimną wodę z kranu lub studni, bierzesz tę pustą butelkę z której wylałeś spirytus i zapalniczką przypalasz otwór szyjki i bardzo szybko wkładasz butelkę szyjką w dół do garnka z zimną wodą. O ile wykonasz to poprawnie to zobaczysz ze spalany spirytus w butelce tworząc podciśnienie sam naciągnie do butelki tyle wody ile potrzeba ci na mieszankę. Po naciągnięciu wody do butelki zatkasz palcem szyjkę i wyciągasz butelkę z garnka. U nas nazywali to-gotowanie wody na zimno. Powinno naciągnąć około pół butelki wody lub troszkę mniej. Butelkę dopełniasz spirytusem i odstawiasz do lodówki na kilka godzin. Zeby być pewnym ze wódka już gotowa można łyżką lub nożem uderzać w środek butelki i o ile odda ci krystaliczny dźwięk tzn. ze już gotowa do spożycia a jeżeli ma taki głuchawy dźwięk tzn że jeszcze trza poczekać. Życzę udanego eksperymentu.

Zgłoś 12.08.06 [01:22] Wódz Buch - Ostrowiec Św.

Jestem studentem Geologii na Akademii Górniczo Hutniczej w Krakowie i mieszkam na Miasteczeku Studnckim AGH. Miejsce to wymusza swoim specyficznym klimatetm znajomość robienia wódki ze spirytusu.
K r K
Imbirówka.
Składniki: Spirytus, przegotowana zimna woda, Sok imbirowy (ja kupowałem w Tesco, kosztował 30 zł - 2 litry nazywał się "IMBIR").
Produkcja: Naszykować litrowa butelke pusta szklana po wódce. wlac 0.4 litra spirytusu, dalej 0.3 litra przegotowanej zimnej wody a nastepnie 0.3 litra soku imbirowego, wstrząsnąć kilkakrotnie mocna zeby sie dobrze wymieszało i odstawaic conajmniej na 12 godzin.
Wodka jest bardzo dobra w samaku, sok imbirowy całkowicie neutralizuje smak spirytusu.
H G
Cytrynówka.
Składniki: Spirytus, przegotowana zimna woda, 2 cytryny (duże i soczyste), kwasek cytrynowy w proszku oraz w butelce.
Produkcja: Naszykować litrowa butelke pusta szklana po wódce. wlac 0.4 litra spirytusu, dalej 0.4 litra przegotowanej zimnej wody a nastepnie 0.2 litra kwasku cytrynowego w płynie, następnie wsypać parę szczypt kwasku cytrynowego w proszku, wstrząsnąć kilkakrotnie mocna zeby sie dobrze wymieszało. Pokroić cytrynę na kawałki wilekości otworu butelki. Skórki z cytryny nie należy odkrajać. Wrzucić do butelki pokrojone kawałki cytryny. Lekko pomieszać (cytryna powinna opadnąć na dół). Odstawaic conajmniej na 12 godzin.
P R O S T O
POZDRO
_|/_

Zgłoś 17.08.06 [00:13] jerzyk

Mam pewien problem:
Ostatnio kiedy po zmieszaniu wody źródlanej z baniaczka 5l, przegotowanej i ostudzonej, ale nie do zimna-nie chciało już mi się czekaćusmiech.gif -miała jakieś „na oko” ok. 30-35 stopni- ze spirytusem zobaczyłem, że mieszanka stała się prawie od razu mętnawa. Zupełnie nie wiem dlaczego. Słyszałem, że może to białko się ścięło. Kompletnie nie mam pojęcia czy w takiej wodzie jest troszke białka, ale jeżeli jest to miałoby to sens.
Czy ktoś może wie coś więcej na temat tego białka ?
A może ktoś ma jeszcze inny pomysł na wytłumaczenie mętności mojej mieszanki spirytusowej ? Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam

Zgłoś 21.08.06 [16:37] Banan_szczucin

Panie Panowie ja polecam szybko sprawnie ale jazda nieziemska 1 l. spirytusu + 1 l. LIFT jabko brzoskwinia (wygazowane)-niekoniecznie do konca zamieszac i jazda ze hej a smak lekki i smaczny polecamusmiech.gif