Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jak zrobić czystą wódke ze spirytusu

Mam spirytus 95% no i chciałam z tego zrobić wódke 40% , jak zrobić by się udało bo w życiu nie robiłam tego. Jakie proporcje wody, no i czy ma być ciepła, czy zimna czy jak inaczej i jak się to robi by wyszło to co wyjść powinno. Dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam Ania

17.08.14 [18:40] kkazha

Odpowiedzi

Zgłoś 07.09.06 [18:32] Trypek1990

Potrzebuję przepisu i całkowitego opisu jak się robi czystą wódką.Czekam na odpowiedzi na elektonicznej poczcie lub na tym forum.Z góry dzięki!!!!pozdro

Zgłoś 14.09.06 [14:39] kozi

1L spirytusu + 1.5L wody nie gazowanej cytrynowej żywiec zdrój naprawdę dobre zabija smak spiritusu smakuje lepiej nic wódka polecam usmiech.gif

Zgłoś 14.09.06 [15:39] trypek1990

To w takim razie jak zrobić spirytus???

Zgłoś 20.09.06 [19:45] rsas

Ja mam troszkę inne pytanko, a mianowicie cena. Ile płacicie za litr spirytu?

Zgłoś 20.09.06 [21:35] Trypek1990

Ja ostatnio płaciłem 16 zł za pół litra spirytu

Zgłoś 12.10.06 [17:01] NeutruM

ja placilem 28 ale to z atestami w makro:/

Zgłoś 29.10.06 [12:12] karolina

witam! mam spiryt, paluszki i krakersy - wpadnie ktoś na działeczke ;>

Zgłoś 08.11.06 [21:07] zioom_22

Dobry spiryt jest jak go się rozrobi z napojem frugo 0,7l różowe albo zielone (tylko takie !! )
Do 0,5l spirytu wlewamy 0,7 frugo (oczywiście w szklanej butelce nie w plastiku!!!!) wstrząsamy i wkładamy do lodówki gdzieś od 15 min. do 2h
jak kto woli wódka jest wyśmienita. usmiech.gif
Można rozrobić też pół na pół jak ktoś chce szybciej odlecieć ale wtedy nie ma tego smaku i przyjemności picia ha ha ha smacznego!!!!

Zgłoś 23.11.06 [01:12] radzio

chlopaki i dziewczeta chcecie dobry i sprawdzony przepis no to juz:jezeli macie spirytus to rozrubcie go pol na pol z woda destylowana i do tego dodajcie kilka cukierkow(jezeli macie pol litra rozrobomej wodki to okolo 4 cukierkow-ja uzywam niebieskich lodowych wychodzi bardzo dobre)serdecznie polecam ale i tak wszystko zalezy od kubkow smakowychusmiech.gif

Zgłoś 25.11.06 [13:37] exMELiniarz

Witam wszystkich fanów potęgi spiryta. Pytanie mam tej treści: w kilku postach powyżej przebił się temat zabijania smaku spiryta w cytrynówce tudzież miodówce, przy pomocy skórek od cytryny. Wódz Buch zaleca nie odzielać skórki od miąższu, natomiast wcześniej ktoś napisał, żeby koniecznie oddzielić :/, mógłby ktoś to sprecyzować i mniej więcej wyjaśnić to zjawisko?? Mam, z tym poważny problem bo nie chcę już bardziej rozcieńczać mojej miodówy, a smak spiryta jest w niej dość odczuwalny.
Pozdr

Zgłoś 29.11.06 [16:55] MAYDAY

WITAM!!!!!!! MOŻE PORADZICIE Z CZYM NAJLEPIEJ ROZROBIĆ SPIRYTUS. WIEM ZE ROZRABIA SIĘ Z SOKIEM Z CYTRYNY LUB ZAPRAWA CYTRYNOWĄ. TYLKO NIE WIEM ILE TEGO SOKU. PORADŹCIE. LUB DAJCIE SPOSÓB NA ROZROBIENIE Z CZYMŚ innym. Bo mam dojście do taniego spirolu i chce wyprobowac. Piszcie na GG 4993847

Zgłoś 16.12.06 [19:37] jarek

WOW widzę, że oprócz pogody Polacy znają się jeszce lepiej na rozrabianiu wódki. zajrzałem tu bo też chciałem rozrobić usmiech.gif pozdrawiam wszystkich. Ja niestety mam mało czasu za 1h będę pił...z żonką usmiech.gif .. Pa PA

Zgłoś 30.12.06 [00:07] KwiateKKK

Aha zapomiałem dopisac bo ktoś zrobi błąd!

Skórki z cytrynydajemy niewiele tak ok. 1/2 wiekszej cytryny!
Skórke cytryny dodaje sie ze względu na jej mocny aromat który w połączeniu z mocnym smakiem spirytu, niweluje go!
Sprawia to że pijąc trunek nie czujemy mocnego smaku spirytu a jednie lekki posmak!

Zgłoś 30.12.06 [00:13] KwiateKKK

A jesli ktos luboi inne smaki trunków to ja polecam takie przepisy!
Wszędzie potrzebowac bedziemy 1l butelki pustej po vodce!
Pozatem ok. 0,5l spirytu ok. 95%!

Vodka jabłkowa!
Do tego wszytkie dolewamy ok. 0,3l koncentratu jabłkowego (cięzko go dostac, najlepiej miec znajomości) i 0,2l wody mineralnej lub przegotowanej! obojętne!

Vodka wisniowa (kwasna)
Najlepiej miec świeze owoce!
Gnieciemyje czymś tak aby uzyskac ok. 0,4l czystegokwaśnego soku! reszte stanowi cukier z woda!
Można wsadzić ze 2 pestki na ok. 1godz., niweluje to smak spirytu!

Pyszności, dobre bo kwasne

Zgłoś 30.12.06 [00:17] KwiateKKK

Teraz nieco bardziej lekka vodka!

Vodka malinowa!

Kupujemy ok. 0.5kg malin!
Wsypujemy je do garnka, zasupujemy ok. 0,5kg cukru!
Odstawiamy ja kilka dni az zacznie sie fermentowac!
Poznamy po smaku! Ważne aby stało w cieple!
Potem w zalezności od upodobań!
Polecam ok. 0,5l vodki gotowej np: Absolwent
lub ok. 0,2l spirytu!

Zgłoś 30.12.06 [00:21] KwiateKKK

Teraz coś naprawde mocnego!
jak pierwszy raz piłem to po 3 setkach odpadłem!
Konieczna duża ilośc przepojki!

Vodka z Chili!

Tak jak nazwa potrzebujemy ok. 2-4 papryczek chili, 1/4 łyzeczki pieprzu czarnego!
Kupujemy vodke 40% czystą!
Do środka wkładamy te papryczki i wsypujemy pieprz!
Zakręcamy i odstawiamy!

Popierwszym kielichu zwala z nóg!
Niby niejest mocna %towo, ale ten dodatek popryczek i pieprzu powala

Zgłoś 30.12.06 [00:31] KwiateKKK

A dla tych co lubią smaki egzotyczne to polecam np:
Vodke Ananasową!

Tez bardzo prosta w wykonaniu!
Kupujemy vodke 0,5l czystą!
Kupujemy też 3-5 puszek ananasa w zalewie!
Ananasa jemy poza 1 krążkiem który to wsadzimy do
vodki dla ładnego wyglądu!
Zlewamy do butelki ok. 0,5l sok z tych puszek!
Później dolewamy do pełna vodke!

W ten sposób otrzymujemy smaczą, sładka o smaku i kolorze ananasa vodke!
Lekka i orzeźwiająca!

Zgłoś 30.12.06 [00:39] KwiateKKK

Co do orzeźwienia to sonie przypomniałem przepis na vodke miętową!

Vodka mietowa!
Co wazne niemoże być mocna najlepiej ok. 20-30%!
Wtedy jest najlepsza!

Do 0,5l butelki wlewany ok. 0,2l vodki 40%!
Potem szykujemy miete!
Do małej miseczki wkładamy kilka listków mięty!
Skrapiamy sokiem z cytryny!
Całość ugniatamy łyzką!
Poczym dodajemy do voki!
Co wazne w tej chwili chłodzimy mocno w lodówce!
Poźniej szykujemy 0,3l przegotowanej niezbyt zimnej wody z
wedle uznania kilkoma łyzkami cukru!
Do wczesniej schłodzonego do 0'C vodki dolewamy ten lekko ciepławy plyn!
Ponownie mrozimy!

Trzeba pamietać o tym że wlewamy do lodowatej vodki lekko ciepławy wywar z wody i cukru!

Vodka smakuje ciepła (żadkość) oraz lodowata!

Ah sie dzis rozpisałem!
mam nadzieje że przyadza sie mohe przepisy!

Zgłoś 07.01.07 [23:55] młody

a jeśli rozrabiam z wodą smakową to moge dodać samo coś co zniweluje smak spirytu np. samą skórke z cytrynky bez miąszu lub pestke z wiśni???

Zgłoś 27.02.07 [18:01] aniaitomek

-0.5 l spirytusu
-0,7 l wody destylowanej (wciagnac zapalona butelką jak w opisie wyzej)
-2-3 cytryny
-1 szklanka cukru
Zagotowac wode, dodać cytryny i cukier .Jak wszystko dokładnie sie wymiesza wyjac skorki, spirytus przelac z butelki do dzbanka i szybko wlać do garnka przykrywajac SZCZELNIE pokrywka.Niech całosc pusci kilka babli i wyłaczyc gaz.Po kilku minutach przelac cytrynówke w butelki i odstawic najlepiej na 2 dni.Zycze smacznego

Zgłoś 30.03.07 [10:07] zioom_22

Ja to już rozrabiam spiryt tak żeby wyszła wódka gdzieś ok 60 do 70 % no i żeby zabić ten smak spirytu standardowo rozrabiam z miodem i cytryną

Potrzebne nam : średni garnek ,pojemnik, 12 cytryn , 370 g miodu lipnego , gorąca woda.
Na początek trzeba wycisnąć cytryny do pojemnika, później odcedzić przez szmatke (czystą ha ha ha) lub gaze następnie wlać do garnka. Następnym składnikiem który dodajemy do garnka jest miód wlewamy cały (370 g) mieszamy do powstania kleistej masy. Nastepnie zalewamy gotującą wodą (1l wody).Czekamy aż ostygnie smiech.gif

NO i teraz najlepsze wlewamy do litrowej butelki 0,6 spirytu i 0,4 naszego rozrobionego soku. Odstawiamy na 2 dni i można pić
Smak jest wyśmienity spirytu nie czuć ale za to powstaje ślinotok he he he na drugi dzień troche suszy ale dobrze sponiewiera jezyk.gif

Zgłoś 06.04.07 [21:17] gopik

ja proponuje pic czysty spirytusik

Zgłoś 15.04.07 [13:36] HUBI

Ja osobiście polecam , przepis jaki ja obecnie stosuje:

- 1l Spirytusu
-0,5l soku z cytryny, trzeba wlasnorecznie wydusic
-0,5l wody niegazowanej Zywiec Zdroj
-0,5l miodu

Razem daj nam to okolo 2,5 l wodeczki , ktorej nawet nie trzeba popijac. Najlepiej zeby przed spozyciem schlodzic ja w lodowce i zeby sie przegryzla. Min 4 godzinki.

Pozdrawiam i udanych imprez

Zgłoś 18.04.07 [10:32] lenka

Mam spirytususmiech.gif Sporo tego a do wesela niecałe dwa miesiące. Chcę zrobić wódkę czystąusmiech.gif czyli bez barwników, miodu itd. itp. Pomóżcieusmiech.gif

Zgłoś 26.04.07 [10:58] adrian

NAJLEPSZY SPOSÓB!!!
Wlewasz do garnka pół litra SPRITE'a nastepnie to zagotowujesz dodajac kilka lodowych cukierków,aby się rozpuściły,a mieszanka nabrała błekitnego kolorku! najlepiej ICE'ów usmiech.gif czekasz aż mieszanka Ci wystygnie. Następnie dolewasz do pół litry spirytusu usmiech.gif

Zgłoś 01.05.07 [20:16] czarmix

wymieszac 0,5l spierolu z 0,5l coli lub fanty co da zdrowe 50% smiech.gif lub jak kto woli z 0,7l coli/fanty(podczas mieszania musi sie wygazowac).

Zgłoś 25.05.07 [18:40] arti_hrhr

Jak sie robi czysty spirol. podajcie przpis chcialbym sprobowac tego trunku.

Zgłoś 13.06.07 [20:38] muszka

witam mam pytanie.. chodzi o to, że mam do dyspozycji litr spirytusu i chciałabym rozrobić go na jakąś dobrą wódeczke, np. z miodem albo z cytrynkom... chyba że polecacie coś lepszego?? albo chciałabym, żeby była podobna do soplicy czekam na odp i mega dzięki za info usmiech.gifusmiech.gif

Zgłoś 05.10.07 [08:46] BOSS

A jak mam 0,5 liter czystego siprytusu to jak mam go rozrobić żeby nie czuć było smaku spirytusu?

Co sądzicie żebym dolał soku malinowego?
Smaczne będzie czy nie?

Zgłoś 08.10.07 [17:54] benny80

Zmętnienie - glukoza?

Witam,
za 2 tygodnie biorę ślub, będzie wesele, więc czas najwyższy zrobić wódkę. Jednak by nie robić przepalanki na 100 butelek znajomy od spirytusu polecił mi, by dodać na każdą łyżeczkę glukozy. Ponoć krystalizuje smak i usuwa zmętnienie, jednak on tego nie testował..

Czy ktoś z Was może tego próbował, bo nie chciałbym załatwić całego zapasu, a wesele tuż-tuż i mało mam czasu na eksperymenta?

B. oczko.gif