Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

jak zrobic dobry zacier?

mam owoce po winie gronowym potrzebuje zrobic dobry zacier prosze o jakis dobry przepis nie chodzi mi o metode 1410
pozdrawiam
dastin

Zgłoś 14.12.13 [13:01] dastin

Odpowiedzi

Zgłoś 18.12.05 [17:58] swmks

Dastin idź do Tesco lub księgarni i kup pozycję WINA DOMOWE i POTRAWY Z WINEM autor Bolesław Pilarek. Wydawca Prószyński i S-ka. Ciekawa pozycja tam wszystko się dowiesz. Miłej lektury

Zgłoś 24.04.06 [18:36] ArtBimbero

Powiem tak. Robiłem różne doświadczenia (prawie od 30 lat) i takiego niema. Zresztą śmiało powiem że każdy nowy zacier to kolejne doświadczenie, kolejna modyfikacja poprzedniej wersji. Baza jednak to 1410 + lub – składniki różne np.: ziemniaki (surowe jak i gotowane), chmiel granulowany (jest jak dobre drożdże), słód jęczmienny (wędzony własnoręcznie pozyskiwanym torfem i nie wędzony), ekstrad słodowy, kora dębu (palona ,nie palona)itp. Zawsze byłem bliżej lub trochę dalej od wymarzonego smaku mojej whiskey. Myślę że idealnego przepisu nie ma. Tu zawsze chodzi o upodobania smakowe twórcy danego nektaru. Uważam że produkcja bimbru w obecnych czasach to jest hobby, pasja, przyjemność i sposób na życie.

Zgłoś 21.08.06 [17:57] me

moj przepis po dziadku to 5 litrow przegotowanej wody 2 kg cukru 1 kg soczystego owocu najlepiej gruszki i drozdze

Zgłoś 09.03.08 [10:34] zbych

gg
ja mam taki przepis ze na 40 litrow zaczeru dodaje tylko 50g drozdzy(pol opakowania)piekarskich i nie smierdzi tak jak bimber 1410

gg podaj ten przepis, powiedzcie w jakiej temperaturze powinien stać zacier przez te 4 tygodnie, jest zima obecnie i w mojej chałupie nie mam tem. 20 st C, co mam robic?

Zgłoś 10.03.08 [07:48] ....

@dastin
Właśnie jesteś na najlepszej drodze do uzyskaniu półfabrykatu z którego produkuje się grappę. Jeżeli do wytłoków z winogron dodasz syropu cukrowego powinno samo zacząć fermentować. Chyba że wino robiłeś bardzo mocne i drożdże są martwe. Wtedy zrób "wino" z samego cukru i wytłoki dodaj do fermentującego "wina"
Powodzenia usmiech.gif

Zgłoś 21.01.13 [12:49] Aroniówka

Od kilku lat robię wino z aroni, po zlaniu wina z balonów pozostałe owoce aroni przesypuje do beczki 120 l, zajmują połowę beczki, zalewam wodą 4 wiadra, 1 kg drożdzy, cukier 15 kg. Beczkę zakręcam szczelnie i rurka pracuje. Po fermentacji owoce osidają na dnie beczki. Przepuszczm czysty zacier 1 raz (aparatura z dwoma osadnikami na ciżkie frakcje), wychodzi pyszna aroniówka (rozcieńczam do 45 procent). ps jak ciagne to nie słabszy niż 35 proc.

Zgłoś 14.12.13 [12:47] gość

Ja robie tak do 60 l beczki wsypuje okolo 12 kg cukru i 60-50 deko drożdzy piekarskich i jeden koncentrat pomidorwy to podstawa.Dla smaku rodzynki skurki od banana kto co uwaza.
Problem z temperaturą rozwjązalem stosując 150 watową grzałką z termostatem ustawjona na 28 stopni.
Po 5-6 dniach caly cukier jest przerobiony i morzna gotawac.
Nie klaruje a wcelu zmniejszania zlużycia prąndu beke okrywam szmatami.
Zacier ma jajieś 10-12 stopni.
Ponoc z drożdzy piekarskich można otrzymac zacier max 16 wolt ja robie taki.
z racj czasu i oszczędności cukru.
Przy temperaturach ponirzej 20 stopni
zacier niedosc ze stal 3 tygodnie to nakapalo mi co kot napłakał.
Pozdrawjam i powodzenia.

Zgłoś 14.12.13 [13:01] gość

A zapomnialem grzalka oczywiscie akwarystyczna z termostatem dobże dobrana do pojemnisci naczynia zaciernego.