Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Jak zrobić kebab w warunkach domowych????

Czy ktoś może wie jak zrobić kebab,jakie przyprawy albo zioła są dodawane do tej potrawy że ma taki orginalny smak?

Zgłoś 24.09.13 [16:57] Marina

Odpowiedzi

Zgłoś 13.07.03 [23:26] arszulka

najprościej wyjsc za Turka,ale tak to nie wiem czekam bo sama uwielbiam koniecznie na ostro i z ejranem

Zgłoś 15.07.03 [12:35] arszulka

Kebab z jagnięciny
Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 4,5 godz.

1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej,
4 kawałki cytryny,
sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki),
sos do sałatki, lub ugotowany ryz.

Marynata jogurtowa:
150 g naturalnego jogurtu,
4 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku,
sól, pieprz.

Marynata cytrynowo-olejowa:
200 ml oleju,
4 łyżki soku cytrynowego,
2 cebule,
2 listki laurowe,
2 łyżeczki oregano lub tymianku,
sól, pieprz.

1. Mięso pokroić w 2-centymetrowa kostkę. Przełożyć do dużej miski. Dodać jogurt, sok cytrynowy, oliwę sól, pieprz i rozmaryn lub majeranek. Dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na 3-4 godz. lub na noc.

2. Mięso osączyć z marynaty i nakłuć na szpadki. Ułożyć w brytfannie.

3. Grill rozgrzać do wysokiej temperatury. Mięso w brytfannie ustawić bezpośrednio pod grillem. Piec, obracając i smarując marynata. Czas opiekania zależy od tego jak dobrze opieczone mięso chcemy podąć i od rodzaju mięsa.

4. Przyprawiona sałatkę lub ugotowany ryz ułożyć na dużym półmisku, następnie
przełożyć gotowe kebaby, przybrać kawałkami cytryny. Podać z dipem tahina i podgrzanym pod grillem chlebkiem pitta.

5. Można tez mięso zamarynować w marynacie cytrynowo-olejowej. Po 3-4 godz. wyjąć, a następnie upiec.

Kebab.

50 dag mielonej baraniny lub wołowiny, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżka mąki, pieprz sól.

Cebulę i czosnek posiekać, mięso wyrobić z jajkami, mąką, cebulą, czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować podłużne krokiety, nadziać na patyczki do szaszłyków. Opiekać 7 min z każdej strony.

Seekh kebab

Porcja dla 6 osób.
Czas przygotowania: 35 min.

Potrzebne produkty:

500 g baraniny

2 średnie cebule

2 łyżeczki tartej bułki

1 łyżeczka garam masala

50 g świeżej kolendry

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka drobno posiekanej zielonej papryki

1 łyżka soku z cytryny

nać pietruszki

Przygotowanie:

1. Dwukrotnie zemleć w maszynkę mięso z cebulą, bulką tart.a, solą, garam masala, zielona papryka i kolendra.

2. Dodać sok z cytryny, uformować kulki średnicy 5 cm. Okleić mięsną masą bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek, piec w opiekaczu do momentu, gdy mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików.

3. Podawać na liściach sałaty.

KEBAB AMULET

SKŁADNIKI:
ok. 30 dkg polędwicy,
ciabata - albo 4 bułeczki,
papryka czerwona,
cebula (najlepiej biała),
biały serek (nie koniecznie),
sos pomidorowy,
jogurt naturalny,
czosnek (1-2 ząbki),
sól,
papryka słodka,
przyprawa do gyrosa.

PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę, paprykę i cebulkę pokroić w małe paseczki i usmażyć, dodając przyprawy (do smaku). W międzyczasie włożyć ciabatę do piekarnika (chodzi o to, zeby była ciepła), do jogurtu dodać odrobinę soli i zmiażdżony czosnek (też według uznania).
Podgrzać sos pomidorowy i doprawić do smaku. Wyjąć ciabatę i pokroić w niezbyt małe kwadratowe kawałki. Zalać jogurtem. Położyć na to polędwiczkę z papryczką i cebulką. Pokryć białym serkiem (opcjonalne) i zalać sosem pomidorowym.
Smacznego!

Zgłoś 15.07.03 [12:40] arszulka

ale,ale to nie wszystko bo mamy jeszcze KEBAP choc nie wiem w czym różnica

Kebap "Czomłek"
Składniki: 1 kg mięsa cielęcego, wieprzowego, jagnięcego lub wołowego, 4 łyżki tłuszczu, 2-3 cebule, łyżka pasty pomidorowej, łyżka mąki, łyżeczka mielonej papryki, szklanka wina, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela, 3-4 cebulki dymki, 2 główki czosnku, nać pietruszki, czubrica, sól.
Mięso pokrajać na małe kawałeczki, obsmażyć na tłuszczu z drobno posiekaną cebulą. Gdy cebula zeszkli się dodać przecier pomidorowy, mąkę i mieloną paprykę. Rozprowadzić całość winem i wodą (szklanka) do pokrycia produktów, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i czubricę do smaku. Gdy mięso będzie miękkie włożyć oczyszczoną dymkę i podzielony na ząbki czosnek. Otwór garnka szczelnie przykryć namoczonym pergaminem, obwiązać naczynie i wstawić do gorącego piekarnika. Gdy papier zapadnie się oznacza to, że mięso jest gotowe, pochłonęło sos i zostało w samym tłuszczu. "Czomłek" podaje się na stół w garnku, w którym się gotował.

Kebap "Kawarma"
Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, 3 łyżki tłuszczu, 2-3 cebule, średnia marchew, średni seler, 70 dag porów, 15-20 ziaren czarnego pieprzu, 2-3 liście laurowe, 3-4 strąki czerwonej papryki, kilka czuszek, łyżka pasty pomidorowej, szklanka wina, sól.
Mięso pokrajać na drobne kawałki, zrumienić w gorącym tłuszczu. Razem z mięsem smażyć pokrajane drobno cebulę, marchew i seler. Gdy warzywa zmiękną dodać oczyszczone i drobno pokrajane pory, posolić. Dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe, pokrajaną w paski paprykę, czuszki i przecier pomidorowy, wlać wino. Kebap dusić w szczelnie zamkniętym naczyniu glinianym na małym ogniu do czasu, aż produkty wchłoną sos i pozostaną w samym tłuszczu.

Kebap podstawowy
Składniki: 1 kg mięsa od szynki (cielęcina lub wieprzowina), 4 łyżki oleju, 3-4 cebule, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka mąki, łyżeczka mielonej papryki, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, łyżeczka posiekanej naci pietruszki, sól.
Umyte mięso pokrajać na drobne kawałki i obsmażyć razem z drobno posiekaną cebulą. Gdy cebula będzie miękka dodać pastę pomidorową i mąkę, dobrze rozetrzeć. Wsypać mieloną paprykę, zalać bulionem lub gorącą wodą (do pokrycia), posolić do smaku, wrzucić ziarnka pieprzu i ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Przed podaniem posypać posiekaną drobno nacią pietruszki.

Kebap z winem
Składniki: 1,5 kg mięsa cielęcego (wołowego lub wieprzowego), najlepiej z udżca lub łopatki, pól szklanki oleju, 5-6 cebul, średnia marchew, seler, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka mąki, szklanka wina, 1-2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, sól, mielona papryka.
Mięso pokrajać na małe kawałki, aby wypadło 5-6 na porcję, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać drobno posiekaną cebulę oraz pokrajane w kostkę marchew i seler. Dusić na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodać przecier pomidorowy, a następnie posypać z wierzchu mąką ciągle mieszając. Całość zagotować, wsypać sól do smaku, zmieloną czerwoną paprykę, włożyć liście laurowe, wsypać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, wlać wino i dopełnić bulionem lub gorącą wodą. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać posiekaną nacią pietruszki.

TAK WIEC DO DZIEŁA MOI MILI

******************************************************** *
*************S**M**A**C**Z**N**E**G**O******************
******************************************************** *

Zgłoś 23.07.03 [13:23] johanna

Hej!
kebab to po arabsku a kebap po turecku.

Zgłoś 23.07.03 [22:40] Dynka

Jak już uda się kebab, to podaj koniecznie z tzatziki niebo w gębie. I jeszcze pita można już kupić gotową.

Zgłoś 28.07.03 [12:51] smakosz

.....a może ktos ma przepis na placek ???????

Zgłoś 15.12.03 [20:31] nydo

Z kebabem to nie jest problem ale jak zrobić dobry sos do kebaba ??

Zgłoś 21.01.04 [12:07] Nekta

Jak zrobić chleb turecki???Prosze o przepis usmiech.gif

Zgłoś 29.01.04 [23:58] cptNiamo

Nie chce mi sie szukac teraz, ale widzialam przepis na chleb do kebabu, chyba w "innych" albo jakiejs rownie ma lo okreslonej kategorii. A moze nawet dwa. Oba tytuly byly chyba dosc komunikatywne, da sie od razu zorientowac.

Zgłoś 31.01.04 [16:18] Nikka

wpiszcie przepis do przepisow internautow! zrobmy tam baze

Zgłoś 18.09.04 [16:10] seba

najlepszy to jest ten ostry sosik kto ma przepis na ten sos

Zgłoś 18.09.04 [16:11] seba

kto mi przesle przepis na ten sosik dzieki wielkie

Zgłoś 19.09.04 [01:35] grac

Postaram sie spelnic prosbe zainteresowanego ale niew wiem czy bedzie to zadowalajace.Wiec kiedy pracowalem na saksach u pewnego Libanczyka ktory mial taka knajpke ktora podawala przede wszystkim mieska opiekane na grillu wiec jak dla mnie to byly kebaby.Prawdziwy kebab jak on to sie wyrazal powinien byc z jagnieciny,baraniny w kazdym razie z takiego mieska,z racji tego ze u nas to miesko jest drogie podam przepis na Pork Kebab,takie cos mial w karcie i bylo pyszne,reszte robil z miesa owczopodobnego jak ja to mowie ówczesniej je marynujac w roznych marynatach,ale nie o tym mam pisac.Najprosciej jak mozna przepis na PORK Kebab:
-1 kg mielonego mieska(wieprzowego,moze byc wolowe)
-lyzka przecieru pomidorowego dobrej jakosci
-peczek pietruszki
-cytryna
-kmin rzymski
-czubryca czerwona(to juz moja modyfikacja ale swietnie pasuje)
-2 rodzaje przypraw do kurczaka najlepiej rodem z blskiego wschodu mozna je nabyc w odpowiednich sklepach
-arabska przyprawa do gyros(nieduzo wedle gustu max 1 lyzeczka)
-wegeta
-cynamon
-2-3 rozdrobnione gozdziki(tez moj pomysl super)
-lyzka oliwy z oliwek
-pieprz,sol(wedle uznania bez soli jest i tak slone),papryka ostra(wedle uznania bo i tak jest ostre)
UWAGA!!!!
przypraw na tyle mieska sie dodaje od pol lyzeczki do 1 lyzeczki,wedle uznania i gustu,cynamonu szczypte tylko,reszte w proporcjach od 1/2-1 lyzeczki
Do mielonego mieska dodajemy oliwe,posiekana pietruszke,przecier,skrapiamy cytryna,przyprawy i zagniatamy to na jednolita mase stopniujac przy tym dodawanie przypraw wg uznania i probujac miesko na palcu by nie przesadzic z tymi przyprawami -usmiech.gif
Taka mase zostwiamy na noc w lodowce,nastepnie na patyczki od szaszlyczkow(nabijamy takie roladki) i na grill no i piec -usmiech.gif a jak juz beda gicior to podajemy to np w pitkach z sosami(ostry,czosnkowy,tatziki),dla mnie pycha

Zgłoś 19.09.04 [01:38] grac

zapomnialem o waznych dwoch skladnikach ale gapa ze mnie:
-duza cebula(siekamy i do mieska jak wygniatamy mase0
-2-3 zabki czosnku(tez drobno lub wycisnac i do mieska)
to chyba wsio
powodzenia

Zgłoś 20.09.04 [03:31] grac

aha i ten libanczyk dawal jeszcze swierza starta galke muszatulowa ale ja dodaje zamiast etgo czubrice,ale mozna tez wg uznania,1/2 lyzeczki na 500 gram mieska

Zgłoś 20.09.04 [11:55] Andyk

Co to są \"pitki\" ? usmiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 20.09.04 [11:58] 555



chlebek pita..?

Zgłoś 20.05.05 [01:48] brzeczyszczykiewicz

idz do turka i da ci przepis

Zgłoś 22.11.05 [18:11] michu

czy zna ktos przepis na chleb do kebabu potrzebuje przepis zgory dzieki

Zgłoś 10.12.05 [13:35] jembolubiem

sos można zrobić kupujac jogurt naturalny i dodajac przyprawy do cacyków,jezeli ktos lubi mocny smak można wycisnac przez praskę zabek czosnku.Mieso moze być z piersi kurczaka,karczku,schabu.Chlebki mozna kupic w kazdym hipermarkecie.można dodac cebuli,kapusty pekińskiej zalezy co kto lubi.pozdrawiam,życze smacznego

Zgłoś 27.12.05 [23:37] baran

wątpię, żeby dał... oni w większości żyją tu z tych przepisów,
nie zabija się kury znoszącej złote jaja.

Ale przepis na jakiś sos by się przydał!

Aha, tam jest jeszcze sałatka jakaś w środku, ktoś ją może obadał? usmiech.gif

Zgłoś 28.12.05 [14:06] Do początku


Zgłoś 30.01.07 [18:28] hehe

A ja tam najberdziej lubie Kebab od prawdziwych turków

Zgłoś 03.05.07 [21:30] jendrek

pita: Składniki:
- 150 g drożdży,
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 0,5 małej łyżeczki cukru,
- 2-3 szkl. mąki pszennej,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?
Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn i pozostałą wodę, wymieszać łyżką, dodać olej, mieszać do połączenia się składników, w razie potrzeby dolać wody. ciasto powinno być wolne, jak na pierogi, lecz dające się wygniatać. Wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, wyrabiać rękami przez 8-10min, posypując stolnicę mąką. Ciasto powinno być lśniące, z małymi pęcherzykami.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarować tłuszczem, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiłoswą objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wygniatać ok 2 min.
Podzielić ciasto na kawałki wielkości małego ziemniaka, rozwałkować na placki grubości ok 1cm. Placki ułożyć na czystej ściereczce posypanej mąką, przykryć drugą, pozostawić na 30min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C, po 20 min wstawić do niego posmarowane olejem płytkie blaszki do pieczenia ciastek (uważać by olej nie przypalił się) po 5 min wyjąć.
Na blaszki kłaść placki w ostępach 2cm, lekko posmarować je zwilżonym pędzelkiem, wstawić do piekarnika, piec 6-10 min.(placki zwilża się wodą, aby nie zrumieniły się).
Po upieczeniu zawinąć w folię aluminową lub w paier pergaminowy. Chlebki powinny być białe i miękkie. Mięso: 800 gram udka z kurczaka lub piersi, 2 ogórki szklarniowe, 3 pomidory, 2 cebule, opakowanie chlebków pita, jogurt naturalny lub kefir, ketchup ostry, olej, czosnek, zioła prowansalskie, koperek, papryczka chilli, przyprawa do kebaba.

Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w cienkie paseczki (ok. 1 cm szerokości, 0,5 cm grubości i 3 cm długie), następnie do misy wrzucić pokrojone mięso, wlać 3 łyżki oliwy i wsypać przyprawę do kebaba. Odczekać 3-4 godz. W tym czasie do jogurtu dodać pokrojony koperek, zioła prowansalskie i czosnek. W sosie ma być wyraźnie czuć czosnek ale z drugiej strony ma przebijać nuta delikatności jogurtu i koperku. Ja daję niecałą główkę. Drugi sos robimy z ketchupu i dodajemy paprykę chilli. Ten sos musi być oooostry usmiech.gif Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Może być grubsza. To samo robimy z pomidorem, natomiast cebulę kroimy na tzw. półtalarki. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki od szaszłyków i pieczemy na grillu. Przypiekamy dość mocno. Pod koniec pieczenia na grilla dajemy chlebek-bułki pita po uprzednim rozcięciu i otwarciu kieszonki. Zewnętrzną stronę bułek skrapiamy wodą. Po upieczeniu jedną wewnętrzną stronę bułki smarujemy sosem czosnkowym a drugą ketchupowym. Wkładamy upieczone mięso, ogórek, pomidor, cebulę. Kolejność obojętna. Po jednej warstwie przelać trochę sosami i nałożyć kolejną warstwe. Marynata:• duża szczypta kminu (kminu rzymskiego) lub mielonego kminku
• duża szczypta pieprzu jamajskiego (mielone ziele angielskie)
• duża szczypta pieprzu cayenne
• duża szczypta ostrej papryki
• duża szczypta pieprzu tureckiego (ewentualnie chilli)
• duża szczypta tymianku - najlepiej świeżego
• kilka łyżek czosnku przeciśniętego przez praskę (mniej więcej 1 główka)
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 50-75 ml oliwy z oliwek
• sól

Zgłoś 12.06.07 [13:48] Vea

Jak zrobić hamburgera prosze was podajcie mi przepis a będe wam bardzo wdzięcna

Zgłoś 12.06.07 [14:01] do jendrka

150 g drożdży? Obrzydliwe.

Zgłoś 12.06.07 [14:29] ewelosa

taki prawdziwy tutercki to jest kebap -to takie podłużne \"kiełbaski\"z mięsa nabijane na patyki i na nich smażone a to tutaj sie podaje w przepisach to gyros!
...albowiem taki człowiek jest -jakie jego wnętrze ....

Zgłoś 12.06.07 [20:22] nieprawda

ewelosa, nie masz racji. Kebab czy kebap moze byc zarowno z miesa mielonego jak i miesa pokrojonego w niewielkie kostki. Ta potrawa pochodzi z krajow arabskich, potem zyskala uznanie na calym swiecie. Wiekszosc krajow arabskich i wschodnich to muzulmanie, wiec nie jedza ani miesa wieprzowego ani wolowego, prawdziwe kebaby czy to w kostkach czy mielone sa z baraniny, jagnieciny lub kurczakow. Kebab w kostkach jest grylowany, mieso naprzemian z papryka, cebula, pomidorami. Kebab mielony ten prawdziwy turecki nie jest smazony na patykach. Metalowe dlugie (ok. metra) szpady oblepia sie recznie, przy koncu, doprawionym mielonym miesem, po czym piecze sie na otwartym ogniu, recznie obracajac. Kielbaski kebab, takie do 10 cm. sa specjalnoscia bulgarska i nazywaja sie szisz kebab. Kebaby z wieprzowina, wolowina, cielecina to juz przerobki innych krajow.
Gyros to inna potrawa, glownie grecka i to, co tutaj podane to kebaby, nie gyros. Widac, ze nie czytalas podanych linkow.
Gyros ma tez conajmniej 2 postaci, moze byc w kostkach do plackow pita (rozni sie przyprawami od kebabu), albo kilka kg. miesa baraniego pokrojonego w cienkie platy nadziane na wys. ok. 50 cm na metalowy dlugi szpikulec, ktory obraca sie pionowo na roznie i potem mieso jest skrawane pionowo w platy. Prawdziwy grecki tez jest wylacznie z baraniny, z innych mies to przerobki.

Zgłoś 22.08.07 [18:09] kebab_to_mój_nałógD

Otoz to.... czytam wasze wypowiedzi i przepisy na innych stronach gdzie piszecie/piszą ze mięsem do kebaba(kebapa) jest m.in. wieprzowina...
Jedyne miesko jakie mozna znaleść w kebabie to baranina, cielęcina i miesko drobiowe...

Forumowicz/Forumowiczka wyżej dobrze zna sie na rzeczyoczko.gif
Pozdrawiam.

Zgłoś 22.08.07 [19:59] kebab_to_mój_nałógD

tfuu..tfuu... nie cielęcina tylko jagniecina... oczko.gif sorryy