Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jak zrobić pyszne leczo - PROSZĘ O PRZEPIS - DZIĘKI

Mam pytanie do znawców tegoż dania, tzn znalazłam kilka przepisów ale moim zdaniem to nie to, interesuje mnie przepis taki jakby gęsta zupa lekko pikantna a nie warzywa podsmażane na gęsto. Jadłam to kiedyś w pracy jak pracowalam a ostatnio na wczasach, no i jeśli jest ktoś kto zna taki przepis to badzo proszę o wpis. Zawsze jadłam z parówkami w tej zupie.

Zgłoś 19.10.17 [15:42] kkazha

Odpowiedzi

Zgłoś 31.08.05 [11:52] zuzia


Ja zwsze robie tak. obieram ziemniaki i cukinie (kabaczek lub patison w zaleznosci co jest dostepne), kroje w kostke wrzucam do duzego garnka, zalewam taka iloscia wody zeby zakryla warzywa (jak bedzie jej wiecej to pozniej trzeba odlac) i na malym ogniu gotuje - trzeba posolic. W tym czasie pieczarki wrzucam na patelnie (aby lekko sie podsmazyly), nastepnie dodaje do nich cebulke pokrojona i papryke (tyle ile sie lubi), gdy juz sa podsmazone przekladam je do garnka z gotujacymi sie ziemniakami i "rozgotowanym" kabaczkiem (powinien byc rozgotowany - bo naturalnie zagesci nam leczo, dlatego kroje go w bardzo mala kostke). Nastepnie na patelni podsmazam miesko, i tu do wyboru: piers z kurczaka, schab, kielbaske torunska, zwyczajna, dobra (a najlapiej jak sie doda rozne rodzaje miesa tzn. kielbaske i kurczaka np.). Wrzucamy podsmazone mieso do prawie gotowego juz lecza, dodajemy pomidory (obrane ze skorki), passate pomidorowa lub koncentrat. Doprawiamy sola, pieprzem i papryka. i gotowe. Mozna zrobic tez bez miesa dodajac np. fasolke szparagowa usmiech.gif smacznego zycze

Zgłoś 31.08.05 [11:53] zuzia


Ja zwsze robie tak. obieram ziemniaki i cukinie (kabaczek lub patison w zaleznosci co jest dostepne), kroje w kostke wrzucam do duzego garnka, zalewam taka iloscia wody zeby zakryla warzywa (jak bedzie jej wiecej to pozniej trzeba odlac) i na malym ogniu gotuje - trzeba posolic. W tym czasie pieczarki wrzucam na patelnie (aby lekko sie podsmazyly), nastepnie dodaje do nich cebulke pokrojona i papryke (tyle ile sie lubi), gdy juz sa podsmazone przekladam je do garnka z gotujacymi sie ziemniakami i "rozgotowanym" kabaczkiem (powinien byc rozgotowany - bo naturalnie zagesci nam leczo, dlatego kroje go w bardzo mala kostke). Nastepnie na patelni podsmazam miesko, i tu do wyboru: piers z kurczaka, schab, kielbaske torunska, zwyczajna, dobra (a najlapiej jak sie doda rozne rodzaje miesa tzn. kielbaske i kurczaka np.). Wrzucamy podsmazone mieso do prawie gotowego juz lecza, dodajemy pomidory (obrane ze skorki), passate pomidorowa lub koncentrat. Doprawiamy sola, pieprzem i papryka. i gotowe. Mozna zrobic tez bez miesa dodajac np. fasolke szparagowa usmiech.gif smacznego zycze

Zgłoś 31.08.05 [12:01] emu

Ziemniaki i cukinia to już nie leczo! Leczo to papryka, pomidory, cebula na smalcu i ewentualnie jakieś mięso czy kiełbasa.

Zgłoś 31.08.05 [14:10] madzia.

kkazha, a moze ty jadlas zupke gaspacho??? bo tak to wyglada po opisie? tylko nie wiem jak sie maja do tego parówki bo mi sie wydawalo ze to raczej bezmiesne danie.

Zgłoś 31.08.05 [22:39] Ola

Ja robię leczo tak jak napisała emu, obrana i pokrojona cebulę podsmażam, wrzucam do garnka, do tego dodaję pokrojoną paprykę, troszkę przypraw, duszę do miękkości, na końcu dodaje się pomidory, ale ja wole koncentrat, i najchętniej pokrojona kiełbasę. Konsystencja może byc rózna, gdy się doda więcej wody, to będzie to półpłynna potrawa. Doprawiam ostra paryką, solą, koncentratem dla kwaśności.
Carpe diem!

Zgłoś 27.09.05 [16:42] Majka

Hej nie zapominajcie o pieczarkach prawdziwe leczo to tak jak napisał emu ale i z pieczarkami duszonymi mniam usmiech.gif

Zgłoś 27.09.05 [16:43] Majka

Hej nie zapominajcie o pieczarkach prawdziwe leczo to tak jak napisał emu ale i z pieczarkami duszonymi mniam usmiech.gif

Zgłoś 27.09.05 [16:43] Majka

Hej nie zapominajcie o pieczarkach prawdziwe leczo to tak jak napisał emu ale i z pieczarkami duszonymi mniam usmiech.gif

Zgłoś 04.10.06 [16:13] Luśka

hej ja najpierw przesmazam kielbaske lub jakies miesko potem cebulke papryke, pieczarki lub grzyby. jak wszystko jest miekie dodaje pomidory i przyprawiam do smaku. mozna dodac koncentratu pomidorowego jesli leczo wyjdzie za jasne. zycze smacznego

Zgłoś 19.04.07 [12:06] Gabi

moje leczo wygląda tak (to jest po węgiersku)
- 60 dag papryki
- 50 dag pomidorów
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- olej
- 20 dag kiełbasy lub parówek
- papryka czerwona w proszku
- ewentualnie czuszka

Sposób przyrządzania:
Pokroić cebulę w plastry, smażyć na oleju, aż będzie szklista, posypać papryką w proszku (po odstawieniu z ognia). Paprykę odpestkować i pokroić w paski. Dołożyć do cebuli, posolić i dusić pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut. Pomidory obrać, potem pokrojone wrzucić do papryki. Wszystko gotować tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki i posiekany czosnek. Warto dorzucić drobno pokruszoną czuszkę - leczo będzie bardzo ostre. Węgrzy jedzą leczo na śniadanie i kolację z pieczywem. Na obiad zwykle podają z ryżem. Leczo o wiele lepiej smakuje, jeśli wbijemy do niego 3 jajka i pomieszamy aż się zetną. Do ryżu bardziej jednak pasuje odmiana bez jajka. Smaczne jest też, jeśli na początku zamiast oleju smażymy pokrojony drobno boczek wędzony (10 dag), aż się wytopi, odkładamy i na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę, później do papryki i pomidorów dodajemy skrawki boczku.

Zgłoś 19.04.07 [12:57] do Gabi

eee sory ale coś mi się tu kolejność nie zgadza. jeśli będziesz tak długo dusić paprykę to ona się po prostu rozgotuje i zoztanie z niej sama skórka.
druga zecz to dlaczego piszesz żeby papryke w proszku dac dopiero po zdjeciu patelni z ognia - papryka w proszku wydobywa swoje najwiękrze walory smakowe właśnie po podsmażeniu jej na tłuszczu.
kiełbasa dodana do całości na końcu i nie przesmażona napewno nie poprawi smaku całej potrawie.

proponuje tak:

przesmażyć wędlinę (paprykę w proszku), dodać cebule, czosnek, pomidory (lub koncentrat), liść laurowy, ziele angielskie , paprykę , podlać rosołkiem, dusić jeszcze troche, doprawić, zgęścić w razie potrzeby.

Zgłoś 04.04.13 [12:53] gość

ja najczęściej jem z klopsikami , pieczarkami i cukinią.

Zgłoś 31.05.13 [18:47] Surri

Zgłoś 02.07.13 [23:52] Marta Skowronek

Najsmaczniejsze leczo jakie jadłam smiech.gif Sprawdźcie na http://leczo.net.pl/

Zgłoś 08.07.16 [14:01] gościu99

Generalnie robiłem zawsze leczo z kiełbasą. Ostatnio pokusiłem się jednak o nieco inną wersję. Tutaj możecie sprawdzić jak pozmieniać trochę składnik i wyjdzie nam równie pyszne leczo inaczej: http://pancook.pl/leczo-inaczej/. Dzisiaj właśnie zrobiłem i powiem, że niebo w gębie. Polecam!

Zgłoś 24.09.17 [18:57] gość

Dostałam kiedyś super przepis od przyjaciółki: ugotujmycos.pl/leczo-wegetarianskie/. Dla mnie super, bo nie jem mięsa, ale mężowi mięsożercy też bardzo smakuje usmiech.gif

Zgłoś 19.10.17 [15:42] gość

Tu znajdziesz dużo ciekawych przepisów nie tylko na leczo http://przepisybabci.com