Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

JAK ZROBIC UDKA Z KURCZAKA?


Od niedawna zaczelam gotowac i juz brakuje mi pomyslow...
Dzis na objad chcialabym zrobic udka z kurczaka,ale nie wiem jak je zrobic aby byly smaczne. Prosze o jakies przepisy kwiatek.gif
Z gory dziekuje
Pozdrawiam. lapka.gif

Zgłoś 30.06.11 [12:44] kasia26.......................

Odpowiedzi

Zgłoś 02.03.05 [00:36] Agnieshka



ja czasami wykrawam kości z udek mięso kroje w kostkę taką 2/2 cm skarap[iam magi , vegetuję dodaję zmiażdżone ząbki czosnku na te twoje 3 nogi to 3 ząbki. Robię ciasto nalesnikowe wrzucam do niego mięso z przyprawami a potem smaże na głębokim oleju nakładjąc łyżką porcje mięsa. Do tego jakaś surówka i pycha moje dziecko przepada.
czasami nogi nacieram czosnkiem sola i ziołami i pieke w piekarniku. jak mi się cos przypomni to podam

Zgłoś 02.03.05 [00:38] Agnieshka



Oczywiście nie swoje nogi tylko kurczaka usmiech.gifusmiech.gif

Zgłoś 02.03.05 [11:42] amika35

ja poprostu kupuje przyprawę do kurczaka po staropolsku i gotowe polecam

Zgłoś 02.03.05 [11:55] Monika

Sama jeszcze nie robiłam tylko uczestniczyłam w przygotowaniach i jadłam, dobre. Ale może jakiś szczegół pominęłam.
Na noc udka zamarynowane (skropione) sosem sojowym i zostawione w lodówce. Przed pieczeniem posmarowane taką mazią: majonez, ketchup i ewentualnie sól i jakieś przyprawy, i upieczone w piekarniku.
Oj, muszę sama spróbować to zrobić. usmiech.gif
Pozdrawiam Monika

Zgłoś 17.03.05 [15:04] HELENKA

Ja wybieram jak największe udka,wykrawam z nich kostki.Posole,popieprze i do lodówki na kilka godzin lub na noc.Przed pieczeniem przygotowuje farsz:kilka pieczarek i jedną małą cebulkę szatkuję na grubej tarce\'\'jarzynówce\'\'Dodaję masełko, sól, pieprz,duszę do odparowania wody.Odstawiam do wystygnięcia.Dodaję troszke bułki otartej ze skórki, wymoczonej w mleku jedno jajko,sprawdzam czy jest dość dosmaczone i nadziewam tym udka.Układam ciasno,posypuję ziołami jakimi lubię i do piekarnika.Podaję z surówkami na jakie mam ochotę.Życzę smacznego.

Zgłoś 17.03.05 [16:43] palce lizac


4 udka z kurczaka , kucharek albo vegeta, przyprawy do kurczaka,papryka czerwona slodka, chili w proszku,czosnek swiezy albo granulowany i majonez 2 - 3 lyzki Udka myje, ja to robie w zlewie (nie ma tyle do mycia tylko splukac zlew) nastepnie na wyczucie posypuje wszystkimi skladnikami dobrze wcierajac je w mieso kurczaka i na sam koniec dodaje majonez i kazde udko z osobna nacieram majonezem.Odstawiam na przynajmniej 2 godziny zeby przeszly ja robie to zawsze dzien wczesniej,i pieczemy w piekarniku az bedzie zlota skorka i miesko upieczone.Udka sa naprawde bardzo smaczne , mieciutkie na kosci nie pozostaje ani kawalek miesa.Uwaga nie pisalem o soli bo dodaje tyle przypraw w tym duzo vegety , czy nawet rosolku w proszku ze soli nie trzeba. Smacznego

Zgłoś 17.03.05 [17:03] HELENKA

Ja robię to ostrym,spiczastym nożem.Delikatnie podcinać mięsko po kości i odciągać a powoli zacznie się ukazywać goła kość.Radzę uważać na palce.Dobrze jest nauczyć się tej opercji bo może sie przydać w filetowaniu np.kaczki lub innego ptactwa.Powodzenia.

Zgłoś 17.03.05 [17:09] Evil_Princess

Witajcie

Huch! Czyżby na tym świecie byłby faktycznie poza mną jeszcze ktoś, kto robi udka w paprykowym majonezie??? *LOL* A ja już myślałam, że to tylko ja jestem taką psychopatką...

A wracając do tematu: gorąco polecam udka w sosie Havanna...

Sos:
- puszka (450 ml) pomidorów, osączone i trochę posiekane
- 50 ml oliwy
- 50 ml białego rumu
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- pęczek drobno posiekanej cebulki wiosennej
- czosnek (przeciśnięty)
- droniutko posiekane chili lub chili w proszku
- Cayenne
- brązowy cukier lub miód
- sól
- świeża posiekana kolendra (jeśli ktoś nie lubi mydlanego smaku: pietruszka)
- sok z limetki
- Tabasco

Wszystko wrzucić do odpowiedniego naczynia, dokładnie wymieszać i wstawić przez noc do lodówki (sos smakuje dopiero następnego dnia).
Umyte i osuszone udka (ja ze względu na miliardy kalorii zawsze usuwam skórę) skropić sokiem z limetki, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, napędzlować sosem. Rzucić na grill lub na ruszt w piekarniku (środkowa szyna, ok. 220 stopni), podczas pieczenia co kilka minut pędzlować sosem. Resztę sosu podać osobno.

Smakuje najlepiej z bagietką lub pieczonymi ziemniakami i kolorową sałatką (sałata rzymska, pomidory, ogórek, papryka, rzodkiewki, cebulka wiosenna & Co. w lekkim sosie jogurtowo-szczypiorkowym).

Pozdrawiam

Renee

It's better to reign in Hell than to serve in Heaven...

Zgłoś 17.03.05 [17:31] Danka

Witam,jezeli masz malo czasu to proponuje kurczaka w panierce.Porcjuje kurczaka,mozna same udka,obtaczam w rozbelanym jajku nastepnie dokladnie w bulce tartej i smaze na goracym tluszczu.Oczywiscie sole je wczesniej,lubie tez przyprawione ostra papryka.

Zgłoś 17.03.05 [17:43] babojaga

Helenka dzięki , będę uważać na palce !!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 17.03.05 [19:52] Pinia

A ja wsadzam udka, a także skrzydełka kurza, w marynatę z:
soso sojowego, imbiru, chilli, miodu i oleju. W tym zajzajerze trzymam minimum 3 godziny, a następnie piekę. Plauszki lizać. Polecam i pozdrawiam

Zgłoś 20.01.06 [21:17] ciasteczko

a czy do marynowania udek przed pieczeniem można użyć sosu chilli?

kupiłam dzisiaj taki sos "słodki sos chilli" firmy tao-tao i teraz nie wiem jak go zuzyc - macie moze jakies sugestie na polaczenie pieczonych udek i tego sosu? czy dodac go do marynaty czy jak?

Zgłoś 21.01.06 [10:21] ewam

ja mam cos takiego:to przepis Karli z MUSD,mam nadzieje ze sie nie obrazi ze podalam tu jej przepis.

Udka z kurczaka zapiekane z ziemniakami
4 udka
1 kg ziemniaków
1-2 główki czosnku
przyprawy: do kurczaka, wegeta, ulubione zioła
2 duże łyżki majonezu

Udka posypać przyprawami, ułożyć na posmarowanej olejem blaszce, obrać ziemniaki, przekroić na ćwiartki i poukładać wokół udek. Czosnek rozdzielić na ząbki, ale nie obierać i porozrzucać między ziemniakami. Udka posmarować majonezem i jeszcze raz całość posypać przyprawami. Zapiekać w 180C, aż udka się zrumienią a ziemniaczki będą miękkie i złociste. PYCHA! Do tego jeszcze sałatka z sezonowych warzyw i obiadek gotowy.

Zgłoś 18.10.07 [15:50] KANAREK

A tak w ogóle czy udko z kurczaka na uroczystej kolacji je się nożem i widelcem czy można rękami??:/

Zgłoś 18.10.07 [21:48] noga

wygodniej nogami

Zgłoś 20.10.07 [14:55] Mancia

Fajny topic, wiele fajnych przepisow w jednym miejscu.

Zgłoś 11.02.09 [12:30] Karamazow

Ewam. Wlasnie wsadzilem kurczaka wg Twojego przepisu do piekarnika, troche sie boje tego majonezu, wiec jak cos nie wyjdzie to Cie dodam na gg i zablokuje !!

Zgłoś 12.04.11 [09:29] becia**

ja właśnie tez za bardzo nie wiem ale wy nic mi nie podpowiadacie jestem początkująca i musze miec napisane wszystko krok po kroku, tak jak pewnie wiele uczestniczek strony ;(

Zgłoś 12.04.11 [21:21] przepisy na udka

Kurczaki mozna robic na tysiace sposobow. Tu podane sa dobre, ale jeszcze wiecej znajdziesz na innych forach kulinarnych. Otwierasz Google i wpisujesz haslo: "udka kurczaka przepisy" i inne hasla, ktore tam wyskocza, po kolei. Tam sa przepisy forumowiczow z innych stron kulinarnych i wypraktykowane, setki do wyboru.
Wszystkie poczatkujace macie tam podane "krok po kroku".
Na udkach i palkach tez mozna gotowac wszystkie zupy, bardzo smaczne.

KANAREK - jest ogolnie przyjete, ze mozna obgryzac wszedzie i w restauracji tez, palki (podudzia) kurczaka. Udka mozna tak i tak, ale chyba lepiej widelcem i nozem. Nie mylic palek z udkami, bo to inne czesci tuszki kurczaka. Te dolne czesci to palki.
Bardzo dobre jest leczo na udkach, palkach czy na calych dolnych cwiartkach kurczaka, moja propozycja:

czesci kurczaka posolic, doprawic pieprzem poddusic na oliwie lub smalcu (smaczniejsze) na duzej patelni pod przykrywka, dodajac troszke wody, ze 25 min. Kiedy prawie miekkie dodac pokrojone pomidory, cebule, papryki (kolor do wyboru) w rownych ilosciach wagowych, dodac tluszczu, jesli trzeba, doprawic do smaku albo dodac rozpuszczona kostke rosolowa z kurczaka. Dusic do odpowiedniej miekkosci, zeby papryka i cebula byly jeszcze lekko twardawe, takie sa najsmaczniejsze.
Kto lubi pikantne potrawy moze dodac do duszenia ostra (1 lub wiecej) mala papryczke swieza, albo kruszona, do smaku. Potrawa smaczna z ziemniakami lub chlebem.

Mozna uzyc gotowe leczoalbo pomidory z puszki, do wyboru. Ja robie j.w.

Panierujac czesci kurczaka warto maczac najpierw w jajku, potem w mace (moze byc doprawiona np. pieprzem lub papryka), znow w jajku i dopiero w bulce tartej. Smaczniejsze, bardziej pulchne.

Zgłoś 18.06.11 [14:29] Kirdana

Ja posypuje udka sola, pieprzem, przyprawa do kurczaka, curry i slodka papryka, polewam oliwa z oliwek zostawiam na 2h w lodowce, po 2 godzinach wkladam do piekarnika. Obieram ziemniaki kroje w plastry takie okolo 0,5 cm wkladam ziemniaki do garnka polewam oliwa z oliwek dodaje sol czerwona slodka papryke i curry wszystko wylewam na blache obok kurczaka kurczak powinien sie piec okolo 20 minut zanim dodaje ziemniaki. Proste w przygotowaniu a moj chlopak za tym przepada. nie podaje proporcji bo zawsze robie to na oko. Czasami dolewam oliwy na ziemniaki podczas pieczeniausmiech.gif

Zgłoś 30.06.11 [12:44] Mia

Kiedyś wpadłam w sieci na rewelacyjny przepis- robi się praktycznie samo))Obtaczasz kurczaka w dowolnej ulubionej przyprawie(wg mnie genialna jest złocista).Ja dodatkowo jeszcze odrobinę solę i obsypuję majerankiem z dodatkiem mielonego kminku(polecam-mielony ma zupełnie inny smak).Do żaroodpornego naczynia wkładasz kurczaka+ dużą pokrajana w plastry marchew + 2 duże pokrajane ziemniaki+ jedną pokrojona w duże kwały cebulę. Można dodać w sezonie np kalafiora. Pomiędzy wszystkie te składniki wkładasz kilka ząbków czosnku, a na wierzchu kilka wiórków masła.Uwaga niczym więcej nie przyprawiamy-przyprawa z kurczaka przejdzie do potrawy. Naczynie szczelnie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 1 i 1/2 godz. Najpierw temperatura 0k 200st, po pół godzinie zminiejszamy do 180st. Na 20 minut przed końcem odkrywamy dla zrumienienia.REWELACJA. Całe danie zrobiło się praktycznie samo.Wsmku-pycha! Ilości kurczaka i jarzyn dobieramy wg indywidualnego gustu.