Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

jak zrobić wino z winogrona prosze o przepis

prosze o przepis na wino z winogrona mam winogron13kg co mam zrobić dalej prosze o pomoc

Zgłoś 26.10.12 [22:37] cukier

Odpowiedzi

Zgłoś 20.09.05 [14:18] Aruś

bierzesz winogrona, myjesz, obskubujesz lub nie.
Wyciskasz je lub wrzucasz wszystko do bani, cukier, drożdże(niektorzy nie daja, ale moze to spowodować zepsucie się zamiast fermentacji)
no i woda przegotowana.
to wszystko

Zgłoś 26.09.06 [22:06] -----borewicz------

ale problem na 10 litrow wina dajesz okolo 3 kg winogron dotego cukier 3 kg i na dwie raty i okolo8 litrow wody i wsio drozdrzy nie daje sie niektorzy daja ale ja nigdy nie daje do win owocowych drozdrzy gdyz wystepuja naturalnie ;;p;p fermentacja zawsze rusza i ostro zapierda... polecam zulte winogrona fioletowe mozna zmieszac z czyms bo z samego wino jest cierpkiei ch*jo....pozdro wezykowych powrotow do domu

Zgłoś 26.09.06 [22:15] lolo

Jak wyciskacie sok z winogron . Sokownik sokowirówka i profesjonalna wyciskarka ( 480 zł oszaleli ) odpadają .Czas nagli pomocy.

Zgłoś 16.03.07 [19:46] danio

wicie jak zrobić wino bez dymiona(bańki)

Zgłoś 15.09.07 [16:06] szaa

orzyyj pięci litrowej butli po wodzie

Zgłoś 28.10.07 [12:22] graffitilove

Połowę butla napełniasz winogronami, które wcześniej przebrałeś ( chodzi o to zeby nie bylo ogonków w przeciwnym razie bedzie zepsuty smak) można wypłukac. Nastepnie rozpuszczasz w baniaczku z wodą cukier aż zakipi ( 3kg cukru na 15 litrowy butel -wino słodkie) jak ostygnie wlewasz do butla. pozostaje tylko dolać do reszty butla przegotowanej ale chlodnej wody( zostawic 15 cm wolnej przestrzeni gdyż owoce po fermentacji podnoszą sie) i włożyć rurke. Po około 3 4 tygodniach przecedzić całość, umyć naczynie i ponownie wlac do butla odczekać 4 tygodnie zlać wino przez rurkę (gdyż na dnie odłoży się osad.... I gotowe robie wino juz od kilku lat i sprawdza mi sie ta receptura jest slodkie i pyszneusmiech.gif Pozdrawiam i powodzenia.

Zgłoś 31.03.08 [16:42] Winiasz

Elos to co czytalem jest bardzo spox ale prosze o kontakt na lepszy sposób podaje NR GG11648213 BARDZO PROSZE O KONTAKT dzienx

Zgłoś 07.09.08 [14:26] tadek

jak ktoś coś piszę to niech nie robi błędów w podstawowych wyrazach. To wino wam mózgi popsuło.

Zgłoś 11.09.08 [17:02] arczii

mam sok z winogrona białego a nie wiem jak zrobić winosmutas.gif
czy może mi ktoś pomóc?????

Zgłoś 11.09.08 [18:08] Chyba pomyliłeś

(pomyliłaś) forum. Na tym rozpanoszył się TakoKretyn. Nic sensownego nie poradzi, a jedno co może, to się pienić że mu sprzedaż spada. Poszukaj porady na cywilizowanym forum.
Może Google wskaże Ci drogę??? usmiech.gif

Zgłoś 02.11.08 [11:41] MichTer

Witam!

Chciałbym się poradzic w sprawie wyrobu wina. usmiech.gif W tym roku nastawilem 3 gasiory: 5l, 10l i 25l. W tych 2 ostatnich tkwi największy problem... Jest to wino słodkie z białych winogron... Kiedy go przygotowywałem wsypywałem rozgniecione skórki razem z sokiem i teraz gdy wino przestało pracować chcę go przelać... Niestety na jego powierzchni zrobił się CHEŁM z tych splesnialych juz skorek i ciężko zlac go do butelek... W zeszłym roku robiłem filtrowanie wstępne: zlałem wino bez skorek do miednicy a potem spowrotem do gasiora zeby osad opadl. Wiem jednak ze to nie najlepiej gdyz praktycznie na calej powierzchni wino miesza sie z tlenem... Ja kam robic w tym roku? Moze przebić sie przez ta warstwe skorki i sciagnac wino...?

Pozdrawiam!

Zgłoś 03.11.08 [19:08] mój

KUPILEM ZA ZA CIENKą RURKE FERMENTACYJNą CZYM Ją USZCZELNIć

Zgłoś 04.11.08 [07:59] Wklej tą

rurkę na silikon.
Sposób drugi; nałóż ma rurkę wężyk silikonowy czy igelitowy.

Zgłoś 04.11.08 [20:14] mój

tez myslalem o silokonie a nie zoctuje sie

Zgłoś 05.11.08 [09:51] Niby

dlaczego miało by się wino zepsuć? Jeśli fermentuje i jest brak dostępu tlenu to bakterie kwasu octowego nie działają. (Mogą w nim działać tylko bakterie beztlenowe) Przy fermentacji burzliwej mogło by nawet stać bez rurki fermentacyjnej. Przytkane kłębkiem waty aby muszki owocówki się do niego nie dostały. oczko.gif

Zgłoś 06.01.09 [19:39] alkocholik

po prostu nie umicie robic wina

Zgłoś 26.01.09 [14:18] po prostu ja..

alkocholik.. buahahahah... śmieszny jesteś..

jak tak krytykujesz to napisz jak ty robisz.. a dopiero się udzielaj.. tutaj kazdy pisze po swojemu jak robi.. tak więc zamiast krytykować to napisz jak ty robisz.. bo tak naprawde to nie wiesz jakie wino komu wychodzi.. a podejżewam że ty sam nie umiesz robic wina i tu cie najbardziej boli, dlatego tez nic pozytecznego zes tu nienapisał..

ja jeszcze nie robiłem wina.. ale chciałem tym razem zrobic i wszedłem tu na forum zeby się czegoś dowiedzie.. no i tak się stało.. i dziekuje wszystkim ktorzy dzielą się swoim doświadczeniem..

a ty alkocholi.. lepiej najpierw sie zastanów zanim sie wypowiesz.. bo to forum nie jest po to zeby go zasmiecać..

Pozdrawiam.. oczko.gif

Zgłoś 26.01.09 [14:20] tak jest

Zgadzam się z przedmówcą.
Alkocholik! nie zaśmiecaj forum!

Zgłoś 09.04.09 [19:56] ziemowitb

Nastawilem wlasnie gasior, pierwszy w zyciu oczko.gif . Pol banki winogron ( banka 5 ltr. ), 1 kg cukru na 5 litrow wody. Rozgniotlem, zalalem, korek z wezykiem zasadzilem. Odezwe sie za 4 tygodnie oczko.gif

Zgłoś 18.06.09 [18:12] lemon335

ja zrobilem wino z jablek kopa mialo ale tez sraka byla niesamowita kto zna powod tego prosze pisac

Zgłoś 24.07.09 [12:46] Mati

ja zrobilem to tak : Kupilem 1 kg winogron (na poczatek),poprzecinalem je na pol i wsypalem do butelki, dodalem 300 g cukru i zalalem zimną wodą .Potem z 4 wacikow zrobilem korek zeby gaz wylatywal i odstawilem w cieple miejsce (parapet) .Codziennie mieszalem butelke (trząsłem ją ) i w miech zrobilo sie ok.12% winko

PS.Robilem z bialych winogron

Zgłoś 25.08.09 [22:18] Koorek

Z wacików? Czyli co, wsadziłeś kilka wacików w szyjkę butelki?
Dobre wyszło chociaż?

Zgłoś 26.08.09 [18:53] ps

jaki efekt dałoby użycie zwykłych drożdży takich jak do pieczenia i czy w ogóle konieczne jest ich dodawanie???

Zgłoś 26.08.09 [21:47] drożdże

dodać trzeba, ale nie pikarnicze, tylko winiarskie. Jeśli chce się oczywiście dobre winko otrzymać.

Zgłoś 07.09.09 [17:05] maciej

"KUPILEM ZA ZA CIENKą RURKE FERMENTACYJNą CZYM Ją USZCZELNIć"

polecam delikatnie zalać parafiną (woskiem ze świecy).

Zgłoś 21.09.09 [17:35] halun

najlepsze jest wino z lisci

Zgłoś 01.10.09 [20:54] rafek

Jak to w końcu z tym winem z winogron jest dodaje sie drożdze winiarskie czy nie bo jedni piszą że tu zachodzi naturalna fermentacja a inni znów że trzeba dodawać???bądz tu mądrym..

Zgłoś 01.10.09 [21:03] juruś dodaje tylko rodzyny

pisał że sponiewiera to jak prawdziwy żółtanol.

Zgłoś 03.10.09 [09:58] CIEMEK

ja zrobilem wino z winogronu i z jablek dalem winogron i jablka na 10l dalem 2kg cukru niedaje drozdzy hcecie pszepisy na wudke z ryzu i inne wyslijcie sms o tresci BIG 2168136 na numer 76789 to nic niekosztuje a dostajecie sms-y o winah jak zrobic i o wudah i likrach POZDRO!!

Zgłoś 03.10.09 [21:23] jeszcze nie juruś

ale niedużo mu brakuje.