Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jaka kupic kuchenke? gazową czy na prąd? Pomocy!!!

Od lat używam gazowej z elektrycznym piekarnikiem, ale szykują mi sie nowe meble w kuchni i mam dylemat. Tyle teraz "inteligentnych" kuchenek! Wpienia mnie troche ze mam tylko 4 palniki i to roznej wielkosci, a slyszalam o kuchenkach elektr. rozgrzewających sie tylko pod garnkiem. Piszcie o waszych doświadczeniach, za i przeciw. Mysle ze to nie tylko moj dylemat.

Zgłoś 22.02.18 [23:35] Moniś

Odpowiedzi

Zgłoś 22.01.06 [17:26] Magdzia

jeśli mieszkasz w domku to możesz się zastanawiać, ale jeśli w bloku to sprawdź najpierw, czy masz siłę, bo jeśli nie to może być problem z kuchenką elektryczną

Zgłoś 22.01.06 [18:52] konopielka

Właśnie zafundowalismy sobie nowe meble w kuchni i takze kuchenkę, a właściwie płytę i piekarnik oddzielnie. Piekarnik na prąd (normalnie podpiety wtyczka do kontaktu, Magdo) i płytę gazową, gaz na szkle. Fajne rozwiazanie bo piekarnik jest wsuniety w szafkę na wysokosci blatu - nie musze się schylać i szorować go na kolanach!!! Polecam. Natomiast gaz na szkle, porażka -widać każą plamkę. Każde odbicie palca - nie polecam. A przy tym taka płyta jest równa, nie ma egłębiń wokół palników i jak coś wyskipi to rozlewa się po całęj płycie a póżniej płynie na blt i podłogę! Nigdy więcej gazu na szkle!!! Pozdrawiam!

Zgłoś 22.01.06 [19:01] Lena

Według mnie tylko gaz. Czy widzieliście kiedyś żeby jakikolwiek szanujący się kucharz gotował na czymś innym niż "żywy ogień" bo ja nie.

Zgłoś 23.01.06 [08:30] Tomisław

Zwracam uwagę aby zakupić kuchenkę o szrokości 60 cm, a nie jak typowa 50 cm. Po latach używania 50 cm kuchenki nastąpił szok gdy zmieniliśmy na 60- tkę (gazową z elektrycznym termoobiegiem). Wchodzi każdy garnek i patelnia. Co prawda kosztem zmniejszenia jednej szafki o 10 cm, ale warto było. Mieszkamy w bloku, 4- osobowa rodzina + goście
Pozdrawiam

Zgłoś 23.01.06 [09:16] jurasa4

Konopielka powiedziała wszystko.
Lena nie ma co sie kierować jakimiś ideologiami że żywy ogień itp.
Z praktyki wiadomo że piekarnik używa się w ponad 50% do ciast, a one nie lubią zmienności gazu i zużycia palników. Taka jest prawda palniki się zuzywają ale nikt po 4 czy 5 latach nie myśli nad wymianą palnika tylko gdera o popsutej kuchence. Piekarnik elektryczny możesz regulować niemal idealnie co do temperatury i czasu pieczenia. Nawet jak zapomnisz, że coś sie piecze on sie wyłączy, a to co było pieczone już spokojnie powoli stygnie!
No i nie zużywa się tak szybko jak kuchenka gazowa. Według mnie same zalety.

Zgłoś 23.01.06 [16:43] Moniś

Dzięki!
Że piekarnik elektryczny to jasna sprawa, tylko dlaczego Ci czołowi kucharze gotują tylko na ogniu? Podobno te nowoczesne elektryczne blaty to rewelka! Gdzie postawisz gar tam ci sie pod nim rogrzewa. Jak zmieścisz 6 garów to i 6 ugotujesz tylko jak wtedy z regulacją natężenia ciepła?
Ma ktoś taką?

Zgłoś 03.02.06 [09:25] Renata

WITAM! mam kuchenke od miesiącafirmy AMICA.piekarnik elektryczny,palniki gazowe.A miałam kupic kuchnie z jednym palnikiem elektrycznym,gdy zobaczyłam ze tam w piekarniku nic nie ma to decyzja była łatwa. Kuchnia jest super: piekarnik nawet na trzy blaszki, termoobieg,trzy wielkie blachy,rozen,opiekacz itd.Mam duza rodzinke i kochamy ciasto,teraz mozna piec i kazdemu wystarczy. AMICA typ G5E3.42ZpTaKDSpNVm. POLECAM

Zgłoś 14.03.08 [16:33] Rozi

Mam kuchenkę z termoobiegiem i nie umiem upiec ciasta , zawsze piekłam w kuchence elekyrycznej ( góra - dół )i było dobrze, a teraz nawet nie mam takiej funkcji, tylko sama góra. Nie wiem kiedy włączyć ten termoobieg, przy jakiej temperaturze piec. Będę bardzo wdzięczna za rady i z góry dziękuję

Zgłoś 15.09.08 [21:13] leksja

A my sobie z mężem przy okazji przeprowadzki zafundowaliśmy kuchenkę Amika HKP74324 w sklepie agdmedia i jesteśmy, a głównie ja jestem, bo to mój świat oczko.gif , bardzo zadowolona. I nie zamieniłabym jej na gazową.

Zgłoś 26.11.09 [11:26] kulka-1983

Ja proponowałabym elektryczną. Gazowe juz trochę po pierwsze wychodzą z mody, a po drugie nie są zbyt bezpieczne. Nieraz przez gaz są nieszczęśliwe wypadki. No i dla dzieci otwarty ogień nie jest dobry. Nie mówie już o indukcyjnych, ale płyta mniej je ciekawi niż płomienie. Może AEG-Electrolux [megamedia.pl za 1444zł] Z płytą ceramiczną, 5 funkcji piekarnika, nawiew, grill, termostat, klasa A, potrójne szkło w drzwiach piekarnika, oświetlenie, szuflada na naczynia, zdejmowane drzwi, kolor biały.

Zgłoś 14.11.14 [23:18] boczek952

Jeżeli zdecydowałeś się na kuchnke gazową polecam Ci przeczytać ten artykułwww.wnetrzekuchni.pl/sprzet-agd/kuchenki/67-o -czym-warto-pamietac-przy-wyborze-kuchenki-gazowej . Myślę że dzięki niemu będziesz wiedział jaki wybrać i czym się kierować podczas wyboru

Zgłoś 04.02.15 [14:29] gość

My mamy płytę ceramiczną od Sol Gaz, bardzo ładna, elegancka, wymiary ma coś 50 na 60 cm, więc w sam raz. W zasadzie można na niej kłaść wszystkie garnki, poza aluminiowymi. Nie ma takiej jazdy jak z płytami indukcyjnymi, że trzeba specjalne gary kupować. Na stroniewww.solgaz.eu jest ich pełna oferta i szczegółowy opis produktów. Dobry kontakt, szybka dostawa!

Zgłoś 05.02.15 [22:37] gość

Polecam nająć projektanta. Polecamwww.kaminskadorota.pl

Zgłoś 23.03.15 [14:38] tajemnicekuchni

Zdecydowanie kuchenka elektryczna góruje nad kuchenką gazową. Wystarczy chwilę poużywać obu wersji a przekonanie się jak różnica jest wielka. Piekarnik elektryczny piecze całościowo, gazowy zdecydowanie nie obejmuje całości ciasta czy dania. Choć obie wersje pieką, to jednak elektryka jest o wiele bardziej wydajna.

Zgłoś 13.04.15 [09:53] aniaFF

Electrolux ma taki patent że można sobie przestawiać pola grzejne według własnego uznania. Jest sterowanie suwakowe albo łączenie pól grzejnych. Jest to wygodne jeśli potrzeba postawić duży gar np. do gotowania weków. Dobrą funkcją jest też booster który pobija moc.
"jeśli mieszkasz w domku to możesz się zastanawiać, ale jeśli w bloku to sprawdź najpierw, czy masz siłę, bo jeśli nie to może być problem z kuchenką elektryczną"
Niektórzy nie mogą podłączyć do instalacji normalnej indukcji, wtedy trzeba kupować model z tzw. flexi power np. EHH3634F9K

Zgłoś 13.04.15 [22:22] bella mour

I taką podłączę w bloku? Marzę o indukcji, ale znajomi mi odradzał, bo siły nie ma u nas. Dość mam już czarnych od gazu garów, no i przy dzieciach jednak będzie bezpieczniej.

Zgłoś 15.04.15 [13:41] aniaff

z tego co wiem to taką płytę można podłączyć pod 2 kontakty lub pod 1. Na płycie są specjalne zworki po przełączeniu których płyta będzie działać na jednym podłączeniu. Reguluje się nimi moc całej płyty. Moc powinna być dostosowana pod instalację. Ta płyta została stworzona pod takie osoby jak ty, więc przypuszczam że taka płyta rozwiązała by problemy z brakiem siły pod tradycyjną płytę.

Zgłoś 15.04.15 [21:38] bella mour

Czekaj, czekaj... kontakty czy fazy? Masz jakiś opis albo rysunek? Bo nie za bardzo rozumiem.

Zgłoś 29.04.15 [00:44] Ofemina

Padło określenie Flexi Power. Co to jest ?

Zgłoś 29.04.15 [20:06] Horsti

Najlepiej w dzisiejszych czasach to zainwestować w indukcje z opcją flexipower. Electrolux ma takie w swojej ofercie. Taka indukcje bez problemu podłączysz do jednego gniazdka więc w każdym miejscu usmiech.gif

Zgłoś 30.04.15 [01:33] ampka

A czy ktoś wyjaśni może czym jest to FlexiPower? Nie znam się na tym i nie wiem o co chodzi. Na necie jest coś o tym, że to związane z podłaczaniem. Tak?

Zgłoś 30.04.15 [22:11] Tama

Najprościej mówiąc zużycie energii dopasowane do Twoich potrzeb. usmiech.gif

Zgłoś 04.05.15 [22:33] aniaff

Flexi power to określenie używane do płyt indukcyjnych w Electroluxie. płyta FlexiPower nadaje się do każdego rodzaju instalacji elektrycznej.

Zgłoś 08.05.15 [09:18] lunetkana

Stanowczo nie gazowa. Nie zdecydowałabym się na to na pewno. Moim zdaniem jednak te nowoczesne płyty indukcyjne są dobre. Tak jak piszecie dostosowane do potrzeb każdego z nas.

Zgłoś 12.05.15 [08:17] aniaff

no dokładnie. Jeszcze w niektórych indukcyjnych płytach można sobie ustalać wielkość pola grzejnego. Jak np. mamy większy garnek. Są też tzw. booster, który zwiększa moc grzejną i przyspiesza gotowanie.

Zgłoś 10.06.15 [18:44] Yosia

Również od lat gazowa, a dół elektryczna.
Gazowa na butle, a od tego roku nawet sama jestem wstanie podłączyć. Nowa butla, która podłącza się na tzw klik. usmiech.gif

Zgłoś 12.06.15 [18:17] malwiniako

Gazową zdecydowanie. Ja kupuję co miesiąc nową butle, ostatnio przerzuciłam się na Nano i nie mam z gotowaniem żadnych innych kosztów

Zgłoś 29.06.15 [20:26] gość

Jeśli mało miejsca to gazowa nie jest skazana na porażkę. Obecnie chyba sporo jest mniejszych butli np: 8kg nano. Znacznie lżejsza łatwiejsza w montażu.

Zgłoś 30.06.15 [20:45] pietter

Moim zdaniem zdecydowanie lepiej gotuje się na gazie. Ja mam kuchenkę gazową i ostatnio kupuje butle Nano moim zdaniem jeszcze lepiej sie gotuje.

Zgłoś 13.07.15 [10:59] Aniaff

Pitter - a w czym gazowa jest lepsza od indukcji? Nie znam takich zalet. Chyba że liczymy koszty zakupu lub to, że gaz jest tańszy niż prąd.