Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jakie wino do grzańca???

Proszę o podpowiedź. Jeśli ktoś zna dobry przepis na grzańca to również poproszę.
Dziękuję z góry !!!
usmiech.gif

Zgłoś 24.01.18 [15:30] Aga B

Odpowiedzi

Zgłoś 25.06.04 [13:04] Hania-Kasia

Ja podgrzewam wino czerwone półwytrawne lub półsłodkie (nie należy gotować, tylko podgrzać) i dodaję gotową mieszankę przypraw do grzańca Kotanyi lub Kamisu w ilości wg opisu na opakowaniu. Na tę porę roku to lepsza chyba Sangria (wino + owoce + lód).

Zgłoś 25.06.04 [14:50] Aga B

Już robiłam kiedyś grzańca piwnego z przyprawą KAMIS (wegług przepisu na opakowaniu) i miał dziwny, bardzo intensywny smak. Prawie nie było czuć piwa. Przyprawa sie nie rozpusciła i pływała na dnie. W każdym razie dzięki za radę co do wina!

Zgłoś 25.06.04 [18:01] Ola

Ja generalnie nie przepadam za grzańcem. Ale kilka lat temu znajomi przywieźli mi z Krakowa Grzaniec Galicyjski. Od tej pory nie ma dla mnie zimy bez niego. Super rozgrzewa, a nawet wmówiłam sobie, że leczy. Gdy tylko czuję biorące mnie przeziebienie lub grypę, wypijam szklaneczkę lub dwie wieczorem. Teraz jest dostępny prawie wszędzie, cena tez nie rujnuje - około 14 zl za butelkę, a wystarczy tylko podgrzać.
Żaden inny gotowy grzaniec tak mi nie odpowiadausmiech.gif

Oj, szkoda, że akurat reszta słońca grzeje mnie w plecy, bo chyba bym poszła tę resztę wykończyćsmiech.gif
Carpe diem!

Zgłoś 11.11.05 [07:43] Sophie

Ja też gorąco(zwłaszcza terazusmiech.gif polecam GRZAŃCA GALICYJSKIEGO.Jest niesamowicie pyszny!!!

Zgłoś 23.11.05 [10:27] Sadam

Butelka półwytrawnej Kadarki,4 gożdziki,szczypta cynamonu,łyżka stołowa miodu(najlepiej z prywatnej pasieki).Mocno podgrzać.Uwaga!!! nie zagotować!!! Obowiązkowo ogień w kominku i lubiana osoba płci przeciwnej!!!Przepis prywatny doskonalony przez lata.SMACZNEGO!!!

Zgłoś 23.11.05 [11:32] Sadam

Właśnie zwrócono mi uwagę że nie podałem wersji hard usmiech.gif .J/W dodając setkę balsamu pomorskiego.UWAGA!!!Pić blisko łóżka oczko.gif

Zgłoś 10.12.05 [18:05] grzaniec mniam

Najlepszy grzaniec na swiecie usmiech.gif

wino wazne zeby bylo wytrawne!! nie musi byc zadne super, ja kupuje zwykle wino w kartonie. Podgrzewam z palkami cynamonu, gozdzikami, laska wanilii, 1 lisciem laurowym. Do tego dodaje 1 pomarancze, wczesniej przekrojona na mniejsze czesci, zeby puscila sok usmiech.gif (czasami jak nie chce zeby wino bylo zbyt mocne, dolewam szklanke zwyklego soku pomaranczowego), i tak samo jedna cytryne. Podgrzewac najlepiej powoli, zeby wszystko przeszlo smakiem i aromatem. Nastepnie cukier w kostkach nasaczam rumem (ilosc zalezy od indywidualnych upodoban, niektorzy lubia slodszego grzanca). Powoli dodaje taka mieszanke cukrowo-rumowa mieszajac powoli i ciagle podgrzewajac. Potem tylko pic i pic !!! usmiech.gif

Zgłoś 14.12.05 [22:31] martula

Ja osobiście polecam innego grzańca jest też gotowy(wystarczy podgrzać) jest to wino "Grzane korzenne"jak sie dda jeszcze do niego czastke pomarańczy świerzutkiej ze skórka to nie ma nic lepszego jest po prostu rewelacyjne........szczególnie na takie długie zimowe wieczory........

Zgłoś 19.12.05 [22:01] eX

Grzaniec Galicyjski to jest butelkowany cud usmiech.gif Jak tylko zmarznę, albo poczuję, że choróbsko mnie łapie chwytam za Galicyjskiego - kubeczek, dwa i jest świetnie usmiech.gif

Zgłoś 19.12.05 [22:30] Soliel

Tak, Galicyjski jest pyszny. Kresowy tez niczego sobie oczko.gif

Zgłoś 20.12.05 [05:17] czeslaw

oczywiscie porto

Zgłoś 19.02.06 [00:29] spinacz

No ja polecam grzanca galicyjskiego, ale sofia czerowna tez jest dobra (pol-slodka), przepis:

Prosto z Barusmutas.gif nie tego na polsaciejezyk.gif )
Do szklanki wlac sok z imbiru,
winko podgrzac i dodac troche cynamonu i gozdzikow, cieple winko wlac do szkalnki z sokiem i smacznegousmiech.gif

Piwko podobnie tyle ze do podrzanego piwka dodac miod, wlac to do szkalnki z sokiem imbirowym a na koniec dodac do calosci pomarancze (w plasterku jak podaje sie cytryne w skorce!!) Pycha......

Zgłoś 29.11.06 [18:27] ZmijaGalicyjska

Na gorące oczko.gif zimowe wieczory i zimne letnie oczko.gif , polecam Grzaniec Galicyjski. Nie ma po nim kaca ani zgagi, co czesto zdarza sie po innych tego typu trunkach. Do kupienia wlasciwie w calej Polsce, ale najtaniej w Bieszczadach oczko.gif (ok.11 PLN za litr) PYCHA!!!!!!!!!!! smiech.gif DDDD

Zgłoś 13.11.07 [19:38] Jaro

zamiast wina użyjcie ........ miodu pitnego usmiech.gif

Zgłoś 01.12.08 [17:12] tessan

Ze grzaniec galicyjski jest super - wszyscy wiedza. Ale jak sie mieszka w Szwecji i nie ma dostepu do niego? Moze ktos wie na czym polega jego tajemnica? Chce zrobic wieczor z koledami i grzancem galicyjskim dla szwedow, a poniewaz oni maja tradycje picia grzanca (szw. glögg podawany z rodzynkami i migdalami - polecam!) wiec chce ich zaskoczyc dobrym polskim grzancem.
Pomozcie!

Zgłoś 19.12.09 [18:01] marciomax

najlepszy grzaniec to grzaniec galicyjski,nic nie trza kombinować,przyprawiać.Smak idealny.najlepiej smakuje w górach na mrozie.ale w domu w mroźny wieczór w dobrym towarzystwie-rewelacja,rewelacja.uwielbiam,pozdrawiam smakoszy

Zgłoś 19.12.09 [18:06] marciomax

najlepszy grzaniec to grzaniec galicyjski,nic nie trza kombinować,przyprawiać.Smak idealny.najlepiej smakuje w górach na mrozie.ale w domu w mroźny wieczór w dobrym towarzystwie-rewelacja,rewelacja.uwielbiam,pozdrawiam smakoszy

Zgłoś 10.04.13 [14:54] KamilaRadom

Wydaje mi się, że chyba najlepszy jest właśnie Grzaniec Galicyjski
http://www.domwina.pl/

Zgłoś 07.11.15 [20:48] Katiiii

Wino wytrawne. Trzeba podgrzać dodając kilka plastrów pomarańcZy, goździki, cukier lub miód, cynamon, kardamon i imbir. Nie ma nic lepszego na zimowe wieczory ale latem również smakuje całkiem ok.

Zgłoś 16.11.15 [20:47] gość

sprobuj grzanca z cydrem lubelskim, jest wysmienity!

Zgłoś 21.11.15 [14:31] gość

Co dodajecie do takiego grzańca z cydru?

Zgłoś 25.11.15 [17:25] gość

Kardamon, cynamon, nawet moja koleżanka coś z pieprzem eksperymentowała.

Zgłoś 02.12.15 [10:46] Ola3431k

Hej usmiech.gif Zdecydowanie czerwone półwytrawne bądź półsłodkie z przyprawami korzennymi usmiech.gif W temacie grzanego wina znalazłam ciekawy artykuł - http://cenabiznesu.pl/-grzane-wino-idealne-na -zime , może kogoś zainteresuje usmiech.gif

Zgłoś 09.12.15 [12:01] gość

Taki cydr grzany z imbirem jest dobry, w sam raz na naszą piękną pogodę.

Zgłoś 01.04.16 [12:38] jola856

w sklepie wina.com.pl mają duży wybór, większość idealnie nadaje się do grzańca usmiech.gif

Zgłoś 19.04.16 [16:41] Malina143

Winko możecie sobie kupić np z dekanter.pl - na każdą okazję dobre wino i fajna cena oczko.gif

Zgłoś 29.06.16 [16:57] gość

Zwykłe wino i dobrze je poprzyprawiaj. usmiech.gif Ja mam też specjalnu kubek na grzane wino usmiech.gif taki na 300ml, sliczny. Na https://dukapolska.com/porcelana-i-ceramika/k ubki-2 kupiłam

Zgłoś 18.08.16 [10:39] werka

ja wybieram zawsze czerwone półwytrawne wino i dodaję przyprawy. Ogólnie słabo znam się na winach dlatego chodzę do moich ulubionych delikatesów Solera i mówię do czego potrzebuję wina i zawsze mi dobiorą usmiech.gif

Zgłoś 10.11.16 [19:27] sandralina

Ja przygotowuję grzańca ze specjacją przyprawą, ale teraz mam zamiar degustować Monte Santi, wino owocowe, to uważam ze tu żadnych dodatków nie trzeba. Ambasadorka marki pragnę zostać poprzez ich profil na FB. Ankietę już wypełniłam. Trzymajcie kciuki

Zgłoś 15.12.17 [11:05] Abelina

No ja właśnie też zastanawiam się, jakie wino do grzańca kupić - przeglądam stronę http://alkohol-online.pl ważne, żeby nie było za słodkie usmiech.gif