Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jakie zakąski do sake?


No właśnie,
czy w ogóle podaje się do sake jakąś zakąskę?

Zgłoś 27.02.14 [19:43] emma

Odpowiedzi

Zgłoś 13.12.02 [17:57] agnes s.

Anthony Bourdain w "Kitchen Confidential" pisał, że w Tokio do zmrożonej sake podawano mu różnego rodzaju zakąski sporządzone z owoców morza i wodorostów, sashimi, sushi, krewetki tiger i inne takie, między innymi surowego węgorza i krótko grillowaną rybią głowę krojoną na pół. Na koniec była zielona herbata i do domu. Tam też gdzieś podawano gorącą sake, którą zalano świeżo grillowane rybie ości. Olej z nich który zbierał się na górze był zapalony w czarkach przed podaniem i produkował podobno bardzo aromatyczne opary. Ufff...
Zyczę sukcesów usmiech.gif

Zgłoś 15.12.02 [15:51] emma


uffff... również. usmiech.gif

zamiar miałam sake na ciepło podać,
lecz po tych ościach wędzonych......
...coś zdaje się w gardle mi stanęło... oczko.gif

a sake nadal czeka na okazje i pomysł zakąski smacznej.

Zgłoś 21.12.02 [08:23] justineee

Swojego czasu bywałam często w japońskiej restauracji i faktycznie sake podawnan do wszelkiego rodzaju jedzenia, ale również ciepłą sake przed jedzeniem dla wyostrzenia smaku i zaostrzenia apetytu. Poza tym były tam również takie paluszki grube słono -= słodkie i nie specjalnie smaczne i je można było zagryzać po sake, ale dla mnie to ohyda

Zgłoś 27.12.02 [09:27] emma


justineee usmiech.gif

a moje sake podać chcę w domu w takim kameralnym, czteroosobowym gronie.
Okazja, jak to przy karnawale, pewnie niebawem się nadarzy,
ja jednak chcę zrobić z tego prawdziwą ceremonię. oczko.gif .
Już jakoś z zakąską sobie poradzę, jednak jak tu celebrować,
jak nie mogę na moich kresach odpowiednich naczyń do sake zdobyć...
smutas.gif

Zgłoś 24.04.03 [16:23] Agnieszka

Trudne pytanie, ale uwazam, ze najlepij po prostu jesli beda to jakies zakaski o charakterze azjatyckim - po prostuna ten temat poszukaj przepisow
oczko.gif

Zgłoś 24.04.03 [21:36] emma


No i wymyśliłam danie do mojej sake.
Miała być zakąska, wyszło danie główne, tak rewelacyjne, że goście niemalże talerze wylizywali. oczko.gif

Pytacie czym błysnęłam?

Otóż małżami,
świeżymi w skorupach duszonymi małżami.

Podaję przepis dla odważnych eksperymentatorów kulinarnych:

Małże duszone.

-1litr świeżych małż w skorupkach
- szklanka białego, wytrawnego wina
- pół kostki masła
- cebula
- trochę startej marchewki
- natka pietruszki

Świeże małże oczyścić z wodorostów, otwarte muszle odrzucić,
w rondlu roztopić masło, poddusić cebulkę, zetrzeć trochę marchewki.
Wrzucić małże, podlać winem, dusić do czasu aż się muszle otworzą, czyli ok. 20min.
Mieszać od czasu do czasu, w razie konieczności podlać odrobiną wody.
Na koniec wrzucić natkę pietruszki.
Podawać w głębokich talerzach, koniecznie polać sosem własnym,
najlepiej smakują z frytkami.
Uwaga!
Małże, które nie otworzyły się w czasie duszenia, również odrzucamy.

Godny uwag jest także sposób jedzenia tego dania.
Otóż zamiast sztućców, czy paluszków własnych używamy skorupki, którą jak szczypcami wyciągamy małże z innych skorupek.

Problematyczne w tym dani jest jedynie zdobycie świeżych małż.
Ja skorzystałam z usługi zaprzyjaźnionego kierowcy, który zawodowo kursuje na trasie Paryż – Rzeszów.

A sake było przed,
taki aperitif. usmiech.gif

Zgłoś 25.04.03 [20:16] Agnieszka

Super Emmo - gratulacje. Potraa brzmi wysmienicie, polaczenie prostych, ale wyrazistych smakow. Ja, niestety, jak raz gotowalam malze, to cos mi nie wyszklo i sie zrazilam. Ale uwielbiam je jesc w restauracjach ...

Zgłoś 27.04.03 [10:26] emma


Agnieszko,
może to twoje niepowodzenie spowodowane było jakością małż?
Jeśli są naprawdę świeże, to raczej trudno coś sknocić gotując, czy dusząc je.

Zgłoś 14.06.05 [23:20] bibi-lola

Hihihihihi a ja bym pewnie sledzie podala i jakakolwiek rybke...
Przeciez oni tam tez przewaznie rybe wcinaja pod wszystko prawie i na dodatek jeszcze czesto gesto na surowo...
Sake...rybka lubi plywac,obojetnie co za alkohol sie do niej leje...usmiech.gif
Ale za te malze to gratuluje... usmiech.gif ja jadam malze,ale tylko konserwowe albo na czosnku przysmazone i z makaronem-a to raczej sposob wloski...
ale jak juz mowilam to rybka lubi plywac oczko.gif hihihi

Zgłoś 24.02.14 [23:14] mokkietiera

może coś z łososiem?? ja uwielbiam łososia wędzonego firmy suempol, na ich stronie widziałam świetny przepis na roladki z łososia, idealne na zakąskę.
Podaję przepis
Roladki z łososia
Składniki
150 g łososia wędzonego w plastrach
200 g kanapkowego serka śmietankowego
szczypiorek
przyprawy (według uznania, np. pieprz ziołowy).
Przygotowanie
Serek śmietankowy doprawiamy według uznania. Plastry łososia smarujemy serkiem, zwijamy w małe roladki, ozdobnie przewiązujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone.

Zgłoś 27.02.14 [19:43] RedOne

Mnie się wydaje, ze własnie najlepsze będzie sushi. Teraz coraz więcej jest nawet gotowych zestawów w sklepach chociaż osobiście wolę je robić sama w domu, chociaż wiem co daje. Może to wydaje się trudne, ale jednak nie taki diabel straszny
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Is_M5wq6gQ0 [/youtube]
Każdy może sprobować.