Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

kofta w sosie smietanowo-pomidorowym

hej kochani wegetarianie! czy ktos zna przepis na kofte z green waya? nigdzie nie moge znalezc przepisu. sos tez mają przepyszny! wierze ze wasze mądre głowy mogą mi cos podpowiedziec. Pozdrowionka

Zgłoś 19.04.17 [22:25] anita2006

Odpowiedzi

Zgłoś 14.12.07 [14:12] elis

oj!! ja też szukam przepisu na koftę serową.... jeśli ktos wie jak sie robi koftę to czekam na wieści

Zgłoś 08.02.09 [23:04] Siddhartha-i

Witam!
Poniżej oryginalny przepis na sosik do kofty jaki podaje się w Green Way'u.

50 ml oleju rozgrzać, a następnie dorzucać poniższe:
50 ml wiórków kokosowych
200 ml koncentratu pomidorowego (ostrożnie, bo zaręczam, że pryskać będzie tragicznie!!!)
2 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać.
Odstawić do wystudzenia; dosypać płaskie(!!!!) łyżeczki:
1 pieprzu
3 imbiru
3 kminku mielonego
1,5 chilli
3 czosnku
3 kolendry mielonej

Wymieszać. Postawić na mały gaz, dolać
1 litr śmietanki 18%
Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Ponownie uwaga!
Śmietanka nabierając temperatury "produkuje" strzelające bomble,
więc aby uniknąć pochlapanej kuchni proponuję użyć wysokiego garnka.
Na koniec dodać 1 łyżkę soli
Smacznegousmiech.gif

Zgłoś 16.04.11 [18:35] Asia1973

Dzieki po tysiackroc wreszcie moje poszukiwania dobiegly konca sos wysmienity, wlasnie robie po raz drugi Pozdrawiam

Zgłoś 04.05.12 [18:44] In

To ja dorzuce samą kofte serową. pychotka, właśnie się zajadam. A i z tego miejsca jeszcze raz graty za sos!skład:
Twaróg półtłusty - 2,5 kg,
mąka biała pszenna - 0,7 l
papryka czerwona starta na tarce- 0,1 l
kolendra indyjska - 1 łyżka
Chili - 1 łyżka
sól - 2 łyżki
natka do dekoracji.

Wszystkie składniki zagnieść energicznie, uformować kulki i obtoczyć w mące.
Następnie odstawić do lodówki, na 90-120minut.
Kuleczki posmarować olejem i piec w 230 st, najlepiej z termoobiegiem, ale bez też daje rade. gdy zarumienią się podawać, najlepiej na wzór green waya z ryżem i surówką z marchwi i białej kapusty.

Zgłoś 05.08.13 [12:55] gość

Niestety kulki serowe dosłownie rozpłynęły się w piekarniku, jedna wielka papka mączno-serowa. Nie polecam, szkoda czasu i sera.

Zgłoś 30.08.13 [18:56] gość

Zrobilam sos- jest przepyszny i smakuje dokladnie jak ten z green way'a! Dziekuje bardzo usmiech.gif Co do przepisu na kulki serowe to wyszly ale na pewno nie jest to wlasciwy przepis z green way'a.

Zgłoś 08.09.13 [15:51] gość

wydaje mi się że do kulek powinny być też ubite ziemniaki, coś na wzór nadzienia do ruskich, mnie wyszły a robiłem na czuja

Zgłoś 03.02.14 [08:15] gość

Czy ten imbir i czosnek to ma byc w proszku z paczki? Czy starty świeży?

Zgłoś 14.04.14 [20:35] gość

Kofta serowa podawana przynajmniej w greenwayu nie jest z sera twarogowego. Tamten ser się wręcz rozpływa w ustach. Jak zrobię i wyjdze mi mój przepis to dam wam znać

Zgłoś 16.05.14 [12:23] rysy

Witajcie,
A czy ktoś posiada tą wspaniałą wiedzę na surówkę z selera z greenwaya? Jest słodka, jakby waniliowa. Za żadne skarby nie mogę jej odtworzyć w domu. Muszą tam dawać coś specyficznego. Byłoby pysznie ...

Zgłoś 28.01.17 [06:28] gość

Kofta indyjska jest zgodna z przepisem, nie ma w sobie ani grama ziemniaków!! Robiłam ją osobiście w green way'u ...

Zgłoś 19.04.17 [22:25] gość

Wow, przepis brzmi bardzo smacznie. A do tego przepisu na sos polecam wypróbować pyszną śmietankę od ROTR, znacie-www.rotr.pl/produkty/smietanki-uht/smietanki- delik.html ? Jest naprawdę rewelacyjna, ma bardzo gładką konsystencję.