Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

KTD czyli kacik tanich dan


Omlet po kapitansku

Przygotowanie ok 45 minut
Porcja na 1 osobe ok. 530 kcal
cena jednej porcji ok 2 zl
Skladniki:
- 30 dag ziemniakow
- 10 dag boczku wedzonego
- 8 jaj
- 4 lyzeczki smietany
- 1/3 pora
- 1/2 papryki
- 6 dag zoltego sera
- 4 lyzeczki oleju
sol, czarny pieprz, natka pietruszki

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Po odcedzeniu kroimy w male czastki. Por dokladnie pluczemy i kroimy w talarki.Papryke myjemy, czyscimy i kroimy w kostke. Na patelni stapiamy boczek pokrojony w kostke. Na wytopionym z boczku tluszczu podsmazamy ziemniaki, pory i papryke. Jesli tluszczu jest za duzo mozemy go troche z patelni odlac do jakies pojemniczka.
Do miseczki wybijamy jajka, dodajemy smietane, solimy do smaku, kto lubi dodaje pieprz i dokladnie mieszamy. Mase, ktora powstanie wylewamy na patelnie na ziemniaki, pory i papryke. Smazymy na malym ogniu. Kiedy masa jest jeszcze wilgotna ale lekko scieta podajemy posypujac uprzednio startym serem i natka pietruszki.

Zgłoś 24.07.08 [00:43] Kucharka

Odpowiedzi

Zgłoś 14.11.02 [20:05] Gospodyni domowa

Fajne danko tylko raczej obiadowe, ja natomiast proponuję zamiast ziemniaków dodać bułkę pokrojoną w kostkę, wtedy znacznie skracamy czas przyrządzania i danie sie zrobi takie bardziej śniadaniowe.A jak już jesteśmy przy omletach to mam taki przepis:
OMLET BABUNI -WĘGIERSKI
8 jaj
1/2 czerstwej bułki wrocławskiej
3 łyżki śmietanki
2-3 łyżki posiekanej natki
2 łyżki smalcu, sól
Bułkę pokroić w kostkę.Na patelni stopić smalec, włożyć bułkę, mocno zrumienić, dodać natkę pietruszki, wymieszać, wlać rozbełtane ze śmietanką i solą jaja i smażyć.

Niestety nie potrafię obliczyć ile to będzie kalorii (chyba dużo), ale w sumie też niedrogie danko.

Zgłoś 14.11.02 [20:34] Kucharka

Sadzac po ilosci jaj to porcja dla 4 osob? Sprobuje zmniejszyc proporcje i zrobic dla siebie. A jakby tak zamiast smalcu dac oliwe czy olej bo smalcu nie uzywam. Opowiem pozniej jaki to dalo efekt.
Co do omletu kapitanskiego to jest to faktycznie danie obiadowe i aby byl "autentyczny" musza byc ziemniaki.
Bulka to fajny pomysl ale na sniadanie to danie jest troche za "ciezkie".

Zgłoś 22.11.02 [08:56] armando

ziemniaki smażone

rozgzewamy patelnie i lejiemy na nia olej. Kladziemy pokrojone w plastry ziemniaki i pod koniec smazenia dodajemy przyprawe do smazonych ziemniakow.

Potrawa smaczna jest bez dodatkow, mozna podac jednak surowke z porow.

Zgłoś 25.11.02 [19:27] Dominika

Ziemniaki w plastry, plus kiszona kapusta, jajka na twardo, kielbasa lub boczek, cebula i przyprawy, wszystko podsmażyc na oleju. Można dodać trochę startego żółtego sera. Danie jak sie znalazł.

Zgłoś 28.11.02 [10:01] Kucharka

Na rozgrzany olej, oliwe kladziemy pokrojona w plastry cebule i dusimy do miekkosci, Dodajemy pokrojone w plasterki, sparzone i obrane ze skorki pomidory. Dusimy chwilke az puszcza sok. Sol, pieprz kto lubi inne przyprawy dodac, wymieszac. Cale jajka / bez skorupekusmiech.gif / roztrzepac z mlekiem, posolic, zalac cebule i pomidory. Przykryc na pare minut, NIE MIESZAC. Poczekac az sie zetna / nie za mocno/. Jesc z pieczywem.

Zgłoś 28.11.02 [10:37] Qchcik Qba

Proponuję dodawac do tych przepisów orientacyjny koszt. Na samym początku tekstu. Ciekawa jestem co wypadnie najtaniej - oczywiscie danie ciepłe i dające uczucie najedzenia.
Mam nadzieje, że kącik będzie się rozwijał usmiech.gif

Zgłoś 01.12.02 [12:34] Kucharka

Czysta zupa jarzynowa
Porcja na 4 osoby, czas przygotowania 55 minut, jedna porcja 110 kcal, koszt jednej porcji 1 zloty
peczek wloszczyzny, cebula, 10dag groszku, 1 pomidor, 2 lyzki oleju, sol, pieprz, ziele angielskie
Wloszczyzne myjemy,obieramy,kroimy i podsmazamy na oleju razem z pokrojona w cwiartki cebula. Zagotowujemy litr wody, wrzucamy to co mamy na patelni dodajemy ziele angielskie,lyzke soli, kilka ziarenek pieprzu i gotujemy ok 45 minut.
Po tym czasie przecedzamy,wrzucamy mrozony groszek, gotujemy 5 minut, przprawiamy.Dodajemy pokrojony, obrany ze skorki pomidor.
Jemy czysta zupe, lub z makaronem albo z kluskami z ciasta nalesnikowego.

Zgłoś 07.12.02 [23:32] Mycha

Makaron "dziada I"
Makaron, którego ugotowaliśmy za dużo do rosołu i nam został i nie wiemy co z nim zrobić.
Masło, pokrojona zielona pietruszka, vegeta pieprz
Koszt: czy ja wiem 1 zł. ?
Na patelni rozpuszczamy masło lekko je rumieniąc ( ma wtedy fantastyczny smak), wrzucamy makaron, pietruszkę, przyprawiamy, mieszamy, pozwalamy się tylko mocno zagrzać i gotowe. Można jeszcze na patelni dodać nieco startego żółtego sera, co z pewnością podnosi koszt potrawy.

Makaron "dziada II"
Makaron z tych samych okoliczności co w przepisie pierwszym.
1 mały kawałek kiełbasy,
łyżka smalcu
bulion knorra w płynie
pieprz
na patelni roztapiamy smalec pieprzymy i chwilę smażymy ten pieprz
dodajemy pokrojoną w pół-plasterki kiełbasę i chwilę smażymy. Wrzucamy makaron dodajemy dużą ilość bulinu knorra w płynie i gotowe.
Jest to pewnie cholernie kaloryczne, no ale co zrobić.

Zgłoś 14.08.03 [22:24] Yola

A co powiecie na kluski kartoflane?
Utarte ziemniaki mieszamy z mąką solimy i "kładziemy" na wodę,do tego polecam kiszoną kapustę i biały ser. Zapomniałam dodać,że kluski mieszamy ze skwarkami.
Polecam to danko bo jest pyszne,ale wymaga odrobiny pracy.Zainteresowanym mogę podać dokładny przepis.
Pozdrawiam wszystkich ,YOLA

Zgłoś 15.08.03 [12:17] arszulka

koszt 3 -4zł na 3-4 osoby
to cebulowa z naszych przepisów

Zgłoś 28.08.03 [23:53] fifi82

a propos smazonych ziemniakow:
zrobilam tak przez przypadek i dalo baaardzo smaczny efekt usmiech.gif
surowe ziemniaki kroimy w cienkie plasterki(2-3mm-nie cieniej,bo beda w calosci chrupiace,a tak w srodku sa miekkie),wrzucamy na rozgrzana oliwe tak,aby talarki nei nakladaly sie na siebie.nastepnie wszytskie posypujemy sola i oregano (tym drugim polecam sypnac od serca).kiedy ziemniaki podrumienia sie z jedney strony-nie zbrazowieja,przekladamy je na druga strone (ja uzywam do tego 2 widelcow-najwygodniej) i powtarzamy rytual solno-oreganowy.pasuja chyba do wsystkich tradycyjnych potraw obiadowych,choc mi wystarczaja bez niczego usmiech.gif TŁUSTE,ALE PYSZNE..

Zgłoś 08.09.03 [15:13] Aferzysta

W nawiązaniu do dań z ziemniaków to polecam pierogi z ziemniakiami.
Farsz robię podobnie jak do leniwych z tym że beż sera i jest dużo pikantniejszy.
Sa one nie tylko tanie ale można zrobić ich więcej i zamrozić, a w odpowiednim momenci podsmażyć na patelni i spałaszować.
Jeżeli ktoś ma ochotę na więcej szczegółów to proszę napisać do mnie.

A co powiecie na smażonki czyli ziemniaki, cebula plus dodatki.
Surowe ziemniaki kroimy w plastry a potem patrzymy co mamy w lodówce, czyli najlepiej coś wędzonego: kiełbasa, boczek, resztka szynki, warzywa: pieczarki, trochę pokrojonej papryki, czosnek, a można też i pomidora. I wszystko pokrojone ukladamy warstwowo na głebokiej patelni, kończymy warstw ziemniaków i smażymy, aż ziemniaki będą miękkie. Polecam Kaloryczne ale smaczne szczególnie jak wraca sie do domu zmarzniętym i głodnym.

Zgłoś 29.11.04 [10:53] ifka

Arszulko, nie jestem co prawda osobą do której kierowałaś Swoje pytanie ale kluski ziemniaczane, tzw, "kładzione" uwielbiam i robię je dość często.
Przepis jest dość prosty: z utartych, surowych ziemniaków, mąki, jajka i soli robisz ciasto - musi być gęściejsze niż na placki ziemniaczane.
Jak utrzesz ziemniaki - zostaw je na trochę w misce i łyżką zbieraj wodę z ich powierzchni. Ja tę zebraną wodę wlewam do jakiegoś naczynka i - jak się ustoi - wylewam a do ciasta dodaję osad (mąkę ziemniaczaną), który zebrał się na dnie naczynka. Nigdy nie wyciskam ziemniaków gdyż wtedy kluski będą zbyt twarde.
Jak już masz masę przygotowaną - nabieraj jej trochę bokiem łyżki i zanurzaj łyżkę w gorącej wodzie. Kluseczka powinna Ci spłynąć do wody, opaść na dno. Nawkładaj parę klusek i mieszaj drewnianą kopystką żeby Ci kluseczki nie przywarły. Jak wypłyną na powierzchnię wody to je musisz wyłowić i ułożyć na półmisku.
Jeśli można coś Ci jeszcze podpowiedzieć to ja zawsze staram się żeby kluski były miękkie i dlatego dodaję do masy mało mąki i kładę na wrzątek kluchę - jeżeli (czasem się to zdarza ) rozpłynie się w wodzie to dosypuję mąki do masy i dalej próbuję. Wydaje mi się, że na te kluski nie ma przepisu ilościowego bo podstawą są ziemniaki a te bywają mniej lub bardziej wodniste i wtedy ilość mąki ulega zmianie. Jeśli gotujesz z dużej ilości masy - przygotuj sobie dwa garnki z wrzątkiem gdyż woda w której gotujesz kluski szybko staje się gęsta i ciężko w niej gotować.
Ja i moi znajomi uwielbiamy te kluchy. Sposobów podawania też jest kilka:
1. Pokraszone tłuszczem ze skwarkami (słonina, podgardle) i posypane białym serem;
2. Z gulaszem, którym albo je polewasz albo podajesz do nich;
jeśli chodzi o ten sposób to ja najbardziej lubię w jednym garnku podgrzać gulasz i wrzucić do niego kluchy, pomieszać i jeść z surówką np. z kiszonej kapusty lub ogórkiem kiszonym. Wiem, że w tym momencie dietetycy złapią się za głowę.........
3. Czasem robię takie coś:
Przesmażam (lekko) kiełbasę pokrojoną w małe kawałki,ugotowane (lub surowe) mięso, boczek i podgardle, wrzucam do garnka, dodaję podduszoną cebulkę, przyprawy do smaku - sól, pieprz, majeranek, pieprz czosnkowy - wedle uznania - i duszę to jakiś czas. Jeśli mam gotowane mięso to dolewam do tego trochę wywaru w którym je gotowałam i duszę to wszystko jakiś czas. Potem np. na patelni podgrzewam tą "okrasę", dodaję kluchy, podgrzewam razem, zapominam, że istnieją diety i delektuję się smakiem.
4. Dobrze smakują takie kluski odsmażane na tłuszczu - wtedy mogą być bez mięsa lub innych dodatków choć zawsze sprawdza się jakaś surówka.
Arszulko, jeśli przebrnęłaś przez te moje wypociny to mam nadzieję, że nabrałaś ochoty na te kluseczki.......
Zrozumiałe jest też chyba to, że tak ciężkostrawne pożywienie należy popić odpowiednim trunkiem "dla zdrowotności".
Smacznego!!!
A jeśli po najedzeniu się nimi będziesz miała siłę to napisz, proszę, o Swoich doznaniach smakowych.
Pozdrawiam.

Zgłoś 29.11.04 [12:07] PANORAMA

Takie kluseczki są przepyszne polane skwareczkami i jako dodatek kapusta kiszona ugotowana z odrobina zasmażki. Pełno kalorii ale też nie je sie tych dań codziennie a raz na jakiś czas można a nawet i trzeba troche poszaleć nawet kalorycznie.
Pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 29.11.04 [14:52] ifka

Popieram Cię PANORAMO!
Te kluski są po prostu pyszne pod każdą postacią a przy tym niekłopotliwe w wykonaniu i niedrogie.
Pozdrawiam, smacznego!

Zgłoś 01.12.04 [14:25] Agata S

A ja robię ziemniaki pieczone w piekarniku z ziołami:
1. blaszkę smaruję oliwą lub olejem
2. ziemniaki obrane (na wiosnę w łupinką) kroję na dość małe kawałki, ale nie wiórki!
3. do czystej reklamówki wsypuje trochę soli oraz zioła (dla mnie najlepszy do ziemniaków jest rozmaryn) i ziemniaki (kilkakrotnie potrząsam reklamówką z zawartością). Ziemniaczki "wychodzą" równo oblepione ziołami.
4. na blaszkę i do piekarnika, najpierw na termoobieg, a potem na termoobieg i opiekanie od góry
5. Do tego sos czosnkowy z jugurtu naturalnego lub śmietany

i wbrew pozorom wcale długo sie nie robią..........

Zgłoś 05.12.04 [02:30] Janusz

ifka i panorama
do tych doskonałych kluseczek wbij jajko ze szczypiorkiem (jak na jajecznicę)to dopiero miód w gębie.
Takie kluseczki jadłem w dzieciństwie na wakacjach u babci na kujawach .Smacznego

Zgłoś 07.12.04 [20:06] gimba

te kluski! dzieki!

Zgłoś 12.12.04 [19:23] ADA

J ja chce Wam kochani zaserwuje jesli jestesmy przy kluseczkach i tanim danku.Ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia ,lib specjalnie uszykowane...a wiec przepuszczamy ziemniaczki przez praske i wkladamy do miseczk uklepujemy je równiutko ,palcem robimy krzyzyk i jedna część ziemniaczków wyciągamy.W to miejsce wsypojemy mąkę ziemniaczaną ,dodajemy odrobine soli i wszystkie składniki razem dobrze wyrabiamy.Formujemy kluseczke palcem robimy wglebienie w srodku i kladziemy na wrzatek.Tak ugotowane kluseczki polewamy tłuszczykiem z cebulka i boczusiem,do tego kapusta kiszona MNIAM! A koszt? hmmmmm moze 2 zł? bo to wszystko z resztek przecież

Zgłoś 12.12.04 [19:26] ADA

Nie dziwcie sie ze nie ma w przepisie jajka bo nie jest potrzebne.Źeby kluski byly ciekawsze dodaje do ziemniaków koperek.

Zgłoś 14.12.04 [14:38] Marysia

kotlety "pożarskie"

kosztpechowiec.gif k. 8zł
wychodzi 13 sporych kotletów

0,5kg mięsa mielonego
2-3 marchewki
1 duża cebula
0,25kg kapusty pekińskiej
3/4szklani bułki tartej
2-3 jajka
pieprz, sól do smaku, dodaję też czocnek, paprykę mieloną, pieprz ziołowy, sos sojowy

marchew zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), kapustę i cebulę drobno pokroić (można ją zeszklić na oleju), dodać co mięsa, wymieszać wszystko z bułką i jajkami, przyprawić. formować kotlety, obtaczać je w mące i smażyc na oleju.

życzę smacznego
ps. jestem ciekawa waszych opinii

Zgłoś 03.01.05 [10:14] Kasiunia

Ja proponuję zimniaki purre lub duszone ze skwareczkami i cebulką do tego jajko sadzone i mizeria, zsiadłe mleko , maślanka lub kefir - jak kto lubi. Zupa ogórkowa też nie jest droga. Gotuję ją na kościach, włoszczyzna i ziemniaki niewiele kosztują, a ogórki kiszone każdy ma chyba w domu. Najdroższy składnik tej zupy to chyba śmietana. Czę sto robię też makaron, a do tego sos pomidorowy z zeszklonej na oleju cebulki, przecieru pomidorowego (kto nie ma w piwnicy,kupuje w sklepie i rozcieńcza) doprawione oregano i bazylią lub ziołami do potraw włoskich.

Zgłoś 03.01.05 [10:14] Kasiunia

Ja proponuję zimniaki purre lub duszone ze skwareczkami i cebulką do tego jajko sadzone i mizeria, zsiadłe mleko , maślanka lub kefir - jak kto lubi. Zupa ogórkowa też nie jest droga. Gotuję ją na kościach, włoszczyzna i ziemniaki niewiele kosztują, a ogórki kiszone każdy ma chyba w domu. Najdroższy składnik tej zupy to chyba śmietana. Czę sto robię też makaron, a do tego sos pomidorowy z zeszklonej na oleju cebulki, przecieru pomidorowego (kto nie ma w piwnicy,kupuje w sklepie i rozcieńcza) doprawione oregano i bazylią lub ziołami do potraw włoskich.

Zgłoś 22.05.06 [16:41] klarra

Aferzysta podał przepis na pierogi z ziemniakami..ja chce się z wami podzielic przepisem na takowe danie ale troche inaczej..to ulubione danie mojej rodziny oczko.gif ziemniaczki starte jak na placki ziemniaczane wyrzucamy na patelnie z wczesniej podsmazona cebulka (moze byc tez boczek jak kto lubi )..doprawiamy wegeta, pieprzem i smazymy...trzeba duzo mieszac bo moze przywierac do dna..najlepiej zatrudnic do tego silnego mezczyzne oczko.gif a my w tym czasie zrobimy ciasto na pierogi...potem dobre sa takie pierozki podsmazone albo na oleju albo na skwareczkach oczko.gif dla mnie przepychota!no i tanio oczko.gif

Zgłoś 13.06.06 [22:43] dolcebionda

ja mam propozycje taniego dania włoskiego.Pasta Pissolino-czyli makaron z groszkiem...naprawde smaczne i tanie...!
potrzebne....groszek(puszka lub mrożonka),1cebula,1ząbek czosnku,makaron(muszelki,ale może być też zwykły).Cebulke oraz czosnek posiekać i obsmażyć,dodać groszek,zalać wodą do zakrycia składników.dusić aż groszek zmięknie i odparuje woda.ugotować makaron i wymieszac z groszkiem.doprawić vegetą.pyszne,tanie i szybkie danie!
Można tez zrobić makaron z boczkie,makaron z kalafiorem,makaron z cukinią(pycha)makaron z tunczykiem,makaron z bukietem warzyw(czyli wrzucić do gara co się mausmiech.gif ) 4miesiące na tym żyłam,jest sycące i nie tuczące!usmiech.gif

Zgłoś 17.08.06 [21:42] rysiek P.

Tylko naleśniki - wszystkie!

Zgłoś 18.08.06 [16:35] FUJ

PIerogom z ziemniakamia - ŚMIERĆ

Zgłoś 24.08.06 [14:09] PRYTUSIACZEK

tanie i smaczne danie na śniadanieusmiech.gif
jajka roztrzepać widelcem dodać przyprawy jakie kto lubi maczć kromki chleba smazyć na rozgżanym oleju z obu stron z a złoty kolor podawać z ketchupem lub sosem pikantnym usmiech.gif

Zgłoś 25.08.06 [20:25] makaron

Dodam cos do propozycji Olio. Jest to klasyczne wloskie danie i wlasciwie podchodzi pod kategorie "makaron dziada". Bardzo mi sie ta nazwa podoba. Jak robia to Wlosi (z pokazu kulinarnego wloskiego swietnego szefa Mario Batali).
Makaron taki jak na spagetti gotuja al dente, czyli ma byc troszke twardawy. Na rozgrzanej oliwie, extra virgin, na patelni b. krotko ( 1-2 min) dusi sie drobno posiekany czosnek (nie dopuscic do zbrazowienia, bo bedzie gorzki), na to wlozyc odcedzony makaron. Odcedzajac makaron Wloszki tradycyjnie zostawiaja troche wody z gotowania i te dolewaja do duszenia makaronu na patelni, (troszke) mieszajac i ma wyparowc do uzyskania wlasciwej miekkosci. Gotowy makaron nalezy posypac natka i mozna dodac troche startego sera. Nie trzeba zadnych ziol. B. proste, latwe i pyszne. Chyba najtanszy "makaron dziada". Bez zadnego sosu naturalnie.

Zgłoś 25.10.06 [21:43] CZERWONYKAPTUREK

a ja mam dla was tez ciekawe i tanie danie brokuly mrozone gotuje w soli makaron wstazki cala pake tez gotuje,potem to wszystko do miski dodaje kukurydze z puszki + sos czosnkowy( jogurt naturalny-maly,czosnek-przecisniety 1 zabek,majonez moze byc troche soku z cytryny do smaku sol)szybko i smacznie mozna zapiec w piekarniku z serem boskie!!!!!!