Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Kto zna przepis na żółty ser smażony w plastrach?

nie pamiętam, gdzie to jadłam ale było pyszne. taki panierowany żółty ser. właściwie to interesuje mnie, jakiego sera użyć. jaki gatunek jest najlepszy. ps. jadłam to podane z sosem tatarskim. pycha. chociaz "letko" ciężkostrawneoczko.gif

Zgłoś 17.09.13 [17:42] mam ochotę na serek

Odpowiedzi

Zgłoś 12.03.06 [18:41] ewam

ja robie z goudy,a panierka tak jak na schabowe,cienkie plasterki na rozgrzany olej i gotowe...smacznego
HEXSA

Zgłoś 15.03.06 [13:02] Beata_p

czescsmiech.gif
jezeli chodzi o ser panierowany smazony, to powiem szczerze , ze dobrze usmazony taki serek wymaga pewnego doswiadczenia w tym temacie..
zazwyczaj jest to plaster sera grubosci od 1 cm - 1,5 cm , panieruje go w podwojnej panierce , zeby \"zatamowac\" w jakims tam stopniu wyciek sera , ale bardziej doswiadczeni moga tez panierowac pojedynczo ..
ser moze byc rozny np edamski lub gouda..fajnie wyglada jak taki kwadrat sera przekroisz w poprzek i wtedy wychodza dwa trojkaty , panierujesz je wtedy i na patelnie na rozgrzany olej ,
sztuka jest , zeby ser nie wyplynal spod panierki .Podczas smazenia Sprawdzam wykalaczka , czy w srodku sie rozpuscil.
w wersji solo podaje na listkach salaty z sosem czosnkowym ,
dobry jest tez z frytkami i surowka z bialej kapusty. Smacznego usmiech.gif

Zgłoś 17.03.06 [11:24] zuzu

Najlepszy ser smażony jadłam w Czechach.Niestety gdy próbowałam
go zrobić sama w domu-mimo zdolnośći kulinarnych-nie był tak pyszny
jak tamten.

Zgłoś 29.03.06 [17:06] średnionajeża

___
____
_____

Kupujecie ser pleśniowy - czyli np, walobn czy cos w tym stylu !

kroicie na 4 lub więcej trójkąciki

jajko mleko rozmieszać

ser zamoczyc w jaku zmlekiem , i obsypac bułką tartą, jescze raz zamoczyc i jesczze raz obsypać

panierowane trójkąciki smażymy w średni głębokim oleju, , gdy troszeczke bułka tarata sie przusmaży, mozna wyjąc ser, i odłozyc n papierowe ręczniczki co by olej odsiąknął !!

trójkąciki serowe najlepiej podawać z żurawina, albo dżemikiem !!

bon apetit !

Zgłoś 31.03.06 [22:27] -=Kaper=-

Kochani,
tajemnieca prażonego sera tkwi nie w znanych nam gatunkach serów, ale w zawartości tłuszczu w serze. Na ser wyprażany produkuje się specjalną, tłustą odmianę sera o zawartości tłuszczu powyżej 55%. Niestyty w polsce bardzo ciężko o taki ser. Ta ilość tłuszczu powoduje, że ser po smażeniu ("wyprażaniu" w j. słowackim czy czeskim) utrzymuje właściwą konsystencję przez dłuższy okres czasu, przez co możemy go konsumować, a on stale utrzymuje podobne właściwości elastyczności (czytaj -> rozciągliwości).
Jeżeli nie uda nam się kupić gotowego, panierowanego sera do wyprażania możemy sami próbować zakupić taki ser, ale nie w polsce tylko na Słowacji lub w Czechach. Chociaż musze przyznać, że czasem na taki ser można natknąć się w sieciach hurtowni Cash & Carry (niestety trzeba zakupić cały blok). smutas.gif
I tu czas na małą anegdotę:
Moi dobrzy znajomi prowadzący koło Rzeszowa Pub nie tylko dla cyklistów, jako specjalność lokalu wprowadzili kilka lat temu wyprażany ser z sosem śmietanowo - czosnkowym. W ser zaopatrywali się na Słowacji.
Jakież było ich zdumienie, gdy po którymś z zakupów zobaczyli na serze etykietę mniej więcej o takiej treści: " Ser do prażenia wyprodukowany w Pasłęku - Polska". usmiech.gif LOL

Co do panierowania, niestety nie chcieli mi zdradzić ich receptury.
Jednak od Słowaków dowiedziałem się, że jak panieruja w domu to mniej więcej robią to tak:
moczą najpierw 1cm-owe plastry kwadratowego sera w mleku, następnie obtaczają w mące. Po przyschnieciu postępują tak jak przy schabowym, czyli rozbełtane jajo i bułka tarta.
No ale każdy musi sam wypraktykować jak mu idzie to najlepiej.

Smacznego, -=Kaper=-

Zgłoś 31.03.06 [22:34] -=Kaper=-

Jeszcze jedno.

Ser taki można konsumować z sosem śmietanowo-czosnkowym tak jak wcześniej napisałem, no i do tego np. frytki.
Bardzo dobrze też smakuje na słodko z konfiturą żurawinową lub słodkimi kawałkami gruszki z kompotu. Jednak jeśli zdecydujemy się na słotkie dodatki, to już bez ziemniaków lub frytek jezyk.gif

Zgłoś 29.05.06 [22:35] yunan

Tak, Czesi i Slowacy przygotowuja "syr smażeny" z jednego gatunku sera żółtego o nazwie zbliżone do naszego "edamer " , "ementaler".Niestety nie zapamietałem nazwy.Z naszych serów najbliżej smakowo jest gouda.Plastry 1-1,5 cm obtoczYć w jajku , bułce, jajku, bułce i na rozgrzany tłuszcz, smażyć 2,3 minuty.Czas smazenia ,to trzeba popróbować.Smacznego.

Zgłoś 08.06.06 [14:10] lolo

Najlepszy jest ser panierowany podany z frytkami i sosem tatarskim. Zgadzam się, że najlepiej go robią na Słowacji.
Nieważny jest rodzaj sera, ale żeby był jak najtwardszy. Można kombinować razem z szynką. Pycha!!!

Zgłoś 15.10.06 [17:24] szymon

Właśnie zrobiłem dla rodziny ser wyprażany.
Wyszedł pysznie. Dwa razy obtaczany w tartej bułce, a przedtem moczony w jajku. Jeden to jakiś zwykły zamojski, a drugi to oscypek. Oscypek znacznie lepszy. Robiłem na odkrytej patelni i sprawdziło się. Do tego brokuły z posypką z reszty tartej bułki. Smakowało żonie i moim 4 córkom. Polecam.

Zgłoś 15.10.06 [18:54] smazony ser

A jeszcze dodam, ze w Bulgarii tradycyjnie uzywaja do smazenia sera, ktory sie nazywa "kaszkawal". To chyba najdrozszy z ich serow i uwazany za przysmak. Moze traficie w jakims sklepie, bo robia na export, to warto sprobowac, ale kupujcie tylko oryginalny bulgarski, nie zadne podrobki.

Zgłoś 17.10.06 [00:53] Kaper

Właśnie z tą oryginalnością różnie bywa. Znajomy który prowadzi gastronomie w polski mieście, specjalnie jeździł na Słowacje do hurtowni nabiału i tam kupował "ser do wyprażania". Jakież jego było zdziwienie, gdy któregoś razu powrócił z towarem ze Słowacji... Rozpakował ser, a na etykiecie zobaczył napis: "Ser do wyprażania", producent: Polska - Pasłęk. smiech.gif

Zgłoś 17.10.06 [18:52] smazony

No wlasnie Kaper, trzeba czytac etykietki i czytac sklad zamiast zakladac z gory, ze kupiony gdzies musi byc tamtejszej produkcji.
Na etykietce jest napisane gdzie byl produkowany, a ze kupiony w Slowacji, to nie ma nic do rzeczy. Ser jest oryginalny polski i nie ma tu pomylki, tylko ktos nie zwrocil uwagi.
Polska wysyla sporo produktow Made In Poland na caly swiat i gdziekolwiek kupione - sa jednak oryginalne polskie.

Zgłoś 17.10.06 [21:09] justamin

Kotlety z sera salami.
Skladniki:
- 10 małych pieczarek
- 40 dag sera salami
- jajo
- mąka
- bułka tarta - mozna obtaczać w panierce - Panier np.z Cykorii
- natka pietruszki
- olej do smażenia

Przyprawy:
- pieprz
- sól
- majeranek nie koniecznie

Sposób przyrządzania:
1.Osobno usamazyć pieczarki, posolić, opróczyć pieprzem i położyć po jednej na każdej porcji sera.Pieczarek tyle ile porcji sera.
2.Ser pokroić grubości 1,5 cm,licząc po dwa na osobę.
3.Na talerzu roztrzepać jajo i dodać do niego posiekaną natkę.
4.Plastry sera opróczyć mąką, maczać w jaju i obtaczać w bułce tartej.
5.Smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu,tak aby powstała rumiana skorupka , a ser w środku rozpuścił sie, ale nie wydostał sie na zewnątrz.
6.Na porcje sera położyć pieczarki.

Z mleka,twarogów,serków..,sera twardego można różne sporządzać potrawy - na zimno i na ciepło, podzielmy się swoimi przepisami.

Zgłoś 24.06.07 [12:10] ew

moja ciocia słowaczka robi to tak:
ser o grubosci okolo 2cm- kwadrat troche zmoczona reka naciera I NASTEPNIE PANIERUJE W MLEKU, JAJKU I BULCE I NA MOCNO ROZGRZANY TLUSZCZ. SER MUSI BYC TWRDY I TO JEST WAZNE. DODATKOWO MOZNA TEZ TO ZROBIC Z SZYNKA KONSERWOWA- DAJE SIE Z DWOCH STRON PLASTER TEJ SZYNKI , TYLE ZE TRZEBA NAMOCZYC SER TEZ MOKRA REKA ZEBY SIE TE PLASTRY KLEILY DO SERA. SOS MOZE BYC CZOSNKOWY.

jA WAM ZA TO POLECAM HALUSZKI NIE KONIECZNIE BRYNDZOWE:
ZIEMNIAKI TRZEBA OBRAC I ZETRZEC NA TARCE, DODAC DO NICH JAKO, SOL, PIEPRZ, ORAZ MAKI DOSC DUZO, ZEBY BYLO GESTE CIASTO. nASTEPNIE, JAK NIE MACIE SITA SPECJALNEGO Z DUZYMI OTWORAMI, MOZNA CIASTO KLASC NA DESCE I NOZEM STRACAC NA GOTUJACA WODE TAKIE KLUSECZKI. MUSI BYC DOBRZE UGOTOWANE BO POTEM MOZNA NABAWIC SIE PROBLEMOW ZOLADKOWYCHusmiech.gif I POTEM TAKIE KLUSECZKI WYCIAGAMY DO JEDNEJ MISKI, DOODAJEMY STOPIONE MASLO I SER BIAŁY ROZKRUSZONY. jAK KTOS LUBI MOŻNA CEBULKE LUB SKWARKI. I JEMY. PYCHA, BARDZO POLECAM...............KLUSKI TAKIE MOZNA TEZ DAWAC DO MLEKA (SAME TYLKO)

Zgłoś 17.07.07 [01:56] Kaper

Hmmm haluszki...

to też jest Słowacki rarytas,generalnie jak było napisane to takie kluski, a na wierzch posypane bryndzą i tłuszczem ze skwarkami... pychota.
Jak by ktos z Was był w Podbanske Prybilina SK to tam jest bar przy stoku narciarskim czynny cały rok. To jest pzred hotelem Permon a blisko hotelu Krywań.
Jak zamówicie sobie wcześniej to zrobią Wam wszystko, grill, wyprażany syr (ser), haluszki, fasulową (zupa fasolowa), wszystko palce lizać, ale to musi być na indywidualne zamówienie wcześniejsze, można powołać się na mnie - MIREK

Pozdrawiam

Kaper

Zgłoś 28.12.07 [14:25] Krzysztofosław

Toć to zwykłe kujawskie kluchy ziemniaczane :! oczko.gif

Zgłoś 10.07.08 [20:53] smakosz

weszłam na tą stronę aby się dowiedzieć jaki jest przepis na syr wyprażany i mniej więcej dowiedziałam sięusmiech.gif tylko musze jechać po niego na słowacje i zaopatrzyć się w duże ilościusmiech.gif bardzo go lubię i zawsze jak tam jestem to musze go zjeść!

Zgłoś 13.08.08 [20:05] Bavar

Czesi wiedzą jak to zrobić wiec może warto wejść na czeskie forum i pisać in eng. usmiech.gif Zastanawiam się czy nie warto spróbować zrobić syr w głębokim tłuszczu - jak frytki. Pozdrawiam smakoszy serowych jezyk.gif

Zgłoś 12.01.10 [20:37] guzik

ludzieusmiech.gif zeby wyszedl taki sama jak jecie na slowacji to trzeba poprostu kupic sobie mozarelle i zrobic ja w panierce... w tym tkwi sekret!!!!

Zgłoś 12.01.10 [22:23] naprawde

Naprawde? Mozarella jest bez smaku, nadaje sie do kombinowania z innymi dodatkami, chyba, ze ktos chce jesc panierowany ser bez smaku. Co jak co, ale napewno nie mozarella, a guzik.

Zgłoś 14.01.10 [11:42] smakowite

Witam,

smażony ser to oczywiście saganaki - grecki ser, można go nabyć w plastrach gotowych do smażenia.
Przygotowanie jest nadzwyczaj proste!
Należy zamoczyć plaster sera w wodzie, tak, żeby mąka, którą się go panieruje trzymała się imała się materiału. Następnie na oliwie (najlepiej oryginalnej - greckiej, żeby danie było autentyczne) smażymy na wolnym ogniu.

Serek w środku mięknie, na zewnątrz powstaje delikatna, chrupiąca panierka.
Kropimy go cytryną i oddajemy się rozkoszy jedzenia.

Polecam! SAGANAKI usmiech.gif

Zgłoś 06.04.10 [19:35] zachar87

Ogólnie to znajomy planował otworzyć produkcje sera czeskiego w Polsce i się wszystkiego dowiedział na czym to dokładnie polega. Okazało się, że ser "Edamski" czy "Gouda" czyli sery które głównie wymienia się w polskich przepisach czeskiego sera nie mają wiele wspólnego z prawdziwym czeskim/słowackim serem. Ser w Polsce który najbardziej przypomina smakowo ten ser u naszych południowych sąsiadów nazywa się "ser salami" i to kupuje się go podobno w jakiś większych paczkach

Zgłoś 11.04.10 [16:14] szybki kucharz

byle szybko i samcznie!panierkę tylko zarumienic na patelni!i wkladmamy do mikrofal by ser nam sie roztopili pycha!!nie ma opcji zeby nie wyszlo!proscizna!!!!!!

Zgłoś 11.04.10 [21:13] troche

Przygotowac trzeba make, bulke tarta i jajka: kazde przyprawic sola i pieprzem do smaku. Ser, jaki kto lubi pokroic w plastry np. 2 cm. Otaczac w przyprawionej mace strzepujac nadmiar, nastepnie w rozkloconych jajkach i potem w bulce tartej (tez uprzednio przyprawionych). Do bulki tartej mozna tez wsypac troche posiekanej natki. Ser powinien byc pokryty panierka bardzo dokladnie. Niektorzy powtarzaja panierowanie, ale to zbedne. Smazy sie na rozgrzanej oliwie na patelni ok. 2 min. po kazdej stronie, do lekkiego zrumienienia bulki, nastepnie wyklada na recznik papierowy, aby wchlonal nadmiar tluszczu.

Do tego mozna przygotowac rozne surowki albo sosy i do picia co kto lubi.
Sera nie trzeba moczyc w wodzie, maka zawsze sie przyczepi do kazdego sera bez zbednych wstepow.

Zgłoś 07.09.11 [19:41] echoslov

Oczywiscie ze smazony ser najlepiej robia czesi i slowacy bo smazony ser z frytkami i "tatarka"(rowniez sie podaje ziemniak z maselkem) jest tradycyjnym daniem czechoslowackim. usmiech.gif
Tak jak ktos powiedzial plaster sera namocy sie w mleku ale niekoniecznie sie moczy w mleku,potem w mace jajku i bulce tartej i pozniej jeszcze dodatkowo dwa razy w jajku i w bulce tartej, trzy razy sie panieruje zeby sie ser nie rozlal tak sie to w czechoslowackim rodzinachusmiech.gif jak juz ktos ma doswiadczenie to moze we dwoch i ser smazony sie smazy we wiekszej ilosci oleja nie na patelni najlepiej we frytownicy albo takim sposobem jak frytky

Zgłoś 19.04.12 [14:58] magicznezakatki.blogspot.com

Nie znam przepisu, ale udało mi sie dowiedzieć, że Czesi używają do tego sera Harmelin

Zgłoś 17.09.13 [17:42] gość

Hermelin to po prostu pleśniowy ser po czesku oczko.gif