Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

kuchnia grecka

Witam!!!
Prowadzę pub "grecka" w Knurowie. Serwujemy dania na wzór kuchni greckiej. Chętnie wymienię uwagi na tematy kulinarne związane z kuchni greckiej i nietylko.

Zgłoś 26.10.11 [16:41] sylvius

Odpowiedzi

Zgłoś 14.09.06 [18:14] basek

........związane z kuchnią grecką i nietylko {miało chyba być}

Zgłoś 14.09.06 [19:08] xmx

... nie tylko...

Zgłoś 14.09.06 [23:28] sylvius

Dziekuje wszystkim bardzo serdecznie za odwiedzenie tej strony, forum i poprawienie błędów . Chciałbym bardzo serdecznie podziękować za pozytywne i ciepłe opinie na forum oliwki . KLAUSIE Tobie dziekuje za zainicjowanie i wystawienie rekomendacji lokalu GRECKA PUB . Dziekuje bracie za założenie i stworzenie strony lokalu { zapraszam na grecką uczte w podzięce w dowolnym terminie}. Prosze o szczere opinie i zapytania.

Zgłoś 16.09.06 [13:20] Jolcia.

Mam pytanie! usmiech.gif
W waszym menu do potraw podajecie cacyki, moja rodzina uwielbia ten dodatek do obiadu. Niestety jestem zmuszona kupować cacyki w sklepie gdyż nie znam receptury. Kiedyś prubowałam zrobić wg. składników na opakowaniu, ale mi nie wychodzą poniew. nie znam proporcji...Proszę o podanie mi receptury.Z góry dziękuję.Jola.

Zgłoś 16.09.06 [21:28] Ata

Hehe, Jolcia, to się chyba nazywa "tajemnica szefa kuchni" oczko.gif

Zgłoś 17.09.06 [08:54] zarazek

Jolcia co to są cacyki????

Zgłoś 17.09.06 [09:05] zarazek

a juz wiem usmiech.gif to taki sos

Zgłoś 17.09.06 [17:32] sylvius

Ata niezawsze tajemnica musi pozostac tajemnicą usmiech.gif

Zgłoś 18.09.06 [11:20] sylvius

Jolcia cacyki to jest nasza nazwa spolszczona oryginalnie powinno byc Tzatziki .Przeglądając strony z przepiami jest wiele ciekawych przepisów i powiem szczerze ze kilka z nich jest całkiem dobra , co do przepisów z opakowania bardzo wazne sa proporcje bez nich jest trudno osiągnąć zamierzony cel.Natomiast nasze cacyki są na tyle spolszczone że robimy je zupełnie inaczej niż tradycyjne-oryginalne.Zdradze tylko jedną tajemnice prosze poeksperemyntować z serkami im delikatniejszy tym lepszy.( orginalne przepisy zalecają jogurty nasze są zupełnie inne niż greckie). Miłych wrażeń . Pozdrawiam.

Zgłoś 18.09.06 [11:23] Jolcia.

To ja w takim razie poproszę o ten przepis jeżeli nie jest tajemnicą. Jolcia.

Zgłoś 18.09.06 [22:32] Ata

I po co tak się rozwodzić nt. tych cacyków, przecież wiadomo, że w Greckiej są najlepsze oczko.gif

Zgłoś 18.09.06 [22:48] sylvius

Ata dziękuje za wsparcie tyle ile mogłem podpowiedzieć Jolci podpowiedziałem cała przyjemność Jolciu w poszukiwaniach , więcej tajemnic na temat cacyków niezdradze ( do tego smaku cacyków w naszym lokalu dochodziłem około 3 miesięcy aż osiągnołem ten efekt jaki jest PYCHA NIE ) kto był to zna ten niesamowity smak . Podkreslam to niesą oryginalne Tzatziki to spolszczona wersja ale jakże udana.Pozdrawiam.

Zgłoś 19.09.06 [18:38] szyman

Cacyki nie jest nazwą spolszczoną tylko nazwą turecką ( wym. dżadżik ) a tzatziki nazwą grecką. Stanowi obok taramasalada, melitzanosalada i dip piperado trzon greckich mazideł . Głónym składnikiem tzatzika jest jogurt grecki; gęsty i kwaśniejszy niż rodzime produkty. Dostępny już w Polsce.
Przepis na tzatziki :
- 1 kg. jogurtu greckiego
- 2 ogórki szklarniowe
- czosnek w/g upodobań 1-2 główki
- 1 pęczek kopru
- 100 ml. oliwy
- sól, pieprz
Ogórki ze skórą zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić i odstawić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Z ogórków odlać wodę, koper posiekać, wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Powinny być lekko przesolone i mocno czosnkowe. Wstawić do lodówki na kilka godz.
***** NIE UFAM LUDZIOM, KTÓRZY MAŁO JEDZĄ *****

Zgłoś 19.09.06 [20:20] Ata

Szyman, oczywiście, że są nazwą turecka, lecz ta nazwa przyjęła sie także w Polsce wraz z naszą wymową, więc można ją uznać za nazwę Polską. Chyba, że ktos chce się na siłę do tego przyczepić oczko.gif

Zgłoś 20.09.06 [00:51] sylvius

Szyman dla mnie cacyki to jest nazwa jak najbardziej spolszczona można je robić na wiele sposobó i z wieloma różnymi dodatkami według upodobań smakowych .Zabłysne bo też sciągnołem coś z internetu 350 ml gęstego jogurtu 2 ogórki 6 ząbków czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy sól , to podstawa i teraz według uznania można dodać pieprz , czerwoną paprykę , bazylię ,oregano o koperku dowiedziałem się z Twojego przepisu jak najbardziej polecam koperek.Co do Taramosalaty to niemogę przyrównać jej przynajmniej smakowo do cacyków a nawet tzatzików ponieważ jest to rodzaj pasty majonezowej z soloną ikrą karpia( oryginalnie ) w niektórych restauracjach podawanej z ikrą dorsza a w naszej restauracji pasta ta nazywała się spolszczona oczywiście TARAMA i była podawana z kawiorem z jesiotra .Szyman cenie Twoją wiedze na tematy związane z kuchnią grecką ciesze sie ogromnie że podzieliłes sie wiedzą na tym forum ze mna i odwiedzającymi ta stronke i prosze o podobne uwagi w przyszłosci. Człowiek uczy sie całe życie. Pozdrawiam.

Zgłoś 20.09.06 [00:56] sylvius

Ata widze że sledzisz co sie dzieje na tym forum i juz drugi raz tłumaczysz ludziom ze nie wszystko co sie swieci to złoto.Dzieki mam wrażenie że niebawem sie spotkamy na jawie.Pozdrawiam.

Zgłoś 20.09.06 [14:15] szyman

Prawda jest taka, że tzatziki (cacyki ) wejdą do kanonu kuchni polskiej. Tzatziki, na które podałem przepis pochodzą od Greka, który był szefem kuchni w restaracji gdzie ja mam teraz przyjemność szefować i staram się trzymać wyuczonej receptury. Choć przyznam, że wszelkie innowacje są mile widziane. O taramas wspomniałem bo jest mało popularna a ciekawa w/g mojej wiedzy robiona z solonej ikry dorsza, gotowanych ziemniaków ( choć wszystkie polskie źródła podają żeby dawać bułkę ), cytryny i oliwy. Robiłem chyba taramas na jakieś spotkanie oliwkowe. pozdrawiam
***** NIE UFAM LUDZIOM, KTÓRZY MAŁO JEDZĄ *****

Zgłoś 20.09.06 [14:53] Jolcia.

Dzięki. Wyprubuję wszystkiego. Jolcia.

Zgłoś 20.09.06 [15:06] Dobrota

Witam wszystkich na F.A.Q-u. Mam pytanie do Szymona. Gdzie mozna wypróbowac twoich "cacyków". Proszę o adres lokalu.

Zgłoś 22.09.06 [01:42] sylvius

Szyman nierwątpiliwie odezwie sie na tym forum ,Jolcia mam nadzieje że cacyki które tak badzo usiłowałaś stworzyć wyszły Ci jak chciałaś.Gotowanie to magiczne zajęcie i piękne . Dobrato jak będziesz w Warszawie to pytaj o szefa kuchni greckiej restaurcji Szymana napewno trafisz .Świat jest tak mały.Pozdrawiam.
dostałem ogromną szanse być między Wami

Zgłoś 22.09.06 [13:31] szyman

Witam !!!! ze względu na kryptoreklamę adresiku nie podam ale tak jak pisze Sylvius \" szukaj, świat jest tak mały \". Może trafisz na knajpkę, w której robią fajne tzatziki a bedzie mi maiło jeśli będzie to knajpka, w której ja kucharzę . Pozdrawiam.
***** NIE UFAM LUDZIOM, KTÓRZY MAŁO JEDZĄ *****

Zgłoś 24.09.06 [00:31] Ata

Widzę, że forum się rozwija usmiech.gif . Sprawa cacyków, czy jak kto woli tzatzików została wyjaśniona oczko.gif . Dzięki za miłe słówko na mój temat. Jak będę miała chwilkę czasu, to na pewno zajżę i zobaczę nowe (mam nadzieję) posty.

Zgłoś 24.09.06 [09:14] hania-kasia

Miałam okazję spróbować tzatzików przyrządzonych przez Szymana na jednym z naszych spotkań Warszawskiej Grupy Czarnej Oliwki, więc mogę polecić jego przepis, bo efekt jest b. dobry. W supermarketach pojawiły się już gęste jogurty typu greckiego. Można je zastąpić ewentualnie serkami naturalnymi, np. \"Figura\", których jest teraz duży wybór. Jeden z naszych kolegów z grupy, Xfenix, przyrządza tzatziki trochę inaczej a mianowicie wypestkowane ogórki kroi w drobną kosteczkę. Muszę przyznać, że bardzo odpowiada mi ta wersja i od czasu jej poznania zrezygnowałam z dodawania do tzatziki ogórków tartych na rzecz krojonych w kosteczkę.
Pewnie nikt by nie przypuszczał, że w młodości byłam lekkoatletką

Zgłoś 26.09.06 [00:02] sylvius

hania-kasia jestem zaszczycony . Dzieki piękne za odwiedzenie tego forum i polecenie przepisu Szymana który niewątpliwie jest dobry .Co do zastąpienia jogurtu serkami to bardzo trafiony pomysł ( sam robie na bazie serków co zresztą jakiś czas temu sugerowałem Jolci)ale..... no właśnie czy tylko serek lub jogurt a ogórek , czy tylko ten zielony szklarniowy ? ......... Pozdrawiam.
dostałem ogromną szanse być między Wami

Zgłoś 26.09.06 [00:06] sylvius

krycho z gdyni kebab jak wszędzie...Pozdrawiam
dostałem ogromną szanse być między Wami

Zgłoś 26.09.06 [19:39] martyna

Jak mam sie pozbyć przykrego zapachu podczas smażenia ryb w głębokim oleju.Jakie ryby są najlepsze w miare tanie no i bezzapachowe przynajmniej minimalnie .Prosze napiszcie uwielbiam rybki ale mój mąż niecierpi zapachów smażenia i muszę się ograniczać.Prosze , pomocy .

Zgłoś 26.09.06 [19:50] Ola

Z przyjemnością tu zaglądam, pełen Wersal, tak ostatnio rzadko na tym forum spotykany.
Sylvius, ukłony dla Twej kultury i szacunku dla każdego tu piszącego usmiech.gif
Bo Szymana życzliwość jest już znana usmiech.gif

Carpe diem!

Zgłoś 26.09.06 [23:27] sylvius

Martyno to nie moja dziedzina przykro mi , mam nadzieje że Szyman zajrzy na te forum i poradzi co zrobić .Ostatnio czytałem na oliwce że miał spotkanie z piraniami usmiech.gif Pozdrawiam.

dostałem ogromną szanse być między Wami

Zgłoś 26.09.06 [23:30] sylvius

Olu dziękuje . Swiat wcale nie jest taki zły . Jest nas jeszcze garstka . Zapraszam na forum w każdej wolnej chwili . Pozdrawiam .
dostałem ogromną szanse być między Wami

Zgłoś 26.09.06 [23:37] sylvius

Olu dziękuje . Zapraszam w każdej wolnej chwili . Pozdrawiam .
dostałem ogromną szanse być między Wami