Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

kwaśna śmietana

hej, o co chodzi z tą kwaśną śmietaną???czy ktoś mi może pomóc?? jaka to jest? ile procentowa??

Zgłoś 22.01.11 [19:29] edyta

Odpowiedzi

Zgłoś 16.11.07 [21:51] dziwne

Nigdy nie jadlas pierogow "ruskich" ze smietana? To jest gesta smietana, im bardziej gesta, tym lepsza, lekko kwaskowata i nie tylko do pierogow. Je sie z plackami ziemniaczanymi, dodaje sie do zup i sosow, w meksykanskiej kuchni dodawana do wiekszosci dan, takze stosowana w kuchni wegierskiej i innych. Jest to smietana lekko zakwaszana, w odroznieniu od slodkiej smietany zwanej tez smietanka, ktora czesciej dodaje sie do deserow i ta jest w roznych procentach, takze bardzo plynna. Zalezy do czego ma byc uzyta. Do ubijania najlepsza jest 30 %, z mniejsza zawartoscia tluszczu trudno ja ubic. Kwasna smietana natomiast moze byc np. 12%, zreszta idz do sklepu i niech Ci pokaza ktora smietana jest kwasna i na opakowaniu znajdziesz ile procentowa, tylko wybieraj naturalna, bez zadnych dodatkow. Z kwasnej smietany mozna tez robic maslo przez ubijanie. Napewno czesto ja jadlas, tylko nie znasz nazwy. W tradycyjnej kuchni polskiej wiekszosc dan, sosow, zup jest zaprawiana kwasna, czyli zwykla smietana czasem w polaczeniu z maka, takze stosowana jako sos do salatek czasem w polaczeniu z majonezem.

Zgłoś 17.11.07 [19:39] szyman

ŚMIETANA SłODKA NIE ISTNIEJE !!!!!
Śmietana jest kwaśna li i jedynie, gęsta o różnej zawartości tłuszczu.
Słodka jest śMIETANKA, również o różnej zawartości tłuszczu, płynna jak mleko.
W przepisach jest zazwyczaj podane czy chodzi o śmietanę czy śmietankę, różnica jednej literki w tym wypadku jest istotna.
pozdrawiam

" BÓG STWORZYŁ JEDZENIE, A DIABEŁ KUCHARZY " http://www.sanechem.pl/spozywczy/restauracja. htm

Zgłoś 17.11.07 [20:54] dziwne

Szyman, chyba mylisz pojecia, bo nazewnictwo nie zawsze jest wlasciwe. Smietana zbierana/odwirowana ze swiezego mleka zawsze jest slodka, chyba, ze mleko (swieze) skwasnieje, zanim sie smietane odwiruje lub zbierze. Ogolnie przyjela sie nazwa smietana na smietane kwaskowata, a na slodka smietanka, ale jak widzisz, nie kazdy to rozroznia i to jest kwestia nazewnictwa. Mleko z gospodarstw jest dostarczane do zakladow mleczarskich - swieze i jesli natychmiast odwiruja tluszcz z mleka, to jest to slodka smietana, ogolnie zwana smietanka, ale czesc tej smietany jest sprzedawana jako slodka o roznym % tluszczu, a czesc jest zakwaszana i to jest ta kwasna smietana. Z swiezej, niezakwaszanej smietany produkuja maslo roznie zwane, a z zakwaszonej smietany tez, ale smak sie nieco rozni. Tak wiec, istnieje slodka smietana, zanim jej nie poddadza pewnym procesom, a nazwa jest umowna. Jesli masz dostep do swiezego mleka, niepasteryzowanego od gospodarstwa, to mozesz nastawic mleko na kwasno, jak kiedys i zbierze sie na gorze smietana slodka, czy smietanka, jak wolisz, ale powtarzam, jest to kwestia nazwy. Krowy nie daja kwasnego mleka, wiec i smietana/smietanka jest slodka, dopiero po zabiegu... poczytaj sobie tu: http://pl.foodlexicon.org/s0000220.php Pozdrawiam.

Zgłoś 18.11.07 [11:15] śmietana

O ile chodzi o mleczarstwo w wyniku odwirowania mleka uzyskujemy śmietankę ( słodka) oraz mleko odtłuszczone( chude). Po odwirowaniu śmietankę poddaje sie pasteryzacji, schłodzeniu. Smietankę do ,której dodajemy zakwas - uzyskujemy śmietanę ukwaszoną.Masło wyrabia się z śmietanki słodkiej z dodatkiem zakwsu maślarskiego i z śmietany ukwaszonej.http://www.serydomowe.pl/phpBB2/viewforum.php ?f=16

Zgłoś 22.01.11 [09:01] Wegetarianna

Spieracie się o nazwy. W Polszczyźnie nie przystoją zdrobnienia w języku oficjalnym. Śmietanka jest tylko w mowie potocznej, wręcz dziecięcej. Kwaśna, czy nie, to zawsze śmietana. Jednak mleczarze wymyślili śmietankę. Jednak pasteryzacja "śmietanki" to już zbrodnia. Taka niedługo gnije, lub pleśnieje: staje się trucizną. Późniejsze zakwaszanie to już jak zamordowanie i wskrzeszanie za pomocą animacji komputerowej. Na zdrowie.

Zgłoś 22.01.11 [19:29] Kktos

Halo Wegetaianna, a od kiedy to w "Polszczyznie" nie przystoja zdrobnienia w jezyku oficjalnym?
Ale najpierw dlaczego piszesz polszczyzne z duzej litery? Jakies nowe "oficjalne" prawo jezykowe o ktorym jeszcze nie wiemy? A jezyk "oficjalny" to jaki wg. Ciebie? Jezykiem oficjalnym sa pisane pisma urzedowe, a to nie ma zadnego odniesienia do dyskusju na forum.
Jesli masz na mysli poprostu jezyk polski, to nie uzywaj dziwnych okreslen.
W sprawie zdrobnien, np., dziewczynka, chlopczyk, miseczka, maselko, chlebek, ksiazeczka, zeby wymienic tylko kilka, to co to jest Twoim zdaniem, jak nie zdrobnienia? Zdrobnienia w polskim jezyku sa jaknajbardziej naturalne i uzywane caly czas i w mowie i w pismie, dlatego smietanka jest nazwa wlasciwa i po polsku. Umownie sluzy wlasnie do rozroznienia od smietany kwasnej. Mimo, ze to jest nazwa umowna, jest prawidlowa i powszechnie uzywana, bez znaczenia, kto ja wymyslil.
Co do pasteryzacji smietanki, to wybacz, ale wypisujesz totalne glupoty niewarte nawet komentarza. Z powazaniem Kktos.