Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

kwas z burakow

A wiec koncza sie juz jablka, wiec zero kompotu moze ktos wie jak zrobic kwas z burakow?? herbate uwazam za malo hmmmm.... elegancka?

Zgłoś 15.12.09 [15:21] darek24

Odpowiedzi

Zgłoś 29.11.04 [10:11] PANORAMA

Z treści twojej wypowiedzi wynika, że kwas z buraków traktujesz jak kompot i nie wiadomo jakiego przepisu oczekujesz. Już wcześniej na forum podawałam przepis na kwas buraczany ale bardziej do celów zdrowotnych i do gotowania barszczu czeronego czystego.
Ja obieram 1 kg buraków, kroje na mniejsze kawałki i w dużym 2,5 litrowym słoiku zalewam przegotowaną letnią wodą dodając kilka ząbków czosnku (ilość zależy od indywidualnych upodobań) oraz wrzucam piętkę chleba. Słoik przykrywam i trzymam w ciepłym miejcu do momentu aż barszcz będzie kwaskowaty. Wtedy dopiero wyjmuję chleb i doprawiam solą. Nastepnie przelewam do mniejszego słoika (oczywiście należy go przecedzić) i trzymam w lodówce. Ja osobiście uwielbiam wypić sobie codziennie takiego barszczu jedną szklaneczkę.
Nie wiem czy o to ci chodziło. Pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 03.05.05 [21:33] annia

robię tak samo z tym, że wkładam chlebek razowy.

Zgłoś 15.12.09 [15:17] Babcia jagoda

Przepis jest doskonały ,dzisiaj zrobilam 3 raz i myślę że ten dotrwa do wigilii.pozdrawiam B.j.

Zgłoś 15.12.09 [15:21] Babcia jagoda

Zapomniałam napisać jak robiłam pierwszy raz nie mialam ciemnego chleba dodałam 3 kółeczka suszonego jabłka też wyszedł B.J.