Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Łosoś w sosie koperkowym!!!

Bardzo proszę o sprawdzony przepis.
Chciałabym przygotować tę potrawę na komunię córki 25 maja.

Zgłoś 16.12.10 [11:57] Lidka

Odpowiedzi

Zgłoś 26.04.03 [18:50] emma


Brzmi apetycznie,
też ciekawa jestem, jak to się je oczko.gif

Sama polecić mogę befsztyk tatarski z wędzonego łososia.
Robi się identycznie, jak klasyczny tatar z tą różnicą jedynie,
że zamiast wołowinki używa się łososia wędzonego właśnie.

Zgłoś 26.04.03 [20:13] eco

Mysle Lidka, ze mam przepis na lososia, ktory zadowolilby gosci na Twoim przyjeciu komunijnym. Jest jak sobie zyczysz w sosie koperkowym. Podaje proporcje na 4 osoby. Wg. mnie kazdym kilogramem lososia mozna obdzielic mniej wiecej 12 osob......Sam wiec dokonaj niezbednej matematyki, jesli wybierzesz ten przepis. usmiech.gif Potrzebujesz wiec filet z lososia, bez skory, podzielony na gotowe porcje ( to znacznie ulatwi podawanie go pozniej dla gosci). Blaszke w ktorej bedziemy piec rybe smarujemy oliwa i ukladamy w niej filety plaska strona do dolu (czyli ta, z ktorej usunelismy skore). Solimy i pieprzymy ( ale z sensemusmiech.gif . Nastepnie, male cukinie ( ok 3....przypominam ze proporcje podaje na 4 osoby..) tniemy na cieniutkie plasterki i ukladamy je na filetach w sposob przypominajacy rybia luske. Nastawiamy piekarnik do 175 C i czekajac az sie rozgrzeje robimy sos. W malym rondlu gotujemy pol lampki bialego wina i wypijajac drugie pol czekamy az jego ilosc w rondlu zredukuje sie do polowy. Nastepnie wlewamy do rondla poltorej kubka slodkiej smietanki ( kremowki chyba) i gotujemy na malym ogniu przez pare minut tak, aby sos troche zagescic, poczym zestawiamy go z kuchenki i biegniemy do naszej ryby, bo piekarnik napewno osiagnal juz wlasciwa temperature. Pieczemy lososia jakies 15 minut...jesli jest go wiecej, pieczemy dluzej..az................bedzie gotowy usmiech.gif ( trzeba sprawdzac). W miedzyczasie (raczac sie druga lampka wina dla ochlody) kroimy na "zapalke" (dobrze jest miec specialna szatkownice do tego celu... a jesli nie ma, to obie babcie idacego wlasnie do komunii wnuczka, zrobia to rownie szybko i skutecznie) : kilka obranych marchewek ( tak, surowych), korzen selera, biala i jasnozielona czesc pora i czerwona duza papryke. Tak pokrojone warzywa smazymy na sporym ogniu przez pare minut az zmiekna solac i pieprzac....... do smaku. Mieszajac warzywa jedna reka druga podgrzewamy uprzednio zrobiony sos , do ktorego dodajemy drobno posiekany koperek. Niestety nie mamy juz czasu na trzecia lampke wina, bo czas podawac rybe , ktora wlasnie powinna byc juz upieczona. W centrum talerza kladziemy usmazone warzywa, na nich ukladamy porcje lososia i polewamy dookola sosem...Podajemy oczywiscie z bialym wytrawnym winem ( chardonnay?)
Robilem ta potrawe kilkakrotnie wiec gwarantuje ze jest smaczna i efektowna ( oczywiscie to moja subiektywna ocena). Nie jest tez ona moim pomyslem. W ten sam sposob podaja lososia w Princeton w restauracji "Le Plumet Royal" (elegancka), ktorym raczy sie chetnie okoliczne bogate ziemianstwo...........Zycze udanej komuniiusmiech.gif

Zgłoś 26.04.03 [20:59] Lidka


eco

serdeczne dzięki za przepis!
wypróbuję w przyszłym tygodniu i przeliczę na odpowiednią ilość porcji,
uwielbiam łososia i już czuję ze będzie to mniamnuśneusmiech.gif

Zgłoś 26.04.03 [22:40] emma

Lidka,
tak upewnij się,
czy w maju młoda cukinia już będzie?

Przepis faktycznie wygląda apetycznie. usmiech.gif

Zgłoś 16.12.10 [11:57] ida

dziękuję za ten super przepis, robiłam wielokrotnie
jak dla mnie najlepszy przepis na pieczonego łososia jaki znam
za pierwszym razem nie mogłam uwierzyć, że to mega pyszne i efektowne danie jest takie banalnie proste
Nigella Expresowo może Ci zazdrościć pomysłuusmiech.gif