Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Majonez własnej roboty

Ogólnie przepadam za majonezem Dekoracyjnym Winiary,ale chciałam spróbować zrobić sama.Jak go robicie kochani??

Zgłoś 27.10.11 [12:26] Maszka

Odpowiedzi

Zgłoś 03.03.05 [15:55] Maszka

Dziękuję Elliusmiech.gif

Zgłoś 05.03.05 [20:47] Ola

Dodam z praktyki, że najpierw trzeba wymieszać dobrze żółtko musztardą i sokiem z cytryny, a potem dodawać olej, tak jak tam napisane, najpierw kroplami, potem juz można większymi porcjami. A 2 żółtka \"wciągną\" nawet 1 litr oleju.
Jeżeli majonez się zwarzy, to mozna go uratować. Wtedy zaczynamy od początku, bierzemy żółtko, mieszamy z musztardą i sokiem cytrynowym, następnie dodajemy procjami zwarzony majonez.
Robie neiraz majonez, z musu, bo dla mnie i tak Winiar jest najlepszy usmiech.gif

Carpe diem!

Zgłoś 07.03.05 [18:30] jakozak

Dla mnie kielecki jest najlepszy

Zgłoś 18.03.05 [17:11] HELENKA

A ja robię tak: 1jajko,1 żółtko,1 łyżeczka dobrej musztardy,1 łyżeczka cukru,1łyzeczka octu,pół łyżeczki soli.Wkładam do miksera i powolutku,jednym ciągiem leję olej/ja używam Kujawskiego/i miksuje aż uzyskam konsystencje taką jaką chce. Smacznego.

Zgłoś 20.03.05 [02:00] salph

białko jajka nie ma w ogóle sensu w majonezie

Zgłoś 24.03.05 [11:51] HELENKA

Białko ma zawsze sens,ale mozesz robić bez białka.Ty jesteś panią w swojej kuchni.Powodzenia w gotowaniu.

Zgłoś 02.05.05 [08:11] LISA

1 jajko,pol lyzeczki soli,2 lyzki cukru,sok z calej cytryny lub 2 lyzki octu z bialego wina,lyzka musztardy,i pol litra oleju.
Calosc zmiksowac,wlewajac do wszystkiego cienka strozka olej.
mozna potem robic z tego rozne odmiany majonezu.Czesc z czosnkiem,z ziolami,papryka ,pasta pomidorowa lub keczupem.
Pozdrawiam LISA

Zgłoś 14.12.06 [00:53] zdecydowanie BEZ

do "salph" i Helenki.
Zdecydowanie odradzam spożywania surowego białka. Zawarta w nim avidyna niszczy witaminę H (biotyna), która występuje w kompleksie witamin z drupy B. Witaminki te, to perełki dla naszego zdrowia i urody.

A co do majonezu? Jeżeli już sięgam po gotowy, to tylko "Winiar", ale tak prawdziwie, to zachwycam się tylko swoim. Nie ma sobie równych (na sklepowych półkach oczywiście). Robię go od zawsze, i od zawsze mi wychodzi. Uważam, iż jego smak "leży" w przyprawach. Bardzo bym chciała, ale niestety nie potrafię dokładnie podać ich ilości, ponieważ nigdy ich nie odmierzam. Dosmaczam go co i rusz w czasie ubijania sprężyną, aż osiagnę mój ulubiony smaczek. A robię go taksmutas.gif ok.15 min.)

- 2 żółtka surowe
- 2 żółtka gotowane (tak, tak)
- ok. 1/2 l. oleju słonecznikowego
- sól
- cukier
- musztarda
- sok z cytryny

W wąskim, wysokim naczyniu rozcieram pałką na jednolitą masę: żółtka gotowane, żółtka surowe, na początek 1÷2łyżeczki musztardy, 1÷2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli. Gdy masa jest w miarę jednolita, zaczynam "kropelkowym" strumieniem (przez dziurkę zrobioną w nakrętce) wlewać olej powoli, nieprzerwanie, cały czas ubijając masę sprężyną. Za każdym razem kiedy masa gęstnieje rozrzedzam ją sokiem z cytryny. Do końca ubijania dosmaczam wg potrzeb solą, cukrem, musztardą, Gdy sie to robi ostrożnie, stopniowo, zawsze udaje się uzyskać majonez w jakimś stopniu podobny w smaku do tego z "Winiar" ale zawsze jest on smaczniejszy, bo nie mdły, i lepszy, bo bardziej wartościowy. Bardzo go lubię!

W a ż n e: wszystkie składniki użyte do robienia majonezu winny mieć tę samą, pokojową temperaturę.

Zgłoś 24.09.08 [02:34] Barbapapa

Rzeczywiscie majonez przypomina w smaku ten Winiary!

SUPER (szczegolnie na obczyznie) oczko.gif

Zgłoś 23.06.10 [15:50] malinka23

Dziewczyny podziwiam Was ze chce Was sie własnoręcznie kręcić taki majonezik.Jesli o mnie chodzi to wole te gotowe.Ale Wy mozecie to wykorzystac i takie danie z sosem ofotografowac oczko.gif
konkurs.develey.com.pl/

Zgłoś 14.07.10 [10:08] iria

ja białkiem rozrzedzam majonez. I co do bakterii w białku to jest ich tyle co i w żółtku ;P

Zgłoś 18.10.11 [10:12] mmm

No właśnie, że nie. Bakterii w białku nie ma prawie wcale. Mają one taką budowę, żeby chronić żółtko przed bakteriami.
W żółtku bakterie mnożą się 100 razy szybciej niż w białku.

To nie chodzi o bakterie, tylko o awidynę (to jest białko). Jedna cząsteczka awidyny wiąże cztery cząsteczki biotyny, dlatego nie należy jeść surowych białek. Awidyna rozpada się w obróbce termicznej.

Zgłoś 27.10.11 [12:26] ORzeszek32

W ogóle pierwszy raz słyszę, o dodawaniu białka usmiech.gif Moja prapabcia robiła normalnie z żółtka, soli, pieprzu, musztardy i oleju usmiech.gif