Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Marynowanie po włosku - potrzebny przepis na marynowane bakłażany!

Czy ktoś zna może przepis na marynowane kawałeczki bakłażanów, jadłam je kiedyś we Włoszech, były wspaniałe - w oliwce z oliwek i kwaskowe lekko, jeśłi ktos coś o tym słyszał to poprosze o przepis!

Zgłoś 01.08.13 [19:23] mari0121

Odpowiedzi

Zgłoś 12.07.04 [08:57] LISA

CZESC
Z przyjemnoscia podam Ci przepis na marynowane baklazany.Mieszkalam we Wloszech 2 lata,baklazany robia na dwa spsoby,krojone w plastry lub w paski.Te pierwsze grilowane,drugie gotowane.Podam przepis na gotowane.

BAKLAZANY W OLIWIE

Baklazany.obrac ze skorki,pokroic w paski,grubosci palca wskazujacego,posypac sola,obciazyc,i odstawic na okolo 2 godziny.Potem wycisnac dobrze,z wody i soli.W garnku,zagotowac ocet winny,z woda,wody malo.Wkladac baklazany porcjami na wrzacy ocet,i pogotowac z 10 sekund.Potem baklazany wyjac odsaczyc i wycisnac przez praske.Zimne ukladac w sloiku,przesypujac oregano,posiekana drobno czerwona czuszka papryczka (malo),i czosnkiem grubo .posiekanym Calosc zalac oliwa lub oliwa z olejem.Wlosi trzymaja to w piwnicach przez cala zime.Ja nie mam odwagi,po zrobieniu,przechowuje baklazany w sloikach w lodowce,przez 2-3 tygodnie.

Jezeli interesuje Cie przepis na baklazany w plastrach napisz,podam .LISA

Zgłoś 12.07.04 [09:32] maga

Witaj Lisa. Proszę, podaj ten przepis na grilowane, te są najpyszniejsze smiech.gif Pozdrawiam.

Zgłoś 12.07.04 [10:07] mari

Jestem bardzo wdzięczna za przepis, te paseczki bakłażanów sa poprostu przepyszne. Jak najszybciej musze je zrobić.Zdam oczywiście relacje z rozkoszy zajadania ich.Jeszcze raz dzięki serdeczne.Pozdrawiam!

Zgłoś 14.07.04 [10:22] LISA

Czesc ,pozdrawiam serdecznie!

Baklazany (sotto olio)

Baklazany,pokroic wzdloz w plastry ze skorka,
zostawic na sciereczce do podsuszenia,opiec na patelni grillowej,lub na grillu.Ostudzic,zalac octem winnym z bialego wina,na godzine,lub dluzej.Wyjac z octu,lekko odcisnac,posolic.Dodac pokrojony grubo czosnek,miete lub natke z pietruszki.Zalac olejem,wstawic do lodowki na kilka godzin.Do tych baklazanow dodaja najczesciej miete,czasami troche posiekanej ostrej papryczki,czasami oregano.

Zycze smacznego,te baklazany zawsze bardzo mi smakowaly,dlatego chetnie w kazdym wloskim domu pomagalam w ich produkcji.Podobnie robia papryke,tylko z natka i oregano.

Pozdrawiam serdecznie LISA

Pozdrawiam Lisa

Zgłoś 14.07.04 [10:33] mari

OOOOO, super bardzo dziękuje za przepisik. To prima że znależliście chwilke czasu i że będę mogła znowu zaznać tego smaczku!! dzięki jeszcze raz i pozrowionka!!!

Zgłoś 10.08.11 [08:23] debubu

Podaje mój przepis pochodzący z Neapolu.
Otóż bakłażany (3 sztuki) pociąć na plastry o grubości ok 1cm, zasolić i odłożyć aż wypuszczą sok. Sok odlać i osuszyć bakłażany. Następnie grillować na patelni grillowej aż się solidnie przypieką. Do miseczki nalać oliwy z oliwek i octu balsamicznego w proporcjach pół na pół. dodać posiekaną natkę pietruszki i sporo czosnku, można dodać papryczkę peperoncino, posolić i popieprzyć. Bakłażany dobrze uciskać w słoikach i zalewać zalewą. Najlepiej smakują jak postoją z tydzień czasu. Spokojnie można je przetrzymywać do roku czasu, sprawdzałem, choć rzadko kiedy uda im się tyle ustać usmiech.gif Melanzane super nadają się do bruschette i do grillowanej wołowiny. Polecam antrykot z wołowiny argentyńskiej grillowany bez przypraw oraz czerwone wino jakiekolwiek z regionu Abruzzo. Wszystko dostępne w delikatesach Alma. Pozdrawiam i polecam każdemu kawałek smaku prawdziwej Italii.

Zgłoś 13.11.11 [08:14] danutka

Witam miłośników włoskich przysmaków,
wypróbowałam przepis na grillowane bakłażany i smakują rewelacyjnie. A może ktoś zna przepis na domowe oliwki lub cukinię, byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam

Zgłoś 01.08.13 [19:23] gość

Cukinie robię tak samo jak baklazany grilowany kraje na plasterki griluje i ukladam w pojemniki każda warstwę posypuje zielona pietruszką i czosnkiem potem zalecam oliwa z ocen balsamicznym przepyszne