Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

mascarpone-co jest zblizone w smaku i konsystencji?

Serek mascarpone jest drogi, bo kilogram kosztuje ponad 32 zlote. czym mozna to ewentualnie zastapic?

Zgłoś 22.01.16 [09:57] Nikka

Odpowiedzi

Zgłoś 21.06.04 [09:56] vectra

mi już kilka razy udało się zastąpić ser mascarpone serkiem mielonym tłustym campiny (sprzedawany w pojemniczkach po 400 czy 450 gram) jest gladziusieńki , delikatny w smaku i naprawdę tiramisu niewiele straciło... usmiech.gif

Zgłoś 21.06.04 [12:38] rapsista

vectra a ile trzeba opakowań tego sera na taką okrągła blaszke 24cm?
Czy mógl by mi ktos podac dobry przepis na okragla blache tiramisu?Tak sprawdzony juz...
Każdy ma to na co zaslużył

Zgłoś 22.06.04 [08:11] Monika

Sprawdzony z Poradnika Domowego:
30 dkgbiszkoptow
2 opakowania (50 dkg) serka mascarpone
4 jajka
4-5 łyżek cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu(likier migdałowy amaretto, rum, koniak, żubrówka)
2 łyżki ciemnego kakao
Rozpuścić kawę w 400 ml gorącej wody i zostawić do odtygnięcia. Wlać alkohol.Oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 3/4 cukru. Wymieszaj z serkiem. Ubij dokładnie białka, dobrze dodać szczyptę soli (po odwróceniu naczynia \'do góry nogami\' powinny się nie wylecieć). Dodaj cukier (do białek najlepszy puder). Wymieszaj z masą serową.
Biszkopty nasącz kawą. Uważnie, żeby się nie rozpadły, zależy to od gatunku biszkoptów. Odrazu układaj w płaskim naczyniu na dnie (chyba nie w tortownicy, bo może przeciekać). Na biszkopty wyłóż pól masy. Oprósz połową kakao i ułóż następną warstwę biszkoptów. Na to resztę masy i znów kakao. I do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Ciasto osiąga różną konsystencję. Myślę, że zależy to od wielkości jajek, od gatunku biszkoptów. Ja jeszcze próbowałam robić z sera trzykrotnie mielonym, koleżanka z serkiem homogenizowanym. Smak jest też niezły, ale jest mniej delikatne.
Pozdrawiam Monika

Zgłoś 22.06.04 [08:21] vectra

rapsisto - cieżko mi powiedzieć , nie robiłam nigdy tiramisu w tortownicy...

monika - wydaje mi się , że konsystencja tiramisu zależy też od stopnia nasączenia biszkoptów - ja zawsze rozpuszczam kawe w bardzo małej ilości wody i tylko delikatnie skrapiam biszkopty - wtedy one \"wciągają\" dużo wilgoci z kremu i deser ma konsystencję w sam raz: ale oczywiscie - de gustibus non est disputandum usmiech.gif

Zgłoś 22.06.04 [16:37] vectra


dzis robiłam tiramisu na jutrzejsze urodziny i dzień ojca - dodałam serek ten z campiny o którym pisałam poł na pół ze słodką 36% śmietaną z Piątnicy(jest tak gęsta że można ja kroić nożem) i masa wyszła rewelacyjnie delikatna, polecamusmiech.gif

Zgłoś 27.06.04 [22:07] Elżbieta

Serek mascarpone jest bardzo podobny do naszego homogenizowanego zwyklego serka. Robilam tiramizu i udało się. Pozdrawiam

Zgłoś 28.06.04 [16:48] rapsista

vectra to dałas 1 opakowanie campiny 500g i 1 opakowani tej smietany 200g?
Każdy ma to na co zaslużył

Zgłoś 05.07.04 [08:58] Blue7

Tak a propos tiramisu to polecam robienie go nie na biszkoptach-jezyczkach, ktore czesto sie rozpadaja, i to niezaleznie od przepisu...najlepiej jest robic chyba na biszkoptowym spodzie, domowej roboty, lub kupnym (2 cienkie placki).
Niedawno dostalam tez przepis na tiramisu, w ktorym zoltka zastapione sa adwokatem.
Mysle, ze jest mnostwo wariacji tego ciasta, i chociaz klasyczny przepis z amaretto pozostanie wzorem, nie ma co sie oburzac na te liczne odmiany z rumem, serkami campiny, kawą rozpuszczalna itp itd.

Zgłoś 05.07.04 [10:46] Monika

wg mnie lepsze jest z biszkoptami, bo krem wchodzi w szpary i chyba ładniej wygląda biały krem z nieregularnymi biszkoptami. Ja raz kupiłam biszkopty (języczki), które bardzo dobrze nasiakały, a nie rozpadały się. Niestety nie pamiętam firmy (nie był to SAN, bo takie kupiłam ostatnio i trzeba było się z nimi obchodzić jak z jajkiem). Jeśli znów trafię to podzielę się sekretem. A alkohol - myślę, że nasza żubrówka bardzo dobrze zdaje egzamin.
Pozdrawiam Monika

Zgłoś 05.07.04 [10:54] mikuszek

Przychylam sie do opinii Moniki: kocie jezyczki sa delikatniejsze i lepiej \"wyciagaja\" wilgoc z masy serowej. Te biszkopty SAN-u sa, jak na moj gust , zbyt delikatne.Ostatnio jak robilam ten wspanialy deser, to uzylam takich wloskich biszkoptow o nazwie Vinzenco???? - nie pamietam zbyt dokladnie, ale cos od Vincenta...
Spisaly sie swietnie. Na marginesie - biszkopty te mozna dostac w duzych sklepach: ja je kupuje w Auchan, ale widzialam tez w Leclerc .Kosztuja okolo 6m zlotych paczka (24 sztuki).

Zgłoś 05.07.04 [11:36] Blue7

Monika usmiech.gif z zubrowka jeszcze nie probowalam smiech.gif
W kazdym badz razie moj chlopak wrecz specjalizuje sie w robieniu tiramisu usmiech.gif , zawsze wychodzi mu pyszne a robi zazwyczaj z amaretto lub rumem (przepis z sieci, tylko z innego serwisu, sprobuje go od niego wyciagnac oczko.gif wlasnie na biszkoptach, biszkopt jest dobrze nasaczony i nie rozpada sie. Bardzo delikatne.
Ale wszystko kwestia gustu, nie ma co sie spierac. Pozdrawiam

A tu kolejna wariacja tiramisu o ktorej wspominalam wyzej:

500g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru i 5 łyżek adwokatu zmiksować na masę. 250 ml śmietany kremówki ubić i dodać do tej masy. 4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić i dodać 2 łyżki rumu. W tej \"czarnej polewce\" moczymy szybko biszkopty tzw. języczki i układamy na blasze warstwę biszkoptów, na to krem, potem biszkopty i znów krem i posypujemy migdałami i kakao. I wstawiamy na 12 h go lodówki.

Zgłoś 18.08.06 [20:41] tygrysek

Ja czasami używam serek DELFIKO produkowany przez Stargard Szczec., mozna też dodać ubitą śmietanę 36% do tego wlasnie serka.

Zgłoś 27.09.06 [22:06] basik

robiłam ostatnio tiramisu z serka mascarpone produkowanego przez "Piątnicę" bo jest sporo tańszy, opakowanie 250g kosztuje około 5 zł. I jeszcze jedno dla tych co boją się surowych jajek (czyli zastraszonych ptasią grypą) robiłam też tiramisu bez jajek, a zamiast nich dodałam ok. 350 ml ubitej śmietany 30% z połową szklanki cukru. Też wyszło pycha.

Zgłoś 13.10.06 [23:55] konczita

mascarpone to jest praktycznie baaaaardzo gesta i tlusta smietana, takze mozna chyba kombinowac ze smietana i jakims slodkim kremowym serkiem ...

Zgłoś 17.10.06 [20:22] epsilonek

po co zamieniać?
firma Piątnica wprowadziła serek Mascarpone w opakowaniach 250g po ok5zeta. Przecież nikt nie robi tiramisu co dzień a co jakiś czas na taki wydatek (wystarczą 2 opakowania) można sobie pozwolić

Zgłoś 18.10.06 [09:42] PAULA 43

Serek produkowany przez Piatnicę niczym nie przypomina orginalnego serka mascarpone. Ja osobiście tylko robie tiramisu z orginalnego serka, jest rzeczywiście drogi ale raz na jakiś czas można pozwolic sobie na troche luksusu.

Zgłoś 17.01.07 [17:39] tomekk

ten mascarpone mozna zastapic zwylkym serkiem twarogowym w opakowaniu okolo 250gramow dolac 4 lyzki amaretto 2 lyzki cukru.
Zrobic puding waniliowy ale 500ml.mleka i dwa opakowania pudingu ugotowac bedzie bardzo geste.Ostudzic i wymieszac z tym zrobionym serkiem z amaretto.mixowc mixerem ,potem 200ml smietany kremowej ubic i dodac do masy i znowu mixowac.
masa jest juz gotowa
przekladac ciastkami biszkopkowymi pomoczonyymi w kawie.
naguze posypac kakalem i godzine w loduwce trzymac
smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 17.01.07 [17:40] tomekk

ten mascarpone mozna zastapic zwylkym serkiem twarogowym w opakowaniu okolo 250gramow dolac 4 lyzki amaretto 2 lyzki cukru.
Zrobic puding waniliowy ale 500ml.mleka i dwa opakowania pudingu ugotowac bedzie bardzo geste.Ostudzic i wymieszac z tym zrobionym serkiem z amaretto.mixowc mixerem ,potem 200ml smietany kremowej ubic i dodac do masy i znowu mixowac.
masa jest juz gotowa
przekladac ciastkami biszkopkowymi pomoczonyymi w kawie.
naguze posypac kakalem i godzine w loduwce trzymac
smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 19.01.07 [02:37] Nikka

Mascarpone na szczęście jest już tańszy. Pojawił się taki za 5 zl za pudełko 500 gram - z Piątnicy.

Polecam, robiłam z niego tiramisu i sernik. Pycha

Zgłoś 23.05.07 [23:38] aurinko

ja tiramisu robie z 2ch mascarpone ( obowiązkowa Santa Lucia nie żadna piatnicą bo wychodzi niesmaczne!!!) i śmietany 36% z piątnicy i jest okejusmiech.gif

Zgłoś 25.06.08 [12:52] Alicja

Ja również próbowałam tiramisu z mascarpone z Piątnicy. Niestety mascarpone ma tylko w nazwie. Szkoda tylko było reszty składników. Oryginał jednak jest nie do podrobienia!

Zgłoś 29.06.09 [13:21] Grażyna

Przepis na masę do dużego ciasta z serkiem mascarpone:

2 serki mascarpone
2 śmietany 30% - 36% ( z lodówki)
1 śmietanfix do dobrego ubicia śmietany
1 opakowanie ( 150 g) czekolady w proszku - słodzonej
kilka kropel olejku 9 zgodnie z upodobaniem smakowo- zapachowym), ewentualnie 2-3 łyżki alkoholu ( spirytus, wódka)
1 opakowanie polewy czekoladowej

Śmietanę ubić ( zmiksować) ze śmietanfiksem, dodawać stopniowo serek - mascarpone - dalej miksując, następnie dodawać stopniowo czekoladę w proszku. zmiksować.
Na koniec kilka kropel olejku zapachowego lub w/w alkoholu.
Po przełożeniu ciasta , na wierzch polać polewę czekoladową, wstawić do lodówki.
Pysznie smakuje z wiśniami w alkoholu, orzechami, wiórkami migdałów, rodzynkami. Dodatki układać na masie i wewnątrz ciasta i jako ozdobę.

Ozdoba z polewy czekoladowej : cynkfolię nasmarować tłuszczem, rozgrzana polewę wylewać na cynkfolię tworząc no.: kratkę, kiedy wystygnie , zdjąć z cynkfolii i ozdabiać ciasto układając np: liść mięty, truskawki, wiśnie. Masa nadaje się do każdego rodzaju ciasta, pyszne na nasączonym biszkopcie. Życzę smacznego

Zgłoś 29.06.09 [13:22] Grażyna

Przepis na masę do dużego ciasta z serkiem mascarpone:

2 serki mascarpone
2 śmietany 30% - 36% ( z lodówki)
1 śmietanfix do dobrego ubicia śmietany
1 opakowanie ( 150 g) czekolady w proszku - słodzonej
kilka kropel olejku 9 zgodnie z upodobaniem smakowo- zapachowym), ewentualnie 2-3 łyżki alkoholu ( spirytus, wódka)
1 opakowanie polewy czekoladowej

Śmietanę ubić ( zmiksować) ze śmietanfiksem, dodawać stopniowo serek - mascarpone - dalej miksując, następnie dodawać stopniowo czekoladę w proszku. zmiksować.
Na koniec kilka kropel olejku zapachowego lub w/w alkoholu.
Po przełożeniu ciasta , na wierzch polać polewę czekoladową, wstawić do lodówki.
Pysznie smakuje z wiśniami w alkoholu, orzechami, wiórkami migdałów, rodzynkami. Dodatki układać na masie i wewnątrz ciasta i jako ozdobę.

Ozdoba z polewy czekoladowej : cynkfolię nasmarować tłuszczem, rozgrzana polewę wylewać na cynkfolię tworząc no.: kratkę, kiedy wystygnie , zdjąć z cynkfolii i ozdabiać ciasto układając np: liść mięty, truskawki, wiśnie. Masa nadaje się do każdego rodzaju ciasta, pyszne na nasączonym biszkopcie. Życzę smacznego

Zgłoś 14.07.11 [11:35] aka23

Mascarpone to mascarpone nie ma nic co by go przypominało, a mascarpone z Piątnicy nawet obok prawdziwego nie leżało.
Serek mascarpone, prawdziwy! można kupić już za 8 zł. Ja tam wolę dopłacić te 2 złote, bo różnica w smaku i konsystencji jest ogromna.
To tłusty serek więc nie je się go codziennie, myślę, że warto od czasu do czasu nie oszczędzać, w tym wypadku jakość z ceną idą w parze!

Zgłoś 05.02.12 [22:01] viku

Auriku, po co dodajesz smietanki i kupujesz ser santa lucia ? Tiramisu jestem śmietany !

Zgłoś 28.10.12 [22:47] KrystynaM

Robiłam dzisiaj tiramisu.Miałam 2 rodzaje
biszkoptów. La Celestera z Lidla są dobre.
Classici z Netto w kilka sekund nasączyly
się i rozpadaly się

Zgłoś 12.11.12 [00:32] magdaszum

wypróbujcie serek o nazwie "Mój ulubiony" - jest rewelacyjny jesli chodzi o zastepstwo mascarpone

Zgłoś 12.09.15 [06:45] gość

Byłam,widzialam i pomagalam robić mascarpone we Włoszech.....robi się szybko...
biszkopty podłużne,mascarpone z dodatkami -BEZ ŚMIETANY ...przekładać biszkopty delikatnie nasączone kawą,mascarpone,posypać kakao,biszkopty itd. na wierzchu kakao...robi się szybko i bez kombinowania......

Zgłoś 12.09.15 [06:46] gość

-poprawka-Byłam,widzialam i pomagalam robić tiramisu we Włoszech.....robi się szybko...
biszkopty podłużne,mascarpone z dodatkami -BEZ ŚMIETANY ...przekładać biszkopty delikatnie nasączone kawą,mascarpone,posypać kakao,biszkopty itd. na wierzchu kakao...robi się szybko i bez kombinowania......

Zgłoś 23.12.15 [21:06] gość

Troche przesada z tym Mascapone... to po prostu serek homogenizowany baaardzo tlusty.... samemu tez mozna zrobic....