Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Młode ziemniaki - obieranie.

Może ktoś mi doradzi - jakie są najlepsze sposoby na obieranie młodych ziemniaków.Pozdrawiam.

Zgłoś 14.02.12 [03:06] Aśka

Odpowiedzi

Zgłoś 13.06.04 [18:05] emgie

ja je tylko myję albo tre taką gąbką z szorstką jedną strona

Zgłoś 13.06.04 [18:14] Emma22

Ja zawsze wcześniej je trochę moczę w ciepłej wodzie. Wtedy skórka łatwiej odchodzi przy skrobaniu. I tak, jak emgie szoruję je tylko ostrą ściereczką usmiech.gif

Zgłoś 13.06.04 [19:37] Ola

Też moczę, bardzo wczesne ściereczką, a następne skrobię nożem, nie skrobaczką do jarzyn.
Cz zauważyliście, że mLode ziemniaki obierane nie mają juz tego smaku, co skrobane?
Carpe diem!

Zgłoś 13.06.04 [21:18] Blue7

Ja zawsze skrobie delikatnie mlode ziemniaczki nozykiem. Jakos mi sie nie sprawdza szorowanie tylko szczoteczka. Wole biale ziemniaczki niz szarobure z kropeczkami i niestety mam potem brazowa skore na palcach...Ale zdaje sie ze w \"radach nie od parady\" ktos napisal, ze warto zanurzyc ziemniaczki w letniej wodzie i w niej obierac ziemniaki. Faktycznie mniej sie barwia rece!

Zgłoś 14.06.04 [15:08] Blue7

I polecam tez skrobanie mlodych ziemniaczkow w gumowych rekawiczkach. Szybko mozna sie przyzwyczaic i przynajmniej chronia skore rak.

Zgłoś 16.06.04 [15:03] maga

Witaj! Powiedz coś więcej o tym pieczeniu ziemniaczków na blasze z ziołami. Takich rad nigdy nie ma dość oczko.gif Pozdrawiam

Zgłoś 16.06.04 [16:00] Blue7

Evil, a kto tu mowi o obieraniu?
Jesli chodzi o moje posty, mialam na mysli drapanie nozykiem a nie szorstka szczotka. Tez nie wyobrazam sobie obrania mlodych ziemniakow, jak i podejrzewam reszta wypowiadajacych sie osob, ziemniaki stracilyby caly swoj smak.
A co do zapiekanych ziemniakow to polecam z pomidorami i mozzarella usmiech.gif pozdrawiam

Zgłoś 19.06.04 [17:58] KAVA

jA SKROBIE NOŻYKIEM NAD MISKĄ Z WODĄ (CO CHWILE JE OPŁUKUJE - NOŻYK TEŻ) I CAŁĄ KUCHNIE MAM W OBIERKACH HAHA I TO UROK MŁODYCH PYRKÓW (OPRÓCZ SMAKU OCZYWIŚCIE). POZDRAWIAM!!!

Zgłoś 19.06.04 [18:10] bromba

Ja skrobię pod bieżącą wodą, ręce się nie brudzą a cała akcja szybko idzie usmiech.gif

Zgłoś 20.06.11 [15:38] kocio73

mlode ziemniaki najlepsze z blaszki z ziolami, slodka papryka,sol, pieprz i czosnek skropic oliwa przykryc folia alu i na pol godz. do piekarnik, odkryc i na 15min do piekarnika podawac z kwasna smietana
SMACZNEGO

Zgłoś 13.02.12 [00:14] SUSHI

Wkładam do głębokiej miski z wodą i szorstką gąbką ja pocieram,cały czas trzymając je zanurzone w wodzie.Gwarantuje to że moje ręce po skończeniu tej czynności będą nie przebarwione.

Zgłoś 14.02.12 [03:06] obieracie

Tak czytam to, co piszecie o obieraniu mlodych ziemniakow i z podziwu wyjsc nie moge. Wszyscy albo obieraja, albo skrobia nozykami, rekawiczkami, szczotka, czyms jeszcze ale pytam sie poco? W mlodych ziemniakach skorka jest bardzo cieniutka, a tuz pod nia znajduja sie wszystkie wartosci, jakie ziemniaki maja i do tego ten wyjatkowy smak. To wszystko marnujecie. Im mlodsze/mniejsze ziemniaczki, tym smaczniejsze ze skorka i bardziej wartosciowe odzywczo. Ja gotuje mlode ziemniaki dobrze umyte ze skorka, takie sa najsmaczniejsze. Jezeli sa juz takie, kiedy skorka odchodzi po ugotowaniu, to wtedy dopiero mozna obrac sama skorke, ale nigdy przed gotowaniem. Najmlodsze, male ziemniaczki ja gotuje prawie do miekkosci, umyte, ze skorka oczywiscie, po odcedzeniu dodaje swieze maslo, ilosc zalezna od ilosci ziemniaczkow i na malym ogniu dusze do lekkiego zrumienienia, w tym samym garnku, w ktorym sie gotowaly. Natepnie posypuje suto koperkiem i sola i podaje np. z maslanka, kwasnym mlekiem, albo jako dodatek do dania miesnego.
Jesli skorka po ugotowaniu prawie sama schodzi, to mozna obrac i dalej tak samo spozywac. Ziemniaki gotowane ze skorka, czy to mlode, czy starsze maja specjalny smak i nadaja sie na rozne salatki ziemniaczane. Ja nie polecam ani obierac ani skrobac mlodyvh ziemniakow wogole. Zapiekane, jak radzi kocio73 sa b.dobre, ale raczej starsze ziemniaki, nie mlode. Starsze mozna obrac albo dobrze umyc i zapieczone je sie ze skorka. Krotko mowiac, nie nalezy obierac/skrobac mlodych, jedynie stare i to wg. wyboru.
Salatka ziemniaczana ze starych ziemniakow jak i inne potrawy maja dopiero wlasciwy smak, kiedy ziemniaki sa gotowane w lupinach.