Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

modra kapusta po śląsku

Podobno modrą kapustę podaje się na ciepło a nie w formie surowki.
Czy ktoś zna dokładny przepis ?? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi usmiech.gif

Zgłoś 29.10.04 [17:21] kalafior

Odpowiedzi

Zgłoś 28.10.04 [10:00] megiX

Witam! Ja robie kapustke tak jak opisuje Gonia z tym że na koniec dodaje podsmażoną bułkę tartą taką jak do kalafiora bardzo smaczne prosze spróbować.Oczywiście tą bułkę należy wymieszać razem z kapustką smacznego.

Zgłoś 28.10.04 [11:08] kalafior

Gonia, 555, megiX - serdeczne dzięki za błyskawiczna reakcje na moją prośbę kwiatek.gif

Zgłoś 28.10.04 [11:43] Mary

To jest przepis na modra kapuste ,ale nie po slasku.
czerwona kapusta obgotowana
puszka czrwonego grochu
czerwona cebula posiekana
migdaly10 dkg/posiekane w slupki i przypieczone/
ocet najlepiej balsamiczny,olej sol i pieprz

Zgłoś 28.10.04 [22:09] ewa123

Modra kapusta wg.Goni jest naprawdę pyszna!! Jadłam ją wiele razy i polecam wszystkim, oczywiście do tego doskonale pasują kluski śląskie i zrazy zawijane czyli śląskie ''rolady''.

Zgłoś 29.10.04 [13:47] PANORAMA

Ja nie pochodzę ze śląska ale mieszkam na śląsku i często robię kapuste czerwoną, którą podaje się na ciepło oto przepis :

Kapustę czerwona poszatkować - w rondlu rzgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojony w kostkę boczek, przesmażyć. Następnie wrzucić poszatkowaną kapustę, wymieszać i podlać wodą. Przyprawić dodać pokrojoną cebulę, startą na tarce jarzynowej marchewkę i udusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać starte jabłko i delikatnie zakwasić sokiem z cytryny oraz dodać odrobinę cukru.
Ja jeszcze dodaję odrobinę mielonego kminku ale nie każdy lubi więc nie musi go być.
Przepis ten dostałam od już bardzo dawno od starszej pani, która jest rodowitą ślązaczką i pracowała wtedy na kuchni.

[kwiatki]