Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Moje ulubione świąteczne przepisy

Zapraszam na rozmowy o sprawdzonych bożonarodzeniowych przepisach na różne specjały. Święta za pasem.

10.12.12 [17:00] Dosia

Odpowiedzi

Zgłoś 24.08.06 [08:46] karla

Witajcie!
Pogoda taka sobie, ale muszę zajrzeć na działkę.Mam nadzieję,że deszcz nie uczynił większych szkód moim petuniom.
Nata, zupki pyszne, ta porowa już mi pachnie!
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [08:54] EWa

Cześć, Karla! Też wstałam i też muszę na działkę, bo pogoda cudna (na razie).
Moze przedtem kawka?
EWa

Zgłoś 24.08.06 [09:07] karla

Cześć,EWa!
Właśnie piję kawę. Mam do ciebie pytanie: jak ty w tym tygielku parzysz turecką kawkę? Dostałam od kuzyna oryginalną, zmieloną na pył i mam ochotę zaparzyć sobie \" po turecku \".
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [09:37] ks

a to znalazłam dla wielbicielek sezamu usmiech.gif

Pyszny sezamowiec
Autor: Synthia
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki,
1 margaryna,
6 żółtek,
1/3 szkl. cukru,
2 cukry waniliowe,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo do pierwszego placka:
20 dag sezamu,
10 dag margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki miodu.
Dodatkowo do drugiego placka:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki,
6 białek,
1 szkl. cukru,
2 szkl. wiórków kokosowych.
Masa:
1/2 masła,
1/2 margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
20 dag chałwy waniliowej.

Jak przyrządzić?
Z podanych składników zrobić ciasto i podzielić na 2 części. Sezam usmażyć na suchej patelni, dodać margarynę, cukier puder oraz miód i smażyć razem ok. 3 minut. Gotową masę sezamową równomiernie rozłożyć na pierwszym placku. Ciasto piec w nagrzanym piecu ok. 30-40 min w temp. 180 stopni. Teraz przygotowujemy masę do drugiego placka. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Placek posmarować powidłami i na to dać masę kokosową. Placek wstawić do nagrzanego pieca i także upiec w podobnej temperaturze. Masło i margarynę dokładnie utrzeć z cukrem, dodać chałwę i wszystko razem jeszcze chwilę ucierać. Gotową masą przełożyć wystudzone placki, tak aby placek z sezamem był na spodzie. Ciasto smakuje najbardziej następnego dnia, gdy skruszeje.
fajnie być z Wami

Zgłoś 24.08.06 [14:27] Dota

Cześć!
Zaktualizowałam (tak mi się wydaje) spis ale nie wiem czy nie pogubiłam przepisów. Kto jest chętny do sprawdzenia 29 stron. Mnie już siadły oczy. Komp zwariował i nie chciał automatycznie ustawić alfabetycznie spisu potraw. Robił cuda.
Tylko nie piszcie, że ochotnicy wyginęli na wojnie. Może podzielę po kilka stron. RATUNKU!

Zgłoś 24.08.06 [15:03] karla

Dota!
To może ustaw alfabetycznie tylko to co ci posłałam, a resztę zostawimy, jak jest dotychczas.Jakoś nie widzę chetnych do pracy, hihihi.
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [15:25] Dota

Ustawiłam wszystko. Mam lepszą propozycję. Poukładajmy te przepisy tematycznie np. ciasta, desery, mięsa itp.
Przesłałam Wam wczoraj stare a na końcu nowe wpisy. Dziś wysyłam to co zrobiłam - całość. Sprawdzać samodzielnie proszę.

Zgłoś 24.08.06 [16:53] EWa

1. Karla, kawę najczęściej parzę jednak w ekspresie, w tygielku tylko jeden rodzaj-tę turecką, podobno specjalny gatunek na trawienie. Ponieważ trzeba tu robić kilka czynności, robię ją z lenistwa rzadko. A kazali robić tak: wsypać kawę do tygielka (jeśli się słodzi, już wymieszać z cukrem), zalać zimną wodą i kilka razy podgrzewać, ale nie dopuszczać do zagotowania-coś jak z gotowaniem mleka, ten kawowy kożuszek ma się podnosić, ale płyn nie może wrzeć. Potem albo odczekać, żeby kożuszek opadł, albo skropić kilkoma kroplami zimnej wody. Ja odczekuję. Nie wiem, czy tak należy parzyć każdy rodzaj kawy, mnie pokazali jak analfabetce i kazali robić bez żadnych modyfikacji, więc tak robię, tę trawienną własnie.
2. Dota, chętnie pomogę, ale nie wiem jak-nie mam Worda i na komputerowych możliwościach znam się słabo, trzeba mi bardzo ręcznie tłumaczyć co i jak.
Właśnie spojrzałam do poczty, jest spis.
Dziękuję Wam obu ( Karli i Docie) za kolejny wysiłek na rzecz całej stronki.
EWa

Zgłoś 24.08.06 [18:04] karla

Dota, spis doszedł, ale się tego uzbierało!
EWa, dzięki za kawę.
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [18:41] .

KAWA PO TURECKU wg.EWa
wsypać kawę do tygielka (jeśli się słodzi, już wymieszać z cukrem), zalać zimną wodą i kilka razy podgrzewać, ale nie dopuszczać do zagotowania-coś jak z gotowaniem mleka, ten kawowy kożuszek ma się podnosić, ale płyn nie może wrzeć. Potem albo odczekać, żeby kożuszek opadł, albo skropić kilkoma kroplami zimnej wody. Ja odczekuję.

Zgłoś 24.08.06 [18:50] karla

A do kawy po turecku cos słodkiego

tort ananasowy:
Biszkopt (średnia tortownica)
4 jajka, 1 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 4 łyżki gorącej wody, ubić, dodać mąkę z proszkiem i pianę

ubitą z białek. Delikatnie wymieszać.
Upiec, wystudzić, przekroić na dwie części.

Masa
2 kostki masła, 2 jajka, 2 żółtka, 20 dkg cukru pudru, puszka ananasów, tabliczka gorzkiej

czekolady, 10 dkg rodzynek.
Jaja i żółtka utrzeć z cukrem. oddzielnie utrzeć masło. masę jajeczną dodawać po łyżce do

masła. gotową masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekane, odsączone

ananasy, do drugiej rodzynki i posiekaną czekoladę (kawałek czekolady zostawić).
do soku z ananasów dodać spirytus (ilość wg gustu) i nasączyć jedną część biszkoptu.

wyłożyć krem z rodzynkami i czekoladą, znów nasączony biszkopt i krem z ananasami. na

wierzch zetrzeć na drobnej tarce resztę czekolady.

alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [18:54] karla

Albo to

szarlotka:
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia (na pół kg mąki)
kilka kropli olejku waniliowego
2 żółtka i 1 całe jajko
1 kostka masła
2 łyżki gęstej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
Ciasto najpierw siekać nożem, potem zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki.

Jabłka:
Dużo jabłek (im więcej tym lepsze!) zetrzeć na grubej tarce, dodać 2 czubate łyżki cukru i 2

łyżki bułki tartej - wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie cześci, rozwałkować, ułożyć jedną część na

wysmarowanej i obsypanej bułką tartą blaszce, potem surowy mus z jabłek, potem druga

warstwa ciasta, Przygnieść ręką, ponakłuwać widelcem i na ok. 1 godzinę do piekarnika

temp. ok 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [18:57] EWa

Karla, miej litość, nie kuś takimi cudami, bo zaś mi d...zaczyna odrastać po stratach spowodowanych pływaniem!
EWa

Zgłoś 24.08.06 [18:58] karla

EWa, nie narzekaj, zobacz jeszcze to

Malinowy sernik
50 dag tłustego twarogu (mielonego), 30 dag malin, galaretka malinowa, 1,5 szkl. śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 10 dag cukru pudru, pół cytryny, 30 dag biszkoptów, masło do smarowania formy.
Galaretkę rozpuścić w połowie porcji wody i ostudzić. Ser utrzeć z cukrami oraz szklanką śmietany. Maliny opłukać, rozetrzeć dodać do masy serowej. Do galaretki dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać z masą. Formę posmarować masłem, dno wyłożyć biszkoptami, na wierzch masę serową i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać sernik tuż przed podaniem.

Owocowiec
Ciasto: 4 jaja, 1 szklanka mąki (z tego 1 łyżka mąki ziemniaczanej), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru pudru, masło i tarta bułka do formy.
Krem: 50 dag owoców (poziomki, truskawki, maliny), 2 opak. serka waniliowego, 3 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru pudru, owoce do dekoracji.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek na przemian z przesianą mąką, delikatnie wymieszać. Wylać do przygotowanej okrągłej zapinanej formy i piec ok. 30 min. w średniej temperaturze. Po przestudzeniu przekroić na 2 krążki, jeden włożyć do formy i wylać 2/3 masy przykryć drugim krążkiem, na to resztę masy i owoce. Masa: owoce umyć i oczyścić z szypułek, zmiksować, dodać serki, cukier puder, rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i przełożyć biszkopt. Schłodzić 2-3 godz. w lodówce.

alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [19:00] karla

ciasto z wisniami moze byc z czeresniami.

35 dkg maki
3 jaja
15dkg masla
pol szkl.smietany
3/4 szklanki cukru
3 lyzeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy
80 dkg wisni lub czeresni, moga byc z kompotu

Maslo, jaja, cukier utrzec na puszysta mase, dodac zapach waniliowy, a nastepnie malymi

porcjami wsypywac make(wymieszana z proszkiem do piecz.), dolewac smietane, mieszajac.
Wylozyc do tortownicy, na wierzchu ulozyc wisnie.
Piec w temp. 160-180 stopni, u mnie wystarczylo 40 minut.
Ostudzone posypac cukrem pudrem.
Uwaga:zamiast smietany mozna dodac jogurt, ja dodalam kwasne mleko i troche smietany.
_________________
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [19:04] karla

Ciasto z owocami

Ciasto:
Szkl. maki
2 jaja
pol szkl. cukru
pol kostki masla
plaska lyz. proszku do pieczenia
Piana, na ciasto
2 bialka
polowa szkl. cukru

Ubic piane z bialek, dodac cukier, ubijac dalej, dodac zoltka.
Mase jajeczna wymieszac z maka, proszkiem, wreszcie wlac cieple, rozpuszczone maslo(nie

gorace).
Wszystko wymieszac.(wydaje sie, ze tej masy jest malo, ale potem to ladnie rosnie)
Do sredniej tortownicy wlac ciasto, dosc gruba warstwa ulozyc owoce.
Ubic piane z bialek, dodac cukier i wylozyc na owoce.
Piec w srednio nagrzanym piekarniku ok.35 min.

Wszystkie przepisy pochodzą z netu, jeszcze nie sprawdzone, ale wydają się ciekawe.Zostawiłam opinie autorów.

alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [19:05] karla

Keks bananowy
130g masla
150g cukru
350g maki
80g orzechow wloskich
4 jajka
2 banany

Podgrzac piekarnik do 240°. Rozpuscic 130g masla. Przesiac 350g maki z proszkiem do

pieczenia do duzej miski. Dodac 150g cukru, rozdrobnione orzechy i banany pokrojone w

drobna kostke. Oddzielic bialka od zoltek. Zoltka i maslo dodac do reszty. Ubic bialka i

wszystko wymieszac. Wrzucic do formy. Piec 15 min. Obnizyc temperature do 200° i piec

jeszcze 30-40 minut. Sprawdzic czy gotowe, ostudzic i sie zajadac
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [19:07] EWa

No, ten malinowy serniczek i owocowiec może być! Roboty mało, tłustości i jajeczności też, malin na działce do wypęku, więc pewnie się skuszę, tym bardziej, ze jutro zbieram zaś maliny i pewnie wiaderko będzie. Wkładów nalewkowych mam już do wypęku, zrobiłam trchę soku i dżemu, trzeba faktycznie wykorzystywać jak najwiecej na bieżąco w róznych lekkich deserach.
Czy Tobie też dziś tak nachalnie za każdym razem pcha się reklama nauki angielskiego?
EWa

Zgłoś 24.08.06 [19:10] karla

Tak, manewruję pomiędzy pisaniem i gaszeniem reklamy. Ale na razie odpuszzce, bo córka czeka na swoją kolej.
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [20:50] enn

witam;ja Was znam lubie i podczytuje od dawna,wiec wiem o co chodzi z nazwa czarownice,zreszta mąz tak na mnie mowi,od dawna ale w pozytywnym sensie,jesli cos tu jest niezrozumiale to tylko dla leniwych,ktorym sie niechce wczytac od poczatku w stronki.korzystam z Waszych przepisow ,lub pokrzepiam sie na duszy poprostu czytając o zwyklych babskich pogaduchach,a uWas zawsze miła atmosfera,jak czas pozwoli to wklepie jakis przepis.pozdrawiam

Zgłoś 24.08.06 [21:02] Olina

witajcie czarownice

Dota głos oddany,serdeczne dzięki za spis i Tobie i Karlikwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gif

Karla ponawiam pytanie czy dostałas moje maile(wysłałam juz dwa)
no i super się spisałas z menu na imprezkiusmiech.gif

Dzisiaj na obiad zrobiłam danie dawno nie robione,a przypomniały mi je moje dziewczyny(wygłodniałe po koloniach)

Kotlety zapiekane
piersi z kurczaka lub schabowe
30 dkg,pieczarek
cebula
30 dkg.sera zółtego
2 łyżeczki musztardy
2 łyzki majonezu
2 łyzki keczupu
przyprawy

grubsze kotlety porozbijać,cieńsze ni e trzeba,przyprawić jak to lubi,
Pieczarki usmażyć razem z cebulą,połozyć na kotlety.z musztardy,majonezu i keczupui połowy startego sera zrobić sos wylać na kotlety i pieczarki na to posypać resztę startego sera,zapiekac ok 35-40 min w tem 180 st.

pozdrowionka
Olina

Zgłoś 24.08.06 [21:03] karla

Enn, dzięki za miłe słowa!
Zapraszamy cię serdecznie!
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [21:05] Olina

enn Witaj

zaloguj się nik się pod Ciebie nie podszyjekwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gifkwiatek.gif
Olina

Zgłoś 24.08.06 [22:35] Nata

cześć dziewczyny, Karla i Dota anioły jesteście kwiatek.gif
ostatnio robię przegląd swoich zapisków kulinarnych. Wpiszę kilka przepisów

Zgłoś 24.08.06 [22:47] Nata

PAPRYKARZ Z INDYKA

25 dag indyka - filet - pokrojony na paseczki
przyprawy -sól, pieprz
2 łyżeczki mąki
cebula
1\\2 szkl śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
maggi
przyprawić mięso i posypać 1 łyżeczką mąki - podsmażyć na maśle razem z cebulą.
Przełożyć do garnka, dodać koncentrat i maggi do smaku. Pozostałą łyżeczkę mąki dodać do śmietany, wlać do mięsa i gotować ok 15 min

z tych składników wychodzi mała porcja.

Zgłoś 24.08.06 [22:59] Nata

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM

4 małe udka (pałki)
przyprawa do kurczaka
sos:
1/2 szkl kremówki
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
duże kwaskowe jabłko
1/2 cytryny
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej - otartej
sól, pieprz, cukier

z udek zdjąć skórę, natrzeć przyprawą (1 łyżką) odstawić nna 20 min.
Obsmażyć kurczaka na oleju z 2 stron i przełożyć do rondla.
sos:
jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z chrzanem, śmietaną. Doprawić cytryną, solą i pieprzem. Dodać cukier i skórkę pomarańczową.
Dusić pod przykryciem 2o min.

Zgłoś 24.08.06 [23:21] Olina

ta reklama mnie dobijasmutas.gif czy coś mozna z nią zrobić????????

Karla i Nata nareszcie sypią przepisami jak z rękawausmiech.gif
to chyba znaczy że wracają dobre czasy dla topikusmiech.gifsmiech.gifsmiech.gif

dobrej nocki czarownice,odkurzajcie powoli miotły bo szefostwo powoli wraca do \"życia\"smiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gifsmiech.gif

lapka.gif [cześc]lapka.gif [cześc]lapka.gif [cześc]lapka.gif [cześc]
Olina

Zgłoś 24.08.06 [23:28] karla

Olina, dostałam twojego maila, przepraszam, że zapomniałam ci odpisać. Teraz nareszcie mam więcej czasu.
alfabetyczny spis potraw str.294-295 teraz możemy tworzyć na całego.

Zgłoś 24.08.06 [23:59] Olina

Karla nie chodziło mi o to żebyś odpisała,przecież wiem że byłas zajeta
chodziło mi tylko o to czy wogóle dotarł,bo jakos ostatnio moje maile krążą gdzies po orbicie i nie docierają do nadawcyusmiech.gif a może za sprawą kaji poleciały na..................... stos
Olina

Zgłoś 25.08.06 [01:01] ŚWIATŁO GASZĘ