Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

opinia na temat serwisu kuchnia.o2.pl

Na tę chwilę archiwum receptur jest płytkie, lecz formuła serwisu przemawia do mnie. Na przyszłość proszę o chińszczyznę i kuchnię włoską, którą nikt nie pogardzi.

Zgłoś 10.06.08 [13:13] Paweł A.

Odpowiedzi

Zgłoś 27.10.02 [19:49] smakosz

Zgadzam się z Szacownym Przedmówcą..
Czy autorzy serwisu "Czarna oliwka" nie poszli na łatwiznę?
Cóż nam, ludziom głodnym, po serwisie kulinarnym, gdzie znaleźć można jedynie kilka przepisów?
Mam jednak nadzieję, że to jedynie trudne początki i wkrótce serwis kuchnia.o2 zabłyśnie smakowitym zbiorem przepisów kulinarnych ze wszystkich czterech stron świata.
Pozdrawienia znad talerza!

Zgłoś 28.10.02 [15:04] Pomocnik kucharza

Panowie, to przecież rozumie się samo przez się, że \'książka kucharska\' serwisu będzie poszerzana. Kolejne nowości już w tym tygodniu.
Slow food is real food.

Zgłoś 28.10.02 [15:32] darek24

Ja bym poprosił o jakieś proste przepisy jak ten o zupie pieczarkowej z serem albo kopytakch. No i take rzeby sie miesciły finansowo w zasięgu ręki.

Zgłoś 31.10.02 [12:32] Podrozniczka

Ja prosze o podzial na kuchnie polska, wloska, indyjska! (bardzo wazna!) i inne takie. Chodzi mi o te przepisy ktore wy podajecie. Przepisy internautow moga zostac w charakterze "misz-masz". Prosze o to poniewaz kiedy jestem za granica zawsze mnie prosza zebym zrobila im cos polskiego a tak naprawde to nie wiem co do konca ma charakter polski. Bigosu nie zrobie bo kapusty nie maja, a ja na dodatek wole go jesc niz robic (zawsze robia rodzice... oczko.gif
Prosze o pomoc - (sprawa nie cierpiaca zwloki)

Zgłoś 31.10.02 [12:57] madziara

do sss.
próbowałm wejść na mniam mniam ale adres już nieaktualny. czarna oliwka to fajna strona. będe jej kibicować i sledzić na bierząco.

Zgłoś 31.10.02 [14:01] agnes s.

Jezeli ktoś szuka więcej recept to jest teżwww.kuchnia.3miasto.pl i można tam dużo znaleść ale ogólnie jest to po prostu baza przepisów bez charakteru. Forma "CO" jest OK, wreszcie coś takiego po polsku. Popieram pomysł porządkowania wg kuchni, np "włoska" ale wtedy juz musimy się trzymać zasady, że nie dajemy tam bigosu bo nas wyśmieją.
W dobrych serwisach jest też kącik "dietetyczne", czyli o obniżonej kaloryczności.

Zgłoś 31.10.02 [21:25] Nel

Wszystko jest ok.... serwis bardzo mi się podoba, szczególnie jego prosta forma.
Nawiązując do podziału na kuchnie narodowe, można jeszcze podzielić kuchnię polską na kuchnie regionalne i tu wydaje mi się jest duże pole do popisu dla internautów.... pochwalmy się jak w której części Polski się jada
a co do zarzutów że jest mało przepisów.... hmm... zamiast narzekać , niech każdy przyśle jakiś przepis i już mamy duuuuży wybór
pozdrawiam i życzę wytrwałości założycielom serwisu.

Zgłoś 31.10.02 [23:47] Pasibrzuch

Madziara...mniammniam jest dalej aktualne usmiech.gif ......i bardzo ich lubię, co nie zmienia faktu że trzymam kciuki za oliwkę i będę śledzić to wszystko co się tu dziejeusmiech.gif Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Zgłoś 01.11.02 [08:52] DINGO


Agnes
A proszę adres jak najbardziej aktualny:www.MniamMniam.pl

Zgłoś 01.11.02 [08:54] DINGO

O przepraszam to było do madziara powtórzę jeszcze raz:

www.MniamMniam.pl

Zgłoś 01.11.02 [13:43] Kucharka

Witam Dingo
Bylam, widzialam forum jakich tysiace. Mysle, ze jakosc forum zalezy od ludzi ktorzy pisza a nie od grafiki. Mam wiec nadzieje, ze tu bedzie ciekawie czego nam wszystkim zycze.

Zgłoś 03.11.02 [09:48] gospodyni domowa

Właśnie obejrzałam serwis no i cóż w zasadzie nic nowego.Formuła serwisu podobna do: gotowanie to sztuka, kuchnia online, izzy book itd.
A mnie sie marzy serwis dla gospodyń domowych, gdzie oprócz przepisów można by uzyskać szereg porad dotyczących właśnie nowoczesnego prowadzenia gospodarstwa domowego, a więc jak zaplanować posiłki aby były zgodne z normami odżywczymi, dostosowane do obecnych warunków rynkowych, sezonowości, jak prowadzić budżet domowy aby przychód żył w zgodzie z rozchodem.Wiele jest kobiet które musiały przerwać pracę zawodową na rzecz wychowywania dzieci, albo łączyć pracę zawodową i domową a nie bardzo są do tych czynności przygotowane i chętnie sięgnęłyby po takie informacje do internetu.Kiedyś taką rolę spełniały pisma "Przyjaciółka","Kobieta i Życie", ale czasy się zmieniają a pozatym taki serwis ma o wiele więcej możliwości.Czy warto się nad tym zastanowić?
Pozdrawiam

Zgłoś 03.11.02 [17:42] Pomocnik kucharza

Gospodyni, masz zupełną rację i te braki z czasem uzupełnimy. Koncepcja będzie ewoluować i dochodzić będą nowe rodzaje materiałów.
Slow food is real food.

Zgłoś 03.11.02 [17:57] ewa

A ja chcę troszkę popolemizować z Gospodynią.
Założenie "kobiece" zawęża formułę. Wydaje się, że coraz częsciej wchodzą do kuchni mężczyźni. I jest to bardzo miły widok. Jeśli ten serwis pomoże im choć w części przełamać pierwsze lody, poczuć się na swoim miejscu, to będzie super!!! A więc na początek sprawy "uniwersalne", które łączą istoty z różnych planet!!!

Zgłoś 03.11.02 [19:12] Gospodyni domowa

odp.Ewie
Zgoda, mężczyźni też powinni znaleźć swój kącik.Ja ze swej strony dałam tylko propozycję czego bym w takim kuchennym serwisie jeszcze oczekiwała, oprócz samych przepisów bo tych w internecie naprawdę jest dużo, ale aby poszukać akurat coś konkretnego to też trzeba wiedzieć jak i gdzie szukać.A dla mężczyzn mógłby się znaleźć zbiór przepisów pod tyt.kawaler, albo "słomianny wdowiec" w kuchni.
Wydaje mi sie zresztą, że powinien się wypowiedzieć sam mężczyzna.Można też zrobić całodzienne menu dla męża (mój akurat nie zagląda do serwisów kuchennych), ale wydrukowałabym mu taki zestaw i proszę dziś ty gotujesz, ja mam wolne.Gdyby miał wszystko pięknie opisane pewnie by poszedł na to.W każdym bądź razie też jestem za, żeby chłopy zajęli się gotowaniem.
Pozdrawiam

Zgłoś 04.11.02 [07:47] Alicja

Serwis kulinarny to bardzo dobry pomysł, tylko aby nasi goście czasami dodali swoje przepisy to będzie super.

Zgłoś 04.11.02 [14:34] marta

a co z tym, ze strona tak dlugo sie laduje nie mowiac juz o linkach, koszmar

Zgłoś 04.11.02 [18:13] agnes s.

Ważna sprawa moim zdaniem: Pomocnik kucharza podpisuje się "slow food is real food". Czy możemy coś zrobić wspólnie w ramach ruchu "slow food"? Czytałam, że w naszym kraju są już grupki czy towarzystwa, które tę ideę popierają (w innych krajach to jest bardziej sformalizowane). O ile rozumiem dobrze sam koncept, to nie wiem co dalej - chętnie bym się do kogoś przylączyła. Dużo sama gotuję z zamiłowania i jadam czasem w dość egzotycznych miejscach na świecie, stąd pomysł popierania "prawdziwego" pożywienia bardzo do mnie dociera. Czy ktoś coś więcej wie?

Zgłoś 10.11.02 [19:57] Kucharka

Przeczytalam opinie Gospodyni domowej i od tego czasu tylko patrze nie wpisujac sie. Jesli oliwka ma sie zamienic w "Poradnik Domowy", to ja niestety zmieniam portal, bo moim zdaniem realizacja minie sie z zamyslem. Moze jednak to ja sie myle i to mial byc jednak taki kacik porad. Mysle tez, sadzac z ilosci postow, ze jesli tak dalej bedzie oliwka stanie sie jedna z wielu stron z przepisami, lub miejscem gdzie sie przepisow szuka. I niczym wiecej. A szkodasmutas.gif Poprzygladam sie jeszcze.

Zgłoś 10.11.02 [21:58] slayd

takiego servisu ludzie brakowalo!!
jest swietny, a to dopiero poczatek usmiech.gif
tak dalej

Zgłoś 11.11.02 [19:17] Gospodyni domowa

Droga Kucharko, bardzo bym jednak chciała, abyś dokładniej wypowiedziała się jakbyś widziała ten serwis i co byś w nim chciała mieć by tu wracać.Nie znalazłam konkretnej Twojej opinii.Mnie osobiście podoba się to co jest w tej chwili ale nie jest tego za dużo aby można było długo dyskutować.Jako osoba zajmująca się w tej chwili jakby zawodowo prowadzeniem domu i wszystkim co jest z tym związane chciałabym tu znaleźć m.inn. różne porady i to co wymieniłam.Natomiast na forum chciałabym spotkać ludzi którzy mają podobne zainteresowania i dzielić sie z nimi uwagami, radami itp.
A jaki jest prawdziwy zamysł to trzeba zapytać twórców tego serwisu.Czy nie tak?!
Pozdrawiam

Zgłoś 11.11.02 [23:20] Kucharka

Droga Gospodyni. Zamysl wypisany jest na stronce : przepisy, felietony, lokale i forum kulinarne. I teraz wszystko zalezy od tego na ile uda sie to uatrakcyjnic aby nie bylo tylko kolejnym zbiorem przepisow kulinarnych, bo takich stronek jest w necie kilka. Ty zas chcesz planowania przychodow i rozchodow, porad ulatwiajacych zycie gospodyniom domowym a to juz moim zdaniem calkowicie zmienia formule. Ale to jest tylko moje zdanie. "Zapalilam" sie na poczatku do tego serwisu. Moze nie tak dobrze znam sie na przepisach jak znam sie na odzywianiu, intersuje sie tym, zbieram ciekawe informacje i myslalam, ze moze komus ta moja "wiedza" sie przyda.Przepisami interesuje sie takimi, ktore sa proste, latwe, zdrowe i tanie ale chetnie czasem zrobie cos "intersujacego" korzystajac z przepisow internautow.
Dlatego teraz juz bede wylacznie czytac tak jak czytam inne strony kulinarne.

Zgłoś 12.11.02 [11:24] Gospodyni domowa

Jeszcze raz podkreślam, że mi również sam zamysł tego serwisu przypadł do gustu i napewno będę tu zaglądać.Chciałam tylko, żeby oprócz wymiany przepisów mogła tutaj znalęźć inne informacje dotyczące prowadzenia gospodarstwa domowego.Tak się złożyło, że obecnie jest to moje głowne zajęcie i chciałabym się z niego wywiązać jak najlepiej.U mnie gotowanie to nie tylko hobby, gdzie od czasu do czasu serwuję jakąś egzotyczną potrawę.Ja muszę codziennie pomyśleć o wyżywieniu rodziny, a na codzień to zajęcie nie jest zbyt atrakcyjne.Tym bardziej, że do tej pory robiłam inne rzeczy i muszę się przekwalifikować, stąd ta moja nostalgia żeby w necie znaleźć to wszystko o czym wspominałam, a także inne pomysły.Myślę,że pojemność serwisu nie jest ograniczona.
Pozdrawiam

Zgłoś 13.11.02 [16:55] Martelia

Cześć !
Bardzo podoba mi się Oliwka. Szczególnie, że jest na początku tworzenia i być może nasze opinie co do formy i zakresu zagadnień będą brane pod uwagę.
KUCHARKO !
Jeśli znasz się na odżywianiu, napisz o prostej, zdrowej, w miarę dotępnej finansowo diecie dla osoby intensywnie żyjącej. Będę wdzięczna za informacje dotyczące jakich produktów nie należy ze sobą łączyć. Dzięki z góry.

Zgłoś 14.11.02 [08:45] Qchcik Qba

Drogie Panie: Gospodyni i Kucharko
Przecież każdy z preferowanych przez Was tematów i sposobów patrzenia na Dom i Kuchnię jest możliwy do rozwinięcia w Czarnej Oliwce.
Myślę, że sprawy codziennego prowadzenia domu znajdą chętnych do dyskusji. Ja sama od jakiegoś czasu mogę sie przedstawiać w ten sposób. A środki jakie mam na ten cel są więcej niż skromne. Dom (który jest tylko mieszkaniem) dzień w dzień wyzwala wiele frustracji, tymbardziej, że dla domowników praca dla domu to nie praca.
Formuła serwisu daje dużą swobodę tym wszystkim, którzy chcą prowadzić rozmowy na interesujące ich tematy. Dlatego, najprościej rozpocząć własny, oddzielny wątek z konkretną tezą lub pytaniem.

A wiedza o odżywianiu jest zawsze przydatna - i z tego co widzę - już się pojawiają pytania.
Więc może da się tutaj zmieścić wszystko - ku zadowoleniu internautów?
pozdrawiam serdecznie

Zgłoś 14.11.02 [09:45] dana

Uważam, że oprócz przepisów powinny znaleźć się informacje o racjonalnym przygotowaniu potraw, po to by podczas ich sporządzania nie tracić wartości odżywczej potraw. Niestety wiele osób nie zwraca
na to uwagi i popełnia wiele błędów. Takie błędy są też w niektórych przepisach internautów.

Zgłoś 14.11.02 [11:56] Gospodyni domowa

Witam wszystkich, a szczególnie tych, którzy po wysłaniu domowników do pracy, szkoły zostali sami na gospodarstwie domowym i myślą jakby tu zorganizować sobie pracę, żeby nie być padniętą ok. godz. 17,00 gdy reszta wróci do domu a jednocześnie mieć te chwile dla siebie.Jak to zrobić?Czy są na to gotowe recepty?Może podzielmy się swoimi doświadczeniami.Jeśli chodzi o mnie postanowiłam, że 3 godziny dziennie rezerwuję sobie na tkzw.prace zlecone czy doskonalenie zawodowe bo nie mam wcale ochoty wyłącznie obsługiwać domowników, którzy jak wiadomo nie doceniają zanadto tej pracy bo wiadomo pieniążków od tego nie przybywa a raczej to ja je teraz wydaję.No i jak tu wyżywić aby nie wydać wszystkiego na wyżywienie, a żeby było smacznie i zdrowo, a do tego tanio i racjonalnie.Ponieważ jest już prawie południe na dzisiaj wymyśliłam taki jadłospis: zupa grzybowa a na II lazania, którą zrobiłam wczoraj z przepisu z internetu, a okazała sie być za dużą porcją jak na moją 4 os.rodzinę.
Zupę grzybową robię błyskawicznie z koncetratu (choć nie jestem zwolenniczką zup w proszku to tę da się zjeść) a robię ją tak:
Na jarzynowej tarce ucieram marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i podduszam to na łyżce masła, zalewam wrzątkiem i dodaję 3-4 ziemniaczki pokrojone w kostkę.Po ok.15 min dodaję rozbełtaną w kubeczku zupę grzybową WINIARY i gotuję dalsze 10 min., następnie dosmaczam kostką rosołową o smaku grzybowym, sola, pieprzem, sosem sojowym , vegetą itp.Na koniec dodaję szklankę 30% śmietanki i zieloną pietruszkę - naprawdę zupa jest nie zła.
Do tego obiadu muszę jeszcze wymyślić jakiś deser szybki, chyba to będzie budyń czekoladowy z biszkopcikami.
Do lazanii powinnam zrobić surówkę, ale nie mam jeszcze pomysłu.Mam nadzieję, że uporam sie z tym obiadem w ciągu godziny.Ale się rozpisałam - czekam więc na inne propozycje i sugestie.

Zgłoś 10.12.02 [12:55] agatamo

jeżeli ktoś chce się dowiedzieć czegoś więcej o ruchu Slow Food - zapraszam na strone SLOW FOOD POLSKA:www.slowfood.pl.
i smacznego!

Zgłoś 11.12.02 [08:31] Qchcik Qba

na razie bardzo skromnie jeśli idzie o istotę ruchu. Mam nadzieję, że strona będzie się rozwijac i dowiemy się czegoś więcej (na czym polega ten ruch). I że strona nie będzie podlegac wyłacznie prawu komercji usmiech.gif . Życzę wszystkiego dobrego.

Zgłoś 11.01.03 [15:08] Kruszyna

Stanowczo za malo przepisow. Kiepska ksiazka kucharska. Trzymam za was kciuki i mam nadzieje, ze juz niedlugo bedzie to jedna z lepszych ksiazek kucharskich usmiech.gif