Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

paluszki krabowe

Miałam oststnio przyjemność jeść paluszki krabowe i bardzo mi smakowały.
Widziałam w sklepach mrożone paluszki ale nie wiem jak je przygotować ??

Proszę o jakieś rady

Basia

Zgłoś 12.02.12 [20:37] mała

Odpowiedzi

Zgłoś 07.04.05 [10:58] manja

Cześć,

Ja paluszki krabowe rozmrażam w fikrofalówce na programie do ryb. Jak nie masz mikrofalówki to i tak same się rozmrożą oczko.gif

Dodaję je do sałatki - śmietnik. Taka sałatka z tego co się ma albo ze wszystkiego usmiech.gif Kukurydza, rzodkiewka, ser zółty, jajka, papryka...pelna dowolność + majonez. Byle tylko nie dać czegoś o zdecydowanym smaku co będzie się gryzło z krabami albo stłumi ich smak.

Polecam też jajka faszerowane z dodatkiem krabów.
Jajka ugotować, wyjąć żółtka i wymieszać je z majonezem, koperkiem, pokrojonymi paluszkami, można z twarożkiem, doprawić i ładować z powrotem do białek. Pyyyyycha usmiech.gif

Mój wujek wcina paluszki krabowe z majonezem, macza i zjada, ale mieszka w kraju, w którym są tańsze...

Można je też dodawać do kanapek - bagietka z masłem, sałata, delikatny serek, pomidor i paluszki. Bomba!

Pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 07.04.05 [11:41] dora

Ja robię je w cieście piwnym na ciepło i podaję z ryżem i sosem chili słodko -kwaśnym.
Ciasto piwne robi się tak jak naleśnikowe tylko trochę gęściejsze i zamiast mleka wlewa się piwo i łyżkę oliwy lub oleju.Potem macza się rozmrożone paluszki i smaży na rumiano na rozgrzanym oleju. Do tego ryż na sypko i osobno sos chili.Pycha!
Smacznego!

Zgłoś 07.04.05 [11:44] dora

Aha, zapomniałam dodać, że ciasto piwne należy przyprawić solą i można jeszcze czymś pikantnym (ale niekoniecznie jeżeli podaje się do potrawy sos chili)
Pozdrawiam.

Zgłoś 07.04.05 [15:36] Andżelika

Najlepiej zostaw je w temp. pokojowej, same się rozmrożą.
Pyszna sałatka : paluszki, pomarańcze bez błonek, majonez, pieprz.
Do tego nic więcej nie trzeba!

Zgłoś 07.04.05 [22:18] Amatorka

Też uwielbiam paluszki krabowe.Robię znich szybką sałatkę-pokrojone w poprzeczne plasterki/oczywiście rozmrożone/+ gotowany i ostudzony sypki ryż+majonez i koniecznie dużo świeżego,posiekanego koperku.Niestety też danie wysokokaloryczne,ale czasem można poszaleć.Zyczę smacznego.

Zgłoś 21.07.05 [14:17] lupa

Świeże paluszki krabowe pakowane próżniowo można kupić w Carrefourze - znajdziecie je w lodówce z np. wędzonym łososiem. Są o wiele smaczniejsze niż mrożone lub w zalewe.

Zgłoś 21.07.05 [21:13] Pinia

Ja robiałam ostatnio coś niby \"włoskiego\": na patelni gorgonzola rozpuzczona ze śmietanką do tego pokrojone paluszki krabowe (niezbyt drobno) i duuuużo posiekanej natki. W ten sosik wrzuciła makaron al dente i troszkę startego parmezanu.....mmmmmmmmm
Oczywiście wskazane schłodzone białe winko... mmmmmmmmmmmmm

Zgłoś 21.07.05 [23:03] zazula226

mam kilka sprawdzonych przepisów na sałatki z paluszków krabowych, więc jeśli ktoś ma życzenie, to podałam adres tlenowy, służe pomocą... a moja ulubiona, to:

paczka paluszków krabowych
ogórek szklarniowy( duży)
pęczek koperku
makaron sojowy lub ryżowy( jak kto woli, z obydwoma smakuje tak samo dobrze...oczko.gif )
2 łyżki majonezu (najlepiej kielecki, lub inny o dośc intensywnym smaku)
sok z 1 cytryny

paluszki skrapiam sokiem z cytryny i tak pozostawiam do rozmrożenia. kroje je w kostkę, makaron przygotowuje wg przepisu na opakowaniu, ogórka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. koper drobno siekam, całość mieszam dodaje majonez i na godzinke do lodówki, żeby było schłodzone...
i jest pyyyycha... i nawet dużo kalorii nie ma... no oprócz majonezu, ale na tyle szaleństwa to jeszcze można sobie pozwolić...oczko.gif

Pozdrawiam

Zgłoś 13.09.05 [17:56] Mallina

Sałatka z paluszków krabowych.Potrzeba 1 paczkę mrożonych paluszków(szybko się rozmrażają) ,1 puszkę czerwonej fasoli,por,pieczarki zs słika w plasterkach we własnym sosie i majonez.Paluszi krabowe i por kroimy na plasterki i mieszamy z majonezem i pozostałymi składnikami dodajemy pieprz i sól,życzę smacznego jest naprawdę pyszne.

Zgłoś 27.12.05 [23:48] danielka

ja je wsowam same ,a jesli nie to :salata ,paluszki,pomidor,jajo na twardo ,ogorek konserwowy ,kukurydza,sos winagre i oliwa z oliwek.pychotka.

Zgłoś 18.05.06 [21:50] uczeń garów

kurde przegladam tak te wasze przepis i nie ma tego czego szukamsmutas.gif
problem jest taki ze z obowiazku mam na lekcje zasad zywienia przygotowac paluszki krabowe na cieplo i na zimno z sosem egzotycznym i no niewiem jak sie do tego zabrac z tego co tu dotychcaszowo wyczytalem to napewno musze poczekac az sie same rozmroza ale co dalej no coz zobaczymy....usmiech.gif

Zgłoś 30.09.06 [11:53] krab

gwarantuje Ci że 'poleprzacza' to nie znajdziesz, Legion

Zgłoś 30.09.06 [11:58] szkrab

bardzo dobrze smakuje sałatka z makaronem z makronem sojowym (ryżowym), do tego lekki sos z jogurtu naturalnego i czosnku, zielone oliwki pokrojone w pastry i zielony koperek, do smaku skropić sokiem z cytryny

Zgłoś 17.12.06 [18:23] jagababanagazła

Tjaaaab Legion i dlatego, zawsze jak się już rozmrożą, to jednego se zostawiam i wrzucam pod powieke, ale jazda...;-p

Zgłoś 29.01.07 [09:42] babagaja

Agacoorka zrobilam tą salatkę.Jest przepyszna.Pozdrawiam!!!

Zgłoś 29.01.07 [11:44] rada

Paluszki "krabowe" jesli juz... Wole te z zalewy, mrozone sa fatalne.

Zgłoś 10.02.07 [17:26] arek

LERGION jak nie odruzniasz paluszków krabowych od SURIMI to sie nie wypowiadaj.... bo w SURIMI to sa paluszki przypominajace smak kraba i tu masz racje ale paluszki krabowe sa akurat z kraba.... choc surimi tez bardzo dobzrez smakuje.

Zgłoś 10.02.07 [17:43] pytanie

Jestes pewny?

Zgłoś 01.03.07 [14:14] carla

Co sie robi z surami,bo kupiłam i nie mam pojęciausmiech.gif Pozdrawiam Carla

Zgłoś 02.05.07 [16:28] Misiakoa

Kupiłam sobie paluszki krabowe ale nie wiem jak je przyrzadzić!!! gotowac po rozmrozeniu czy nie ?? jak to zrobic?? odp. szybko pls!!!!

Zgłoś 05.10.07 [15:46] Mała Mi

Moja teściowa robi pyszna sałatkę z paluszków krabowych, zajadam się nią co weekend smiech.gif

*paluszki krabowe
*ugotowany na sypko ryż
*ogórek (świeży)
*kukurydza
*majonez
*natka pietruszki lub koperek (sporo)

paluszki kroimy wzdłuż na poł a potem w kosteczke wieksza, ogorek zaś w mniejsza smiech.gif , do tego kukurydza- mieszamy.dodajemy majonez nie może być go za dużo ani za mało.na koniec "zieleninke" mieszamy dodajemy soli i troszke pieprzu, sałatka nie może byc ostra.
SMACZNEGO!

Zgłoś 08.11.07 [20:48] Tangerinka

Najprostsza na Swiecie salatka z paluszkow krabowych (dla niezapowiedzianych gosci - mam zawsze takie skladniki):
paluszki krabowe + groszek (najlepiej mrozony)+ majonez + troszke cytryny + pieprz.
Pozdrawiam Forumowiczow usmiech.gif

Zgłoś 09.11.07 [00:00] mistrz

Witam,
Proponuje mój sprawdzony przepisik :
- makaron sojowy( 1/2 opakowania )
- 4 opakowania paluszków krabowych
- kukurydza z puszki
- szczypior, majonez
-sól, pieprz
Makaron wrzucić do gorącej wody na ok.5 min.(według wskazówek na opakowaniu). Paluszki krabowe pokroić w plasterki, dodać kukurydze i pokrojony szczypiorek. Wszystko wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Pychota !!!!!

Zgłoś 31.12.07 [17:11] fircyk

Czy można gotować paluszki krabowe

Zgłoś 07.01.08 [11:13] alina

paluszki krabowe , sos : oliwa z oliwek (koniecznie z oliwek,) czosnek-6 ząbków, sól , posiekana szynka konserwowa i wędzona, suszone pomidory, pokrojony melon, pieprz. Do sosu dodać pokrojone na 3 części paluszki i odstawić na kilka godzin, podawać udekorowane jajkiem pomidorem papryką i serem np camembet, posypać całym czerwonym pieprzem, smacznego

Zgłoś 10.02.08 [00:27] Guma

a ja polecam paluszki krabowe po prostu rozmrozone i lekko przy okazji podgrzane w mokrofali do piwa oczko.gif

Zgłoś 15.02.08 [17:05] Anula

Ja polecam lekką sałatkę krabową z pomidorami:

* rozmrożone paluszki krabowe
* pomidory świeże pokrojone bez gniaz nasiennych (zeby nam sałatka nie popłynęła usmiech.gif
* białko jajek (z 5-6 jajek- z zółtek można zrobić pastę jajeczną z majonezu i szczypiorku, nic sie nie zmarnuje usmiech.gif
* świeży bądź mrożony koperek
* jogurt naturalny
* przyprawy wg gustu, ja np dodaje do jogurtu przyprawę tzatziki- jak ktos lubi czosnek to smakuje genialnie usmiech.gif

Sałatka jest lekkostrawna i pyszna usmiech.gif

Zgłoś 27.04.08 [13:16] Oleksandra

ja mam takie pytanie :
czy paluszki krabowe wystarczy rozmrozić i od razu wziać sie do przygotowywania sałatek, czy trzeba też jakoś zagotować lub podsmażyć..?

bo tak na surowo może być niezdrowo...

Zgłoś 27.05.08 [21:00] mikro

ludzie tatar jedza (mieso mielone surowe) i nic im nie jest..
to tym bardziej po krabowych im nic nie bedzie

Zgłoś 16.06.08 [09:57] qura

sałatka z paluszków (krabowych) mojego męża :
1 opakowanie paluszków krabowych - pokroić na plastry, pół puszki ananasa - odsączonego, słoik selerów w paski w kwasnej zalewie - odsączony, kilka różyczek brokułowych - zaparzonych, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu wymieszać z 2 łyżkami gęstego jogurtu i 1 łyżeczką musztardy sarepskiej - wszystko do michy i polać sosem - pychotka !!!