Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

pańska skórka

poszukuję przepisu na pańską skórkę, czy jest ktoś w jego posiadaniu?

Zgłoś 03.11.12 [00:18] Zeta

Odpowiedzi

Zgłoś 17.10.03 [12:56] Kuchmistrzyni

Witam i z prawdziwa przyjemnoscia podaje przepis na Panska Skorke.
Dobrze,ze znalazlam ten przepis przed 1 listopada. Kto chce bedzie mogl sobie sprobowac zrobic.
Przepis na "Panska skorke":
Na ok. 1 kg: 6 dag zelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 bialek, 1 lyzka syropu
rozanego, 1 lyzka konfitury z rozy, 10 dag przecieru z truskawek, 4 lyzki maki
ziemniaczanej
150 ml wody zagotowac z 50 dag cukru i z syropem rozanym, dodac konfiture,
wymieszac. Zdjac garnek z ognia. Do goracego plynu dodac zelatyne i dokladnie
rozpuscic.
W duzej misce ubic bialka na sztywno i dodac reszte cukru. Bardzo powoli cienkim
strumieniem, wlac goracy syrop, ciagle ubijajac. Dodac przecier z truskawek i
dobrze wymieszac. Mieszanke wylac rowno na blache wylozona pergaminem, posypac
maka ziemniaczana i odstawic do ostygniecia na 1-2 godziny.
Za pomoca noza zanurzonego w goracej wodzie, a potem osuszonego, pokroic mase na
male prostokaty. Trzymac w duzym sloiku albo w przezroczystej folii.

Zgłoś 01.11.03 [10:01] beata

Skąd pochodzi ten przepis, jak jest jej tradycja, na jakie okazje była robiona?

Zgłoś 02.11.03 [18:46] M-y-s-i-a

Podobno jest to zły przepis. Ale nie wiem bo sama nie probowalam tego zrobic. Ten przepis pochodzi chyba z ELLE. i podobno podkreslam PODOBNO wychodzi jakas paćka.

Zgłoś 02.11.03 [20:26] Yori

Próbowałem to zrobić !!! smutas.gif niestety to zupełnie co innego
Może ktoś posiada inny przepis

Zgłoś 04.11.03 [09:35] goot

jest zaj**ista i tylko ja idwie osoby znają recepture

Zgłoś 08.11.03 [02:08] robi

HEHE Pańską potrafią robić tylko 2 prywatne firmy z dziada pradziada
to jest ich złoty srodek na kase i nikt do tej pory nie zna tego przepisu taka jest prawda
ci co ja sprzedaja biora ja od tego samego człowieka
a tego rodzaju przepisy to sa testy typu "moze tym razem wyjdzie"
poza tym cała przyjemnośc jest w tym zeby jeść ja raz na jakiś czas i uszanujcie to
co to by była za Pańska jak by była w ładnym opakowaniu dostepna we wszystkich sklepach
NIE BYŁA BY TO JUZ TRADYCJA A JEST

Zgłoś 08.11.03 [15:42] Blizniaczki15

Marysia mowi prawde!! Niestety ten przepis wyzej jest ZŁYsmutas.gif Moze by mi ktos zdradził bi my jak sie robi tą pańska skórke ??Goot jak bys mugl podac ten pezpis plis!!!!!!!!! Moj numer gg 4353372

Zgłoś 08.11.03 [15:58] Blizniaczki15

Kuchmistrzyni wcale nia nie jestes bo podalas zly przepis wydalo sie kase a wszyszla jakas pacia gumowa!!!! Skad ty wzielas taki do d**y przepis!! Poco go wogule wzucilas na ta strone jesli jest zly ten przepisz!! Zastanow sie kobieto co ty robisz !!!

Zgłoś 09.11.03 [18:49] Blizniaczki15

Pytałam sie takiej satrszej babci co trzeba zrobic zeby panska skorka byla twarda i ona powiedzila zeby nie dawac zelatyny ani konfitur tlko sok ziemniaczany i i dac taki proszek pantyne czy cos takiego taki proszek stwardniajacy i bialka w proszku cukier puder i do smaku moze byc rum lub jak napisala kuchmistrzyni syropu rozanego !! Ale nie wiem w jakich to ma byc ilosciach!! I nie obiecuje ze wyjdze to dobrze ale zawsze mozna sprubowac usmiech.gif

Zgłoś 10.11.03 [16:29] pitergt

no w ogóle to zaintrygowały mnie te przepisy bo niemiałem okazii nigdy na swej drodze spotkać takiej potrawy.z kąd to w ogóle jest???????

Zgłoś 10.11.03 [22:24] Blizniaczki15

Pańska skórka to tradycja i to bardzo smaczna usmiech.gif Tlko szkoda ze nikt nie ma dobrego przepisu To co ja dalam jest dobry ale nie wiem w jakich ilosciach trzeba to wszytsko zrobic ja tam wyzej napisalam ze musi byc sok ziemniaczany a musi byc syrop ziemniaczany i PAKTYNA

Zgłoś 12.11.03 [16:12] arszulka

PEKTYNA!!!! jesli juz nie pamieta sie lekcji z biologi usmiech.gif

Informacje ogólne o preparatach pektynowych.

Substancje pektynowe są naturalnymi składnikami roślin i ich owoców. W materiale roślinnym pektyny występują w połączeniu z celulozą i takie substancje są nazywane protopektyną, która tworzy lepiszcze ścian komórkowych. Szczególnie duże ilości substancji pektynowych występują w owocach takich jak: porzeczki, agrest, a także owocach cytrusowych i jabłkach.
Pektyna, jest uzyskanym w warunkach przemysłowych preparatem, zawierającym wyizolowane z surowca roślinnego rozpuszczalne w wodzie substancje pektynowe.
Preparaty te są używane jako dodatki do żywności, leków i posiadają w odpowiednich warunkach zdolność tworzenia żeli.
Surowcem do produkcji naszej pektyny są suszone wytłoki jabłkowe, zawierające 8 - 12% substancji pektynowych, oraz wytłoki cytrusowe o zawartości substancji pektynowych w granicach 18 - 25%, skąd wydobywa się je drogą ekstrakcji rozcieńczonym roztworem kwasu, a następnie wytrąca alkoholem, oczyszcza, suszy i rozdrabnia.
Pektyna jako substancja pochodzenia roślinnego jest najlepszym środkiem żelującym do produkcji dżemów i galaretek owocowych. Jako naturalny składnik owoców sprawia, że przetwory wyprodukowane z jej dodatkiem zachowują w pełni charakterystyczne dla użytego surowca cechy organoleptyczne.

Klasyfikacja pektyn

Ze względu na rodzaj użytego surowca wyróżnić można :

pektyny jabłkowe

pektyny cytrusowe

pektyny cytrusowo-jabłkowe

Zgłoś 12.11.03 [16:16] arszulka

Pańska skórka - co to jest?
Pańska skórka to jarmarczna atrakcja. Znana głównie w Warszawie, ale i tu tylko wąskie grono wtajemniczonych zna recepturę słodkiej mordoklejki

Pańska skórka to twarda bryłka, zwykle biała lub biało-różowa, zawinięta w skrawek pergaminu. W ustach długo zamienia się w słodką, lepką maź. W innych regionach Polski ten smakołyk jest raczej nieznany.

- Pracowałem w czterech cukierniach na Śląsku, ale w żadnej nie spotkałem się z takim wyrobem. Pierwszy raz zobaczyłem pańską skórkę w Warszawie. Spróbowałem, ale smak, delikatnie mówiąc, był bardzo dziwny - opowiada Jarosław Meryk, cukiernik z Głogowa.

Historyczny smakołyk

Pańska skórka to stary wynalazek. Przed wojną, tak jak i dziś, można ją było kupić na jarmarkach, odpustach i przy okazji Wszystkich Świętych. Przed bramami cmentarzy ustawiali się wtedy sprzedawcy z bajglami, rogalami, obwarzankami i wielkimi blokami biało-różowej, zastygłej masy. Siekierkami odrąbywali kawałki słodkiego przysmaku. Wśród klienteli przeważała uboga dzieciarnia.

W powojennych, chudych latach na chwilę słuch o pańskiej skórce podobno zaginał. Ale tylko na chwilę:

- Z dzieciństwa, a były to pewno lata 60., pamiętam kobietę, która handlowała pańską skórką na Koszykach. Ciągnęło mnie, żeby spróbować tego wyrobu, ale czułem wówczas niechęć do kupowania żywności na ulicy. Smaku pańskiej skórki nie poznałem do dziś - przyznaje Jacek Paprocki, dyrektor Cechu Rzemiosł Spożywczych. Także pochodzenie i receptura stołecznej słodkości jest mu nieznane. - Wiem tyle, że to wyrób pokątnej, domowej produkcji - mówi dyrektor Paprocki.

Tajemniczy skład

Zdobyć recepturę pańskiej skórki to bardzo trudne zadanie.

-Tylko nieliczni znają oryginalny przepis i strzegą go jak oka w głowie - mówi handlarz, którego spotkaliśmy wczoraj pod bramą główną Cmentarza Powązkowskiego.

Nie każdy chętny może też pańską skórką handlować: by dostąpić tego zaszczytu, trzeba być osobą z polecenia. Szczęściarz, który nawiąże współpracę z producentem pańskiej skórki, może liczyć na wysoki zysk: z jednego bloku wychodzi blisko 700 kawałków przysmaku. Za jeden kawałek klient płaci 1,50 zł. Niektórzy próbują podrabiać pańską skórkę, ale próby te zazwyczaj kończą się niepowodzeniem. Źle przyrządzona za prędko rozpuszcza się w ustach, z trudem odkleja od papierka. Oryginalny przysmak można zresztą rozpoznać po opakowaniu: powinien być nim papier pergaminowy.

W poszukiwaniu receptury
Wspomina pani Żaneta, rodowita prażanka, której babcia w latach 70. zajmowała się produkcją pańskiej skórki: Babcia gotowała pańską skórkę w wielkim garze, na wolnym ogniu. Wśród składników była mąka ziemniaczana, ogromna ilość cukru i sok z dzikiej róży. Pod koniec gotowania babcia delikatnie dodawała do garnka ubite na sztywno białko. Lekko przestudzoną, jeszcze niezastygłą masę wylewała na pergamin i nożem dzieliła pańską skórkę na porcje. Następnego dnia wyrób był gotowy, przyjeżdżali po niego ludzie, którzy handlowali nim pod Cmentarzem Bródnowskim i na bazarze Różyckiego. Ostatnio nasza rodzina próbowała odszukać przepis na pańską skórkę w domowych szpargałach. Niestety, babcia znała go na pamięć i tajemnicę pańskiej skórki zabrała do grobu.

Z GAZETY WYBORCZEJ

juz jasne ze zdobyc przepis nie tak łatwo

Zgłoś 22.11.03 [18:18] Blizniaczki15

Hej Arszulka!! Moze wiesz gdzie mozna kupic Paktyne i syrop ziemniaczany!! Ja juz robilam panska skorke tylkow wyszla nam gumiasta ale spak byl taki sam jak te pod cmentarzem wiec zamiast zelatyny trzeba dodac paktyne, syrop ziemniaczany i bialka w proszku!! Tylko nie wiem gdzie mozna kupic syrop ziemniaczany i paktyne !

Zgłoś 04.12.03 [15:27] Blizniaczki

Ojejku pomylic sie niemozna!! A znalazlas moze przepis na panska skorke ??

Zgłoś 04.12.03 [15:33] arszulka

pewnie ze mozna ja czasto sie myle literówki strzelam tyle ze wydawało mi sie ze ty sie uparłas nata paktyne ot co,przepisu nie znalazłam i nie szukam bo go nie potrzebuje usmiech.gif
jem to raz od wielkiego swieta i to mi wystraczy,pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 08.12.03 [18:39] Blizniaczki15

Ok trudno!! Ja tez jem panskie skurki na swieta zmarlych tylko jak bym miala przepis do bym sobie zrobila od czasu do czasu zeby przypomniec sobie smak tego lakocia usmiech.gif

Zgłoś 09.12.03 [13:44] arszulka

rozumiem cie doskonale usmiech.gif ale po artykuje z Wyborczej jak widac to trudne do z zdobycia usmiech.gif

Zgłoś 29.12.03 [14:12] Daqga

skd wziąto przepis???

Zgłoś 02.01.04 [18:15] Blizniaczki16

No właśnie dobre pytanie skad wziasc przepis na Pańska skórke ?? usmiech.gif

Zgłoś 30.07.04 [22:04] Mongi

Czesc!!!!!usmiech.gif jestem bardzo ciekawy jak zrobic panska skorke???

Ten przepis co jest tu podany to jest razcej zly bo mi nic nie wyszlo z tego przepisusmutas.gifsmutas.gifsmutas.gifsmutas.gifsmutas.gif

Mam prosbe jak ktos zna przepis prawdziwy na panska skorke to skontaktujcie sie zemna!!usmiech.gifusmiech.gifusmiech.gifusmiech.gif

kontakt: nr gg:3484209

prosze o informacjeusmiech.gifusmiech.gif :smiech.gifsmiech.gif D:

Zgłoś 31.07.04 [11:33] Tomi

Hej Bliźniaczka, robisz strasznie dużo błędów ortograficznych...

Zgłoś 03.08.04 [16:04] maluch

Robi...a moze podpowiesz u kogo mozna kupic panska skorke?!
to naprawde bardzo wazna sprawa!!!
bardzo mi zalezy!!!
jakbys chcial pomoc...lub ktokolwiek inny...podaje maila
orlastopa@wp.pl

z gory wielkie dzieki!!!!

Zgłoś 03.08.04 [16:07] maluch

powiedzcie blagam gdzie ja moge kupic panska skorke ...potrzebuje jej na dzis lub najdalej na jutro rano...
zalezy od tego moje zycie...mozecie wierzyc lub nie...
na starowce nie ma (brzydka pogoda)
na cmentarzach nie ma (jest dopiero sierpien)
w zoo tez nie ma (brzydka pogoda)

dajcie znac!!!!!!
aga@u-boot.pl

z gory wielkie dzieki!!!!!!!

Zgłoś 23.08.04 [22:54] zlota rybka

Slyszalam, ze mozna kupic w weekendy pod cmentarzem brodnowskim.

Zgłoś 24.08.04 [09:30] maluch

i wlasnie na cmentarzu brodnowskim kupilam 500 szt panskiej skorki... uratowalo mi to zycie...powaznie...a byla taka dobra!!! smakowala naszym gosciom!!!

Zgłoś 24.08.04 [10:21] maga

Zaintrygowałaś mnie tą ilością... skoro od tego zależało Twoje życie to masz naprawdę przerażających gości... Ach, ta współczesna młodzież... oczko.gif

Zgłoś 24.08.04 [10:34] maluch

mielismy impreze,ktora sponsorowala nasza firma pod haslem "konkurs na najmniej opalona skore" i ktos wymyslil,ze musi byc panska skorka ...oczywiscie wszystko spadlo na mnie...musialam tego szukac ...nigdzie nie bylo i zaczeli sie mnie czepiac...przez panska skorke moglam stracic prace...troche glupie ale prawdziwe...

Zgłoś 20.09.04 [21:06] ODŚWIEŻAM


Zgłoś 21.09.04 [08:48] maluch

raczej przerazajace szefostwo...ale i tak jest milo...usmiech.gif