Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

pańska skórka

poszukuję przepisu na pańską skórkę, czy jest ktoś w jego posiadaniu?

03.11.12 [00:18] Zeta

Odpowiedzi

Zgłoś 19.11.06 [15:07] ewus

a skąd wzięła się ta nazwa? dzis jadłam to po raz pierwszy i strasznie mnie nazwa zaintrygowała

Zgłoś 19.11.06 [23:41] kasia ol

Kochani czytam o tej Panskiej skórce i juz ślina mi leci a u mnie na południu tego nie ma. Błagam moze ktos znajdzie ten przepis albo moze mi przysłać choć jedna sztuke usmiech.gif

Zgłoś 27.11.06 [11:11] ilona1-2

podobno pańska skórka to rosyjski przysmak i tam można go bez trudu kupić ,tak samo jak zefir ,żadnego z tych przysmaków nie jadłam,nie znamy słodyczy naszych wschodnich sąsiadów ,podobno są tam fantastyczne torty,ale my znamy snikersy itd.

Zgłoś 22.01.07 [16:56] aMUnananana

Aby zasmakować prawdziwego niebiańskiego smaku trzeba zjeść skórkę wykonaną oryginalną recepturą. Oryginalne skórki są TYLKO biało-różowawe (ale nie kierujcie się tym tylko bo to zawodzi!) Ja jak kupuję skórki to biorę zawsze jedną na spróbowanie, jem ją i wtedy rozpoznaję bez pudła co jest grane. Ostatnio musiałem sprawdzać 5 osób sprzedających zanim trafiłem na ORYGINAŁ. Oryginały zachowują odpowiednią konsystencję: - w chłodnej temperaturze są bardzo twarde (wtedy zwane są przez niektórych znawców 'łami-szczęki' ale po pewnej chwili zmieniają się w ustach w przepyszną 'mordoklejkę' - ciężko to porównać z czymś innym bo ta 'mordoklejka' jest najmocniejsza z możliwych, bardziej skleja buzię niż najznakomitsze, najbardziej ciągnące 'Krówki Ciągutki' - to tak jakby bardzo twarde Kadbery Eklers w połączeniu z twardymi Werters Oryginals potem zmieniające się w "krówki ciągutki" ale jak dla mnie smak jest 100 razy lepszy. - najlepszą konsystencję skórka osiąga w temperaturze pokojowej około 20 stopni i wtedy jest najsmaczniejsza. - odpowiednie pakowanie zapewnia łatwe odpakowanie skórki w każdej temperaturze.

'Pańskie Skórki' są przysmakiem regionalnym, jak oscypki, bajgle czy pampuchy, knedliki itp. Najpiękniejsze w tym jest to, że nie trafiły do sklepów i nie zostały tak spaprane jak inne wyroby fabryczne - jak na przykład oscypki z Auchan'a :/

Receptura ... jest najbardziej tajemnicza w Polsce.

ROBIE JUZ JA TAK DLUGO ZE SIE ZNAM!!!!

POL KILO CUKRU
1 I POL SZKLANKI WODY
LYZKA DZEMU MALINOWEGO
BIALKA
GALARETKA WISINIOWA
POL KILO CUKRU I WODE GOTOWAC DO TEGO DODAC DZEM
I BIALKA UBIC BARDZO MOCNO
DODAC
WSYPAC GALARETKE ,
I WYMIESZAC
WLAAC DO DUUUUZEJ MISKI I DO ZIMNEGO

!!!!!!!;DPYCHA

Zgłoś 22.01.07 [19:27] EWa

A ile tych białek?
EWa

Zgłoś 23.01.07 [21:30] czesio

mam prawdziwy przepis na pańską skórke i mam go od sprzedawcy dobrze z nim pogadałem i dał mi to nie jest ten przepis który jest wszedzie w internecie mam taki przepis co wychodzi prawdziwa pańska skórka

Zgłoś 02.02.07 [14:48] jolciaaaaaaaa

czesio to moze bys podał ten przepis usmiech.gif moze byc na gg 6794281
pozdrawiam, to dla moich dzieciakow bo caly czas mnie mecza a te inne przepisy to wogole jakas lipa smutas.gif czesio odezwij sie usmiech.gif

Zgłoś 02.02.07 [14:59] ewelina

czesio prosze przeslij mi przepis na pańska na maila serduccho@interia.pl ( przez dwa c ) pozdrawiam usmiech.gif

Zgłoś 16.03.07 [17:35] smakosz

eeee tam. ja wole plendze z cukrem, a juz najbardziej to pyry z gzikiem. mniam. skorka sie chowa. a ze slodkich to szneki albo rogale marcinskie. szkoda tylko ze te ostatnie mozna nabyc tylko 11 listopadasmutas.gif

Zgłoś 23.03.07 [21:56] Alojzy

Droga Pani, proszę poczytać Wańkowicza i... popróbować przy okazji makagigi

Zgłoś 23.03.07 [22:38] ale

wszystkie te przepisy podawane przez was i gotowe kupowane na cmentarzu to sa polskie wersje oryginalnego "rahatlukum", przysmaku glownie tureckiego, ale tez innych krajow Bliskiego Wschodu.
To sa przepisy domniemane, podrabiane, a nie prawdziwe. Kto chce sprobowac naprawde tych oryginalnych slodyczy, to niech kupi te prawdziwe tureckie czy libanskie, dopiero wtedy zobaczy roznice.
Ogolnie, te oryginalne to sa takie twardawe galaretki otoczone cukrem pudrem i kiedys robione tylko o rozanym smaku i w lekko rozowym kolorze. Teraz robia w kilku smakach 4 czy 5 i w kilku kolorach. Sa tez wersje z orzechami. Ale ja mowie o tych oryginalnych, prawdziwych. Napewno nie dostaniecie oryginalnych przepisow, bo choc napewno proste, to sa chronione tajemnica handlowa i nikt nie podrobi oryginalu, ani wytworcy nie udostepnia przepisu, bo nikt nie bedzie dawal kury, ktora znosi zlote jajka. Nie badzcie naiwni. Jesli znajdziecie w jakims markecie w dziale produktow orientalnych, to kupcie jedno pudelko na sprobowanie. Dopiero przewrocicie oczami. Nic nie dorowna oryginalowi, zapewniam.

Zgłoś 23.03.07 [22:53] ale

PS. aMUnananana
- niestety wcale sie nie znasz i to nie zalezy od tego jak dlugo robisz, bo nie znasz prawdziwego przepisu i nie masz pojecia o co chodzi.
beata - nie wiem, skad sie wziela ta nazwa w Polsce ( i tylko w Polsce), moze zeby to bylo chwytliwe, ale prawdziwa nazwa tureckiego smakolyku jest "rahatlukum". Szukajcie w sklepach, ale tylko najlepiej tureckiej produkcji i sprobujcie, jesli chcecie znac smak oryginalu. A to jest duza roznica. Jeszcze lepiej, jak ktos pojedzie do Turcji czy pobliskich krajow i sprobuje, to wtedy porowna i niech napisze na forum.
Jednak przepis jest prosty, choc niedostepny i nie warto robic podrobek, lepiej kupic oryginal.

Zgłoś 04.05.07 [20:28] Adam

Ja znam przepis na pańską skórkę nie sprawdziłem go lecz wzięłem go z neta

1 l wody
2 kg cukru
2 torebki żelatyny
2 łyżki oleju

Wszystko porządnie wymieszać, aż powstanie ciągnąca sie substancja. Odłożyć na 1 h, następnie zamrozić i rozmrozić.Pociąć na kawałki i gotowe

Zgłoś 05.05.07 [10:42] rada

No jesli z netu... Toz to autorytet... Adasiu, to na pewno NIE jest przepis na panska skorke.

Zgłoś 15.05.07 [19:26] LISA

PANSKA SKORKA POWLNNA BYC LEPIACA.NIE POWINNA BYC TWARDA.
W LATACH 70-TYCH I NA POCZATKU 80-TYC JAKO MALE DZIECKO CZESTO JA JADLAM.SPRZEDAWALI TO PRZY WESOLYCH MIASTECZKACH I PRZY CMENTARZACH.TERAZ ZA KAZDYM RAZEM KIEDY UDA MI SIE GDZIES JA KUPIC.JESTEM ROZCZAROWANA.TO NIE TO. I ZEBY MOZNA SOBIE POLAMAC. TO MA BYC TAKA MORDOKLEJKA. SMAK TEZ NIE TEN.
ALE TO WIEDZA CI KTORZY TEZ JADALI JA DAWNIEJ.SZKODA ZE NIE MOZNA ZDOBYC PRZEPISU. POZDRAWIAM WSZYSTKICH LISA

Zgłoś 31.10.07 [17:44] skorkaman

witam moja rodzina zajmuje sie handlem panska skorka od pokolen mozna ja kupic tu :
http://allegro.pl/item263344266_panska_skorka _jedyna_na_allegro_przysmak_.html

Zgłoś 02.11.07 [11:06] adamax

takie znalazłem :

porcja na około 700 "cukierków" i czaso chłonna

1.cukier/i miód lub melasa/ ok. 1kg
2.ocet/sok z cytryny/1-2 łyżki
3.woda i jakiś sok np. malinowy 1/2-1 szklanki+ew.mąka ziemniaczana 3-4 łyżki
4.białka z 6-8 jaj

Robi się po połowie,jedna biała a druga różowa [sok]. to tak w telegraficznym skrócie.

Słodki łączy się ze sobą [i ew. z mąką ] +2+3 do uzyskania syropu "do piórka" i wlewa na ubite na sztywną pianę z białka . Naczynie z pianą ma być ustawione na parze, ubijać aż masa zgęstnieje, potem zdjąć z pary i jeszcze ubijać do ostudzenia. Wykładać na pergamin.
Wszystko wymaga dużej wprawy.

Co do proporcji mogą być troszkę inne niż podałem

PS ej czesio podasz ten twój przepis? plis

Zgłoś 06.11.07 [11:24] Tosia83

Luda czy wy wogóle coś wiecie na temat pańskiej skórki ?
Pańska skórka musi mieć konsystencję ciągnąca a ta co sprzedają podczas Święta Zmarłych tą twardą to oznacza że jest już stara.

Pańska skórka musi być ciągnąca. jezyk.gif

Pytałam się mojej babci od lat kupuje pańską skórkę (kupowała mojej mamie i mi) i robiła sama Pańską skórkę. Nawet moi rodzice mówią że musi być ciągnąca smiech.gif

Zgłoś 17.11.07 [23:27] mat

tosia i co ty wiesz na temat panskiej skórki. nie musi byc ciągnąca własnie musi byc twarda .

Zgłoś 26.12.07 [19:09] Vanessa

A skąd się wogóle wzięła taka nazwa??

Zgłoś 26.12.07 [19:09] Vanessa

A skąd się wogóle wzięła taka nazwa??

Zgłoś 27.01.08 [17:13] orto

Co to za nieuki te (ta ?) "bliźniaczki" ! Przerażające błędy ortograficzne. Zgroza. Może to cudzoziemki - jedyni to mogłoby usprawiedliwić takie horrendum.

Zgłoś 02.02.08 [23:49] Yorrick

Witam, podaję przepis oryginalny, z Kucharza Polskiego z 1908 roku.
Receptura in extenso:
Szlazowa Panieńska Skórka
Najczystszej gumy arabskiej pół funta nalać pół garncem zdrojowej, albo rzecznej wody i gotować na ogniu dopóki się nie rozpuści; gdy to nastąpi, przecedzić przez flanelę, a po zupełnem wystudzeniu dodać funt miałko utłuczonego cukru, wstawić na węgle i gotować bardzo wolno; gdy zacznie iść para z kotła i masa zgęstnieje, mięszając szybko, dodawać potrosze pianę z 8 białek tęgo ubitą, aby się nie zwarzyła, poczem zestawić z ognia i nalewać natychmiast w papierowe foremki olejkiem migdałowem, albo najlepszą oliwą wysmarowane. Po wystudzeniu wyjętą masę z foremek posmarować raz jeszcze olejkiem migdałowem albo oliwą i przechowywać w słoju. Panieńska skórka wyborną jest na kaszel.

Pisownia oryginalna.

Wygląda na to, że tajemnicą producentów jest GUMA ARABSKA!!!

Spożywcza guma arabska do kupienia w sklepach internetowych, składniki należy uzupełnić o dodatki smakowe (syrop owocowy lub różany) i odrobinę barwnika spożywczego.
Funty i garnce na jednostki współczesne przeliczcie sobie sami.

Pozdrawiam, smacznego!

Zgłoś 02.10.08 [20:54] Jacuś

Nie Pańska Skórka ale Panieńska Skórka. Też przepadam! najlepiej jak na prawdziwej panience. Najsłodsza biała, choć inne odcienie też niezłe. Czarnej nie próbowałem. Są miejca w których wydaje się smaczniejsza.
Uwaga kosztowanie skórki poniżej 18 lat grozi więzieniem !

Zgłoś 02.10.08 [21:39] ano

kto mysli, ze ta "panska skorka" ma byc ciagnaca - nie kosztowal prawdziwej oryginalnej "skorki" czyli rahatlukum (rahtlucum). Rahatlucum ma substancje twardszej galaretki, jest spoista i miekka ale wcale nie ciagnaca, pokrojona w spore kostki otoczone cukrem pudrem. Jedliscie tylko te cmentarne skorki, ktore sa imitacja prawdziwego wschodniego przysmaku i robione wg. domyslow, jednak dalekie od oryginalu. Szkoda czasu i atlasu na robienie tego wg. domniemanych przepisow, raczej warto poszukac w sklepach orientalnych pudelko oryginalu, na opakowaniu moze byc sklad, ale nie bedzie podanych proporcji ani sposobu wyrobu i w tym jest sek, bo w braku tych wiadomosci nie uda sie tego zrobic wlasciwie po amatorsku.

Zgłoś 02.10.08 [22:15] ano

i jeszcze maly drobiazg, w tych roznych "prawdziwych" przepisach z netu czy od zaufanych specjalistow nie podaja esencji smakowych ani kolorow do barwienia zywnosci stosowanych w prawdziwych przysmakach. Rahatlucum jest wytwarzane w kilku roznych smakach, najpopularniejszy jest rozany, ale inne rownie dobre i w zaleznosci od smaku barwione odpowiednio, kolory sa bardzo pastelowe i delikatne, jak blado: rozowy, zolty, kremowy, zielony itp., niektore rodzaje z siekanymi orzechami.

Zgłoś 27.10.08 [08:46] Raziel

Pańska skórka to błędna nazwa tego wyrobu - tak naprawdę to nazywa się panieńska skórka

Zgłoś 02.11.08 [17:37] Werka

Hej, mógłby mi ktoś podać adres jakiegoś sklepu internetowego, gdzie można dostać spożywczą gumę arabską ? Ja znalazłam, ale to są strony gdzie sprzedaje się przedmioty służące do malarstwa i co prawda jest tam guma arabska, ale myślę, że do spożycia się ona nie nadaje oczko.gif Ostatecznie mogą być jakieś hurtownie w Warszawie, ale osobiście wolałabym sklepy on-line usmiech.gif
Od razu dzięki za pomoc :**
info tu, lub na maila - weronika_jeczewska@wp .pl

Zgłoś 02.11.08 [21:52] sektor666

z tego co wiem, to guma arabska to guma arabska, więc bez znaczenia czy ze sklepu malarskiego czy z hurtowni spożywczej. generalnie spożywcza różni się od tej malarskiej tylko formą (jest sproszkowana), a w tym przepisie każą ją rozpuścić, więc to bez znaczenia.

Zgłoś 19.02.09 [16:55] ...

ludzie panieńska skórka i rachatłukum to zupełnie coś innego
panieńska skórka to tradycyjny Polski a konkretnie warszawski przysmak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
niestety strasznie tajemniczy bo nigdzie nie ma dobrego przepisu..