Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pasty do krakersów


Witam
Dzisiaj mam małą imprezkę. Postanowiłam zrobić kilka szybkich przystawek , mam także ochotę podać krakersy z różnymi rodzajami past. Problem polega na tym, że nie wiem jakie pasty można zrobić, mam pomysł tylko na jedną jajeczną tzn jajka, majonez, rzodkiewka ,sól , pieprz.

Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na takie pasty to czekam mam jeszczę trochę czasu do wieczorka.

Pozdrawiam serdecznie
kwiatek.gif coffee latte yesterday today alwayskwiatek.gif

Zgłoś 27.12.10 [22:15] Oasis

Odpowiedzi

Zgłoś 15.01.05 [13:27] farfoclowa

W dziale Inne jest sporo różnych past poszukaj tam.

Zgłoś 15.01.05 [15:22] vectra

pieczarkowa: pieczarku utarte na tarce o duzych oczkach podsmażasz, solisz pieprzysz itp i mieszasz (wystudzone) z serkiem topionym.
czosnkowa: ser żolty starty na drobne wiorki mieszasz z kilkoma lyzkami majonezu lub jogurtu wymieszanego z wycisnietymi zabkami czosnku.
twarozkowa: bialey ser mielony lub serek homo mieszasz np. z dużą iloscia siekanej pietruszki, szczypiorku,bazylii.
tunczykowajezyk.gif uszka tunczyka w oleju, jajka na twardo utarte na tarce, odrobina drobno posiekanej cebuli i ew ogorka kiszonego.
z sera plesniowego: rozgniatasz widelcem ser plesniowy mieszasz z odrobina jogurtu lub miekkiego masla

jak cos mi sie przypomni to jeszcze dopiszeusmiech.gif miłej imprezkiusmiech.gif

Zgłoś 15.01.05 [17:09] Andyk

Vectra,
pasty są super. Chociaż nie dla mnie, ale na pewno je wypróbuję.
Jak coś Ci się przypomni to pisz. Pa, pa smiech.gif
Ludzie decydują to jest spełnione

Zgłoś 11.12.07 [10:22] Uwielbiam pasty do kanapek

Macie jeszcze jakieś przepisy?

Zgłoś 11.12.07 [20:15] ewam

http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp _prz=30&offset=100
Pasta jajeczno-śledziowa: Jaja ugotowane na twardo, posiekaną cebulkę, posiekanego, uprzednio wymoczonego fileta śledziowego, po łyżce masła i śmietany, szczypiorku wymieszać bardzo dokładnie z majonezem lub serkiem homogenizowanym.

Pasta z wędzonej makreli i twarogu: Połowę wędzonej makreli, twaróg, posiekaną cebulę, łyżkę szczypiorku przyprawić, bardzo dokładnie utrzeć na jednolitą masę.

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

1 wędzona makrela
1 cebula
3-4 średnie ogórki konserwowe
5 jajek
majonez
sól
pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Cebule ogórki i ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę. Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Wszystko połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem.

Pasta rzodkiewkowa: Rzodkiewki oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Serek połączyć z rzodkiewkami, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku sosem sałatkowym.

Pasta z tuńczyka: Odsączyć dokładnie tuńczyka z zalewy, przetrzeć przez sito lub zemleć w mikserze, dodać pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulkę, czosnek, majonez, sos sojowy, sok cytrynowy, sól i biały pieprz. Wymieszać lub zmiksować na gładką masę.

Pasta z szynki: Szynkę drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Masło lub majonez rozetrzeć z musztardą, wymieszać z szynką i z drobno posiekaną zieleniną. Przyprawić do smaku.

Pasta serowo – oliwkowa: Oliwki, czarne i zielone posiekać zmieszać z serem twarogowym. Przyprawić.

Pasta z żółtego sera i czosnku: Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy majonez i drobniutko posiekany czosnek, mieszamy dokładnie.

Pasta z serków topionych: Dodatki: wędlina, szczypiorek, koncentrat pomidorowy do wyboru drobno kroimy. Serek o dowolnym smaku bardzo dokładnie mieszamy z wybranym dodatkiem.

Pasta mięsna: Ugotowane mięso zemleć w maszynce lub zmiksować, dodać drobno posiekaną zieleninę, sól i pieprz do smaku i wymieszać z majonezem.

Pasta serowo – grzybowa: Grzyby suszone namoczyć, ugotować. Cebulkę zeszklić na maśle.. Połączyć grzyby i cebulę z twarogiem, zmiksować.

http://gotowanie.onet.pl/11287 ,300,kuchniadladzieci.html
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=77831

Paprykarz

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg marchwi
1 szklanka ryżu
1/4 szklanki octu
1/2 szklanki oliwy
1/4 szklanki cukru
sól
pieprz

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i razem z cebulą pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce dużych oczkach. Wszystko przełożyć do dużego naczynia i gotować na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godziny.

Następnie dodać ocet, oliwę, ryż i gotować jeszcze ok. 20 minut, cały czas mieszając. Dodać cukier, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i nakładać do słoików. Zapasteryzować.

http://www.pajacyk.pl/

Zgłoś 12.12.07 [15:11] hania-kasia

Ewam, fajne przepisy zamieściłaś. Wydrukowałam sobie i będę robić.
Życie jest zbyt krótkie, aby żyć byle jak. http://hania-kasia.blogspot.com/

Zgłoś 12.12.07 [19:59] pytanie

do Vectra uszka tunczyka to cos nowego i gdzie to mozna dostac? Hihihi!

Zgłoś 27.12.10 [19:36] aga k.

nie USZka tylko Puszka ! z P zrobila sie emotikonka poniewaz wczesniej byl dwukropek! usmiech.gif

Zgłoś 27.12.10 [22:15] cotojest

Paprykarz, jak sama nazwa wskazuje ma zawierac papryke slodka, ostra lub obie i to w ilosci odpowiedniej do jej smaku w potraie. Gdzie ta papryka, ewam w Twoim przepisie? Jesli nie ma jej tam, to nazwa jest bledna, kto wymysla bledne nazwy i po co?